Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки да ми препорачате конфигурација за по дома.Значи за сурфање,слушање музика и такви работи.Значи со се монитор буџетот ми е околу 20 000-21 000ден и во таа сума да бидат ставени и звучници (некој си солиден квалитет 2+1) Ако може некој да ми помогне однапред ви се заблагодарувам :)
Вака нешто, мора малку над буџет, во спротивно би требало да одиш со Gxxx процесор, a i3-кава е доста солидна и со добра интегрирана графичка (доволна за сурфање и слично):

MB Gigabyte H81M-S1 LGA1150 DDR3 1600MHz SATA3 USB3.0 Ultra Durable VGA
CPU Core i3-4170 Dual 3.7GHz LGA 1150 3MB BOX
DIMM 4GB DDR3 1600MHz Geil CL11 Bulk
HDD 3.5" 500GB Toshiba SATA3 7200rpm 32MB
ATX Midi Tower Case Matrix MX-03 w/ 700W PSU Black

Monitor 24" 243V5LHAB Philips LED Slim V-Line, Full HD, HDMI, Speakers ,5ms, Black
Speakers 2.1 Logitech Z313

Комплет со мониторот и звучките околу 25.000 денари.
Поефтино нема како, освен како што реков со G процесор кој ќе дојде едно 3500-4000 денари поефтин, па и не е така слаб и лош.
Или ако имаш нешто од претходна конфигурација да искористиш (хард, рам меморија на пример).

Bi sakal da zemam komp. do 500-550 evra, poveke sum za Laptop no dokolku za tie pari moze da se zeme mnogu podobar PC onda neka bide PC.

Prakticno kazano mi treba nekoj koj sto bi rabotel glatko i mazno t.e bez kocenje vo slucaj koga bi otvoril Photoshop (cisto amaterski za svoj kejf) vo isto vreme bi pustil nekoj tutorial na YouTube, a vo pozadinata bi odela muzika preku nekoj player. Sekako bi sakal tie performansi da gi zadrzi barem vo slednite 3/4 godini.
I uste edna rabota koja mi e mnogu bitna e da ima sto podobra slika t.e dobra rezolucija.

Sekoj sovet bi bil dobrodojden.

Bi sakal da zemam komp. do 500-550 evra, poveke sum za Laptop no dokolku za tie pari moze da se zeme mnogu podobar PC onda neka bide PC.

Prakticno kazano mi treba nekoj koj sto bi rabotel glatko i mazno t.e bez kocenje vo slucaj koga bi otvoril Photoshop (cisto amaterski za svoj kejf) vo isto vreme bi pustil nekoj tutorial na YouTube, a vo pozadinata bi odela muzika preku nekoj player. Sekako bi sakal tie performansi da gi zadrzi barem vo slednite 3/4 godini.
I uste edna rabota koja mi e mnogu bitna e da ima sto podobra slika t.e dobra rezolucija.

Подобро десктоп купи си, i5 + 8GB RAM + 120GB SSD, графичка во тој случај не ти треба, или ако останат пари може да ставиш една GTX750-ка и ќе ти лета системот.

Ne li e premalku 120GB SSD, i kako mislis graficka ne e bitna, ili mislis ne mora da e nekoja jaka?

Sto mislis za ovoj laptop? http://setec.mk/Laptops/Notebooks?product_id=42994

Сосема доволно е SSD-то за оперативен систем, програми па и некоја игрица да ставиш.
За другото се разбира ќе си земеш и хард диск со капацитет по потреба.

Графичка ако играш позахтевни игри тогаш може да гледаш некоја, во спротивно доволна е таа од процесорот за твоите намени (фотошоп, сурфање, јутуб, музиче итн)

Ok fala, samo kazi mi sto mislis za ovoj od Lenovo, i ako moze stavi nekoj link za komp. so konfiguracija za kakva mi pisuvas.

Ok fala, samo kazi mi sto mislis za ovoj od Lenovo, i ako moze stavi nekoj link za komp. so konfiguracija za kakva mi pisuvas.

Добар е Леновото, инаку за отприлика ваква нешто конфигурација мислам:

MB Gigabyte H81M-S1 LGA1150 DDR3 1600MHz SATA3 USB3.0 Ultra Durable VGA
CPU Core i5-4460 Quad 3.2GHz LGA 1150 6MB BOX
DIMM 8GB DDR3 1600MHz Geil CL11
SSD 2.5" Samsung 850 Evo 120GB SATA3 540MB/s
HDD 3.5" 1TB Toshiba SATA3 7200rpm 32MB
Gigabyte PCX GeForce GTX750Ti 2GB DDR5 DVI/2xHDMI/DP OC Edition Low Profile
ATX Midi Tower Case Matrix MX-04 w/ 700W PSU Black

Околу 550 евра доаѓа комплет со SSD-то па и графичка GTX750Ti солидна во повеќето игри.

бaткo ледaј дa е екрaнoт исклучивo full hd и штo е мoжнo пoдoбрa серијa.Стaриoт лaптoп ми беше дел a сегa oвoј нoвиoт ленoвo y50-70

пред дa гo земaм ленoвoтo мислев декa делл кoј гo имaм е нaјдoбaр.Кoгa гo купив ленoвoтo ги стaвaм еден дo друг и рaзликa oд делoт небo и земјa.

Не декa ленoвo е пoдoбaр туку серијaтa и екрaнoт се неспoредливи.Тaкa дa мoј сoвет исклучивo лaптoп сo фулл хд резoлуцијa,мaкaр aкo требa и дoплaти

Aj ako ne ti e problem stavi nekoj link za da vidam otprilika kako se dvizat cenite, i da vidam kompletno kakva konfiguracija imaat modelive koj sto gi predlagas.

I dali naskoro moze da se ocekuvaat vo prodazba novite serii?

Case Cooler master K350, 500W, USB 3.0
CPU Intel Core i3-4170 3.7GHz 3MB LGA 1150 BOX
MB MSI B85M-P33, LGA 1150
HDD 500 GB Toshiba SATA3/32MB
RAM DDR3 4GB/1600MHz KINGSTON HyperX FURY CL10
Vga MSI N630-2GD3

Дали конфигурацијата е солидна за гејминг и за парите 23000 ден?

Vga MSI N630-2GD3

grafikata ne mi bravi merak, za gejming definitivno ne e so nea, ti treba minimum GTX750 ako sakas da ne ti seckaat igri na povisoki setinzi

Само да направам мала промена со графичката. Другото е океј?

pa sto znam, mislam i 500w napajanje ne ti treba pogotovo ne cooler master mislam 400 real power ke vrsi rab i ke zastedis nekoj denar tuka, treba da presmetas voltazite sto kolku trosi i da soberes ima strani na net ne se sekjavam sega bas... bi dodal uste 2 giga ram ili pak 4 uste podobro, 4 za gejmanje stanuvaat malce vo zadnjo vreme. @haCk0r se razbira bolje on ke ti kaze sto kako potocno od mene:D

pa sto znam, mislam i 500w napajanje ne ti treba pogotovo ne cooler master mislam 400 real power ke vrsi rab i ke zastedis nekoj denar tuka, treba da presmetas voltazite sto kolku trosi i da soberes ima strani na net ne se sekjavam sega bas... bi dodal uste 2 giga ram ili pak 4 uste podobro, 4 za gejmanje stanuvaat malce vo zadnjo vreme. @haCk0r se razbira bolje on ke ti kaze sto kako potocno od mene:D

Нека додаде и тој мисленје :) @haCk0r

Vga MSI N630-2GD3

Не,на оваа графичка не можеш ништо да гејмаш ама баш ништо едино игри од 2010/11 год, графичка испод GTX750Тi или GTX 950 ништо под тоа за солиден гејминг, и да обавезно 8GB рам со 4 ништо не правиш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom