Дали има официјална информација колку од бегалците побарале азил во Македонија, или изразиле било каква желба да останат тука?
Искрено мене ама ич не ме заболе ако цела западна европа стане доминантно муслиманска , вервај нема ни да трепнам. Ако си ги сакаат нека си ги приберат сите до еден. Но друго мене ме мачи. Не е цела финта дека само сакаат да поминат од тука а не дека сакаат да останат. Кој ги прашува нив уствари кај сакаат и што сакаат. Дури ги примаат ги примаат( колку што пратев вести и тоа некако почна да се менува) , но што ако утре им текни дека повеќе не сакаат да ги удомат. Ние сме транзит, секој ден официјално влегуваат повеќе иљади мигранти, бегалци или што и да се. За среќа сега засега само транзитираат пошто имаат каде да продолжат, но што утре ако нема каде да продолжат. Додека се реши сето тоа ке бидат на наш грб. Од шо мака? Нема друг пат за ветената земја освен одтука? Нека си одат преку бугарија, преку Албанија .... Кај поминале илјадници километри мислам дека плус минус уште неколку стотина нема ни да ги сетат. Слушам пред некој ден Саркози говорел дека додека да им се одобри азилантскиот статус да престојуваат во неЕУ држава( а тоа сега засега сме ние и Србија). Види паметен човекот. Германија рече кој го еба шенген, пасошка контрола ке воведам, Унгарија си крена ограда и покрај се, бугарите си имаат уште од студената војна . Сите си ги штитат националните интереси на ваков или таков начин, само ние ке изиграваме поглеми верници од папата ? Зошто ?
Зошто би си пикале трн во здрава нога, ни криви ни должни. Ете доволно поминаја од кај нас. Нека сменат рута малце. А западна европа ако толку си ги сака и е толку хумана мислам дека има доволно средства, финансии и логистика да директно од Турција си ги превземе дали со авиони, возови , автобуси,бродови и правец ЕУ. Без попатно застанвање директно низ државите членки на ЕУ. Последно колку што проверив Турција се граничи и со бугарија и со грција, двете членки на ЕУ веќе ако сакаат по копнен пат. Во секој поголем европски град има аеродроми, можат диретно воздушно да си ги земат ако сакаат. Ако им е скапо верувам дека има доволно пристаништа ако сакаат по воден пат да си ги земат. Ако им е многу вртење, можат и преку Дунав( пак преку Еу држави). Е сега зошто од сите можни алтернативи сите си го тргаат газот настрана е веќе друга работа.