Дадилка - Монструм во Македонија

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Е добро де, адвокатите настрана, членот кој ти го цитираш забранува неовластено снимање на туѓ имот, но во овој случај ситуацијата е поинаква - снимателот го снимал сопствениот имот, а за снимање на сопствен имот не му треба дозвола од никого.
тоа си е приватна снимка на приватен имот и не може да се користи како доказ нитиу смее да се дистрибуира наоколу ако на таа снимка има трето лице кое не даде дозвола да биде снимано зато што тоа е забрането со закон

сега шо прајме

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Kако што си ги здебелил буквите така го читаш и ти одговара законот.
Просториите не се на обвинетата и не и е повредена никаква приватност а сопственикот на просторот и снимките може каде сака и колку сака да ги споделува.
Кривично дело направила козата а јас да сум бил на местото на таткото не знам дали би ја оставил жива
има едно зборче во став 1 од членот, и се вика „или“, што стои за алтернативна кумулација...

така да....

грешиш... не си го толкувам како што ми одговара...

И да.. .

И јас да сум на место на таткото.. личниот опис би и го сменил... ќе ми судат за КД, тешка телесна повреда, меѓутоа, со оглед да госпожава силно ме раздразнила и ме довела до ситуација да не расудивам баш што правам (а со тоа, значително придонела кон сторување на моето дело - Тешка телесна), со едно добро вештачење за мојата т.н. психичка состојба, не знам кој судија уопште би ми дал казна над законскиот минимум... дури и далеку под законскиот минимум би била...
што на некој начин .. исто и као да не ме осудиле...

али .. ќе бидам задоволен ;-)

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.438
Поени од реакции
11.356
@Dexter26 ај дома додека ја клецкаш девојкати снимај ја и прикачи го видеото на нет, чисто онака дека нели дома можеш шо сакаш да правиш, толку :)[DOUBLEPOST=1441911885][/DOUBLEPOST]Бабава е за секоја осуда али осеќам ке се извлече додека родителиве може да го нафркаат со казни..
1.вработување без лиценца на црно
2.снимање и објавување без дозвола
3.приватна тужба
има има доста работи
искрено незнам како го остаиле бебето -цицалче да им го чува странец така да според мене делумно и самите си се виновни : )

Член од
24 април 2008
Мислења
10.964
Поени од реакции
12.382
тоа си е приватна снимка на приватен имот и не може да се користи како доказ нитиу смее да се дистрибуира наоколу ако на таа снимка има трето лице кое не даде дозвола да биде снимано зато што тоа е забрането со закон

сега шо прајме
Но доколку тоа трето лице е снимано под сомнеж дека врши малтретажа врз малолетник, снимањето е во целост оправдано и снимката е веродостоен доказ.

Според твојата логика, и убиство, киднапирање, силување и други злосторства извршени под нечиј приватен покрив, не можат да се докажат со видео снимка, доколку снимката е направена без согласност од жртвата или извршителот на злосторството.

@Dexter26 ај дома додека ја клецкаш девојкати снимај ја и прикачи го видеото на нет, чисто онака дека нели дома можеш шо сакаш да правиш, толку :)
Ќе те викнам тебе за да не' снимаш. :)

Бабава е за секоја осуда али осеќам ке се извлече додека родителиве може да го нафркаат со казни..
3.приватна тужба
има има доста работи
искрено незнам како го остаиле бебето -цицалче да им го чува странец така да според мене делумно и самите си се виновни : )
Па да, и не.

Од една страна, да - родителите можат да заработат тужба поради ставање на детето во рацете на непознат, но истовремено, од друга страна, да - и дадилката може да заработи тужба поради вршење на работна дејност без соодветна лиценца.

Снимањето на приватен имот со согласност на сопственикот на имотот е законско, а самиот факт дека со видео снимката се докажува криминално дело, го оправдува снимањето. Родителите се тие кои имаат аргумент за приватна тужба - детето може да биде прегледано од лекар, кој ќе потврди дека повредите на детето се предизвикани од физичко малтретирање, а видео лентата посочува кој е извршителот на таквото физичко малтретирање.

Но не, тешко дека бабата ќе види бел ден после ова, дури и ако родителите го извлечат подебелиот крај од стапот, благодарејќи на Интернетот, видео снимката ќе стане вирална, нејзините лични податоци и нејзиното криминално минато ќе станат вирални, поради што многу потешко ќе и биде наоѓањето работа на ново, или живеење на пензионерските години во мирна и удобна атмосфера.

Без разлика што ќе одлучи судот, таа веќе е осудена од јавноста, а познавајќи го македонскиот менталитет, не ја чека баш светла иднина, без разлика како ќе пресуди судот.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
@Dexter26 ај дома додека ја клецкаш девојкати снимај ја и прикачи го видеото на нет, чисто онака дека нели дома можеш шо сакаш да правиш, толку :)[DOUBLEPOST=1441911885][/DOUBLEPOST]Бабава е за секоја осуда али осеќам ке се извлече додека родителиве може да го нафркаат со казни..
3.приватна тужба
има има доста работи
1.Има дупки
2.Во сопствен имот што сакам ќе ставам и правам.
3.На која основа козата ќе поднесе приватна тужба и кој обвинител,судија ќе реагира знаејќи што направила ко.зата.

Роднина им била и не ги сметам за виновни а верувам и многу голем дел се слагаат со мислењево

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Но доколку тоа трето лице е снимано под сомнеж дека врши малтретажа врз малолетник, снимањето е во целост оправдано и снимката е веродостоен доказ.

Според твојата логика, и убиство, киднапирање, силување и други злосторства извршени под нечиј приватен покрив, не можат да се докажат со видео снимка, бидејќи снимката е направена без согласност од жртвата или извршителот на злосторството.
таков е законот, сомнежи има постојано секој манијак може дома да си постави камери и снима се, одиш на гости кај приател, тој ти ја снима женати ко ќе оди на мочање и велиш. “ако бе брат, имаш право да ја снимиш жена ми како слеква гаќи на твој имот и џубори во шољата“

Член од
24 април 2008
Мислења
10.964
Поени од реакции
12.382
таков е законот, сомнежи има постојано секој манијак може дома да си постави камери и снима се, одиш на гости кај приател, тој ти ја снима женати ко ќе оди на мочање и велиш. “ако бе брат, имаш право да ја снимиш жена ми како слеква гаќи на твој имот и џубори во шољата“
Верувал или не, имам слушнато и за такви случаи, и тоа со камера што виси директно над шољата.

Па ајде сега најди им ти НЗС.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Верувал или не, имам слушнато и за такви случаи, и тоа со камера што виси директно над шољата.

Па ајде сега најди им ти НЗС.
еден ден некој ќе те силова и ти ќе речеш “Е ако де на негов имот беше....“

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Но ако е снимено злосторството...
види вака, законот е да се стават рамки од каде не треба да се бега, према твое секој полицаец или инспектор или дури и граѓанин, врз основ на некоја своја сомнеж може да снима, претресува испитува и приведува кого сака под мото “да се спречи злосторство“
Шо би спречило полиција да на секој чекор застанува за нив сомнителни граѓани и ги приведува претресува, шо би спречило да секој земе да сниа прислушкува и пријавува се шо мисли дека е сомнително, твоето видување на законитоста е она од време на информбиро. Зато е донесен закон кој ограничува да секој како ќе му текне биде истражител

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
важи ли или не важи овој закон
Неовластено снимање
Член 152
(1)Тој што неовластено ќе направи фотографски, филмски или видео снимки на друго лице или на неговите лични простории без негова согласност, повредувајќи ја неговата приватност или тој што таквите снимки непосредно ги пренесува на трето лице или му ги покажува или на друг начин му овозможува со нив да се запознае, ќе се казни со парична казна или со затвор до една година.
--------------------------------
ама мене ова не ми јасно (ја читам темава,а не сум баш по законите и судовите)
Одам на утакмица,и некоја ТВ без мое одобрение ме снима таму на трибина, и тоа јавно го дава по медиуми.Или чекам на семафор и некоја пак ТВ или новина,го снима густиот саобраќај но и мене,без моја дозвола,имам ли право да ги тужам. Или има поплава и некој тоа го снима)и од воздух или со дрон),па и мојата куќа и двор без мое одобрение,што тогаш.

Semiramida

A prayer for the wild at heart kept in cages
Член од
27 јули 2013
Мислења
97
Поени од реакции
120
Лелеее,од вакви работи немам доверба за дадилки,негувателки и учителки.Аоваа ептен забегана изгледа е , и се има откачено нешто у главата.Прво им била комшика па не ја процениле , и второ на почеток на долгото видео кога он плаче и му пприоѓа со бабичка зашто плачеш,за по кратко време тотално да се трансформира.Фаламу на Бога што е ок бебушот , што не му исчашила нешто на толку дрмање,громови и струја да ја дрмаат.Среќа што им текнало со камерата, а постарото братче ми е чудно како не видело и поткажало нешто.Дефинитивно настината у главата е ,,не е дека не сака деца.Јас да сум би и направила забите да ги сере ,па што сака после нека биде.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
@Anco , ТВ станици и агенции за обезбедување СЕ овластени и регистрирани за снимање, видео надзор на настани и површини.
Нивни снимки се законски
Ти ако снимаш невести во парк обидувајќи се да му зумираш меѓуножјето во летни фустани си криминалец

Член од
24 април 2008
Мислења
10.964
Поени од реакции
12.382
види вака, законот е да се стават рамки од каде не треба да се бега, према твое секој полицаец или инспектор или дури и граѓанин, врз основ на некоја своја сомнеж може да снима, претресува испитува и приведува кого сака под мото “да се спречи злосторство“
Шо би спречило полиција да на секој чекор застанува за нив сомнителни граѓани и ги приведува претресува, шо би спречило да секој земе да сниа прислушкува и пријавува се шо мисли дека е сомнително, твоето видување на законитоста е она од време на информбиро. Зато е донесен закон кој ограничува да секој како ќе му текне биде истражител
Законот забранува недозволено снимање на туѓ имот, а тоа не е ситуацијата во овој случај.

Сопственикот на приватниот имот има право да врши видео надзор врз својот приватен имот без притоа да ги извести присутните на имотот кои не се вдомени во истиот.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Сопственикот на приватниот имот има право да врши видео надзор врз својот приватен имот без притоа да ги извести присутните на имотот.
Дај бе веќе еднаш член од закон кој тоа го вели

Kajgana Shop

На врв Bottom