Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Vistinskite muslimani se izmanipulirani od samite nivni vldeteli .Zatoa sto imame vladeteli nedostojni naslednici na islamot,rasipani upravuvaci koj bedniot narod e izmamuvan manipuliran od nivnata visoka polozba,vistinskiot muslil imam sekogas treba da go ispravuvava ikrivuvanjeto i ostapuvanjeto na liderite tie treba da go krent sojot glas koga se vrsi neprvda i zulum , a naprotiv denes ima dosta islamski imami koi im laskaat na politickite lideri i se staveni vo nivna sluzba, pravat se i sesto izdavat fetvi samo da gi zadovolat svoite vladeteli ,

Дали?

Види што ѝ одговорил Мухамед на Ум-Ала кога го прашала кому Аллах му ја дава Неговата чест, oдносно кого ќе го смести во чесните редови:

„Tako mi Allaha, ja sam Allahov Poslanik,
sallallahu alejhi ve sellem, ali ne znam šta će se
učiniti sa mnom.“

(Sahih al-Bukhari 1243)

https://archive.org/stream/Buharije...jevaZbirkaHadisatom1-2.dio#page/n257/mode/2up

Наспроти овој Бухариев хадис, каде ни Мухамед не е сигурен што ќе биде со него после смртта, во Куранот имаш ајет 3:169-170:

Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga,

radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati;

Oттука, лесно можеш да извлечеш заклучок дека само оној што ЌЕ ЗАГИНЕ на Аллаховиот пат ќе има загарантирано место во Џеннетот. Едноставно, нели?:)

Vistinskite muslimani se izmanipulirani od samite nivni vldeteli .Zatoa sto imame vladeteli nedostojni naslednici na islamot,rasipani upravuvaci koj bedniot narod e izmamuvan manipuliran od nivnata visoka polozba,vistinskiot muslil imam sekogas treba da go ispravuvava ikrivuvanjeto i ostapuvanjeto na liderite tie treba da go krent sojot glas koga se vrsi neprvda i zulum , a naprotiv denes ima dosta islamski imami koi im laskaat na politickite lideri i se staveni vo nivna sluzba, pravat se i sesto izdavat fetvi samo da gi zadovolat svoite vladeteli ,
togas nemoze li nekoj kako tebe ili bilo koj sto se smeta za poinakov musliman od ISIS da organizira edna grupa koja barem javno ke se izjasni i ke ja odbrani cesta na islamot? a zosto da ne i poveke od toa?[DOUBLEPOST=1440441970][/DOUBLEPOST]
Дали?

Види што ѝ одговорил Мухамед на Ум-Ала кога го прашала кому Аллах му ја дава Неговата чест, oдносно кого ќе го смести во чесните редови:

učiniti sa mnom.“

https://archive.org/stream/Buharije...jevaZbirkaHadisatom1-2.dio#page/n257/mode/2up

Наспроти овој Бухариев хадис, каде ни Мухамед не е сигурен што ќе биде со него после смртта, во Куранот имаш ајет 3:169-170:

Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga,

radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati

Oттука, лесно кожеш да извлечеш заклучок дека само оној што ЌЕ ЗАГИНЕ на Аллаховиот пат ќе има загарантирано место во Џеннетот. Едноставно, нели?:)
pretpostavuvam Muhammed toa go rekol za da ukaze na toa deka iako e pratenik neznae nisto sto ke bide so nego, toa e sepak Allahova volja. dodeka Allah vo kuranskiot ajet ni dava nadez i gi smiruva srcata i dava doznaenje deka cesnite nikogas ne se mrtvi

retpostavuvam Muhammed toa go rekol za da ukaze na toa deka iako e pratenik neznae nisto sto ke bide so nego, toa e sepak Allahova volja. dodeka Allah vo kuranskiot ajet ni dava nadez i gi smiruva srcata i dava doznaenje deka cesnite nikogas ne se mrtvi

Еве го ајетот на арапски:

http://www.islamawakened.com/quran/3/169/default.htm

Овде буквалниот превод кажува:

И не мисли дека тие кои се убиени на патот на Аллах се мртви.

Подвлечениов збор на арапски е قُتِلُوا - qutilū и значи се убиени.

http://www.islamawakened.com/quran/3/169/w4wcv.html

Еве го ајетот на арапски:

http://www.islamawakened.com/quran/3/169/default.htm

Овде буквалниот превод кажува:

И не мисли дека тие кои се убиени на патот на Аллах се мртви.

Подвлечениов збор на арапски е قُتِلُوا - qutilū и значи се убиени.

http://www.islamawakened.com/quran/3/169/w4wcv.html
Ne vikam deka ne e tocen prevodot. Se raboti za tie sto ke bidat ubieni na Allahoviot pat. Ako ajetot go sporeduvas so Isis spored mene toa e nekoj drug pat na koj sto ginat. Amerikanskiot ili patot na parite, najmalku Allahoviot

Дали?

učiniti sa mnom.“

(Sahih al-Bukhari 1243)

radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati;

Oттука, лесно можеш да извлечеш заклучок дека само оној што ЌЕ ЗАГИНЕ на Аллаховиот пат ќе има загарантирано место во Џеннетот. Едноставно, нели?:)
Se sto se slucuva se slucuva so volja bozja, covekot e ogranicn so razni nadrvoresni i vnatresni faktori , toj moze da posaka se sto ke zamisli , no ne moze da go realizira seto toa, negovata volja e delimicna i ogranicena.

Istoto e i so bozjiuot verovsnik isa(isus) spored vas sinot, vo evangelie na marko veli;

32 „A za toj den i ~cas nikoj ne znae, ni
angelite nebesni, nitu Sinot, a samo
Otecot.

Pa zosto ne si postavis prasanje za bozjiot verovsnik isus?
Zosto Isus ne znae i e ogranicen vo znaenjeto za sudniot den?

sto se odnsuva za sehidite , spored sudenjto na lugeto moze da se kazi deka e sehid sudjki po covkovoto merilo, spored ona sto tie gledaat, sekoj onoj koj ke zagine na allahoviot pat , ne znaci deka im e zagarantovano mesto vo dzenetot nitu pak sekoj borec e sehid, sehidot vojuva na allahoviot pat no ne znae dali ke umre kako sehid kako slucajot na sehidot vo bitktata na hajber.;)

Последно уредено:
Може да ми најдете хадиси и пишувања во куранот да пишува дека може да се убие неверникот?

Postavuvacot na toa prasanje najdobro znae:)kakov karakter imaЈусеф Мосаб Хасан .
A kakov karakter ima postavuvavcot na toa prasanje ?sto saka da postigne preku toa prasanje postavuvacot na toa prasanje ? i postavuvacot na toa prasanje neka se zaprasa , sto prasanje postaviv:)i so koja cel?
A da si go postavis istoto prasanje za
img0191.png
Khalid Yasin ?sto veleis?

بِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ O vernici ako nekoj od vas od verata svoja otpadne,- pa Allah sigurno namesto niv ke dovede luge koi toj gi saka i koi nego go sakaat,,,,.

Postavuvacot na toa prasanje najdobro znae:)kakov karakter imaЈусеф Мосаб Хасан .
A kakov karakter ima postavuvavcot na toa prasanje ?sto saka da postigne preku toa prasanje postavuvacot na toa prasanje ? i postavuvacot na toa prasanje neka se zaprasa , sto prasanje postaviv:)i so koja cel?
A da si go postavis istoto prasanje za
img0191.png
Khalid Yasin ?sto veleis?

بِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ O vernici ako nekoj od vas od verata svoja otpadne,- pa Allah sigurno namesto niv ke dovede luge koi toj gi saka i koi nego go sakaat,,,,.

Не ми го разбра прашањето.
Не те прашав што мислиш за Јусеф, бидејќи преминал од Ислам во Христијанство, туку за неговото тврдење дека тоа што го говори го говори како авторитет кој точно знае што е Ислам.
Бидејќи е син на шеик, сигурно му биле обезбедени најдобрите верски учители, така што сигурен сум дека Јусеф Мосаб Хасан го познава Исламот подобро од мене, а можеби го знае подобро и од тебе?:)
Прашањето е:„Дали е можно Јусеф да знае нешто повеќе за Исламот во однос на другите просечни муслимански верници, односно дали е можно највискоите исламски старешини да кријат некои работи од своите верници“?
Врз основа на што Јусеф тврди дека е авторитет кој точно знае што е Ислам?
Што е тоа што Јусеф го знае, а останатите не го знаат?

туку за неговото тврдење дека тоа што го говори го говори како авторитет кој точно знае што е Ислам.
Бидејќи е син на шеик, сигурно му биле обезбедени најдобрите верски учители, така што сигурен сум дека Јусеф Мосаб Хасан го познава Исламот подобро од мене, а можеби го знае подобро и од тебе?:)
Прашањето е:„Дали е можно Јусеф да знае нешто повеќе за Исламот во однос на другите просечни муслимански верници, односно дали е можно највискоите исламски старешини да кријат некои работи од своите верници“?
Врз основа на што Јусеф тврди дека е авторитет кој точно знае што е Ислам?
Што е тоа што Јусеф го знае, а останатите не го знаат?
Go citaat i ucat kuranot no toj ne odi podlaboko od nivniot grklan,
Pa eve istoto postavisigo kako prasanje i za Khalid Yasin on bil hristijanin koj go poznaval dobro hristijnastvoto bideiki potkenuva od hristijanstvo semejstvo i hristijnastvoto go poznava podobro i od mene i od tebe, sto e ona sto go krijat hristijanskite staresini nekoi raboti od svoite verinici?

ili za ovoj hristijanki svetenik , od tolku sto znael za hristijantvoto preminuva vo islam, dali e mozno Atanas Mihajlov da znae nesto poveke vo odnos na drugite prosecni hristijanski vernici, odnosno dali e mozno najvisokite hristijanski staresini koi si ja poznavaat svojata religija da prifatat druga religijua i pokraj toa sto dobro si ja poznava svojata religia i bil propovednik 20 god.http://www.nezavisne.com/novosti/sv...ik-nakon-20-godina-sluzbe-primio-islam/173197

sto e toa sto ovie svestenici go znaat a ostanatite ne go znaat?
ili da ti pisuvam i za site drugi hristijanski svestenici sto govorat i kakva ispovd davaat tie hritijanski svestenici kako bivsi poglavari?

Go citaat i ucat kuranot no toj ne odi podlaboko od nivniot grklan,
Pa eve istoto postavisigo kako prasanje i za Khalid Yasin on bil hristijanin koj go poznaval dobro hristijnastvoto bideiki potkenuva od hristijanstvo semejstvo i hristijnastvoto go poznava podobro i od mene i od tebe, sto e ona sto go krijat hristijanskite staresini nekoi raboti od svoite verinici?

Aха, сигурно го познавал подобро. Веројатно, пред да го прими Исламот на 19-годишна возраст, опширно познавање за Христијанството стекнал во харлемската банда, чиј припадник бил?

Aха, сигурно го познавал подобро. Веројатно, пред да го прими Исламот на 19-годишна возраст, опширно познавање за Христијанството стекнал во харлемската банда, чиј припадник бил?
Da najverojatno e taka imal 19 god zatoa imas podolu od gorenavdeniot tekst hritstijanski svestenik koj bil propovednik celi 20 god.:)

ili za ovoj
Eduardo Vincenzo Maria Gomez
koj celi 43 god bil propovednik http://www.info-ks.net/vijesti/vjera/53748/katolicki-svestenik-primio-islam-nakon-budenja-iz-kome

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom