Дадилка - Монструм во Македонија

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.477
Целата снимка:

Мала анегдота:

Ова ми звучи како една наставничка по македонски јазик што ја имавме во прво и второ одделение. И таа изгледа не беше како што треба во главата, кога некој ќе згрешеше нешто го носеше во посебна соба и го шамараше, ама онака, шамарање крвнички, мислиш со некој колку неа се шамара. Тоа, кубење, стап, и тако даље. Кога имаше денови кога сите бевме безгрешни, наоѓаше начини да дува фрустрации преку местење дешавки или "грешки". И таков морон, две години го правеше тоа без никој да се пожали дома. И ќе останеше така, да не ме видоа еднаш бумбар фаца моите кога ме земаа за дома, и немаше што да измислам дека ми се случило. Толкав страв ни набута на цел клас таа рошавата. Се отвори испитување, па демек ја казнија, па ја суспендираа. Али пак се вратила да предава после некое време. Моите ме отпишаа од таму и се преселивме. Продолжив основно на друго место.

Плавиве ружи беа на власт тогаш. А оваа беше некоја нивна кучкетина. Чисто да спомнам, да не биде дека сереме само за сегашнава влада и дека сме полтрончиња на овие другиве. И да биде јасно дека не беше ич розово и со нив на власт. Со тоа што овие седат цврсто од 2006та наваму укажува не колку вемеро сториле за нас, него колку лоши биле другиве што мора народот помалото зло да го држи у фотеља.
И јас со тебе малку во офтопик, ама мора да напомнам дека денешново образование е отидено доку*ца токму затоа што денес едноставно не постои метод за спроведување на дисциплина.
Твоево искуство е дефинитивно пример за малтретирање, не го спорам тоа. Но јас исто на времето (во основно) имав наставници/чки кои применуваа одредени форми на физички казни - прачки по дланка, понекој шамар и тоа пред сите, стоење во ќош... Пар пати и мене ми се имаше десено, и крив бев 100%, и мене барем прилично едукативно ми влијаеше искуството (пошто кој нормален сака да јаде ќутек). Такви глупости повеќе не направив, барем не на час.

За разлика од тогаш, а не беше толку одамна, денес образовните работници не смеат да ги пипнат децата. Како последица на тоа брат ми ја премести внука ми во друго училиште - пошто во одделението имаа неколку копиљаци кои секој час правеле проблеми и оневозожувале настава. Проблеми од видот постојано урлање, трчање, фрлање предмети, качување на клупи, и генерално - ретардирање. Џабе посети на психолог, џабе викање родители, истите наводно биле некои фотељаши кои секогаш ги бранеле своите деца и проблемот го барале во наставниците. Што е делумно и точно, пошто наставникот е одговорен дисциплината - дури и ако нема начин да ја спроведе. Разбирањето со зборување оди само до донекаде, потоа е потребна физичка казна.

Поентата ми е, да во твојот случај ти зборуваш за малтретирање, а ова горе во видеото е дефинитвно некоја болест. Но некаква форма на физичка казна дефинитивно треба да се институцијализира, за најекстремните случаи.
За образовните институции зборувам, не за дадиликите на новороденчиња. ;)

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
ми протекоа солзи у пичку матер после 10 секунди гледање како бе може човек до толку да е монструозен... мало е детево да е живо и здрав..

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Ми го пратија, го немам остатокот.

image.jpg

Затоа не би оставила само за на суд вакво нешто ( до душа мое дете туѓ човек не би чувал никогаш).
Од човек што нема кренато рака никогаш, би станала поголем монструм од нејзе.

Цела вечер не можам при себе да си дојдам.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Ми го пратија, го немам остатокот.

Прегледај го приврзокот 128280

Затоа не би оставила само за на суд вакво нешто ( до душа мое дете туѓ човек не би чувал никогаш).
Од човек што нема кренато рака никогаш, би станала поголем монструм од нејзе.

Цела вечер не можам при себе да си дојдам.
Тоа му е работа на бранителов... ама сепак ќе му посакам иста ситуација како на семејството на бебево.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.477
Колку што ги познавам јас нашите закони, видео доказ е валиден само ако снимањето е извршено од полиција... Се разбира, ќе го употребат за да ја убедат „дадилката“ да го признае делот. Потоа признанието е доволно.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Сеа глеај на суд како ќе ја направат луда.
Тешко дека оваа власт што третина кампања и е за семејство, раѓање деца, курци палци ќе падне на таа фора. Напротив, мислам дека има да згние во затвор, само за да ги докажат своите вредности кога станува збор за семејство/деца.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Му плесна два три шамара, го тапшна малу и го клатеше малу со посилен интензитет ништо страшно. Детето треба да се казни затоа што не слуша постари кога му велат да спие. Јас би му изрекол мерка укор и родителски надзор. Би формирал тим од психолог, психијатар и социјален работник кои ќе го надледуваат процесот на реинтеграција во општеството на детето. Може у иднина ќе научи да слуша постари. ;)

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Тоа му е работа на бранителов... ама сепак ќе му посакам иста ситуација како на семејството на бебево.

Ќе ја извадат дека незаконски е снимана, ќе ја направат луда и ај, со некој месец ќе излезе.

Затоа постои друг начин за решавање, а и жива да остане за да се присетува секој ден.

Стварно мајката ја држеле за да не ја задави или Далај Лама братучед и е?

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Za ovaa vesterka samo najloso,,samo ne mi e jasno zosto majkata na deteto ne go iskoristila trudnickoto do kraj,bebe od 5 meseci e sepak premalo da se ostavi duri i so najdobrata bebisiterka na svetov...

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Ќе ја извадат дека незаконски е снимана, ќе ја направат луда и ај, со некој месец ќе излезе.

Затоа постои друг начин за решавање, а и жива да остане за да се присетува секој ден.

Стварно мајката ја држеле за да не ја задави или Далај Лама братучед и е?
Абе нема шанси да се извади, тоа што е незаконски снимана (т.е и не знам дали баш е незаконски пошто ја у свој дом што сакам ќе ставам и правам) може семејството да добие некој вид на казна. Ама оваа идиоткава сериозно ќе го јаде за делото што го сторила. Нема бегање од тука.
Баш и како што кажа Пеџа погоре.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Е незаконски. Имаше дебата за сличен случај од правно лице. Ни во свој дом не смееш без да знае другото лице, освен ако не е пријавено во МВР со нивно надгледување.

Za ovaa vesterka samo najloso,,samo ne mi e jasno zosto majkata na deteto ne go iskoristila trudnickoto do kraj,bebe od 5 meseci e sepak premalo da se ostavi duri i so najdobrata bebisiterka na svetov...
Правела пари.
Ама тоа е веќе друга тема.

Kajgana Shop

На врв Bottom