Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 август 2015
Мислења
74
Поени од реакции
66
Можеш и порано да отидеш, ама ќе чекаш на опашката, треба да поминат прво тие што имаат закажано, па после тие така што се дојдени, можеш да си пробаш ако сакаш
Ne vazi toa veke. Od 1vi septemvri primaat dokumenti samo na tie sto se zapisani online. Imase i soopstenie od dabc za toa

Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Имам закажано за подоигање на бг државјанство. Дали треба прво да се пријавам за службена адреса и каде треба да го подигнам, каде да одам? Слушнав дека и 2 слики се носело и колкави?
Imam se objasneto se na 364 strana. Pozdrav

Andreas_bild

Cr7_conor mcgregor
Член од
23 октомври 2007
Мислења
77
Поени од реакции
76
Jas i soprugot cekavme skoro 3 meseci, no toa ne znaci deka ke bide taka i so tebe. So sreka[DOUBLEPOST=1441539048][/DOUBLEPOST]
Vo kopntekst na ovoj razgovor da vi kazam deka jas i bratucetka mi imavme isti dokumenti 5jas gi podnesov pred dopolnitelna proverka a taa po dopolnitelna°, jas dobiv drzavjanstvo a nea ja odbija. Gospod znae koj im e kriteriumot za dobivanje na drzavjanstvo.
ama dali ti so bratucetkata bevte veke za cekanje na potpis od vice remierot bidejki bateto kaza deka cekal potpis od vicepremierot i go prekratile za toa zboruvam jas inace ima mn slucaevi nekoj so dedo ke gi pustat nekoj ne

Член од
18 декември 2014
Мислења
106
Поени од реакции
16
Здраво на сите,

да прашам дали се носи копија од лична карта или пасош во ДАБЧ и дали треба да бидат преведени на бг? Прашувам за прв пат кога се иде во ДАБЧ да ти одобрат произход.

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Здраво на сите,

да прашам дали се носи копија од лична карта или пасош во ДАБЧ и дали треба да бидат преведени на бг? Прашувам за прв пат кога се иде во ДАБЧ да ти одобрат произход.
батка прашање! прашуваш за НОВ ПРОИСХОТ или КОПИЈА ПРОИСХОТ,,,,го имаш ли претходно правено????поз..со среќа

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Над 200000 македонци искат да станат блгари изјави румен иончев претседател нс комисијата за блгарите в чужбина пишува во Сега.bg. Koj знае нека го постира текстот на форумот има позитивни новини за нас

Член од
13 септември 2008
Мислења
194
Поени од реакции
259
Член од
27 јули 2015
Мислења
134
Поени од реакции
285
Над 200000 македонци искат да станат блгари изјави румен иончев претседател нс комисијата за блгарите в чужбина пишува во Сега.bg. Koj знае нека го постира текстот на форумот има позитивни новини за нас
Над 200 хилјади македонци чакат за б'лгарски документи
ЛјуДМИЛ ИЛИЕВ
Поне 200 хилјади македонци искат да станат б'лгари. Такава е оценката на председателја на парламентарната комисија за б'лгарите в чужбина Румен јончев. Депутатите в спецкомисијата обмислјат мерки, с които да прецизират процедурата по признаване на б'лгарскија корен на хора от историческите б'лгарски обштности зад граница.

Издаването на удостоверенија за произход е особено проблематично през последните 2 години заради конфликта между Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина (ДАБЧ) и С'вета по гражданство к'м правос'дното министерство. Причината е в направените разкритија в краја на 2014 г., че агенцијата е издала голјам број такива документи на чужденци, без да поиска от тјах адекватни доказателства, че имат б'лгарско родословие. Удостоверенијата улеснјават много процеса по получаване на б'лгарско гражданство. Затова с'вет'т фактически замрази преписките по молби за гражданство, придружени с такива документи, докато подателите не ги подкрепјат с доказателства. Това разгневи както ДАБЧ, така и ресорната парламентарна комисија, които обвиниха правос'дното министерство, че нарушава закона, като отказва да признае административни актове на друг д'ржавен орган. Минист'р Христо Иванов пое ангажимент в средата на мај да представи до един месец п'лен доклад по казуса, но заради в'лненијата около конституционната реформа това така и не случи.

Румен јончев с'обшти пред "Сега", че очаква минист'р'т да се јави пред неговата комисија следваштата седмица, за да обмислјат заедно мерки по в'проса. В противен случај депутат'т ште внесе промени в закона за б'лгарите, живеешти изв'н страната, с които да се позволи удостоверенија за произход да се издават и в'з основа на нотариално заверена декларација, с'д'ржашта обстојателствата, които доказват б'лгарскија корен. Проверката за точността на изложените в документа факти ште се в'зложи на ДАБЧ.

Член од
23 август 2015
Мислења
43
Поени од реакции
10
od 2013 imam podneseno dok.za BgP I se uste nemam nikakov odg imam I dostaveno poteklo bugarsko sto baraa I seuste mi pisuva dokumentite se vrateni na dopolnitelna proverka da se nadevam ili ne?

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Народно С'брание ‏@NarodnoSabranie (2 hours ago)
Заседание на 09.09.2015 от 16:00 на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина http://GovAlert.eu/6dD

http://parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2400/sittings/ID/7726

09/09/2015, 16:00
пл. "Кнјаз Александ'р I" №1, зала 456
1. Изслушване на минист'ра на правос'дието Христо Иванов, относно направенија с'вместно с Д'ржавна агенција за б'лгарите в чужбина анализ на дејността на С'вета по гражданство и практиката по издаването на удостоверенија за б'лгарски произход.

Член од
24 јануари 2015
Мислења
60
Поени од реакции
19
od 2013 imam podneseno dok.za BgP I se uste nemam nikakov odg imam I dostaveno poteklo bugarsko sto baraa I seuste mi pisuva dokumentite se vrateni na dopolnitelna proverka da se nadevam ili ne?
I jas sum ist slucaj. Intervjuto go pominav april 2013. Vo januar 2015 me vratija na dopolnitelna. Vo april dadov dopolnitelni dokumenti no uste ne sum mrdnala od dopolnitelna. Ni jas ni sestra mi... Uzas...

Член од
18 декември 2014
Мислења
106
Поени од реакции
16
Здраво на сите,

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom