Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто од АМЦ графичките се поефтини од било која друга продавница? Глеам дека се POINT OF VIEW, малку сум надвор од овие проблематики, зашто до сега добро ме служеше компјутерот :)

Зошто од АМЦ графичките се поефтини од било која друга продавница? Глеам дека се POINT OF VIEW, малку сум надвор од овие проблематики, зашто до сега добро ме служеше компјутерот :)
Оти не се многу добри тие PoV ,ако сакаш добри графички во сетек има асус, мси , сапхире . Малце поскапо али поквалитетно

Оти не се многу добри тие PoV ,ако сакаш добри графички во сетек има асус, мси , сапхире . Малце поскапо али поквалитетно
Не се така лоши, кај нас не се така популарни и имаат грд дизајн, битно чипсетот е nvidia :)

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Уште едно кратко прашање и не ве замарам :) Разликата од i5 до i7 процесорите дали е голема и што препорачувате вие, гледам погоре одговори дека разликата е во графиката што е дел од процесорот, а бидејќи јас ќе си купам графичка тоа не ми е битно, само сакам одличен процесор, компјутерот ќе го користам за играње игри и несакам ниедна игра од 2015 година да ми кочи или да ја играм на минимум

Уште едно кратко прашање и не ве замарам :) Разликата од i5 до i7 процесорите дали е голема и што препорачувате вие, гледам погоре одговори дека разликата е во графиката што е дел од процесорот, а бидејќи јас ќе си купам графичка тоа не ми е битно, само сакам одличен процесор, компјутерот ќе го користам за играње игри и несакам ниедна игра од 2015 година да ми кочи или да ја играм на минимум

За игри како GTA V, The Witcher 3 и др. доволно ти е i5 4460, i5 4590, i5 4670k, i5 4690\k и слично. i7 се повеќе за рендерирање, After Effects и слично. Но ако сакаш и игри од 2016-2017 да ги играш на high тогаш можеш да си земеш некоја подобра i7 ако имаш пари нормално.

i7 е повеќе за видео обработка и рендирање, i5 ти е измислена за игри сите игри се оптимизирани за 4 јадрани процесори,i7 има HT кој нема никаков бенефит на игри, повеќе одмага одколку што помага било кој i5 да го земеш нема да згрешиш, моја препорака ти е да ги почекаш Skylake i5-6xxx не се исплака сега да се зима хасвел, кога веќе ке нема ни матични на лагер.

i7 е повеќе за видео обработка и рендирање, i5 ти е измислена за игри сите игри се оптимизирани за 4 јадрани процесори,i7 има HT кој нема никаков бенефит на игри, повеќе одмага одколку што помага било кој i5 да го земеш нема да згрешиш, моја препорака ти е да ги почекаш i5-6xxx не се исплака сега да се зима хасвел, кога веќе ке нема ни матични на лагер.

кога искачаат овие новиве Skylake?

Испаднати се више, само не се стасани кај нас, за месец два би требало да ги има веќе

Тоа значи дека ќе паднат цените на хасвелот, а плоча секогаш ќе се најде.;)

Тоа значи дека ќе паднат цените на хасвелот, а плоча секогаш ќе се најде.;)
Ке паднат, али не многу секако дека поновата генерација е подобар избор, ај сега најди плоча LGA 1155 нова :D

Ке паднат, али не многу секако дека поновата генерација е подобар избор, ај сега најди плоча LGA 1155 нова :D

LGA 1150 има колку сакаш, не знам што би му фалело на еден i5-4590 едно 3-4000 ден. да е поефтин. Интел како прави надградба на процесориве се за 5% се побрзи од предходната генерација. Така да јас би одел на постар модел на процесор.

LGA 1150 има колку сакаш, не знам што би му фалело на еден i5-4590 едно 3-4000 ден. да е поефтин. Интел како прави надградба на процесориве се за 5% побрзи од предходната генерација. Така да јас би одел на постар модел на процесор.
Сега има 1150 за 6 месеци ке нема ни за леб, како што нема сега 1155, моментално 6 ген. се најдобрите процесори подобра архитектура,подобра графика и понова технологија така да i5 6xxx е подобар избор

Сега има 1150 за 6 месеци ке нема ни за леб, како што нема сега 1155, моментално 6 ген. се најдобрите процесори подобра архитектура,подобра графика и понова технологија така да i5 6xxx е подобар избор

Никогаш нема крај за надградбите инаку би пропаднале сите инволвирани компании кои произведуваат хардвер.
i5 6xxx ќе биде подобар во перформанси за 5% како што во последниве 5-6 години им е пракса да прават.
Најдобро е да се земе хардвер кога малку ќе подостари моделот инаку ќе го плаќаш најскапо, а секако и тој најнов модел за неколку месеци ќе застари.

Никогаш нема крај за надградбите инаку би пропаднале сите инволвирани компании кои произведуваат хардвер.
i5 6xxx ќе биде подобар во перформанси за 5% како што во последниве 5-6 години им е пракса да прават.
Најдобро е да се земе хардвер кога малку ќе подостари моделот инаку ќе го плаќаш најскапо.
Перформансите се 10% за хасвел, 20% за ајви и 30% за сенди, ама погледни ја i3 6xxx незнам која бројка беше али е вистиснска зверка

Дечки да ми препорачате конфигурација за по дома.Значи за сурфање,слушање музика и такви работи.Значи со се монитор буџетот ми е околу 20 000-21 000ден и во таа сума да бидат ставени и звучници (некој си солиден квалитет 2+1) Ако може некој да ми помогне однапред ви се заблагодарувам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom