Анксиозност

Член од
24 јуни 2015
Мислења
12
Поени од реакции
1
Дали на некој му паѓа косата од есциталопрам и дали некој знае ако престанеш да го земаш дали пак може да се врати некој процент од косата ве молам некој што имат искуство да пишат итно ми е пошто не сакам да дозволам да ми стане ретка косата

Член од
6 февруари 2013
Мислења
37
Поени од реакции
4
Имаш страв од висина, или само се плашиш дека ќе добиеш паника?
Види, дури и да те фати паника немаш апсолутно никаква опасност. Нема да те убие, само што ќе се чувствуваш непријатно. Кога и да добиеш напад на паника, имај на ум дека ќе помине по одреден временски период.
Strav od visina nemam so avion imam letano ama imav samo 7 godini.Mene mi e stravot da ne me fati napad na panika pa da sakam da izleguvam pa vozduh da mi treba .......ej ke mu recam aj ako sakate malce prozorecot otvorete go vozduh da vlezi haha mala sala stvarno mi e strav da ne me fati paranoja pa si pravam film pa ke go prizrmjuvaat avionot radi mene ke napravam trista gluposti.Dobro mozno e mozokov do toj stepen na razmisluvanje da mi e stasan ili pak se realni raboti koi mozat da se slucat

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.774
Поени од реакции
12.110
Што точно чувствуваш, на кој начин делуваш и зошто мислиш дека нема ефект?
Исто со отворен простор ама за апла отворен простор - огромно пространство, не за на улица или слично. Онаму каде што во радиус од 50-60 метри нема повисок објект т.е јас сум највисок. Вртоглавица, отежнато дишење и добивам чувство дека ќе се задавам со сопствената плунка. Не секогаш, пример ако се движам посебно побрзо немам проблеми туку ако стојам, исто и доколку мозокот ми е преокупиран со нешто. Почна пред 3-4 години иако уште од мал не сум некој љубител на огромни отворени пространства. Имм пробано неколку пати така намерно да отидам на такво место и не успевам да се навикнам. Чаре?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.947
Поени од реакции
25.458
Исто со отворен простор ама за апла отворен простор - огромно пространство, не за на улица или слично. Онаму каде што во радиус од 50-60 метри нема повисок објект т.е јас сум највисок. Вртоглавица, отежнато дишење и добивам чувство дека ќе се задавам со сопствената плунка. Не секогаш, пример ако се движам посебно побрзо немам проблеми туку ако стојам, исто и доколку мозокот ми е преокупиран со нешто. Почна пред 3-4 години иако уште од мал не сум некој љубител на огромни отворени пространства. Имм пробано неколку пати така намерно да отидам на такво место и не успевам да се навикнам. Чаре?
Знам точно што чувствуваш.
Неколку пати? Нон стоп! Секогаш кога ќе имаш прилика. Нека ти се врти, „гуши се“, ќе помине. Што е најлошото што може да се случи? Физички верувам дека си здрав, млад. Сите овие тегоби што ги имаш ти се поради стравот, значи не можеш ниту да се онесвестиш, ниту да умреш. Тргај на отворен простор!

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....некогаш причините за паника, забрзана работа на срцето, страв од отворен или затворен простор, гушење, немир и слично можат да бидат последица на неправилна работа на штитната жлезда, а не на анксиозност....кај нас ретко кој доктор прави испитување на тироидата пред да биде прекасно односно пред симтомите да станат преочигледни....не се клукајте со антидепресиви и други лекови ако гледате дека слабо делуваат....барем сега испитувањата за тироида се подостапни

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.774
Поени од реакции
12.110
Неколку пати? Нон стоп! Секогаш кога ќе имаш прилика. Нека ти се врти, „гуши се“, ќе помине. Што е најлошото што може да се случи? Физички верувам дека си здрав, млад. Сите овие тегоби што ги имаш ти се поради стравот, значи не можеш ниту да се онесвестиш, ниту да умреш. Тргај на отворен простор!
А ако се онесвестам или умрам? :D

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.342
Поени од реакции
7.097
а шо мислиш онесвестувањето е по желба :P дури беше регрутната АРМ бројот на наркомани беше ист горедолу,али на анксиозните машки беше далеку помал..............дремење цел ден пред компјутер,недоволна физичка активност,натпреварувачки дух,безволност,лоша социјализација,лоша средина без можност за пристојно вработување и напредок,кренати женски со носот в таван шо се замислуват клеопатра итн итн

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Абе види вака, ја дур бев анскиозен знам дека тоа ќе помине, т.е после одредено време знаев(откако ја запознав подобро мојата ситуација).
Но, анксиозните/депресивни/панични напади сами по себе не се здрави. И тоа време, коа бев анксиозен голем процент од денот (1-2 години) ја мислев дека ако продужам со ова ниво на стрес у мојот организам (кој е нерационален) ќе ми влијае штетно на јетра,желудник,бели дробови, холестерол, шеќер,масти ... Арно ама, уствари крвната слика ми беше одлична, обавезно секој месец осеќав дека ради стресот, мојата биолошка-крвна ситуација се влошува, но тоа не беше случај(редовно идев на прегледи,крвни слики и после одредено време се убедив дека физиолошки се е во ред со мене)..

Луѓе бе, добри сте си, ако при дадена ситуација имате напади, ништо не ви се мења у телото, све си е нормално... само што вие имате нарушена перцепција на тоа што се дешава у вашето тело, пропратена со "што би било кад би било" - размислувања за некоја ситуација која ве прави да бидете депресивни,исплашени,анскиозни или испаничени. Пак ќе кажам тотално ирационални и непостоечки ситуации си замислувате (и јас сум си замислувал). Еве на пример, што би се случило со човештвото ако пред 7000 години луѓето би имале паника/анксиозност да идат на лов/риболов/ нива и тн... Не би постоеле ние сеа у 21 век, така? Ние денес имаме страв од испити/идење у маркет/лифт/гужви и тн и тн... Мекушари сме станале скроз :)
Има безброј начини како да се надмине анксиозноста/депресијата... на вас е секој ден да пробувате и да истражувате, се додека не го пронајдете оној начин кој најмногу функционира за вас (односно кој е најуспешен).

S

Samurai_Sk

Гостин
Анексиозноста нема лек, едноставно ке биде тука цел твој живот, сочи се со реалноста, ако ти е пишано да умреш што ке ти помогне стравот кажете ми ??? мислите дека ако се плашите нема да умрете едноставно немојте многу внимание да и обрните на тие симптоми од страв дека ке умрам, смрта не прашува дали ти е страв или не

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.947
Поени од реакции
25.458
Анексиозноста нема лек, едноставно ке биде тука цел твој живот
Те молам воздржи се од лаички коментари на темава! Станува збор за човечка психа која е многу деликатна. Не е ова тема во Љубов и секс.

Kajgana Shop

На врв Bottom