Мигрантите низ Македонија

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.940
Поени од реакции
25.406
Имаш право да се смееш кога ќе искусиш такво нешто. No uterus, no opinion! :D[DOUBLEPOST=1440615730][/DOUBLEPOST]
Ама нема тука предрасуди и генерализирање. :) Можеш да видиш од самава тема, кога станаа актуелни дека народов сочувствуваше со нив, имаше слики како им дава народов вода, како јавно се осудуваа тие што сакаат да заработат на нивна мака и така натака. Ама ова што се случува последнава недела е претерано. И добро кажаа погоре, жените и децата на прст се бројат, сите се работоспособни здрави и прави мажи.

Едноставно, кога имаш мака, благодарен си кај што те примиле и не изиграваш џек да правиш проблеми на граници и да плачеш на ББЦ и СНН после.
Баш поради тоа и им се обраќам само на оние кои гледам дека генерализираат, не генерализирам и не викам дека сите на темава се како нив. :)

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.843
Поени од реакции
10.288
Некој овде заборава дека не залажуваат Швеѓани и Германци околу мирољубивоста и нежноста на муџахединиве, туку народ што бил 500 години тероризиран, омаловажуван, клан од истиве и сето тоа го пренесел во литература, песни, ора. Народ што има примено повеќе бегалци по жител од било која европска земја и тоа само во 1999, народ што од истите тие бегалци дочека војни и тероризам дури и 15 години подоцна, од масакри до Куманово пред само 3 месеци. Ако си надвор не значи дека добиваш инстант амнезија и се претвораш во АНТИФА будала.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Лангелина и Агда, мислам дека малку претерувате со бранењето на емигрантиве. Знаете и дека јас немам многу предрасуди ама се што кажаа погоре за хордава е точно. И нема врска дека Македонците се понекултурни, т.е. да, во Идризово ако отидеш така облечена. Муслиманиве (сеа да не викате јас сум муслиман не праам така) се отров на ова поле, замарање девојчиња.

Гевгелија е хаос невиден, нема никакво оправдање во каква и мака да си да правиш ѓубришта, да крадеш, да ништиш посед.
Не претерувам. Едноставно, со некој кој нема никакви познавања од работите и се полни со предрасуди, не е можно да се разговара на друг начин.
Незнаењето е најголем проблем. И гледма дека голем дел од оние што коментираат не знаат што зборуваат.

Проблем е што ние не успеавме да се организираме во МК и предизвикавме страдања на огромен број луѓе. Тоа е проблемот, не друго.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.221
Поени од реакции
34.812
Извинување на сите за офтопиков, ама и оната темав е отидена доку*ца...

Еве јас не се разбирам во тоа гените како по гените може да се знае кој што е...
Цитирај ми историчар, лингвистичар, археолог, било што, еве нека е и македонец дека тврди дека албанците се дојденци, не мора овде, еве има теми соодветни.
Баче, џабе јас тебе да цитирам кој и да е - кога очите ти се ширум затворени.
Ти не сакаш факти, ти сакаш приказни да слушаш. Како некој што сака приказни за антички Македонци, друг за Хелени, така вие се влажните на Илирите. Уште од Енвер Хоџа образованието ве хипнотизираат, а прашај некој постар дедо (ако уште ги има живи од пред Енвер Хоџа времето) колку од сегашниве албански лични имиња нашироко се употребувале тогаш... :)

Затоа кога јас ќе те прашам „Колкав процент од Шќиптарите се I2a хапллогрупа?“... ти можеш само да кажеш дека не се разбираш од генетика (и да бараш приказни што не се засновани на факти).
Тоа е тоа, генетиката е заебана работа а фактите, се уште позаебана работа. (y)

П.С. Најсмешно во целата работа е што I2a ја има (недоминантно) на поголемот дел од екс-ју подрачјето, и тоа процентуално најмногу (над 20%) во Босна и во Србија, и НАЈМАЛКУ ВО АЛБАНИЈА! :coffee:
П.П.С. Читај малку повеќе за наука, пошто историјата ја пишуваат победниците (или никој, посебно во периодите за кои зборуваме)

B

blonde guy

Гостин
Пушти го човекот, изгубен е. Wannabe Норвежанец, пробува да се инфилтрира, ама не му успева затоа што не го сакаат.
Татко му бил Норвежанец, my ass!

Провокативно облечен секаде треба да ти биде страв. Патем, Македонците се понекултурни на ова поле, отколку емигрантите кои живеат подолг период на западот.
Што мислиш како знам Македонски, роден сум во Македонија, и не сакам да докажувам потекло ова е off topic.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Лангелина и Агда, мислам дека малку претерувате со бранењето на емигрантиве. Знаете и дека јас немам многу предрасуди ама се што кажаа погоре за хордава е точно. И нема врска дека Македонците се понекултурни, т.е. да, во Идризово ако отидеш така облечена. Муслиманиве (сеа да не викате јас сум муслиман не праам така) се отров на ова поле, замарање девојчиња.

Гевгелија е хаос невиден, нема никакво оправдање во каква и мака да си да правиш ѓубришта, да крадеш, да ништиш посед.
Ти не сфаќаш. Исламот е несфатен. Ние тука ништо не знаеме.

ping @langelina

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А БЕ АЈВАНИ!
Деца и жени минуваа низ Македонија! Како очекувате да се понаша некој кога му фрлате шок бомби и му ставате жица на граница?
Лангелина, навредиве последни да се на темава, ги испуштив постовите ама гледам поплаки. Може со убаво да се дискутира.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.221
Поени од реакции
34.812
Да така е. Пред да влезат Американците, Ирак, Сирија и Афганистан беа социјални раеви.
Во однос на тоа како е сега, таму беше навистина беше „рај“. Немаа војна, не гинеа како глувци, и не гладуваа. Посебно во Либија и во Сирија, прочитај малку (нормално, ако сакаш вистина - избегавај амерички меинстрим медиуми).

Ама ете ’муриканците мораа сиротите да ги спасат од Асад и од Садам (како Барак да е подобар). Сега ги имаат ИСИС и Ал Каеда, и супер им е. Затоа бегаат, од што ’муриканците супер им ги направија државите и живеачката.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Види, некој од Миравци или од Конопиште да ги нарекува племе граѓаните на Дамск е во најмала рака смешно, нели?
Се сомневам дека „бегалците“ се од Дамаск. Многу тешко е дека би пристигнале до Турција или Грција живи и здрави. Второ меѓу „бегалците“ доста голем дел има од Пакистан и Авганистан, каде што нема војни. И трето Сирија е(била) мултикултурна и секуларна држава(за секоја почит во однос на околните држави), во која најстрадално население се Православните Асирци, Ерменците, Језуитите, Курдите и Алавитите, а во Ирак, Православните Асирци, Шиитите, Језуитите и Курдите.

Едно прашање кое никој не успеа да го одговори, зошто меѓу бегалците нема(или ги има во незначителен дел) од наведените групи граѓани на Ирак и Сирија, кои се дефакто најзагрозени таму?[DOUBLEPOST=1440618480][/DOUBLEPOST]
Со кого да се борат? Со династијата Асад? Со Исил? Ти да си на нивно место што би одбрал: да се бориш за Асад или да сечеш глави за ИСИЛ ?
Јас ако одлучам да бегам, би одлучил да бегам со целата фамилија, мајка, татко, жена, деца, не би ги оставил најблиските таму кај што колат.

Последно уредено:
?

..........

Гостин
А БЕ АЈВАНИ!
Деца и жени минуваа низ Македонија! Како очекувате да се понаша некој кога му фрлате шок бомби и му ставате жица на граница?
Е ова е клучниот момент кој треба да се обрати внимание, значи пазете она вика “Како очекувате да се понаша некој кога му фрлате шок бомби и му ставате жица на граница?“ што значи дека не е запознаена со случувањата, пример да е шиптарка или некоја друга љубителка на педофилот, ок ќе разберам, но вака неможе да се најде логично објаснување зошто она гледа така на работите..
Она што се случи на границата е усвари контрола, нешто што се случува на секоја една ебана граница во цел ебан свет, заничи одиш на граница те пречекува чичко милицаец и ти бара документи или те регулира во редослед според законските норми, и сеа ти се брзаш и земаш камен го акаш во глава...нареден чекор те апсат и те кршат од мавање, ако смета дотичнава дека тоа не е точно, нека проба на најблиската граница и нека сподели импресии....
Во нашата ситуација со границата стануваше збор за неколку илјади лица, од кој 70/80 посто здрави мажи, про регулација на самата граница толпата ја напага полицијата со камења и предизвикува хаос, полицијата реагира според нормите за безбедност и разбивање и одвратување на толпа..
Хипотетичка ситуација: границата не ја регулира никој, неколку илјади емигранти стигат во Гевгелија, МЖ нема капацитет да ги префрли сите во еден ден, познавајки ја нивната цивилизираност и култура настанува хаос, тепачки помегу емигрантите кој прв да се качи, повредени избодени револтирани емигранти, настрадани локалци од Гевгелија или во најлош случај убиства...

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.114
Поени од реакции
27.665
Сакаш да кажеш дека требало да се приклучат кон ИСИС да сечат глави пред камери? Ебати копукот![DOUBLEPOST=1440606776][/DOUBLEPOST]

А бе неписмен! Бегалците се РЕАКЦИЈА на интервенциите на Америка и ЕУ во тие земји. Афганистан, Ирак, Либија, Сирија се тотално разебени благодарение на нивните акции.
Oф мори мајко колку не си у тек.....
Ја алудирам дека овие ``невини и кутри бегалци`` се уствари терористи на ИСИС кој се инфилтрираат у Европа заедно со стадото овци од Африка и Азија ,зашто по мускуливе и масава ни малце не личат дека гладувале 1 недела додека да дојдат до Европа.

B

Borg_Drone

Гостин
Би ми било чудно и непријатно ако запознаам некој и ако кажам дека сум од Норвешка и ако ме сметаат за фашист само поради тоа.
Инаку сум ги видел сликите и знам од што бегаат, но тоа не го оправдува фактот што бегаат на места каде што културата е толку многу поразлична. Зошто одат во Скандинавија и Германија, со деца, си го ризикуваат животот, зошто не отидат во Дубаи или другите богати средно источни земји, нивната култура е слична со сириската тоа не ми е јасно.
Зошто Саудиска Арабија стрелаат и ги пуштаат како тест-глувци по мински полиња.

Kajgana Shop

На врв Bottom