Counter-Strike: Global Offensive

• Креатор на темата Креатор на темата zlxlclvlbln
  • Време на започнување Време на започнување
9b71d147e20b9a6aa036f6572f857240.jpg

Луѓе
неколку питанија

- шо маус користите?
- шо сензор има?
- акселерација?
- sensitivity?
- windows sensitivity?
- маус пад?
- големина на маус пад?

Чисто ме интересираат прашањава :)

Луѓе
неколку питанија

- шо маус користите?
- шо сензор има?
- акселерација?
- sensitivity?
- windows sensitivity?
- маус пад?
- големина на маус пад?

- шо маус користите? - A4 Tech X7 XL-750BH
- шо сензор има? - Laser
- акселерација? - Никако!
- sensitivity? - 1.0
- zoom sensitivity - 0.6
- windows sensitivity? - Default (6 цртичка)
- маус пад? - A4 Tech X7
- големина на маус пад? - 450x450mm
- 360 степени круг - 350mm

- шо маус користите? - A4 Tech X7 XL-750BH
- шо сензор има? - Laser
- акселерација? - Никако!
- sensitivity? - 1.0
- zoom sensitivity - 0.6
- windows sensitivity? - Default (6 цртичка)
- маус пад? - A4 Tech X7
- големина на маус пад? - 450x450mm
- 360 степени круг - 350mm
Зашо ласер? 750BH треба да има Avago-6010 што е познат по негативна акселерација при побрзи движења.
350mm не ти е премногу? Пренизок сенс е ова некако. Не ни иам толку место на масава хаха.
Добар одговор, добри ствари додаде.

едит: сакам да го зеам а4тек x-748k има аваго 3080, некој збор за а4тек како фирма?

Зашо ласер? 750BH треба да има Avago-6010 што е познат по негативна акселерација при побрзи движења.
350mm не ти е премногу? Пренизок сенс е ова некако. Не ни иам толку место на масава хаха.
Добар одговор, добри ствари додаде.

Ласер затоа што е многу попрецизен на помал sensitivity и не прерипува при нагли движења, а може да работи на секоја површина.
450mm ми е маус падот, 350mm ми се потребни за цел круг да направам, што значи за да се свртам позади треба да поминам со раката некои 170cm, а за лево-десно пола од ова, сфаќаш :) Што значи, многу таман си е :).
Sens не е пренизок туку е перфектен за снајпер и AUG :D

Додатно, на 24" монитор играм со се на ULTRA (да не гледам матно и коцкички) но резолуцијата ми е развлечена (4:3) со 1280х1024. Така се пошироки и поголеми луѓето, again, перфект за снајпер и зумарица :)

Ласер затоа што е многу попрецизен на помал sensitivity и не прерипува при нагли движења, а може да работи на секоја површина.
450mm ми е маус падот, 350mm ми се потребни за цел круг да направам, што значи за да се свртам позади треба да поминам со раката некои 170cm, а за лево-десно пола од ова, сфаќаш :) Што значи, многу таман си е :).
Sens не е пренизок туку е перфектен за снајпер и AUG :D

Додатно, на 24" монитор играм со се на ULTRA (да не гледам матно и коцкички) но резолуцијата ми е развлечена (4:3) со 1280х1024. Така се пошироки и поголеми луѓето, again, перфект за снајпер и зумарица :)
Ja обратното го читам за ласери наспроти оптика. Сите избегаваат ласер.
Иначе чудно ми е како праиш 360 степени за 35цм, коа ја на 6/11 2.5 ингејм сенс, не можам 180 у 20цм, шо значи више од 40цм за 360, а ти за 35 - 360 на 1 сенс.

Ja обратното го читам за ласери наспроти оптика. Сите избегаваат ласер.
Иначе чудно ми е како праиш 360 степени за 35цм, коа ја на 6/11 2.5 ингејм сенс, не можам 180 у 20цм, шо значи више од 40цм за 360, а ти за 35 - 360 на 1 сенс.

Оптика е постара технологија, понепрецизна и инфериорна споредена со ласер ;)

Ќе си подесиш DPI на маусот. Во мојов случај е 1200 dpi со 1.0 во CS и без акселерација. Со тоа добивам 360 за 350mm.
Каде и да одам на друго место го правам истово, да постигнам 360 степени круг за 350mm движење на маусот, така знам дека сенсот ми е ист ко дома кога играм и ја имаш (скоро) истата прецизност (зависи маус пад, маус, монитор, FPS....)

Луѓе
неколку питанија

- шо маус користите?
- шо сензор има?
- акселерација?
- sensitivity?
- windows sensitivity?
- маус пад?
- големина на маус пад?

- А4Тech X7 XL-747H
- Laser
- Nope
- 3, 800dpi
- 6 deafult so otstiklirano toa odozdola
- X7 mal pad, nemam potreba od pogolem, bar zasega poso pukam casual

Оптика е постара технологија, понепрецизна и инфериорна споредена со ласер ;)

Ќе си подесиш DPI на маусот. Во мојов случај е 1200 dpi со 1.0 во CS и без акселерација. Со тоа добивам 360 за 350mm.
Каде и да одам на друго место го правам истово, да постигнам 360 степени круг за 350mm движење на маусот, така знам дека сенсот ми е ист ко дома кога играм и ја имаш (скоро) истата прецизност (зависи маус пад, маус, монитор, FPS....)
Забораив на дпито пошо мојот е микрософт 1.1а со 400дпи фикс, затоа иам 2.5 сенс технички, скалирано на 1200 ќе биде 0.6 сенс хахаха. Затоа праам подолг 180 од тебе :)

И дечко тотално обратно од цел интернет (преку 10 форуми) ми збориш за ласерот.

Optical mice are better than Laser mice. Many people are unaware that these two technologies are different. First what we know as Optical mice are really LED based optical mice and Laser mice are really laser based optical mice. For familiarity sake people just use Optical and Laser. Current Laser mice are inherently inaccurate, avoid them if possible. We know Razer/Steelseries says that their 8000CPI Laser mouse is the best thing ever. It isn’t. The Laser sensors currently on the market have some serious flaws. Modern Optical sensors perform fantastically and offer high enough CPI for everyone’s needs.
Source https://www.reddit.com/r/hardware/comments/1xlrv2/gaming_mouse_optical_or_laser/

6.Optical vs Laser
Probably the most misunderstood topic in my opinion (you can see people making these mistakes even in mouse reviews!). Many people assume that laser technology is superior to optical just because its newer. When in actual fact optical sensors are superior because they are more reliable and precise as they have higher perfect control speeds and higher malfunction speeds. I am pretty sure some random guy will come and scream "NO~~~ LASER MICE CAN TRACK ON GLASS, OPTCIAL CANT, LASER MICE FTW". Sure, your laser mouse tracks well on your window pane but simply fails on a cloth mousepad like the QCK. Anybody who owned a laser mouse would probably have noticed they are extremely particular about the surfaces they are on unlike optical. They tend to jitter alot on certain mousepads and just track randomly.
****, What should I do if I am using a laser mouse?!
Switch to an optical mouse and you will see an improvement. I will list some laser mice and suggest some optical replacements that are of similar shape(even cheaper as well). Source http://www.overclock.net/t/951894/the-truthful-mouse-guide

Fatal1ty ----- I'm using Microsoft 1.1 SE and/or Microsoft 3.0... I used my Fatal1ty 2020 Laser Mouse for a while, but I use such low sensitivity, that lasers can't keep up with my fast flick shots... Using a laser mouse is cool, because it usually has really good DPI - which mine had, but for close combat it was not ideal... Only way to fix this, was to use a higher sensitivity or use Mouse Accel - either in some ways altered both my long range performance and consistency. With optical, it’s very exact, especially when overclocked to 500hz... It’s about as good as it gets... Don't listen to the hype right now about laser mice... You’re going to end up sacrificing one thing or the other; it will either be incredible at close range or incredible at long range. You can't have both with that device. So I advise optical as the way to go right now till the bandwidth on laser mice is improved so it can keep up with your moves.
Source http://fatal1ty.com/fatal1ty-frags-blog-3rd-frag-mouse-sensitivity/

и да не праам wall of text уше тон можам да најдам

Иам од тие у школото „шо ги даваа“ па те него го користам. Треба ми апгрејд али па можам и овака да се нервирам, шо. Таман да пукнеш, заврте се 180 и тоа е тоа. Нервира чат-пат али добар е. Пука.

Забораив на дпито пошо мојот е микрософт 1.1а со 400дпи фикс, затоа иам 2.5 сенс технички, скалирано на 1200 ќе биде 0.6 сенс хахаха. Затоа праам подолг 180 од тебе :)

И дечко тотално обратно од цел интернет (преку 10 форуми) ми збориш за ласерот.

и да не праам wall of text уше тон можам да најдам

Вака од форуми до смрт може да преземаме :)

Си пробал оптика и ласер за „посериозен“ гејминг (турнири и чуда)? (лејм звучи ама ај :) )
При многу нагли движења, оптика те носи да гледаш во небо, а ласер е прецизен како.... ласер :)
При неколку милиметри подигање на маусот од маус падот, оптика некогаш „закачува“ па ти го ремети движењето, ласер тоа не го прави.
За нормална работа, со ласер имаш повеќе можности (пример, исто е прецизен и на ќебе и на тепих и на фармерки.... :) ), оптика прави рингишпил :)

Е сега, кога се прави муабет за High-End мауси, тогаш сите се 99% слични што е многу логично, со миљон процеси и технологии набутани во маусот од 100 евра, башка што сме 2015 и се си е тоа убаво укомпонирано.

Повеќе од пола Pro играчиве на CS:GO користат ласер. Ако е толку супериорен оптичкиот маус, тогаш 95% ќе користеа такви.

За Low-Mid Range мауси, ласер си е ласер.[DOUBLEPOST=1440108326][/DOUBLEPOST]
Иам од тие у школото „шо ги даваа“ па те него го користам. Треба ми апгрејд али па можам и овака да се нервирам, шо. Таман да пукнеш, заврте се 180 и тоа е тоа. Нервира чат-пат али добар е. Пука.

Свети од доле, така? :D

Вака од форуми до смрт може да преземаме :)

Си пробал оптика и ласер за „посериозен“ гејминг (турнири и чуда)? (лејм звучи ама ај :) )
При многу нагли движења, оптика те носи да гледаш во небо, а ласер е прецизен како.... ласер :)
При неколку милиметри подигање на маусот од маус падот, оптика некогаш „закачува“ па ти го ремети движењето, ласер тоа не го прави.
За нормална работа, со ласер имаш повеќе можности (пример, исто е прецизен и на ќебе и на тепих и на фармерки.... :) ), оптика прави рингишпил :)

Е сега, кога се прави муабет за High-End мауси, тогаш сите се 99% слични што е многу логично, со миљон процеси и технологии набутани во маусот од 100 евра, башка што сме 2015 и се си е тоа убаво укомпонирано.

Повеќе од пола Pro играчиве на CS:GO користат ласер. Ако е толку супериорен оптичкиот маус, тогаш 95% ќе користеа такви.
Буквално обратно збориш за секоја реченица.
Оптика е таа шо се користи повеќе на турнири.
(неквалитетен) Ласер е тој што те носи да глеаш во небо.
Едино ова се “слагаме“ - оптика, особено Аваго 3090, обично знае да има висок LoD.
Без мауспад да играш - глуп муабет.
Повеќе од пола користат оптика а не ласер. https://docs.google.com/spreadsheet...xiao0HL5f-F1zk_CSF4/edit?pli=1#gid=1762004852 ко шо моеш да видиш повеќето користат Zowie мауси зашо имаат оптика и се слични на Microsoft маусите и logitech gXXXs ili gXX2 сериите шо се исто оптики T.e. aко ги загуглаш сензорите на рестото мауси - >80% на листава се оптика.

edit: еве ти листа со маус сензори шо се сматраат за flawless зошто немаат hardware acceleration (ниту позитив, ни негатив), се 1х1 pixel precision, низок LoD (според фирмвер), немаат низок Malfunction rate и PCS, немаат prediction, немаат jitter ниту interpolation...и сите се оптики https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ZzbKDmFOqsP_ut2RdctD01OEbZzbXol6HLwqVkSmZcg/edit?pli=1#gid=0

едит2: башка, ми ги изрецка изворите како “вака по форуми до смрт..“ а уствари намерно ги излистав за да видиш дека се релевантни а не првиот полски форум шо сум го нашол шо ми иде у мој прилог

Последно уредено:
Буквално обратно збориш за секоја реченица.
Оптика е таа шо се користи повеќе на турнири.
(неквалитетен) Ласер е тој што те носи да глеаш во небо.
Едино ова се “слагаме“ - оптика, особено Аваго 3090, обично знае да има висок LoD.
Без мауспад да играш - глуп муабет.
Повеќе од пола користат оптика а не ласер. https://docs.google.com/spreadsheet...xiao0HL5f-F1zk_CSF4/edit?pli=1#gid=1762004852 ко шо моеш да видиш повеќето користат Zowie мауси зашо имаат оптика и се слични на Microsoft маусите и logitech gXXXs ili gXX2 сериите шо се исто оптики T.e. aко ги загуглаш сензорите на рестото мауси - >80% на листава се оптика.

edit: еве ти листа со маус сензори шо се сматраат за flawless зошто немаат hardware acceleration (ниту позитив, ни негатив), се 1х1 pixel precision, низок LoD (според фирмвер), немаат низок Malfunction rate и PCS, немаат prediction, немаат jitter ниту interpolation...и сите се оптики https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ZzbKDmFOqsP_ut2RdctD01OEbZzbXol6HLwqVkSmZcg/edit?pli=1#gid=0

Не спомнав гејмање без маус пад, туку дека со ласер МОЖЕШ да ја имаш истата прецизност и директ на биро ако играш додека со оптика ти треба (профи) маус пад за да ја постигне истата прецизност на ласерот. Пак ќе потенцирам, High-End маусите се 99% исти (оптика/ласер) затоа што се е исполирано до перфекција. (report rate, dpi, acceleration, precision...)

Муабетиве треба да отидат на друга тема ама ај :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom