Духовните вредности денес

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Просто кажано, атеизмот нема ништо, т.е. атеизмот има „ништо„.
Просто кажано, не ти фаќа црпката.
Ако теизмот поседува учење за Божјот постоење, кое е обемно, а атеизмот е само негација на тоа обемно учење, тогаш атеистичката негација со додавње на едно „не„ пред теистичката обемност е краен идиотизам.
Ако атеистот мора да поседува обемно и детално познавање на теизмот, за да не верува во истиот, тогаш дали ти поседуваш обемно и детално познавање на сите религии, вери, правци и учења различни од христијанството, и затоа не веруваш во нив? Или ова што го изнесе е краен идиотизам?
Ако пантеизмот е облик на духовност, кој е духот во пантеизмот? Или, кој е духот во деизмот?
Во пантеизмот креторот и креацијата се едно исто, универзумот е материјална манифестација на Апсолутот.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сам прашал-сам одговорил.
Не беша прашање, поточно реторичко и констатација на очигледното
Атеист со атеист се препознава.
Рисјанин со рисјанин се препознава.
Како не бе....
Што има атеизмот со рисјанската духовност?
Тоа ти е проблемот во твоето разбирање, што духовноста ја сметаш за ексклузивитет на “рисјанството“. Христијанството за жал најмалку ја има.
Просто кажано, атеизмот нема ништо, т.е. атеизмот има „ништо„.
А ништото е се'.
Ако теизмот поседува учење за Божјот постоење, кое е обемно, а атеизмот е само негација на тоа обемно учење, тогаш атеистичката негација со додавње на едно „не„ пред теистичката обемност е краен идиотизам.
Кога би било така како што велиш навистина и би било, но за твоја жал не е така. Тоа “не“ се однесува на верувањето а не на “учењето“.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Просто кажано, не ти фаќа црпката.
Или, како што би рекол мојот соверник во Христа Бога, @liberij , од „празно„ можам да очекувам други „празно„.
А лицето Б.Ц. би рекло: „дупло голо„.[DOUBLEPOST=1439447867][/DOUBLEPOST]
Ако атеистот мора да поседува обемно и детално познавање на теизмот, за да не верува во истиот, тогаш дали ти поседуваш обемно и детално познавање на сите религии, вери, правци и учења различни од христијанството, и затоа не веруваш во нив?
Јас како поединец не ги поседувам, но колективното сеќање од организираните заедници ги поседува.[DOUBLEPOST=1439447939][/DOUBLEPOST]
Во пантеизмот креторот и креацијата се едно исто,
...што е апсурд на здравиот разум, познат во Исламот...[DOUBLEPOST=1439447987][/DOUBLEPOST]
универзумот е материјална манифестација на Апсолутот.
...кој, нели, нема ниту име ниту презиме...[DOUBLEPOST=1439448055][/DOUBLEPOST]
Не беша прашање, поточно реторичко и констатација на очигледното
..односно, самиот си одговараш на своето прашање, што лесно преоѓа во муабет со самиот себе, а не со дискутанти од форумов.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
..односно, самиот си одговараш на своето прашање, што лесно преоѓа во муабет со самиот себе, а не со дискутанти од форумов.
Хаха, најде кој да ми кажува, експертот по неодговарање на поставени прашања и експертот за монолози.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа ти е проблемот во твоето разбирање, што духовноста ја сметаш за ексклузивитет на “рисјанството“. Христијанството за жал најмалку ја има.
Посочи ми ја духовноста во атеизмот...[DOUBLEPOST=1439448228][/DOUBLEPOST]
А ништото е се'.
...што му доаѓа како оксиморон...[DOUBLEPOST=1439448260][/DOUBLEPOST]
Кога би било така како што велиш навистина и би било, но за твоја жал не е така. Тоа “не“ се однесува на верувањето а не на “учењето“.
Учење=верување=живот.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Посочи ми ја духовноста во атеизмот...
Важи. Кога ти ќе ја посочиш нуклеарната физика во христијанството. Значи да повторам духовноста нема врска ни со религиите ни со атеизмот.
...што му доаѓа како оксиморон...
Твое лично мислење.
Учење=верување=живот.
Апсољутно......... неточно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Важи. Кога ти ќе ја посочиш нуклеарната физика во христијанството. Значи да повторам духовноста нема врска ни со религиите ни со атеизмот.
.
Ма секако: затоа духовноста има везе со нуклеарната физика...[DOUBLEPOST=1439449621][/DOUBLEPOST]
Апсољутно......... неточно.
Наведи ми едно „апсолутно точно„.[DOUBLEPOST=1439449657][/DOUBLEPOST]
Твое лично мислење.
...исто како што тајната може да биде јавна...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ма секако: затоа духовноста има везе со нуклеарната физика...
То и јас велам дека нема. Конечно да се сложиме во нешто.
Наведи ми едно „апсолутно точно„
Колку пати треба да наведувам? Веќе 15487 пати сум ти ја напишал
Еве пак:
Degustibus non est disputandum.
...исто како што тајната може да биде јавна...
Повторно твое лично мислење.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
То и јас велам дека нема. Конечно да се сложиме во нешто.
.
Не сме се „сложиле„ во ништо, оти ја‘ не се сложувам „на коцки„.[DOUBLEPOST=1439450475][/DOUBLEPOST]
Колку пати треба да наведувам? Веќе 15487 пати сум ти ја напишал
Еве пак:
Degustibus non est disputandum.
Тоа за по дома, не на форум, оти на форумов има и поинакви мислења.[DOUBLEPOST=1439450517][/DOUBLEPOST]
Повторно твое лично мислење.
Изразот кој содржи противречни нешта се нарекува „оксиморон„.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не сме се „сложиле„ во ништо, оти ја‘ не се сложувам „на коцки„.
А да заборавив ти се сложуваш на омилени професори, јас пак на омилени професорки. Degustibus non est disputandum..... нели?
Тоа за по дома, не на форум, оти на форумов има и поинакви мислења.
И за по дома и за на форум и за секаде важи. Погледни претходната реплика. Тоа што таа изрека не сакаш да ја сфатиш во пошироко значење е твој проблем.
А какви се не мислења има на форум, не би сакал да дискутирам, ако се инакви не значи дека се и “точни“.
Изразот кој содржи противречни нешта се нарекува „оксиморон„.
Да Мики, баш така се нарекува, оксиморон е и “христијанска духовност“.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Или, како што би рекол мојот соверник во Христа Бога, @liberij , од „празно„ можам да очекувам други „празно„.
А лицето Б.Ц. би рекло: „дупло голо„.
Поголема празнотија од твоево бламирање со години наназад на форумов и да сака некој неможе да создаде. Што се однесува до твојот соверник само би му го кажал уште следново:
Да обвинуваш некого за празнотија и простотилак, а да молчиш и да си ги затвораш очите пред лагите, клеветите на твоите соверци е врв на лицемерието. Лаги, чија единствена намена е да предизвикаат страв и преку истиот тој страв да ги задржат лабилните и робски ориентирани личности во црквата. Ти си еден таков совршен пример, испран ум. Иако на повеќе наврати ти беше укажувано дека статиите од православниот портал "борба за веру" поврзани со телемата, содржат невистини каде телемитските фрази се погрешно интерпретирани, ти продолжуваше да ги пласираш и да ја шириш таа лага. Тоа не само што е простачки и празно, туку е крајно подло и бедно! Да знаеш дека статијата има лажни информации а сепак да придонесуваш во ширењето на таа лага, се со единствена и себична цел - да предизвикаш реакција на страв и прибежиште кон црквата, не водејќи сметка дека уништуваш нечие достоинство е дното што еден човек може да го достигне.
Јас како поединец не ги поседувам, но колективното сеќање од организираните заедници ги поседува.
Значи атеистот како поединец мора да поседува детално и обемно познавање на твојата религија за да не верува во неа, ама затоа ти немора да поседуваш детално и обемно познавање на религиите во кои не веруваш?!
...што е апсурд на здравиот разум, познат во Исламот...
Ти и здравиот разум одамна сте расчистиле еден со друг. Исламот е теизам, исто како и твоето христијанство, исламот нема врска со пантеизам.
...кој, нели, нема ниту име ниту презиме...
По дебилно нешто нема да се појави на форумов од оваа твоја глупост веруј....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако јас или некој од моите соверници лаже, дај конечно, токму ти наведи ја вистината.[DOUBLEPOST=1439452434][/DOUBLEPOST]
Значи атеистот како поединец мора да поседува детално и обемно познавање на твојата религија за да не верува во неа, ама затоа ти немора да поседуваш детално и обемно познавање на религиите во кои не веруваш?!
.
Такво нешто немам напишано.[DOUBLEPOST=1439452488][/DOUBLEPOST]
Ти и здравиот разум одамна сте расчистиле еден со друг.
Тачно: тоа значи дека јас и разумот добро се согласуваме.[DOUBLEPOST=1439452570][/DOUBLEPOST]
Исламот е теизам, исто како и твоето христијанство, исламот нема врска со пантеизам.
Исто како што ти велиш дека креацијата и креаторот се едно и исто, таков апсурд на умот постои и во Исламот.[DOUBLEPOST=1439452647][/DOUBLEPOST]
По дебилно нешто нема да се појави на форумов од оваа твоја глупост веруј....
Верувам де, има! Доволно е да прочитам некој од твоите апсурдни постови, попут ставот дека креаторот и креацијата ѓоамити биле „исто„.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако јас или некој од моите соверници лаже, дај конечно, токму ти наведи ја вистината.
Колку пати имаше постирано статии од православниот портал каде законот на телема е извртен и претставен како - "ради шта хоќеш"? Колку пати ти беше нагласено дека истиот воопшто не значи тоа? Колку пати го игнорираше тоа?
П.С. Прашање на време беше кога ќе почнеш збор по збор да цитираш, почни буква по буква, вака ништо не правиш.[DOUBLEPOST=1439453299][/DOUBLEPOST]
Такво нешто немам напишано.
Јас како поединец не ги поседувам
Тачно: тоа значи дека јас и разумот добро се согласуваме.
:pos::pos::pos::pos:
Исто како што ти велиш дека креацијата и креаторот се едно и исто, таков апсурд на умот постои и во Исламот.
Како што веќе реков - толку ти фаќа црпката.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom