Духовните вредности денес

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Stara taktika te odnese u kos....Demek ne razibrame nie....Yeah Right....Ti fali uste da kazes deka ne sme vernici i zatoa nemozeme da svatime.

Kako sto pisav vo prethodnite postovi...Sekoj eden moze da poseduva odredeni duhovni vrednosti (pr 6 navedeni vo pogornito post)...pa duri i ateist ili domorodci koj nemaat nikakva dopirna tocka so civilizacija ili religija. Religijata i Duhovnosta se povrzani no ne se zavisni eden od drug. Ti mozes kolku sakas da go preformuliras\prevrtuvas odogovorot (moralni,neetciki...bal bla) za da ti se vklopi vo tvoeto ucenje no toa neznaci deka e tocno. Hristijanstvoto e poznato po prevzemananjeto\kradenjeto i "unikatnoto" klasificiranje na rabotite\osobini\vrednostite nebare samo tie go poseduvaat. I da za na kraj....

Одговори куп, разбирање ич.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Stara taktika te odnese u kos....Demek ne razibrame nie....Yeah Right....Ti fali uste da kazes deka ne sme vernici i zatoa nemozeme da svatime.

Kako sto pisav vo prethodnite postovi...Sekoj eden moze da poseduva odredeni duhovni vrednosti (pr 6 navedeni vo pogornito post)...pa duri i ateist ili domorodci koj nemaat nikakva dopirna tocka so civilizacija ili religija. Religijata i Duhovnosta se povrzani no ne se zavisni eden od drug. Ti mozes kolku sakas da go preformuliras\prevrtuvas odogovorot (moralni,neetciki...bal bla) za da ti se vklopi vo tvoeto ucenje no toa neznaci deka e tocno. Hristijanstvoto e poznato po prevzemananjeto\kradenjeto i "unikatnoto" klasificiranje na rabotite\osobini\vrednostite nebare samo tie go poseduvaat. I da za na kraj....
Сето ова си е твој неаргументиран заклучок или желба.
Неколку пати ти пишав дека апсурдо е атеизам и духовност, од проста причина што атеизмот не признава ДУХовно,а потеклото на духовните вредности е како што кажува самото име, но сето ова ти несакаш да го разбереш, а велиш ама ако има такви вредности атистот дали тогаш...а згора на се ти пишав откаде таа забуна- влијанието на духовните врз моралните вредности.
Еве ќе ти дадам пример за да ја(се надевам) разбереш апсурдноста за која прашуваш:
Ако ти имаш: дрес,копачки и топка дали си фудбалер? Практично можеш да тврдиш и двете состојби: ДА ги имаш неопхдните нешта,НЕ ти воопшто не играш/несакаш фудбал. Такво ти е прашањето/тврдењето погоре.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Сето ова си е твој неаргументиран заклучок или желба.
Неколку пати ти пишав дека апсурдо е атеизам и духовност, од проста причина што атеизмот не признава ДУХовно,а потеклото на духовните вредности е како што кажува самото име, но сето ова ти несакаш да го разбереш, а велиш ама ако има такви вредности атистот дали тогаш...а згора на се ти пишав откаде таа забуна- влијанието на духовните врз моралните вредности.
Еве ќе ти дадам пример за да ја(се надевам) разбереш апсурдноста за која прашуваш:
Ако ти имаш: дрес,копачки и топка дали си фудбалер? Практично можеш да тврдиш и двете состојби: ДА ги имаш неопхдните нешта,НЕ ти воопшто не играш/несакаш фудбал. Такво ти е прашањето/тврдењето погоре.
Gledam deka ne razibras ili nekes...Moram tro podole da se simnam so tebe ..del po del....
Dali 6te nabroeni vrednosti ili osobini se ekszluzivitet na Hristijanstvoto?
PS: Molim ti se bez primeri!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Си сретнал таков атеист?
Да има такви атеисти, за жал таков православен немам сретнато.

Неколку пати ти пишав дека апсурдо е атеизам и духовност, од проста причина што атеизмот не признава ДУХовно,а потеклото на духовните вредности е како што кажува самото име
Јас неколку пати имам пишано дека духовност и христијанство немаат ништо зедничко ама кој да чита.
Еве ти и тебе пример. Имаш дух, но дали тоа те прави духовен? Секако дека не.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Gledam deka ne razibras ili nekes..
Очигледно не си ги разбрал одговорите, па покрај тоа што ти е одговорено пак прашуваш.
Прво потруди се да го проумееш одговорот погоре, потоа за ова што го прашуваш конкретно треба да ја разбереш разликата меѓу природна/филозофска добродетел и христијанска добродетел(види линк) и сетоа тоа да го поврзеш со објаснението за влјанието на духовните вредности. Се ти е сервирано ти треба да се потрудиш троа(ако имаш желба се разбира).
http://www.pravmladeji.org/node/130
Moram tro podole da se simnam so tebe
Еве ќе збориме на едно ниво,ама жалам мора со пример пак, за да белким разбереш:
Имаш: пакет батаци, сатар и бел мантил дали тоа те прави касап?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Очигледно не си ги разбрал одговорите, па покрај тоа што ти е одговорено пак прашуваш.
Прво потруди се да го проумееш одговорот погоре, потоа за ова што го прашуваш конкретно треба да ја разбереш разликата меѓу природна/филозофска добродетел и христијанска добродетел(види линк) и сетоа тоа да го поврзеш со објаснението за влјанието на духовните вредности. Се ти е сервирано ти треба да се потрудиш троа(ако имаш желба се разбира).
Dzabe kompliciras i se trudis da ukazes demek ne razbirame....Prasanjeto stoi odgovor nema!

Еве ќе збориме на едно ниво,ама жалам мора со пример пак, за да белким разбереш:
Имаш: пакет батаци, сатар и бел мантил дали тоа те прави касап?
Vidi PS ... bez glupavi primeri!

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Dzabe kompliciras i se trudis da ukazes demek ne razbirame....Prasanjeto stoi odgovor nema!
Да очигледно за џабе објаснувам. За сеќа одговорите стојат!
http://www.pravmladeji.org/node/130
Vidi PS ... bez glupavi primeri!
Примерите се како твоите прашања, ја покажуваат апсурдноста на тоа што го прашуваш.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Духовни вредности се менуваат со тек на време и историски промени, ако на пример пред 2 века духовна вредност бил добар коњ, ќесе полно со дукати и јака женска, денес тоа е добар мотор, новчаник полн со евра и јака женска

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Погрешно. Атеизмот не е идеологија, нема догми ниту свети книги па да признава или не признава духовни вредности. Атеизмот е едноставно негација на теизмот - (А)теизам, тоа "а" на почетокот од зборот се додава кога терминот е негација на оргиналниот. На пример негација на социјалноста е асоцијалност.
Што се однесува до духовноста, теизмот во никој случај нема "авторски права" над неа, нема екслузивност над духовноста. Постојат голем број духовни правци, учења и облици, што не се теизам. Такви примери се пантеизмот, деизмот, херметизмот, алхемијата и ред други.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Имаш дух, но дали тоа те прави духовен? Секако дека не.
Сам прашал-сам одговорил.[DOUBLEPOST=1439415690][/DOUBLEPOST]
Јас неколку пати имам пишано дека духовност и христијанство немаат ништо зедничко ама кој да чита.
Атеист со атеист се препознава.
Рисјанин со рисјанин се препознава.

Што има атеизмот со рисјанската духовност?[DOUBLEPOST=1439415771][/DOUBLEPOST]
Духовни вредности се менуваат со тек на време и историски промени, ако на пример пред 2 века духовна вредност бил добар коњ, ќесе полно со дукати и јака женска, денес тоа е добар мотор, новчаник полн со евра и јака женска
Хмммм, а „женската„ си остануе константа...
У „духовните„ вредности, нормално.[DOUBLEPOST=1439415850][/DOUBLEPOST]
Погрешно. Атеизмот не е идеологија, нема догми ниту свети книги па да признава или не признава духовни вредности.
Просто кажано, атеизмот нема ништо, т.е. атеизмот има „ништо„.[DOUBLEPOST=1439415998][/DOUBLEPOST]
Атеизмот е едноставно негација на теизмот - (А)теизам, тоа "а" на почетокот од зборот се додава кога терминот е негација на оргиналниот.
Ако теизмот поседува учење за Божјот постоење, кое е обемно, а атеизмот е само негација на тоа обемно учење, тогаш атеистичката негација со додавње на едно „не„ пред теистичката обемност е краен идиотизам.[DOUBLEPOST=1439416107][/DOUBLEPOST]
Што се однесува до духовноста, теизмот во никој случај нема "авторски права" над неа, нема екслузивност над духовноста. Постојат голем број духовни правци, учења и облици, што не се теизам. Такви примери се пантеизмот, деизмот, херметизмот, алхемијата и ред други.
Ако пантеизмот е облик на духовност, кој е духот во пантеизмот? Или, кој е духот во деизмот?

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Хмммм, а „женската„ си остануе константа...
У „духовните„ вредности, нормално.
неее никако женска константа ја менувам често али пак јака си наоѓам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
неее никако женска константа ја менувам често али пак јака си наоѓам
Е ми, како можи да биди „константа„ а да ја „менуваш„?...
То‘ ти е некоја „константно променлива„ или „променлива константа„?...:confused:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Е ми, како можи да биди „константа„ а да ја „менуваш„?...
То‘ ти е некоја „константно променлива„ или „променлива константа„?...:confused:
Не разбираш ти околу жени мики, грев е тоа

Kajgana Shop

На врв Bottom