Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Колку ви се пие вода пијте, ништо нема да ви се случи.

А на тој што му препорачале со креатинот да пие 5-6 литри вода, многу паметен совет. Мора да се прочистуваат бубрезите од креатинот, кој што телото пробува да го исфрли а ти уште додаваш.

Гимнастичарски прстени кај нас има некаде? Опција е и DIY, во тој случај само јажиња на подесување ќе ми требаат да не се замарам со обични.

124wt1i.jpg

Ми треба мислење дали да почнам втеретана? И од некој со искуство со што прво да почнам втеретана. 15 години имам, 56 килограми.

Ми треба мислење дали да почнам втеретана? И од некој со искуство со што прво да почнам втеретана. 15 години имам, 56 килограми.

Втеретана за да почнеш е слично како куќа да градиш. Мораш прво темелите да ги ставиш, а тоа ќе го направиш со compound вежби, НЕ со изолација и машини (ака стабилизирани тежини).

Солидни програми за ова се:

Stronglifts 5x5 -Трипати неделно чучањ. Интересно е и се ама станува монотоно по некое време. Би намалил на двапати неделно по некое време. Бонус е што имаш 5x5 бајаги време (прочитај им на страната да ти се разјасни) и од тоа ќе добиеш бајаги волумен=gains.
Starting Strength -Позната програма од реномиран тренер. Power Cleans се чиста техника, јебачки е да ги знаеш, ама лична преференца е тоа. Тешки се за учење без тренер. Најискрено би ја прескокнал додека не го фатиш редот, а и тогаш е под знак прашалник. Не дека е лоша, не е соодветна за почетник.
Greyskull LP - Поголем фокус на естетика со финалниот 5+ сет, ама пак имаш 3 серии (сета) од вежба, што е помалце него 5х5 на другарчето погоре.
Четврта опција е дома со bodyweight, ќе треба само во вратило да инвестираш. Проблемот е што немаш некоја мотивација да вежбаш зошто ти е практично гага.
Петта опција- Некоја рутина што ти прави ќеф (најдена од нет, не направена од тебе) која ќе ја правиш со воља.

*да се разбереме, првите три програми се фокусирани главно на сила, многу помалку на естетика

Најди нешто и терај, почетник си на крај краишта, резултати и да несакаш ќе видиш.

decki zosto mi e ednata grada po golema od drugata dali moze nepravilno gi vezbam sklekovite?

decki zosto mi e ednata grada po golema od drugata dali moze nepravilno gi vezbam sklekovite?
Најнормално е едната страна на телото да е подоминантна од другата, но доколку тоа е во голема мера тогаш тоа е знак за неправилно изведување на вежбата. Доколку вежбаш со тежини пробај наместо bench press, да се преориентираш кон dumbell bench press за подеднакво да ги работиш градите.Доколку правиш само склекови, експериментирај, изведувај ги така што поголем дел од тежината на твоето тело да биде насочена кон послабата страна. Да почуствуваш поголем напор на левата страна. Исто така многу важно, кога изведуваш dumbell bench press користи тежина која повеќе му одговара на недоминантната страна. Доколку на доминантната рака и одговара некоја тежина, со која послабата страна се мачи избери ја полесната. Пред секоја вежба за гради направи 2,3 серии само со недоминантната рака со цел дополнително да се активираат мускулите во неа. Исто така, крајот од тренингот, ако е потребно и ако можеш се разбира направи уште неколку серии на посланата страна. Само не се преоптоворувај премногу.
Едит: Ова се што го набројав е во случај на мускулен дисбаланс. Доколку се работи за скелетен дисбаланс, не можеш ништо да направиш.

Најнормално е едната страна на телото да е подоминантна од другата, но доколку тоа е во голема мера тогаш тоа е знак за неправилно изведување на вежбата. Доколку вежбаш со тежини пробај наместо bench press, да се преориентираш кон dumbell bench press за подеднакво да ги работиш градите.Доколку правиш само склекови, експериментирај, изведувај ги така што поголем дел од тежината на твоето тело да биде насочена кон послабата страна. Да почуствуваш поголем напор на левата страна. Исто така многу важно, кога изведуваш dumbell bench press користи тежина која повеќе му одговара на недоминантната страна. Доколку на доминантната рака и одговара некоја тежина, со која послабата страна се мачи избери ја полесната. Пред секоја вежба за гради направи 2,3 серии само со недоминантната рака со цел дополнително да се активираат мускулите во неа. Исто така, крајот од тренингот, ако е потребно и ако можеш се разбира направи уште неколку серии на посланата страна. Само не се преоптоворувај премногу.
Едит: Ова се што го набројав е во случај на мускулен дисбаланс. Доколку се работи за скелетен дисбаланс, не можеш ништо да направиш.

vezbam vo domasna atmosfera:sklekovi ,stomacni ,zgibovi na terasa-gi pravam 7 :D ,imam doma eden teg vezbam biceps triceps,i ne izostavuvam vezbam sekoj den obicno navecer pred legnuvanje,e sea za sklekovite se cudam slusnav rekordot bil 120 za 2 min,a jas gi vezbam moze 7 meseci nemozam da mrdnam od 20,ako sakas da mi daes link od pravilni sklekovi fl pozz

vezbam vo domasna atmosfera:sklekovi ,stomacni ,zgibovi na terasa-gi pravam 7 :D ,imam doma eden teg vezbam biceps triceps,i ne izostavuvam vezbam sekoj den obicno navecer pred legnuvanje,e sea za sklekovite se cudam slusnav rekordot bil 120 za 2 min,a jas gi vezbam moze 7 meseci nemozam da mrdnam od 20,ako sakas da mi daes link od pravilni sklekovi fl pozz
Сега ни десет нема да можеш да правиш. :)

https://www.youtube.com/watch?v=4dF1DOWzf20

Decki proteinot na vitalija so e 80% mozi so dekstroza da se mesha?

Можете ли да ми кажете некоја вежба за подлактица?

во суштина се што се крева или стега, ги зајакнува мускулите на подлактицата, но еве конкретно некои посебни називи на вежби
Dumbbell, Cable или Barbell Wrist Curl.
Barbell или Cable Reverse Wrist Curl...овие сум ги користел во слободно време, како и склекови на три прсти (палец, показалец и среден прст за флексорите ако не се лажам), со стисната тупаница итн.
Овде има голем избор со кабел, еднорачен и дворачен тег, сопствена тежина ...

Посебно интересно е ако го имате и ова тркало за рачни зглобови (wrist roller) и за флексори и за екстензори

Исто и мртви кревања без различен грип на рацете, после добра дедлифт сесија секад осеќам воспаленост во подлактица (што со други вежби тешко можам да достигнам).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom