Staufer
Драган Богдановски
- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 16.547
- Поени од реакции
- 22.239
Sekako. Ija sum za toa da se ostavi segasniov sistem ali da ima podobruvanje vo klucnite tocki. Mene ne me interesiraat partiskite interesi i zatoa smetam deka trojca makedonski pratenici plus, koi se vistinski dijasporski, e celta okolu koja treba da go "reformirame" sistemot.Дали една или шест изборни единици не менува многу во однос на македонски/албански пратеници. Една изборна единица само би им донесла 5-6 пратеници на помалите партии, на сметка на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, и дополнително би го зголемила политичкиот клиентелизам.
Доколку дијаспората гласа во рамките на постојаниве ИЕ, тогаш со нивните гласови ќе одлучуваат за најмалку 3 од 120 пратеници, а не за 3 од 123. И ако се земе во предвид дека во тој случај не само што ќе изберат пратеник за една, туку и ќе одземат на друга партија, тоа дополнително им дава на тежина.
A toa dali ke se napravi edna IE ili ne e vazno prasanje. Pored mene dobro e sto bi dobile malite partii no mislam deka bi imale poveke Albanski pratenici, i da se 1 ili 2 ja na ova gledam cisto od Makedonska strana. Ali ako veke se resi na edna IE togas masovno glasanje od dijasporata moze da donese efekti vo brojkata na makedonskite pratenici, normalno toa zavisi od toa kolku ke glasaat. Zatoa e klucno pristapot sto poveke dijasporci da mozat da glasaat.[DOUBLEPOST=1439288334][/DOUBLEPOST]
Teoretski sigurno e mozno ama ne znam dali toa bi funkcioniralo taka lesno vo praksa. I sekako so poveke izlezenost tie "kupeni" glasovi bi imale samo marginalna uloga vo rezultatot. Poproblematicno e toa sto po moe mislenje ima mnogu mucki vo ambasadite, ali toa nemozam 100% da go tvrdam.@Igorcemk
Можат и нив да ги купат, далеку од тоа дека не можат. Ќе му овозможат на некој од побогатите(бизнисмените, газдите) во дијаспората да "инвестира" во МК, ќе му отворат пат да си развива бизниси и овде, а он со кеш ќе потплати други гласачи во дијаспората(пошо со неколку стотици гласови се добива пратеник, не ти треба многу луѓе да осигураш во дијаспората).
Иако, конкретниот случај е далеку од тоа, луѓето за кои знам дека на тој начин е искористено нивното право на глас, се обични луѓе, сите вработени во приватни германски фирми, некои од нив и пензионери.
Поентата ми е дека, ако сакаат можат и гласовите од дијаспората да ги купат на неколку начини(не се купува глас само со вработување, отказ, социјална помош или плаќање сметки).