Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278
Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
Проблемот е што ова не им одговара на брачата. Ова беше моделот што дијаспората го бараше со тоа што сите ќе се пишевме дека сме од западна МКД ама на некој тоа не му одговараше.[DOUBLEPOST=1438785061][/DOUBLEPOST]

Кој е тој што одлучува за тебе? Пратеникот живее во МКД. Гласачите се надвор ок, ама тој што понатака гласа во нивно име живее ко тебе. За тоа кој колку придонесува само ќе ти кажам дека еден дијаспорец во просек за неколку недели одмор троши повеќе него што просечен македонец заработува цела година. Статисктички лани над 30 000 „австралици“ ја посетиле македонија, што воопшто не е малку. Незнам како е во куќен совет во МКД ама во странство право на гласа има газдата а не станарот, значи неможе кираџии да одлучуваат дали ќе ја фарбаат фасадата или ќе го одјавуваат парното.
Тој што одлучува место мене е токму тој кој што живее во странство.Како тој придонесува за ситуацијата тука и како тој ја чуствува ситуацијата?Кога ќе има стално престојувалиште тука и кога ќе плаќа данок на оваа држава слободно нека гласа, се останато и по пракса, а и по секоја политичка теорија гласањето на дијаспората се смета за изборна манипулација!

Z

zmej gorjanin

Гостин
Retardirani, neretardirani tie barem napravile neshto, nekoi tolku mnogu shto tvojot intelekt ne bi mozhel ni da pretpostavi.

Mnogu pogolemo e prashanjeto, shto ste napravile Vie vnatre, vo MK ? Kvalitetot na zhivot drastichno tone od godina, vo godina, do toj stepen da ni begalcite od Sirija i Avganistan ne sakaat da se zadrzhat podolgo od den dva, samo tranzit. Ochajni ste, znam.
Samo Vie poslushno zaokruzhuvajte glasachki livchinja i plukajte po dijasporata, vprochem taa e vinovna za se shto ne chini vo drzhavata. Zhalosno !
Кој степен на мазохизам е да се иселиш од Македонија за да од таму киснеш на македонски форум и да пљукаш небаре тебе те засега тоа што се дешава у Македонија? Остани си доследен на тоа што те натерало да емигрираш од тука и што подалеку од Македонија па дури и во виртуелен свет.

По оваа логика секој странец што троши у Македонија треба да има право на глас.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Кој степен на мазохизам е да се иселиш од Македонија за да од таму киснеш на македонски форум и да пљукаш небаре тебе те засега тоа што се дешава у Македонија? Остани си доследен на тоа што те натерало да емигрираш од тука и што подалеку од Македонија па дури и во виртуелен свет.

По оваа логика секој странец што троши у Македонија треба да има право на глас.
Za kisnenjeto po mak. forumi: jasno se gleda od statistikata levo koj kisne na forumi, shto i ne e tvoja rabota. Za razlika od tebe jas se javuvam samo koga kje imam neshto da kazham i toa so fakti.

Za plukanjeto: prochitaj gi postovite pred mojot pa kje vidish koj pluka vsushnost !

Za mazohizmot. prvo informiraj se (nauchi) shto znachi terminot, pa potoa upotrebuvaj go, vaka smeshno izgleda. Mazohizam bi bilo da se iselish od MK i da kazhesh gotovo, povekje nishto od tamu ne me interesira. Me zasega i toa kako.

P:S. I eden mal cvet da otkornesh, del od korenot kje ostane, ne pa nekoj koj se rodil i zhiveel tamu.

.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Нареден пат пред да ми реплицираш прогуглај и за "буквално v фигуративно", па може ќе ме сфатиш шо ти зборам.

А од корења, цветови и носталгии не се живее, затоа си отиде од тука, нели?

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Nemam obichaj da repliciram na replika, sepak kje napravam iskluchok:
-Vo mojov sluchaj nema ni N od nostalgija, za golema srekja takov sum se rodil, zatoa i reshiv da si zaminam. Prichini, kolku sakash, gi znaesh, ne mora da nabrojuvam.
-Toa za korenjata, neznam nekoi vikaa mozhelo i od niv da se zhivee;). Jas ne uspeav od korenja da zhiveam/prezhiveam t.e. ne sakav.
-So ogled na sé aktuelno shto se sluchuva, gledam deka sum napravil dobra rabota. Ne beshe zaludno, toa garantiram.
-Dali si mislel bukvalno ili figurativno, tvoja rabota, no treba da zemish vo predvid deka ova go chita razen svet, koj mozhebi i ne pravat razlika shto sakal avtorot da kazhe. Ottuka i moeto objasnuvanje.

P.S. Postovite mozhebi se grubi, celta mi e da se razbudi kolektivnata svest konechno, vaka systemot se raspagja. Zhalosno za vnucite i onie koi doagjaat.
Toa za 3 te pratenika, tie se vsushnost najmaliot problem, shto so tie 120, koi ne samo shto se premnogu, nishto asolno ne vidovme, i toa godini nanazad.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Едно големо НЕ за нивно гласање на избори.

Кога веќе си избегал од тука, што има сега да ми кажува што и како да се направи? И онака пратениците од дијаспората се однапред одредени за партијата на власт ради нивните математики.

Трул и патриотски испран дијаспорски мозок, не благодарам.

(Секоја чест на исклучоците, но исклучоците си тераат бизнис и свои работи во туѓина и не се замараат со ова проклето парче земја и политики на власта/опозицијата).[DOUBLEPOST=1438949095][/DOUBLEPOST]
Незнам како е во куќен совет во МКД ама во странство право на гласа има газдата а не станарот, значи неможе кираџии да одлучуваат дали ќе ја фарбаат фасадата или ќе го одјавуваат парното.
Во случајов, газди на МКД се оние што живеат во неа, а не дијаспората бидејќи во случајов тие одлучуваат за фасадата и парното.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.552
Поени од реакции
24.897
Во случајов, газди на МКД се оние што живеат во неа, а не дијаспората бидејќи во случајов тие одлучуваат за фасадата и парното.
Затоа си постојат локални избори за работите што го засега локалното население треба да си одлучат тие. Смена на името на пример ме засега и мене. Смена на одредени закони ги засега и тие што се моментално во странство.

Ако пратениците од дијаспората се однапред одредени за партијата на власта тогаш што да кажеме за вие во МКД што 8 пати или колку е по ред ги гласате истите?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Дали иселениците немаат право на глас во државата во која живеат?[DOUBLEPOST=1438951601][/DOUBLEPOST]
Затоа си постојат локални избори за работите што го засега локалното население треба да си одлучат тие.
Во Македонија локалните власти од првите избори наваму најчесто се директно потчинети на централните.
Смена на името на пример ме засега и мене. Смена на одредени закони ги засега и тие што се моментално во странство.
не ми е јасно како тој пратеник од име на дијаспората ќе се избори за некој закон ако гледаме дека и опозиција со повеќе пратеници нема скоро никакво влијание врз донесување и измени на законите.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.316
Поени од реакции
8.807
не ми е јасно како тој пратеник од име на дијаспората ќе се избори за некој закон ако гледаме дека и опозиција со повеќе пратеници нема скоро никакво влијание врз донесување и измени на законите.
Вчера гледав интервју на студио НОВА со двајца дијаспорци, членови на ОМД. На почетокот Борјан го праша тој во студиото која е потребата на дијаспората да имаат пратеници во Собранието на РМ/Што тројцата пратеници и донесоа на дијаспората. Овој му одговори со пример -- дека сега имал контакт со човек (пратеникот Саздов) и кога би увезувал кола или купувал недвижности истиот би можел да му ги објасни процесите/законските регулативи. :icon_lol: Борјан му одговори дека истото можел да го стори и во Амбасадата (а може и на еден куп други места да се информира за тоа). :icon_lol:

Нема никаква потреба дијаспората да гласа (освен партиска, нормално). За одржување контакти, доволно би било дијаспората со своите здруженија да назначи по еден или двајца посредници од трите континенти (Европа, Австралија и С. Америка).

За "информираноста" на дијаспората околу политичките/социјалните/еконосмките процеси ќе цитирам дел од текст што деновиве го прочитав:
Состојбата во Македонија дијаспората не може да ја согледа читајќи ги вестите на македонските портали или гледајќи ги програмите на сателитските македонски телевизиски или радио канали. Состојбата можат да ја согледаат граѓаните на Република Македонија кои ќе излезат денес и ќе отидат да завршат некоја работа во државните органи, ќе поведат судски спор и ќе ја видат ефикасноста и праведноста на судовите во Република Македонија или пак ќе бидат приморани да искористат дел од услугите од државното здравство каде што ќе се сретнат со најразлични ситуации.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.239
Можеби има ефекти од пратениците од дијаспората, само не се позитивни
http://www.mkd.mk/makedonija/pratenikot-naumovski-napadnal-vraboteni-vo-centarot-za-socijalni-raboti
Искрено се чудам што нема уште жртви од персоналот низ Македонските болници при тоа што се дешава.

Иначе веста не е уште потврдена ама и да е, тоа кажува само нешто за личноста а не глобално нешто за пратениците.

И на крај пак ќе кажам дека сегашните дијаспорски пратеници се партиски пратеници а не дијаспорски. Кога ќе добиеме вистински наши пратеници може да ги оцениме оти овие сега и по понашање не се разликуваат изгледа од домашните пратеници.

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.652
Поени од реакции
22.728
  • Како прво, гласањето во дијаспората многу се злоупотребува и се прават страшни фалсификати, посмешни и од тие внатре во МК. Имам информации и сознанија ОД ПРВА РАКА за тоа како се спроведувал фалсификат на гласањето, конкретно зборувам за Германија. Македонски граѓани воопшто не гласале, туку само им се земени лични податоци и нивниот глас е регистриран за една партија(луѓето ниту виделе гласачко ливче, ниту се појавуваат на гласачко место). Дали и што добиле за возврат, не знам и не можам да зборувам.
  • А, како второ, секој македонски граѓанин би требало да има право на глас. Иако е оспорувано гласањето во дијаспората, јас мислам дека треба да гласаат, но се разбира не како досега. Ќе гласаат, ама нема да има посебни пратеници од дијаспората, туку ќе гласаат за понудените листи во 6те изборни единици во РМ. На кој каде му се води домашната адреса во МК, ќе гласа за една од листите предложени во таа изборна единица. Не може од странство да има претставници во македонското Собрание. Собранието ќе си има 120 пратеници како досега(додуша, мислам дека и таа бројка може да се намали, од прилика на 100).

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.239
  • Како прво, гласањето во дијаспората многу се злоупотребува и се прават страшни фалсификати, посмешни и од тие внатре во МК. Имам информации и сознанија ОД ПРВА РАКА за тоа како се спроведувал фалсификат на гласањето, конкретно зборувам за Германија. Македонски граѓани воопшто не гласале, туку само им се земени лични податоци и нивниот глас е регистриран за една партија(луѓето ниту виделе гласачко ливче, ниту се појавуваат на гласачко место). Дали и што добиле за возврат, не знам и не можам да зборувам.
  • А, како второ, секој македонски граѓанин би требало да има право на глас. Иако е оспорувано гласањето во дијаспората, јас мислам дека треба да гласаат, но се разбира не како досега. Ќе гласаат, ама нема да има посебни пратеници од дијаспората, туку ќе гласаат за понудените листи во 6те изборни единици во РМ. На кој каде му се води домашната адреса во МК, ќе гласа за една од листите предложени во таа изборна единица. Не може од странство да има претставници во македонското Собрание. Собранието ќе си има 120 пратеници како досега(додуша, мислам дека и таа бројка може да се намали, од прилика на 100).
Za prvoto: Epa toa ne e vina na dijasporcite, celo vreme niv im se dava vina. Deka ne bile zainteresirani, pa deka se site isprani vmrovci, itn itn. a celiot Problem lezi vo drzavata ili vladata, kako sakate, koja ne gi organizira izborite vo stranstvo kako sto treba. Inace ne se sekiraj, deijasporcite ne zele nisto za vozvrat, sto bi zele? Nemozes niv da gi "kupuvas" ili ucenuvas so raboti koi se mozni vo Makedonija (rabota, odkaz, plakjanje na smetki, itn.).

Za vtoroto. Toa moze da se diskutira, ama ke mora da Imame edna izborna edinica. Ne deka so 6 ne bi odelo ama efektot bi bil pogolem so edna IE, normalno ako im stane dostapno na dijasporcite da glasaat. Mnogu gi ima i so nivnite glasovi makedonskite partii mozat da dobijat poveke vo odnos so albanskite. Toa mora da ni bide osnova pa posle mozeme da diskutirame za partii i sto ne znam.

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.652
Поени од реакции
22.728
@Igorcemk
Можат и нив да ги купат, далеку од тоа дека не можат. Ќе му овозможат на некој од побогатите(бизнисмените, газдите) во дијаспората да "инвестира" во МК, ќе му отворат пат да си развива бизниси и овде, а он со кеш ќе потплати други гласачи во дијаспората(пошо со неколку стотици гласови се добива пратеник, не ти треба многу луѓе да осигураш во дијаспората).
Иако, конкретниот случај е далеку од тоа, луѓето за кои знам дека на тој начин е искористено нивното право на глас, се обични луѓе, сите вработени во приватни германски фирми, некои од нив и пензионери. :)
Поентата ми е дека, ако сакаат можат и гласовите од дијаспората да ги купат на неколку начини(не се купува глас само со вработување, отказ, социјална помош или плаќање сметки).

Член од
24 март 2010
Мислења
15.302
Поени од реакции
26.198
Za vtoroto. Toa moze da se diskutira, ama ke mora da Imame edna izborna edinica. Ne deka so 6 ne bi odelo ama efektot bi bil pogolem so edna IE, normalno ako im stane dostapno na dijasporcite da glasaat. Mnogu gi ima i so nivnite glasovi makedonskite partii mozat da dobijat poveke vo odnos so albanskite. Toa mora da ni bide osnova pa posle mozeme da diskutirame za partii i sto ne znam.
Дали една или шест изборни единици не менува многу во однос на македонски/албански пратеници. Една изборна единица само би им донесла 5-6 пратеници на помалите партии, на сметка на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, и дополнително би го зголемила политичкиот клиентелизам.

Доколку дијаспората гласа во рамките на постојаниве ИЕ, тогаш со нивните гласови ќе одлучуваат за најмалку 3 од 120 пратеници, а не за 3 од 123. И ако се земе во предвид дека во тој случај не само што ќе изберат пратеник за една, туку и ќе одземат на друга партија, тоа дополнително им дава на тежина.

Kajgana Shop

На врв Bottom