Духовните вредности денес

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Духовни вредности се специфични за одредена религија(во случајов православниот поглед).
Vidis toa e tvoja forumula....nemora da e tocna....Eve primer da zememe....

http://forum.kajgana.com/threads/Духовните-вредности-денес.78612/page-4#post-7319990

Најценетите духовни вредности се спротивност на смртните гревови.

Еве кои се:

1. Смерноста (скромноста) како спротивност на гордоста
2. Дарежливоста како спротивност на среброљубието (алчноста)
3. Целомудреноста (кадешто духот владее, а нагонот се покорува на духот) како спротивност на развратот (блудот)
4. Милосрдието (човекољубието) како спротивност на зависта
5. Воздржаноста во јадењето и пиењето како спротивност на стомакоугодието (неумерено јадење и пиење, ненаситност)
6. Кроткоста (трпеливоста) како спротивност на гневот
Moze li covek koi ne veruva vo bozestva da gi ima istite osobini?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Vidis toa e tvoja forumula....nemora da e tocna..
Не мора, но е.
А точка 7 што си ја избришал, сечено лепено:neetaka:
http://forum.kajgana.com/threads/Духовните-вредности-денес.78612/page-4#post-7319990
7. Ревноста во вера и молитва како спротивност на очајувањето и немарноста кон своето вечно спасение.
Оваа духовна вредност како може да ја поседува атеист?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не мора, но е.

7. Ревноста во вера и молитва како спротивност на очајувањето и немарноста кон своето вечно спасение.
Не ја гледам потребата на молитва со оглед дека плановите за тебе веќе се направени.
Мислам бесмислено и поочајно е да се молиш на нешто што веќе ти е зацртано во твојата судбина од некое омнисцетно или омнипотентно битие, кое што е одговорно за сите твои постапки.
Повеќе би бил продуктивен кога би направил некаква грешка и би се обидел сам да ја исправиш, отколку да се молиш по цел ден и веруваш дека некој друг ќе го направи тоа за тебе.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не ја гледам потребата на молитва со оглед дека плановите за тебе веќе се направени.
Мислам бесмислено и поочајно е да се молиш на нешто што веќе ти е зацртано во твојата судбина од некое омнисцетно или омнипотентно битие, кое што е одговорно за сите твои постапки.
Повеќе би бил продуктивен кога би направил некаква грешка и би се обидел сам да ја исправиш, отколку да се молиш по цел ден и веруваш дека некој друг ќе го направи тоа за тебе.
Сериозно мислиш дека може да ја сфати контрадикцијата на постоење на омнипотентен Бог со божји план, и молитвата? За да го сфати тоа, треба да размисли, нешто што за религиозните претставува огромен напор.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Не мора, но е.

Da ja izbrisav...posto nema logika za eden ateist..i te prasav za drugite. Dali Ateist moze da gi ima drugite 6 duhovni vrednosti\osobini?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Da ja izbrisav...posto nema logika za eden ateist..i te prasav za drugite. Dali Ateist moze da gi ima drugite 6 duhovni vrednosti\osobini?
Точно тоа те прашав што правиме со неа?
А за другите веќе ти објаснив за разликите меѓу духовни и морални вредности и за влијанието меѓу себе.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Нешто си збркал со Хиндуизам и карма.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Точно тоа те прашав што правиме со неа?
А за другите веќе ти објаснив за разликите меѓу духовни и морални вредности и за влијанието меѓу себе.
Znaci 6te se moralni 7ta e duhovna taka?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Znaci 6te se moralni 7ta e duhovna taka?
Ако земеш предвид она што посочив дека духовните вредности влијаат врз моралните, тогаш нема да биде грешка ако ги наречеш сите 7 духовни.А првите 6 И морални.
И така сите задоволни и среќни, ОК?:smirce:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Ако земеш предвид она што посочив дека духовните вредности влијаат врз моралните, тогаш нема да биде грешка ако ги наречеш духовни.
И така сите задоволни и среќни, ОК?:smirce:
Aha vrtime vrtime i cvrc...Odgovor...nema...Da povtoram prasanjeto e
Dali Ateist moze da gi ima drugite 6 duhovni vrednosti\osobini?
Најценетите духовни вредности се спротивност на смртните гревови.

Еве кои се:

1. Смерноста (скромноста) како спротивност на гордоста
2. Дарежливоста како спротивност на среброљубието (алчноста)
3. Целомудреноста (кадешто духот владее, а нагонот се покорува на духот) како спротивност на развратот (блудот)
4. Милосрдието (човекољубието) како спротивност на зависта
5. Воздржаноста во јадењето и пиењето како спротивност на стомакоугодието (неумерено јадење и пиење, ненаситност)
6. Кроткоста (трпеливоста) како спротивност на гневот
PS-Prost odgovor baram da ne i zosto!

Kajgana Shop

На врв Bottom