Духовните вредности денес

• Креатор на темата Креатор на темата Изгрев
  • Време на започнување Време на започнување
Претпоставката е мајка на сите зафрканции. Не верувам во ништо од тоа што си го навел.

Појма немаш то во што веруваш. Секогаш кога е еден верник соочен со ГЛУПОСТИТЕ во кои што верува, веднаш врти на метафоричко разбирање на "светото писмо". И кога ќе стигне таму, ако не е глуп како тапан, може да увиди дека не останала никаква суштина во која верува, туку останала само верата која е лесно објаснива од некој психолошки аспект.[DOUBLEPOST=1438592877][/DOUBLEPOST]
Мање више околу ова се слагаме. Имаше две поенти коишто сакав да ги доловам.
Првенствено дека теизам не повлекува и религија/религиозност секогаш. Ја лично можам да верувам дека пред Биг Бенг (ако уопште имало време), постои некој агент кој е свесен и потентен според нашите дефиниции за свесност и потентност и некако учествувал во креацијата на еве мултиверзумот. Нема да припаѓам во ниту една организирана религија пошто ќе верувам дека се булшит, а мојот личен став наспроти тој на атеистот нема да игра улога во мојата едукација и општествена полезност.

Таков теизам во ништо не се разликува од атеизмот. Теизам кој со себе не повлекува одредени очекувања од човекот, кој не проповеда надзор над човекот, награди и казни, односно одредено морално поведение, во ништо не се разликува од атеизмот. Тука спаѓаат сите оние кои веруваат дека има некоја "сила" над човекот, сите оние кои веруваат во енергија, во светлост, во манџи и питулици. Таква една верба е блага форма на лудило, потполно безопасна по другите.

Последно уредено:
Појма немаш то во што веруваш. Секогаш кога е еден верник соочен со ГЛУПОСТИТЕ во кои што верува, веднаш врти на метафоричко разбирање на "светото писмо". И кога ќе стигне таму, ако не е глуп како тапан, може да увиди дека не останала никаква суштина во која верува, туку истанала само верата која е лесно објаснива од некој психолошки аспект.

Грешка! Проблемот е што ти мислиш дека знаеш во што јас и другите верници (овде зборувам за вистински верници, а не за традиционалисти кои верата ја доживуваат како фолклорно наследство) веруваме.
Змијата не зборувала, туку послужила како медиум преку кој Луцифер ја измамил Ева
Како може Бог да ја затрудни сопствената мајка за сма да се роди? Можеш ли да наведеш каде прочита такво нешто?
Бог распнат на крст нема шизофреничен напад во кој сè обраќа сам на себе, од проста причина што Исус Христос не можеш да го поистоветиш со обичниот човек, бидејќи Исус Христос е ипостасно единство, а човекот не е.

Исус од Назарет е една Личност/Ипостасно единство со две природи: човечка и божја. Тој е потполн човек и Тој е потполн Бог.Исусовата човечка природа не е помешана со божјата природа, туку тие се соединети без да го изгубат својот различен идентитет. Како Бог, Исус Христос е едносуштен со Отецот и Светиот Дух. Како човек Исус Христос е едносуштен со сите човечки битија. Во Исуса Христа има две природи – Божествена и човечка, а исто така и две волји – Божествена и човечка и две делувања - Божествено и човечко
И двете природни волји и двете делувања се неразделни, неизменливи, неодвоиви и неслеани.
И двете природни волји се неспротивставени, туку Неговата човечка волја се потчинува на Неговата божја семоќна волја.

На крстот, човекот Исус Христос се обраќа кон Богот Исус Христос.

Грешка! Проблемот е што ти мислиш дека знаеш во што јас и другите верници (овде зборувам за вистински верници, а не за традиционалисти кои верата ја доживуваат како фолклорно наследство) веруваме.
Змијата не зборувала, туку послужила како медиум преку кој Луцифер ја измамил Ева
Како може Бог да ја затрудни сопствената мајка за сма да се роди? Можеш ли да наведеш каде прочита такво нешто?
Бог распнат на крст нема шизофреничен напад во кој сè обраќа сам на себе, од проста причина што Исус Христос не можеш да го поистоветиш со обичниот човек, бидејќи Исус Христос е ипостасно единство, а човекот не е.

Исус од Назарет е една Личност/Ипостасно единство со две природи: човечка и божја. Тој е потполн човек и Тој е потполн Бог.Исусовата човечка природа не е помешана со божјата природа, туку тие се соединети без да го изгубат својот различен идентитет. Како Бог, Исус Христос е едносуштен со Отецот и Светиот Дух. Како човек Исус Христос е едносуштен со сите човечки битија. Во Исуса Христа има две природи – Божествена и човечка, а исто така и две волји – Божествена и човечка и две делувања - Божествено и човечко
И двете природни волји и двете делувања се неразделни, неизменливи, неодвоиви и неслеани.
И двете природни волји се неспротивставени, туку Неговата човечка волја се потчинува на Неговата божја семоќна волја.

Ова се разбира, нема АПСОЛУТНО никаква смисла. Ова се истрескани глупости скарани со логиката. Тројството е една од најголемите глупости во религиозната историја на човештвото, што е импресивен резултат, ако се земе во предвид какви се не ГЛУПОСТИ има таму.

Инаку, дали змијата сама зборувала, или низ неа зборувал Луцифер, потполно е сеедно. Ти всушност веруваш дека змијата има апарат да формира човечки говор. Колку треба да си избеган за да веруваш во тоа?

Вака, пошто целиов муабет ќе доведе до вртење у круг, ќе ти поставам едно прашање и се надевам дека концизно ќе ми го одговориш, дека нема да бидеш мики/спирос и да ми дадеш псалм како одговор.
Честопати се соочувате со ова прашање ама никогаш не сум наишол на прецизен и концизен одговор. Или наидувам на псалми и мистични речи како одговор или наоѓам на оној класичниот, „едноставно верувам, осеќам во моето <3 дека е така.“

Како ти знаеш дека сево ова што го кажа е точно, дека навистина змијата била медиум, дека Исус е едно со Отецот и Светиот Дух, дека постои ова тројство?
Како го знаеш тоа? Зошто веруваш у тоа?

Ова се разбира, нема АПСОЛУТНО никаква смисла. Ова се истрескани глупости скарани со логиката. Тројството е една од најголемите глупости во религиозната историја на човештвото, што е импресивен резултат, ако се земе во предвид какви се не ГЛУПОСТИ има таму.

го обмисли ова и жив си. Ти како човек си тројство. Имаш тело, разум(интелект, дух) и жив си.

Инаку, дали змијата сама зборувала, или низ неа зборувал Луцифер, потполно е сеедно. Ти всушност веруваш дека змијата има апарат да формира човечки говор. Колку треба да си избеган за да веруваш во тоа?

Буквалното толување на Библијата доведува до вакви апсурди. Зошто мислиш дека при обраќањето кон Ева, Луцифер како паднат ангел користел човечки говор?[DOUBLEPOST=1438595693][/DOUBLEPOST]
Вака, пошто целиов муабет ќе доведе до вртење у круг, ќе ти поставам едно прашање и се надевам дека концизно ќе ми го одговориш, дека нема да бидеш мики/спирос и да ми дадеш псалм како одговор.
Честопати се соочувате со ова прашање ама никогаш не сум наишол на прецизен и концизен одговор. Или наидувам на псалми и мистични речи како одговор или наоѓам на оној класичниот, „едноставно верувам, осеќам во моето <3 дека е така.“

Како ти знаеш дека сево ова што го кажа е точно, дека навистина змијата била медиум, дека Исус е едно со Отецот и Светиот Дух, дека постои ова тројство?

Важи. Ама за почеток кажи ми што е проблемот што не сака бежичниот маус да ми функционира. До прееска беспрекорно работеше, му ставив и други батерии, иако претходните му беа нови, и ништо. Дали има некакви проблеми со фреквенцијата и зошто? Те молам, напиши ми по ПП како да го отстранам овој проблем.

го обмисли ова и жив си. Ти како човек си тројство. Имаш тело, разум(интелект, дух) и жив си.

Буквалното толување на Библијата доведува до вакви апсурди. Зошто мислиш дека при обраќањето кон Ева, Луцифер како паднат ангел користел човечки говор?

Леле, супер објаснување. Јас имам тело и разум, и плус сум жив, ете ти тројство. :pos: Маж и жена прават дете, ете ти пак тројство (освен ако не се близнаци). Тројства колку сакаш. Во собата седат двајца луѓе, влегува трет, ете ти тројство. Маж има секс со две жени, ете уште едно убаво тројство. Тројства колку сакаш.

Заради вакви идиотизми имам нагон да ве избегнувам како да имате чума.

А за буквалното и небуквалното толкување, дали можеш да наведеш каде во Библијата пишува да не се толкува буквално, и каде е упатството кои делови се толкуваат буквално, а кои не?

Важи. Ама за почеток кажи ми што е проблемот што не сака бежичниот маус да ми функционира. До прееска беспрекорно работеше, му ставив и други батерии, иако претходните му беа нови, и ништо. Дали има некакви проблеми со фреквенцијата и зошто? Те молам, напиши ми по ПП како да го отстранам овој проблем.
Мешаш баби и жаби. :D
Како и да пробуем да ти ја интерпретирам метафорава (освен ако стварно не ти е расипан маусот и сакаш да ти помогнам по ПП :X3:), а има неколку начини, сите се различни примери и ниту еден од тие суштински не го одговара моето прашање и не ти дава причина зошто да не можеш да го одговориш моето прашање.

Мешаш баби и жаби. :D
Како и да пробуем да ти ја интерпретирам метафорава (освен ако стварно не ти е расипан маусот и сакаш да ти помогнам по ПП :X3:), а има неколку начини, сите се различни примери и ниту еден од тие суштински не го одговара моето прашање и не ти дава причина зошто да не можеш да го одговориш моето прашање.

Не е никаква метафора! Дај помагај, ако знаеш.

Не е никаква метафора! Дај помагај, ако знаеш.
Ресетирај го пцто, пробај со друг маус, пробај потоа со истиот, па пробај со трети батерии, ако нејќе пак види у софтвер напраи restore to an earlier time у случај да си заебал нешто софтверски, пробај пак, ако нејќе, однеси го на техничар или смени го ако ти е под гаранција.
Одговори ми на прашањето сеа. :)

Духовни вредности? Кои духовни вредности конкретно? Да не мешате пак со морални вредности??

Сето тоа е релативно пошто е измислица на човечкиот ум кој најлесно може да се контролира ако добро го испереш и му ставиш омекнувач каков шо сакаш и така послем да ти мириса. Така и со духовноста и моралните вредности. Каква духовност каков морал? Не можам да ги разберам тие две нешта кога не постојат. Постои тоа што е тука сега се друго е фантазија и ментално дркање какво што преферираат малку понеразбрани луѓе, живот се живее не се мудрува без потреба и не се кажуваат празни зборови... На кој не му чини ситуацијава, поарно нека се пресели, никој не ги сменил другите ниту ги направил „поморални и подуховни“.... Џабе се мачите да задржите некакви си духовни вредности, светов еволуира, човечкиот ум еволуира и тоа е нормален процес кај било кој вид растенија, животни, и луѓето исто така, како животни со разум.

Зошто би ти дал псалм како одговор? Се надевам не си Лет за да не знаеш дека псалмот е молитва во стихови на верникот кон Бог, а не обраќање на Бог кон верникот.

http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-615#post-7301429
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-616#post-7301440
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-616#post-7301443

Ме прашуваш како го знам тоа, или зошто верувам во тоа? Како може да верувам во нешто кое веќе го знам?

Јас мислам дека ти не се изрази убаво и дека всушност сакаше да ме прашаш нешто друго. А тоа е:„Како знаеш дека Евангелијата се вистинити и дека Исус навистина постоел?". И мислиш дека јас ќе ти одговорам, вистините се зашто така е запишано во Библијата? Тоа е логичка грешка, позната како циркуларна логика (А е вистинито бидејќи Б е вистинито; oттука Б е вистинито бидејќи А е вистинит).

Многу е опширен одговорот на прашањето што ми го постави и ќе треба многу да ти образложувам, а не сум сигурен дали би можел да ме разбереш, ама сепак да се обидеме:).

Почнуваме!

Центар на нашето верување е Богочовекот Исус Христос.
Дали ти веруваш дека Исус постоел и дали бил историска личност?
Дали освен во Библијата, имаш сретнато и други записи за Неговото постоење?
Дали знаеш од кои историчари се тие записи и што конкретно пишува во нив за Исус?

Чисто процедурално, не можеш да очекуваш (ако очекуваше) реплика од некој кој само што го банира.

Инаку, кога напишував дека треба да ги снема од лицето на земјата не мислев на никакво физичко истребување. Кој воопшто би се замарал со такво нешто? Религиозните треба да исчезнат по пат на едукација на младото население. На овие старите од типот на Мики ништо не им помага. Ќе живеат во сопствените глупости до крајот на животот.

Мора да се пресметаме со глупоста. Ликот верува дека постојат змии кои зборуваат, а во некаква дискусија бара АРГУМЕНТИ? Не те иритира глупоста и апсурдноста на ситуацијата? АРГУМЕНТИ бара, а верува дека постеле змии кои зборуваат. Верува дека неговиот Бог безгрешно ја затруднел сопствената мајка за сам да се роди. Верува дека неговиот Бог распнат на крст има шизофреничен напад во кој си се обраќа сам на себе. Верува во МИЛИЈАРДА други глупости, и во дискусија бара АРГУМЕНТИ? Тоа ти е потполно исто како да одиш во Демир Хисар и некој кој верува дека е Наполен лично да ти бара аргументи во дискусијата.

Е па не може рака. Неговата верба, и вербата на еден куп други изгубени души ги исклучува од друштвото на разумни луѓе со кои може да се води дискусија. Живееме во лицемерно општество. Како што вели Карлин, ако кажеш дека веруваш во претпоставката дека вонземска цивилизација ја посетува Земјата, претпоставка која е сто пати поплаузибилна отколку било која религиозна премиса, на тебе ќе гледаат како чудак. А ако кажеш дека веруваш во трофазен Бог, тогаш си нормален член на општеството со кој може да се дискутира.

Само Карлин ли го приметува слонот во просторијата? Зошто да ја толерирам глупоста, и да дискутирам со луѓе кои веруваат во небулози? Во името на која пристојност треба да го правам тоа? Религијата е атавизам, остаток од минатото кој нема никаква (освен за жал политичка) вредност денес. Колку побргу како род го прифатиме тоа, толку подобро за сите.
Освен што неколку пати си пишал глупости, шизофрении, демир хисар...неуспеа да наведеш како тебе религијата и како на обштеството му пречи. Која е причината твоето разбирање да биде задолжително обшто прифатено?

Многу е опширен одговорот на прашањето што ми го постави и ќе треба многу да ти образложувам, а не сум сигурен дали би можел да ме разбереш, ама сепак да се обидеме:).

Јас сум сигурен дека никој не може да ве разбере. За да постои разбирање потребно е зборовите да имаат смисла, да не се празно ломотење. Ти текнува?[DOUBLEPOST=1438625795][/DOUBLEPOST]
Освен што неколку пати си пишал глупости, шизофрении, демир хисар...неуспеа да наведеш како тебе религијата и како на обштеството му пречи. Која е причината твоето разбирање да биде задолжително обшто прифатено?

Сериозно треба да ти напишам и објаснам како религијата го врати човештвото неколку века наназад?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom