Повреди на колена, совети, прашања..

• Креатор на темата Креатор на темата ФорцаМилан
  • Време на започнување Време на започнување
Имам прашање - не е специфично за колена туку е за цели нозе + колена нели ...

Не знам зашто (најверојатно ради прекумерна тежина) ама после Х време одење, почињам ненормално да плачам од болки во нозете ..... Секое легнување ми е ко во Рај да сум отишол ...... не ми се мрда од кревет колку ми олеснува кога ќе ги исправам нозете ...
Затоа секое станување ми е ко во Пекол да сум ....ме болат ме корнат сите мускулни групи ....не разбирам што е работава ....

Да, иам 20тина кила + ама не би требало да е тоа бе да го ебам .... 25 години иам, неам 1450..

Имам прашање - не е специфично за колена туку е за цели нозе + колена нели ...

Не знам зашто (најверојатно ради прекумерна тежина) ама после Х време одење, почињам ненормално да плачам од болки во нозете ..... Секое легнување ми е ко во Рај да сум отишол ...... не ми се мрда од кревет колку ми олеснува кога ќе ги исправам нозете ...
Затоа секое станување ми е ко во Пекол да сум ....ме болат ме корнат сите мускулни групи ....не разбирам што е работава ....

Да, иам 20тина кила + ама не би требало да е тоа бе да го ебам .... 25 години иам, неам 1450..
Абе, и јас мислев дека нема да иам разлика измеѓу 18 и 22, ама на 22 веќе морав 20 минути на истегнување да посветам пред вежбање.

Не исе, сигурен си дека те болат мускулите?
Може да е до лоша исхрана односно недостаток на цинк и магнезиум и протеинска исхрана, а може да е и едноставно слабост поради намалена физичка активност.

Ми треба ваш совет и за моето колено.

Ланска година почнав да трчам на стаза и изгледа дека како за почетник - се префорсирав.
Трчав со обични патики (непредвидени за трчање), ја трчав цела стаза (околу 10 км) и на почетокот немав никаква мака, меѓутоа после 2 месеца добив многу болка во десното колено што ми трае до ден-денес, и после една година.

После тие 2 месеца престанав да трчам и да вежбам било што што вклучува активност на нозете, меѓутоа сега пред месец дена кога почнав пак, болката пак се јави. Во меѓувреме бев на магнетна резонанца и ми беше кажано дека немам апсолутно ништо, ни скршеници, ни контузии, ни воспаление - тогаш зошто болка и зошто само на едното колено?
Инаку болката некогаш знае да ја нема со денови а некогаш од нигде-никаде да се појави.
Совет, дали да одам на физиотерапевт (и кај кој), на бања или сл.? :)
Користам разни кремови и појаси ама не ми помагаат.

Однеси ја магнетната кај Боро Илиев во Ремедика, нека те прегледа, па пиши

Еве го резултатот од магнетната резонанца ако има некој стручен или некој совет , слободно пишете.
МР на десно колено -
Течност на предниот вкрстен лигамент сонејасно пратење што не исклучува ледираност на влакната на преден вкрстен лигамент.Сочуван континуитет на заден вкрстен лигамент со намален агол.Сочуван континуитет на колатерални лигаменти,како и сочуван континуитет на екстензорниот механизам , со латерална позиционираност на пателата.Менискусите без убедливи знаци за трауматски промени.Сосема мала колекција на течност во централен синовијален рецесус со нагласена медиопателарна плика.
Медијална трохларна коскена проминенција што не исклучува лесна трохлеарна дисплазија.
Нагласена медио пателарна плика.
Скелетот без знаци за контузија - едем.

Фала однапред.

Imam operacija vo koleno, ligamentoplastika artroskopija, sega sum u katlanavo, nogata stignav da ja svitkam do 95 stepeni ama ja povrediv koga se kaciv prpat na tocak, I napraiv komplet krugce znaci ja svitkav do kraj kolku so odi, imav bolka samo u toj moment posle toa ne, dali moze da mrdnal ili da se iskinal pak ligamento, nemam ni otok ni nisto, ama imav strasna bolka u toj moment

Fala odnapred

Imam operacija vo koleno, ligamentoplastika artroskopija, sega sum u katlanavo, nogata stignav da ja svitkam do 95 stepeni ama ja povrediv koga se kaciv prpat na tocak, I napraiv komplet krugce znaci ja svitkav do kraj kolku so odi, imav bolka samo u toj moment posle toa ne, dali moze da mrdnal ili da se iskinal pak ligamento, nemam ni otok ni nisto, ama imav strasna bolka u toj moment

Fala odnapred
Во Катланово си, а нас не прашуваш? Трк кај Борче, и прашај го него. п.с. Ако ти се скинал, ке вриштеше од болка :)

Во Катланово си, а нас не прашуваш? Трк кај Борче, и прашај го него. п.с. Ако ти се скинал, ке вриштеше од болка :)
Blagodaram mnogu za odgovorot, ovde krevat ramenja samo, mi vikat idi kaj doktorot so te operiral, a toj e nadvor od MK do 20-ti

Скоро два недели се движам многу повеќе од вообичаеното т.е спиев на компјутер.Сеа секое сабајле возам точак од битка до воен базен и пливам 2-3 саати а и пред базен се движев така повеќе.Левото колено и порано ме зезаше вака кога
повеќе се движам.
Кога седам подолго чувствувам како левото колено ме боли помалце како балон да се дуе...и кога веќе многу ќе боли станувам и често пати се случило да пукне исто и десното колено но не ме боли .
Откако ќе го истегнам и раскрцкам нема болка но ако седнам пак се јавува.Плс помогнете не можам да серам веќе од што ме боли левото колено.И коа спијам и шо и да правам а да е свиткано одма фаќа болка :/

Последно уредено:
Си бил некогаш на ортопед, те прегледал некој, снимки ренген ова она?

Извини ме потсети на песнава, морав.

Онтопик
Изотонусна состојба на мускулите, се собира течност, лимфа, потоа може и доодатно да се воспалат лимфни садови, е сега, зошто се собира, дали е од поранешна повреда, дали е нешто друго, дали акутно лошо седиш - не знам.
Здравствена состојба влијае, годините исто така.
Најдобро појди на лекар, добро е што си го забележал со време, пред да се искомплицира нешто.
Ќе направат ренген, доплер, КТ, ќе кажат што - како, ќе се средиш.

Последно уредено:
пробај со стегач за колено 2-3 дена, ако не поминува на ортопед барај си го чарето

Ne probuvaj nisto, razmisli prvo dali imas nadnormena tezina, toa e ednata pricina, kolenata mnogu stradaat, dokolku ima poveke od potrebnoto kilogrami na tebe. Drugo, vozmozno e da ti se sobira voda, az koe ke moras da posetis ortoped ili bar hirurg, ja vadat so spric i ti zakazuvaat kontrola posle nekolku nedeli za da proverat kakva e sostojbata. Toa se slucuva, dokolku go imas secnato pred izvesno vreme, duri moze i da ne se sekavas, ili pak go imas udreno, isto taka pred izvesno vreme...no seapk najdobro kaj maticen zemas upat...i pravo na lekar. pozdrav

Не се заебавај на форуми да бараш совети во ситуација кога не можеш да функционираш нормално. Оди право на доктор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom