Правна помош и совети

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
кај да видам? По пошта ништо нема стигнато воопшто, видов на електронскатаПрегледај го приврзокот 124617
ако не те тужеле до сега немој да плаќаш долгот е застарен, најверојатно ти прават финти да те извадат од памет демек ке те тужат да им платиш, додека не ти стигне тужба неплаќај ништо, затоа што најверојатно не им е пуштена тужба за наводните фактури навреме...

Член од
20 декември 2014
Мислења
10
Поени од реакции
3
Дали како закупец на деловна просторија во станбена зграда имам право да ги користам заедничките делови од зграда (односно да поставам клима на зид од зграда кој не е дел од деловната просторија) и дали ми треба согласност од закуподавачот или мнозинство станари ( не можам да се снајдам ниту во закон за домување ниту во делот за етажна сопственост)

Член од
29 март 2012
Мислења
30
Поени од реакции
2
Кај може да пријавам „ендемски“ вид на газда? (охриѓанец)

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Imam neplateni smetki od radiodifuzna okolu 100 evra, so namera sum da si gi platam iako se na tatko mi koj patem zivee vo stranstvo. Arno ama mi kazaa deka smetko postari od edna godina ne podlezat na placanje. Jas ne veruvam deka e tocno.
Me interesira dali navistina postoi takva odredba vo zakonite.

I

[In]kognito

Гостин
Imam neplateni smetki od radiodifuzna okolu 100 evra, so namera sum da si gi platam iako se na tatko mi koj patem zivee vo stranstvo. Arno ama mi kazaa deka smetko postari od edna godina ne podlezat na placanje. Jas ne veruvam deka e tocno.
Me interesira dali navistina postoi takva odredba vo zakonite.
Радиодифузна мораш да ја платиш. Од картицата на мајка ми (плата каде што и префрлаат) и земаа 2.500 денари, затоа што каде што живеевме се гради зграда, сметките не стигале,они изумиле да ги плаќаат и си се соборало тоа. Така да мора да се плаќа, за застарувањево не сум сигурна баш.
http://forum.kajgana.com/threads/Радиодифузна-такса.6033/page-5
Еве тема па побарај тука :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.448
Поени од реакции
6.127
Добро роков на жалба според ЗКП е 15 или 8 дена? Пошо жалбава е отфрелна ради истекот од 8 дена а во ЗКП убаво си пишуват дека рокот на правосилна пресуда да се обжалит е 15 дена. Или јас неможам да го најдам правиот ЗКП(а се раководев според тој што е на страната на министерството за правда и тој на академика) според кој ја отфрлиле идиотиве или се тешки неписмени имбецили...

Член од
23 февруари 2013
Мислења
3
Поени од реакции
2
Molam za pravna pomos

Najkratko, problemot e so starata firma za snabduvanje so toplina Istok I novata BEG. So dogovorot so Istok za raskin na dogovorot predvideni se tri cleana odnosno tri moznosti : so vzaemna soglasnost, bez soglasnost na korisnikot ako neplaka I … I tretata moznost po baranje na korisnikot ako gi plati site smetki I ako e barano von grejna sezona po sto Istok e dolzen vo rok od 15 dena da go izvrsi isklucuvanjeto. Po tretata moznost jas postapiv, no istok ne, I prodolzi da isparka fakturi. Se sluci promena na sopstvenosta pa I tie, BEG, prodolzija da prakaat fakturi. So pismo gi izvestiv BEG po prekinot na grejnata sezona za toa deka so Istok trebase da me iskluci I pobarav tie da me isklucat I deka ne sum dolzen I nema da gi plakam smetkite. Dobiv odgovor : plati gi site nivni smetki I dostavi soglasnost od site stanari pa ke te isklucime. Sledese tuzba od Istok a pokasno I od BEG. Dobiv za mene povolna presuda so Istok I potvrda od Apelacija So koja dogovorot se smeta za raskinat. Po tuzbata od BEG dobiv dve za mene povolni presudi so obrazlozenie (a potvrdeno I od apelacija) deka dogovorot se smeta za raskinat. Toa sto Istok ne me izbrisal od spisok na korisnici po koj BEG mi dostavuva fakturi ne e moja greska I BEG neka bara otsteta od Istok No apelacija nalozi da mu platam na BEG l sudskite trosoci so obrazlozenie deka ne sum podnel dokaz deka dogovorot e raskinat a koga BEG pocnal da dostavuva toplina sum koristel toplina I soglasno noviot pravilnik {skren vo se vo nivni interes} sekoj sto ke se zatekne da koristi toplina se smeta kako da potpisal dogovor za toa so BEG. Se smetam za nepravedno osteten I baram pomos sto da pravam ponatamu Odnapred blagodaram za pomosta .

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Ова можеби треба во некоја друга тема, ама не знам каде...

Влезен сум пред 14 дена во мкд со бугарски пасош на границата со грција. немав македонски ни пасош ни лична карта, бидејќи се истечени. никој не ми побара македонски документи на нашата граница.

сега извадив мкд лична карта и мислејќи дека нема да ми треба пасош, не го извадив. но вчера дознав дека нема да можам да летам од скопје ако немам македонски пасош. така да утре ќе одам да се сликам за по брза постапка.

имам три прашања
1. зошто не може да излезам со бугарски пасош или со мкд лична карта, зошто мора наш пасош? јас веќе 3 4 години не живеам овде, студент сум во франција, а треба да летам од овде -прво за лондон.
2. ми рекоа дека дури ни од солун нема да можам да летам со бугарски пасош, ако не покажам македонски. колку е ова точно? тетка ми лета од солун и никогаш не и бараат да покаже македонски бидејќи го користи бугарскиот.
3. дали е можно по брза постапка да се земе пасошот до вторник пладне, ако се сликам утре наутро?

Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
573
Ова можеби треба во некоја друга тема, ама не знам каде...

Влезен сум пред 14 дена во мкд со бугарски пасош на границата со грција. немав македонски ни пасош ни лична карта, бидејќи се истечени. никој не ми побара македонски документи на нашата граница.

сега извадив мкд лична карта и мислејќи дека нема да ми треба пасош, не го извадив. но вчера дознав дека нема да можам да летам од скопје ако немам македонски пасош. така да утре ќе одам да се сликам за по брза постапка.

имам три прашања
1. зошто не може да излезам со бугарски пасош или со мкд лична карта, зошто мора наш пасош? јас веќе 3 4 години не живеам овде, студент сум во франција, а треба да летам од овде -прво за лондон.
2. ми рекоа дека дури ни од солун нема да можам да летам со бугарски пасош, ако не покажам македонски. колку е ова точно? тетка ми лета од солун и никогаш не и бараат да покаже македонски бидејќи го користи бугарскиот.
3. дали е можно по брза постапка да се земе пасошот до вторник пладне, ако се сликам утре наутро?
Cekaj imas li ti bugarski pasos ? Ako imas nemas nikakov problem da letas od kaj sakas. Toa sto si vlegol a nemas nikakov pecat ne igra uloga jas bev i vo kosovo i vo srbija i vo grcija i imam segde samo po eden pecat pa mozam se da pravam. Taka da ako treba da letas biten ti e samo pasos

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
312
Поени од реакции
167
Добро роков на жалба според ЗКП е 15 или 8 дена? Пошо жалбава е отфрелна ради истекот од 8 дена а во ЗКП убаво си пишуват дека рокот на правосилна пресуда да се обжалит е 15 дена. Или јас неможам да го најдам правиот ЗКП(а се раководев според тој што е на страната на министерството за правда и тој на академика) според кој ја отфрлиле идиотиве или се тешки неписмени имбецили...
И според стар ЗКП (1997) и нов ЗКП (2010) рокот за поднесување на жалба е 15 дена. Види на крајот на пресудата у делот правна поука пишува во кој рок имаш право на жалба, некој негде ја утнал работата.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
15 дена е, но во скратена постапка е 8 дена, а веројатно во твојов случај се работи за скратена постапка.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.448
Поени од реакции
6.127
И според стар ЗКП (1997) и нов ЗКП (2010) рокот за поднесување на жалба е 15 дена. Види на крајот на пресудата у делот правна поука пишува во кој рок имаш право на жалба, некој негде ја утнал работата.
Фала ти се снајдов, имбецилите го имаа згрешено членот во решението за одбивање на жалбата.[DOUBLEPOST=1437488163][/DOUBLEPOST]
15 дена е, но во скратена постапка е 8 дена, а веројатно во твојов случај се работи за скратена постапка.
да да го увидов тоа ама како шо напишав погоре го имаја членот промашено и барав и според стар и според нов зкп (пречистен) и членот шо го имаја наведено беше нонсенс.

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Луѓе ве молам за помош и совет, т.е каде да се обратам. Имено живеам во околина со тешки простаци. Мојот комшија што живее на приземје земал да чува германски овчар, ама не го чува внатре во станот, туку пред балкон, т.е врзано за балкон. Да буквално таму кучето живее врзано за балкон на јавна површина која не е негова сопственост, него на сите станари, ама човекот очигледно си ја има присвоено како своја приватна сопственост и мисли дека може да прави што сака. Понекогаш го мрзи да го шета па го само го одврзува и кучето си шета само околу зграда. Кучето не е агресивно, ама не знам вие како би се чуствувале германски овчар сам да ви се шета пред влез. Има ли некоја институција каде што може да пријавам дека човекот наместо дома, чува миленик на јавна површина која им припаѓа на сите станари на зградата. Нешто ко она ако правиш ајвар пред зграда следува казна, само туку не е ајвар туку куче. Оние инспекциите што казнуваат за неставање маска и поводник на кучиња имаат ли надлежност за вакви случаи? Има ли некој закон што го регулира чувањето на миленици?Каде да се обратам? Немам јас ништо против него и кучето, сакам животни ама веќе ако толку сака да чува, него го земе и нека го чува ВНАТРЕ. Така подобро и за луѓето и за кучето.

Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
573
Луѓе ве молам за помош и совет, т.е каде да се обратам. Имено живеам во околина со тешки простаци. Мојот комшија што живее на приземје земал да чува германски овчар, ама не го чува внатре во станот, туку пред балкон, т.е врзано за балкон. Да буквално таму кучето живее врзано за балкон на јавна површина која не е негова сопственост, него на сите станари, ама човекот очигледно си ја има присвоено како своја приватна сопственост и мисли дека може да прави што сака. Понекогаш го мрзи да го шета па го само го одврзува и кучето си шета само околу зграда. Кучето не е агресивно, ама не знам вие како би се чуствувале германски овчар сам да ви се шета пред влез. Има ли некоја институција каде што може да пријавам дека човекот наместо дома, чува миленик на јавна површина која им припаѓа на сите станари на зградата. Нешто ко она ако правиш ајвар пред зграда следува казна, само туку не е ајвар туку куче. Оние инспекциите што казнуваат за неставање маска и поводник на кучиња имаат ли надлежност за вакви случаи? Има ли некој закон што го регулира чувањето на миленици?Каде да се обратам? Немам јас ништо против него и кучето, сакам животни ама веќе ако толку сака да чува, него го земе и нека го чува ВНАТРЕ. Така подобро и за луѓето и за кучето.
Mislam deka treba da se obratis vo opstina, ne sum siguren no 90% mislam deka sum vo pravo

Kajgana Shop

На врв Bottom