Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
многу е за аздисување во право си,тогаш работник кога тогаш ќе добиеше стан или количе на исплата на кредит со задршка од работничката плата,денес работник со РЕДОВНА ПЛАТА од 200 евра прашање е дали ќе добие кредит од банка од 800 евра,само “среќните“ што имаат најдобри жиранти можеби ќе добијат некое евро и тоа на скап кредит
Со задршка од 30 години и од тоа само за леб и сметки им остануваше.

Истото можеш и денес да го направиш, ама никој неќе.

Стај имот под хипотека бе и ете ти.
И тогаш било несигурно и сега, што е разликата?

Последно уредено:

за ова не знам како било,дали и колку имот да ставиш или можело да гарантира фирмата за тебе или во краен случај партијата..............нека се изјасни некој од постарите како било решено ова прашање

Најмала рата сега за стан од 37 квадрати ти е 140 евра/ Тоа ти е едностобно станче дневна, кујна салон купатило, визба и тераса за кое треба да даваш 20 години по отприлика 8500 денари секој месец.
За да можеш да даваш рата од 8500 денари, треба да имаш законски 25.500 денари плата.
За да можеш да преживееш месецот со фамилија ти треба најмалку 30.000 денари, значи, треба семејството да има околу 40.000 плата да може 20 години да отплаќа едностобен стан и целио тоа време живее на раб на сиромаштија. Случајно на децата да им треба фиксна протеза - нема да можат да му стават, не дај боже потешка болест да ги фати - ќе треба да жртвуваат или болниот или станот, во тие 20 години нема свадби нема погреби нема годишни одмори нема кола нема студирања.
Најголемите странски инвестиции денес плаќаат по во просек 12.000 денари по работник што е премалку за да земи таков кредит, треба да е вработен во државна администрација или банкарски сектор или да е во приватен сектор некој раководител, шеф инженер.... за да зема плата над 20.000 денари. Работник - нема шанси.
А проблем е и несигурноста на работата, никој денес не може да е сигурен дека ќе работи следни 5 а камоли 20 години. Проблем е и ако некој период падне фирма во криза и се закасни со 2-3 плати, банката ќе активира хипотека и ќе ти продаи станот.

Сега се аздисале, тогаш немало избор па за подобро не ни знаеле.
:shook: :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Се аздисале,а ?
Со 10 000 плата.

Мислам дека рече во странство си бил.Колку време ?

Може да дојдеш да претстојуваш кај мене еден месец ?
Да видиш како живееме ние.
И моите другари и познаници.
Половина невработени.А и на тие што работат џабе им е.
Ќе ти покажам слики од бивша Југославија.
Јадење,пиење,одмори,задоволства,среќа...
На сликите има многу фамилии.
Се тепале кој да ги плати сметките во кафана.Сега едвај еднаш во два месеци испаѓаме во кафана.
Се тепаме кој да не плати.

ПРЕКИНИ ДА НЕ ПРАВИШ БУДАЛИ.
НАЈВЕЌЕ САМИОТ СЕБЕ СЕ ПРАВИШ.

Последно уредено:
Не станува збор за платата :facepalm: туку за желбите!
Кои се тие желбиве толку што си запнал?!
Пред 30 години сакаш да кажиш немаа луѓево никакви желби, само оние суштинските, јади, сери, спиј, размножувај се, работи и тоа. Денеска ние ја откривме смислата на битисувањето и ни се отворија очите.
Не знаеш изгледа што значи да се живее безгрижен живот, живот во мир и сигурност.
Тоа е причината што многумина сакаат тоа време да се врати. Не дека многу Југославија како држава не можат да ја преболат или пак носталгија за младоста како што викаат некои.
Им недостигаат на луѓето сигурност, спокој, топлина, мир, ред, закони, надеж...
Ништо од тоа го нема денес во Македонија.

3685D22DD5054047ADF831836A747325.jpg

Да бе, се отепаа одење на Јадранот, од автокамп во Струга на работничката задруга повеќе ако имаат видено, глава сечам. Уште тогаш јадранот беше резервиран за швабите, и други народи од белиот свет.[DOUBLEPOST=1437209407][/DOUBLEPOST]
Дете, оди порасни
Ај не ЛАЖИ... јас со мојте мали деца во таа некогашна Југославија,ги свртевме сите околни мориња.Секогаш со своја кола.
Јас работник и женами исто така. Сме оделе приватно во куќи ама и во хотели.
Ова и на друго место сум го пишувал,една година во Црна Гора преку агенција уплаќам 4 полни пансиони,без да наведам дека двете се деца од 2 и 3 години. Толку не ме интересирало значи парата.
Колку денес=летово од Македонија кв бравари ќе ги однесат својте деца во Дубровни,Цавтат и Св.Стефан.
Од Јадранот се уште имам една вреќа мали камчиња што ги збираа таму мојте мали деца.
Ако вака Македонија продолжи тоа ќе им остане од солена вода сеќавање, сега најдолга дестинација е Пчиња, и можеби некој ден - викенд до Дојран и тоа ако пак јас ги однесам, со нивната плата секако нема.
Заборавив да напишам,а пак нивните деца родени во Држава Македонија,дали воопшто ќе видат море некогаш.
(ако вака се продолжи со вредноста на работникот,кое е тука доста објаснето со тие ете 200 па и нека се 300 Е.

Кои се тие желбиве толку што си запнал?!
Пред 30 години сакаш да кажиш немаа луѓево никакви желби, само оние суштинските, јади, сери, спиј, размножувај се, работи и тоа.

Суштиниските потребни се многу повеќе задоволени сега него ли во тоа време, проблемот денес е во голема мера и психолошки од типот.

Во тоа време
Јас возам застава, ама пак и другите возат застава и тоа изгледа нешто сосмеа нормално, да живее Тито кој ни даде бонови за гориво од 5 литра за недела кои ни се повеќе од доволно и што ни овозможи да возиме застава, а да одевме пеш?

Денес
Јас возам фиат пунто, ама комшијата вози мерцедес, маме му ебем зашто тој да вози мерцедес а јас фиат? Живот ли е ова? Да ти ебам животот мизерен да ти ибам.[DOUBLEPOST=1437253748][/DOUBLEPOST]
Ај не ЛАЖИ... јас со мојте мали деца во таа некогашна Југославија,ги свртевме сите околни мориња..
Не лажам, ајде ти си бил посебна класа, си ги свртел сите мориња со колата не велам не, ама изгледа само си ги свртел.

Заборавив да напишам,а пак нивните деца родени во Држава Македонија,дали воопшто ќе видат море некогаш.
(ако вака се продолжи со вредноста на работникот,кое е тука доста објаснето со тие ете 200 па и нека се 300 Е.
Ај не лажи. Фејзбук е полн со слики на одмори од Дубаи, Грчка, Бугарија и блабла. Најнова технологија и најмодерна мода :) Дрн дрн за времето на Тито каде имаше само млеко,шеќер и ориз у дуќаните.

Ај објасни ми како во тоа време цела нација свршаваше коа ќе го видат возот на Тито, неговиот кадилак, неговите курви (Софија Лорен, Елизабет Тејлор), неговите палати.
Иако народот чека ред за леб, млеко, гориво, кафе, не може да си ги запишат повеќето луѓе децата на факултет поради немањето финансии и поради тоа што не се од плавата крв на коминистичката класа.

Денес на грујо на глава му се качија за некаков си мерцедес :pos: па "сиромавиот" уште во стариот мерџо од срам се вози.

Ај објасни ми како во тоа време цела нација свршаваше коа ќе го видат возот на Тито, неговиот кадилак, неговите курви (Софија Лорен, Елизабет Тејлор), неговите палати.
Иако народот чека ред за леб, млеко, гориво, кафе, не може да си ги запишат повеќето луѓе децата на факултет поради немањето финансии и поради тоа што не се од плавата крв на коминистичката класа.

Денес на грујо на глава му се качија за некаков си мерцедес :pos: па "сиромавиот" уште во стариот мерџо од срам се вози.
Eпа ете исто како што денеска свршуваат по митинзи на истите ликови со години. Не поставувај глупави прашања и не пишувај работи што не ти се аргументирани. @Let 3 стопати ти објасни со лични примери дека не си во право и ти и понатаму инает тераш. Магаре да беше до сега ќе разбереше и ќе послушаше.

Eпа ете исто како што денеска свршуваат по митинзи на истите ликови со години. Не поставувај глупави прашања и не пишувај работи што не ти се аргументирани. @Let 3 стопати ти објасни со лични примери дека не си во право и ти и понатаму инает тераш. Магаре да беше до сега ќе разбереше и ќе послушаше.
Лет објасни како тоа армијата имала авиони и тенкови, како сме били први у фудбал нешто што мене ко граѓанин ама уоште ништо не ми мења на мојот квалитет на живот.

Ha темата дискутираат деца кои во СФРЈ или биле само зачнати или биле деца. Немаат искусено живот тогаш и сега а ги споредуваат.Бројки и статистики секогаш ќе најдеш но друго е кога ќе го доживееш тоа на сопствена кожа кога си дел од тоа време, и ти и твоите блиски и приатели.

Колку денес=летово од Македонија кв бравари ќе ги однесат својте деца во Дубровни,Цавтат и Св.Стефан.
.

Кв брвари што јас ги познавам земаат по 32 000 денари.
Нивните деца идат на одмори во Египет, Тунис и Грцка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom