@Vori
Не знам зошто, ти го нема постот на кој си ме цитирал, сеедно ќе го напишам постот кој го планирав

.
Од страна на местоположбата и природата која го опкружува, Прилеп е прекрасен град. Климата е ок, ретко студовите и топлотните бранови се екстремни, ниту пак сме загадувани од фабрички погони. Се во градот е блиску, 15 минути со точак ти се потребни од едниот крај на другиот. Архитектонски градот живна (

за мацко и паркчињата негови), Могилата се среди како шо доликува, никнаа нови згради, новата автобуска е многу полична и пофункционална од старата, влезот во градот тип-топ се изгради....
Е сега потешкиот дел

. Сообраќајот на прво место е хаос. Имаме само 2 улици со по четири ленти, од кои едната се користи и како паркинг па имаш само 2 достапни ленти за возење. Премногу тесни улички има, во кои е тешко и една кола да помине, а не пак две да се разминат.Сообраќајната култура е на најниско можно ниво. Почитување на правила? Какви правила бе, не заебавај во Прилеп сне ебаго. Пешаците се исто така минимално обзирни кон околината и сообраќајот, ко муви без глави претрчуваат. Паркирањето....

. Дупките по улиците исто излишно е да се коментираат, капак на се и водоводот цела година скоро го менуваат, уште толку се раскопа и се растури уличната мрежа,
Луѓето - претежно малограѓанство и традиционализам. Никаква желба за себеспознавање, издигнување и образование. Буквално стадо овци, водени од бледо копирани трендови. Како шо е тргнато, во градов ќе останат само учениците, пензионерите и тие со книшка, другото сето е разбегано, посебно летово, секој втор е заминат Америка или Германија.
Културата живурка, морам да го пофалам театарот кој според мене е веднаш за МНТ и Драмски во секаква смисла, освен финансиска и инфраструктурна, и е водечка културна гранка во градот, заедно со театарскиот фестивал. Изложби има редовно, галеријата си е постојано отворена, а пак киното е загревотно. Од страна на кафичи и клубови, во моментов работат само 6, од кои Вирус чат-пат и тоа секогаш со турбофолк бенд, Калипсо кој е "шемата" моментално и си е мејнстрим клуб шо ја збира рајата, без разлика дали бил диџеј или Тропико бенд, Арт кој нема никаква врска со старата Апореа и претежно збира средношколци(крем-рокери) и тоа ексклузивно во сабота(петок е chill out night

), ВИП кој е единствен клуб отворен после 1 навечер и си тера стандард турбофолк шема, со ретки испади на диџеји и "рок најт" со Бени Шакири, Имиџ, кој еднаш на 3 месеци вика бендчиња и Таке 5, за мене омилено место, со најкултурна и најискулирана клиентела и со супер настани во петок и сабота(од џез квартети, до ZAA).
Спорт до лани немавме скоро ич, фудбалот сите знаат на кое дереџе дојде, ракометот конечно колку-толку се врати годинава, кошарка нема ни школи, а не пак клуб.
Од страна на бизнис, има и фабрики и погони, ама џабе. 10 фамилии го крепат Прилеп, богатејќи се на работниците кои примат 150-200 евра плата, а најчеста професија е келнер и продавачка. Продавници/мали бизниси има колку ти душа сака, ама куповната моќ на населението знаме сите колкава е и колку често инспекциите ни идат на гости. Многу среќа ти треба за да се снајдиш и да влезиш дали канцелариски работник, дали менаџерче во некоја фирма, а и тука може да те спречи факторот врски/фамилија/книшка.
Во 5 сабајле, толку ми текнува

.
Јас лично, нормално е да сум сентиментално врзан за Прилеп, ама ниту посакувам ниту замислувам овде да живеам цел живот. Скопје >>>>>>>>>>>>Прилеп.