Алергии

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Ејј врска неам... Ќе се распрашам, ама не верувам дека е повеќе од 500 денари. А за лекови, даваат или некаква маст, или лоратадин/авил/летизен. Ја ги пијам сите три :)
И јас ги пијам истите апчиња. Алергичен сум на полен, оси/пчели..
Со еден збор: Пролет. -.-

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104

Да, и ја сум на сето тоа алергична + трева, во смислол трева како трева, растенија, цвеќиња и да биде трагедијата поголема, и марихуана.

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Па алергичен сум на полен и ептен малку на мед ама мед пак си јадам и на трева (летна) :) :smir:

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Да, и ја сум на сето тоа алергична + трева, во смислол трева како трева, растенија, цвеќиња и да биде трагедијата поголема, и марихуана.
Fail! Така?!

Цела зима не ми се затнал нос, а летно време не можам да дишам -.-

Ме интересира да не знаеш, од колку до колку време траат алергиите?
т.е. дали имаат некое времетраење и после тоа исчезнуваат или цел живот ќе се носиме со тоа? -.-

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Fail! Така?!

Цела зима не ми се затнал нос, а летно време не можам да дишам -.-

Ме интересира да не знаеш, од колку до колку време траат алергиите?
т.е. дали имаат некое времетраење и после тоа исчезнуваат или цел живот ќе се носиме со тоа? -.-

Не да е феил...
Ја и у моментов сум на таблети, зошто ни можам да дишам ни да зборам.

Е сеа, за алергиите... Зависи од имунитетот. Сестра ми на пример, имаше алергија на полен од раѓање која и траеше неколку години. После тоа и се повлече, сега пие и сирупи на база на полен. А јас, мене ова ми се појави кога имав 6 години, значи веќе 10 години. Најдобро е да идеш на лекар (ако сакаш ќе ти препорачам специјалисти) и да пиеш лекови, ама немој да си играш на своја рака да ги земаш зошто може да има и нус појави, ипак авилот е прилично јак...

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Не да е феил...
Ја и у моментов сум на таблети, зошто ни можам да дишам ни да зборам.

Е сеа, за алергиите... Зависи од имунитетот. Сестра ми на пример, имаше алергија на полен од раѓање која и траеше неколку години. После тоа и се повлече, сега пие и сирупи на база на полен. А јас, мене ова ми се појави кога имав 6 години, значи веќе 10 години. Најдобро е да идеш на лекар (ако сакаш ќе ти препорачам специјалисти) и да пиеш лекови, ама немој да си играш на своја рака да ги земаш зошто може да има и нус појави, ипак авилот е прилично јак...
И мене ме носеле кај специјалисти ко мал, пошо веќе 12 години ми трае алергијава -.-
Минатата година некако помалку ме фаќаше алергијава, ваљда почнала да исчезнува, или каков и да е процесот..
Се надевам нема да трае уште многу >.<

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
И мене ме носеле кај специјалисти ко мал, пошо веќе 12 години ми трае алергијава -.-
Минатата година некако помалку ме фаќаше алергијава, ваљда почнала да исчезнува, или каков и да е процесот..
Се надевам нема да трае уште многу >.<
Абе интензитетот може да се промени, али се додека ги имаш антителата у тебе, ризикуваш да имаш осип или било какви реакции до крај.
Избегавај на пролет седење покрај дрва, и ќе биде боље, пошо поленот го имаат сите растенија. И интензивно пиј ги лекарствата, не се заебавај како ја што праам, ги фрлам у шоља :)

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Абе интензитетот може да се промени, али се додека ги имаш антителата у тебе, ризикуваш да имаш осип или било какви реакции до крај.
Избегавај на пролет седење покрај дрва, и ќе биде боље, пошо поленот го имаат сите растенија. И интензивно пиј ги лекарствата, не се заебавај како ја што праам, ги фрлам у шоља :)
Ја си пијам редовно, батали фрлање у шоља.

И колку можеш да избегаваш седење покрај дрва? Населбава ми е пуна со липи, башка ко ќе почнат да косат трева и у веце да се заклучам пак ќе си имам проблеми :toe:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Ја си пијам редовно, батали фрлање у шоља.

И колку можеш да избегаваш седење покрај дрва? Населбава ми е пуна со липи, башка ко ќе почнат да косат трева и у веце да се заклучам пак ќе си имам проблеми :toe:
Ау... Тебе ептен те заебале :)

Колку што можеш е подобро. Тие денови, земи си од аптека спреј Аква Марис (или како и да се вика) и ако и тоа не помага, земи спреј Фликсоназе. За тоа кај да најдеш Фликсоназе зошто тешко се наоѓа, ќе ти кажам. Ако ни Фликсоназе не ти помага, ќе земеш спреј Тафен, и Летизен таблети.

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Ау... Тебе ептен те заебале :)

Колку што можеш е подобро. Тие денови, земи си од аптека спреј Аква Марис (или како и да се вика) и ако и тоа не помага, земи спреј Фликсоназе. За тоа кај да најдеш Фликсоназе зошто тешко се наоѓа, ќе ти кажам. Ако ни Фликсоназе не ти помага, ќе земеш спреј Тафен, и Летизен таблети.
Лоратадинот ми помагаше минатата пролет, немав скоро ич проблеми.. За оваа ќе видиме. :wink:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Лоратадинот ми помагаше минатата пролет, немав скоро ич проблеми.. За оваа ќе видиме. :wink:
Ако Лоратадин ти има помагано, немај гајле, можеш и да го смениш со Авил, нема голема разлика.

Sofist?

Ула
Член од
11 јануари 2010
Мислења
160
Поени од реакции
12
Jaс сум алергична на јајца т.е на белка :(

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Јас сум наводно алергичен на домашен прав односно некои инсекти и микроорганизми кои се појавуваат во зимскиот период , некаде од Ноември до Февруар е најлшиот период. Пред неколку месеци започнав да користам една вакцина, односно се капки кои се ставаат под јазик. Ова е најновиот лек против алергии и потекнува од Франција. Се прашувам дали го има во Македонија. Се вика СТАЛОРАЛ и има различни броеви во зависност од алергијата. Лекот се користи од 3-5 години и се вели дека е најефикасниот досега.
Докторите велат дека ниту една алергија не се излекува 100% туку само може да се намалат несаканите реакции.
Распрашајте се кај вашите алерголози дали чуле за овој лек.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ако Лоратадин ти има помагано, немај гајле, можеш и да го смениш со Авил, нема голема разлика.
Авил се осетно полоши од Летизен и Лоратадин, а како најдобри јас би ги препорачала Летизен. Иако, Летизен се подобри за акутна алергија, за хроничните се подобри Аериус или Цезера, па видете со подобар алерголог кое од овие највеќе би ви одговарало. Алергијата на полен е прилично зезната работа. Капки за очи користите? Има едни добри, Патанол се викаат и доста помагаат. За затнат нос, спреевите што ги напиша Аурора. И нерви вежбање од март до септември-октомври со затнат нос и расплакани очи :toe:
Апокалипто, патем, за алергијата на оси/пчели (т.н. пчела-оса-стршлен) има многу ефикасна вакцина. Само, за таа никако приватно, во државна болница има одличен доктор за тоа, ако сакаш можам да ти дадам телефон и име.
И ај и јас да си се пофалам со алергијата на ванкомицин/едицин (антибиотик) од кој отеков и почнав да се гушам. Со гордост си ја носам :icon_cool :)

Kajgana Shop

На врв Bottom