Докажете дека Бог не постои!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Луѓето кои не веруваат во бог/богови немаат потреба да докажуваат дека не постои бог. :)
Али затоа имат потреба да дремат на форум религија, и да се убедуваат самите себе дека се во право.
И која негација да ја потврдиме?... кај нас нема негација, кај нас има само потврда, а тоа е дека Бог постои.
Значи, да резонираме, вие сте тие што велите дека нема Бог, значи дека требе и да докажете.
Еве Доналтчо ти рекол 2+2=5, ти ако имаш абер од математика можеш да го негираш лесно ова и да му докажеш дека 2+2=4.

Повели поби го моето тврдење дека Бог постои.

Ако не си способен тоа да го направиш, јас лесно ќе ти докажам дека 2+2=5[DOUBLEPOST=1436618390][/DOUBLEPOST]
Немањето доказ дека нешто е неточно, не го прави истото автоматски точно, исто како што "немањето доказ" дека нешто непостои, не го прави истото постоечко.
Должноста да докаже е секогаш на оној што изнесува тврдење, не на оној што се сомнева во истото. Ова не е само филозовски адекватен механизам, туку е подеднакво валиден и прифатен и во правосудниот систем во речиси сите земји.
Еве јас тврдам дека постои љубов.
И сега ти ќе ми тражеш ли доказ да ти докажам дека постои?

Или секоја будала може да дојде и да напише дека љубовта не постои, и нема потреба да докажува затоа што негација не се докажува, и јас требе да му докажувам за да го потврдам моето мислење?
Можеби е малку сложена реченицава за вас атеистиве, али јас мислам дека барем ти имаш капацитет да ја разбереш.[DOUBLEPOST=1436618604][/DOUBLEPOST]
Ја сум сантеријанец. Верувам во постоењето на духови наречени „оришa“. Секојдневно жртвувам различни животни за да ги задоволам поривите и гладот на овие духови затоа што тие се аспект од Олодумаре.
Исто така што е чудно, повремено комуницирам со битие кое се претставува како мојот личен бог „Артората“. Он има две глави и 30 нозе. Артората ми кажува дека духовите не постојат и дека се продукт на мојата богата имагинација додека пак он самиот по себе е вистината.
Во што да верувам, во Олдумаре и неговите аспекти духови ориша или во Артората?
Кои се доказите дека ориша не постојат? Дека Артората не постои?
Како да знам што е вистина, а што не?
Оди на психијатар, сигурно ќе те прати во Бардовци.
Ај сега стави ми негативни.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.497
Поени од реакции
18.184
Ова не и никаков доказ дека Бог не постои, бидејќи аргументот на "гладните деца во Африка" единствено е врзан и ограничен на неколку концепти на Бог. Како на пример Христијанството. Земи го на пример Јудаизмот, каде Бог е безмилосен кон своите креации и ги казнува за нивните гревови, или гревовите на нивните предци (кои патем се наследуваат) со потопи, огнени дождови, менструации и сл. Таков Бог веројатно би немал никаков проблем или контрадикција со децава на сликава која си ја ставил.

Имаш концепти на божества, кои во објаснувањето на проблемот со злото ја имаат вметнато кармата како механизам за спроведување на правдата и наплата на огрешеноста, во тековниот или наредниот живот ( реинкарнација).

Негација не се докажува, но негирањето на постоењето на Бог е сепак, во најмала рака наивно. Најздраворазумно е да се остави простор за двете можности.

За некого доволно е единствено да ја набљудува природата, светот, Човекот, Универзумот. И тоа му е единствен "доказ", иако субјективен, дека нештата не се баш толку случајни и дека се работи за интелигентен дизајн, а не обичен блесок на материјата или пак самоструктуирање на аминокиселините.

Член од
11 јули 2015
Мислења
29
Поени од реакции
11

Бла-бла-бла...То ти да си земеш место и да седиш една година.

Еве го пак прашањето:
„...Како успеваш да видиш дека Земјава се врти околу Сонцето?
Од која место-положба можеш да видиш такво нешто?...„
[DOUBLEPOST=1436620997][/DOUBLEPOST]

Опипливи колку што се твоиве звезди опипливи...
[DOUBLEPOST=1436621096][/DOUBLEPOST]

Секако: „само„ треба за седиш една година на едно и исто место и она самото ќе ти се каже и ќе ти се измери...
[DOUBLEPOST=1436621131][/DOUBLEPOST]

Види мој посто погоре...

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
@Zlatan Ibrahimovic докажи дека 2+2=5 е неточно не е негација :D Второ, атеисти дремат на Религија, затоа што не им треба дискусија по прашање за кое сите се согласуваат. Верниците се тие кои ги напаѓаат поради нивното "неверување" и верниците од различни религии се расправаат чиј бог е вистински, а чиј лажен. Ајде едно лесно логичко прашање. Кој треба да докаже нешто: оној кој тврди дека нешто постои и ги напаѓа другите кои не веруваат, или оној кој не се замара со богови и сл и баш го боли во што веруваат другите? Повторно ќе ти кажам. Ич не ми е гајле дали тој твој (или било кој) бог постои. Можеш да го сфатиш ова? Ако постои, браво за вас кои верувате во него. Ако не постои, слободно продолжете да се лажете. Само не ги напаѓајте другите кога ќе ви речат: Не замарајте веќе за религија и богови.

Т

Триптико

Гостин
А кој рече да седиш? Во време на дигитални телескопи, слободно шетај цела година. Сѐ ќе биде снимено и измерено. На почеток на следната само разгледај резултати и промените што се случувале. Баш ти е погодено името тука ;)

Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
@Zlatan Ibrahimovic докажи дека 2+2=5 е неточно не е негација :D Второ, атеисти дремат на Религија, затоа што не им треба дискусија по прашање за кое сите се согласуваат. Верниците се тие кои ги напаѓаат поради нивното "неверување" и верниците од различни религии се расправаат чиј бог е вистински, а чиј лажен. Ајде едно лесно логичко прашање. Кој треба да докаже нешто: оној кој тврди дека нешто постои и ги напаѓа другите кои не веруваат, или оној кој не се замара со богови и сл и баш го боли во што веруваат другите? Повторно ќе ти кажам. Ич не ми е гајле дали тој твој (или било кој) бог постои. Можеш да го сфатиш ова? Ако постои, браво за вас кои верувате во него. Ако не постои, слободно продолжете да се лажете. Само не ги напаѓајте другите кога ќе ви речат: Не замарајте веќе за религија и богови.
Еве едно просто прашање до тебе, не е сложено, не се секирај:
Љубов дали постои?

Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Некултурно е на прашање со прашање да одговориш, ама ај нека ти биде ;) Дефинирај љубов прво.
На леб се мачка....
Разбра дека си матиран во 2 потега, или да ти цртам?

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
На леп се мачка....
Разбра дека си матиран во 2 потега, или да ти цртам?
Па од каде те знам што подразбираш под љубов. Или ајде да ти одговорам, под претпоставка дека на исто мислиме. НЕ ПОСТОИ! Докажано медицински до одреден степен, се надевам до крај ќе биде. Идиоти се оние по лабораториите кога ќе ги срушат сите верувања во срце, душо муабети :D
И за ова да не треба доказ?

Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Па од каде те знам што подразбираш под љубов. Или ајде да ти одговорам, под претпоставка дека на исто мислиме. НЕ ПОСТОИ! Докажано медицински до одреден степен, се надевам до крај ќе биде. Идиоти се оние по лабораториите кога ќе ги срушат сите верувања во срце, душо муабети :D
А свест дали постои?
После ова си мат....

Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Имаш одговор на ова:

Еве јас тврдам дека постои љубов.
И сега ти ќе ми тражеш ли доказ да ти докажам дека постои?

Или секоја будала може да дојде и да напише дека љубовта не постои, и нема потреба да докажува затоа што негација не се докажува, и јас требе да му докажувам за да го потврдам моето мислење?
.[.
[DOUBLEPOST=1436623322][/DOUBLEPOST]
Од нема бог дојдовме до свест? :D Ако си како Шведо-во, внимавај при бакнување икона. Не е убаво да ја продупчиш
Ок е.
Нема потреба да дискутираме повеќе. Нека заклучат сами тие што читаат.
Да сум на твое место ќе го избегавам овој подфорум, не е за заспани како тебе.

Т

Триптико

Гостин
@Zlatan Ibrahimovic не ми треба да докажуваш дека љубов постои, се додека не ме тераш јас да верувам во тоа. Едноставно е :)

Т

Триптико

Гостин
Уживај :) Нема да се надмудрувам дали постои ова...а она...или можеби тоа беше? Ако вака дискутираш, браво за тебе.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom