Анксиозност

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
ајде и јас да си го кажам мојов проблем.веке3-4 години имам проблем кога зборувам,се чувствувам како да губам воздух и се гушам и едноставно неможам ни збор да кажам,морам да се смирам едно 5-10 мин па да продолжам и се така.по природа сум многу емотивна и чувствителна,чаре за ова векје незнам каде да се бара,гооолем проблем ми е сега посебно кога имам усни испити..
Si probala so helex pred ispit na primer ? Jas na pocetok na studiranjeto 1 godina taka imav trema pred ispit, no so helex od doma gajle nemav ... potoa veke so tek na vreme se izgubi tremata.
Mislam deka kaj tebe se raboti za trema ili sram, daleku od anksioznost.

Член од
18 јануари 2012
Мислења
381
Поени од реакции
653
ајде и јас да си го кажам мојов проблем.веке3-4 години имам проблем кога зборувам,се чувствувам како да губам воздух и се гушам и едноставно неможам ни збор да кажам,морам да се смирам едно 5-10 мин па да продолжам и се така.по природа сум многу емотивна и чувствителна,чаре за ова векје незнам каде да се бара,гооолем проблем ми е сега посебно кога имам усни испити..
Магнезиум и б6/бедоксин.

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.856
Поени од реакции
10.227
Не се труете со апчиња, сум го поминал ова се е до психата. Тргнете го паметот од лоши мисли, излегувајте надвор, дружете се спортувајте, возете точак не седете пред компјутер и затворени дома по цел ден. Ништо од тоа што ми препишуваа не се напив ама сфатив дека се е предумисла која сами си ја кроиме

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Глеам многу се плпука по хелекси глупости. Ја као паталец ќе ви кажам, нема ништо страшно пред испит или пред стресна ситуација да се напиете полче хелекс.НО - Ако и само ако го пиете у такви ситуации, не зборам за секој ден. Се согласувам дека на долгорочен план (2 месеци секојдневно) хелексот станува адиктивна ХЕМИЈА што не носи добро.
.
Сеа, има разлика меѓу огромен СТРЕС пред битен настан (као испит на пример) и анксиозност.Многу лесно едното може да се преобрази у друго. Доколку сте анксиозни (утврдено од лекар-психијатар), тогаш треба да се држите до неговите совети.

Зашто го викам ова? Ја имав стрес пред полагања и наместо да остане на тоа,станав прилично анксиозен (не пиев никакви апчиња од типот на хелекс,диазепам,пароксетин,асентра - туку пиев чаеви,магнезиуми,бедоксини,спортував здраво се хранев, пиев млеко пред спиење - работи кои не ми помогнаа многу, барем не на краткорочен план) . Од тоа почна све. Можеби ако сум испил 1-2 апчиња немало да дојде до тоа.
Лесно може зголемениот стрес/страв/трема пред испит да се претвори у анксиозност, барем у мојот случај така испадна. Ја пред секоја испитна сесија имав енормен стрес,страв,конфузија и депресија, и кога поминат 2-3 сесии со толкав стрес и такви чувства тоа више станува анксиозност, за која ми требаше многу дисциплина и труд да ја елиминирам.
Кога си у таков стадиум(неколкудневен стрес ради полагање) почињаш да се прашуваш што се дешава со тебе, срцето чука побрзо,преоптеретен си со идни настани и тако даље - самиот мозок те носи у се поголеми и поголеми лавиринти, и вашето тело е плодна почва за анксиозноста да ве нападне. Кога секоја сесија ќе ви се дешава ова, ондак порано или покасно анксиозноста ќе дојде до израз.

Не поттикнувам употреба на вакви работи, туку велам дека боље да испиете еднаш пред испит/интервју/битен настан хелекс (за да отидете по-олабавени и со поголема самодоверба - stressfree) отколку да дозволите обичен (нормален) предиспитен стрес да се претвори у анксиозност која и те како влијае на квалитетот на вашиот живот.
Од друга страна, штом имате стрес пред испит тоа значи дека испитот ви значи нешто, и сте вложиле труд, што треба да ве мотивира.

Член од
4 јули 2015
Мислења
8
Поени од реакции
2
Истите симтоми јас ги имав ... се осекав без помошен као да тонам болки во градите скоро секој ден лоши мисли колку сакаш и забрзано чукање на срцето вежбањето ме смири остана само паниката она малче... страв ме фака да не умрам или срцев удар да не добијам со психата не сум арен излеа

G

garthok

Гостин
Лековите помагаат но краткотрајно, сè додека се земаат. Кога се преќинува со нив, повторно си на почеток. Ако станеш зависен ќе престанат да делуваат. Затоа најдобро е да се иде по природен пат, односно психолошки да се репрограмира мозокот, „тренингот“ е спор и мачен али бенефитот е сладок. Е сега тука има 2 акции Preya и Shreya. Preya се оние работи што ги правиме секојдневно т.е. кратките задоволства како на пример: цигари, алкохол, храна, дремење на фб, лоши навики, секс, итн... работи што кратко не прават среќен или поточно кажано excited. Од другата страна имаме Shreya односно акции и работи кои што без разлика дали ни делуваат добро или не, работи кои делуваат досадно и тешко али на крај те прават задоволен и среќен,како на пример одење во теретана, читање книги, медитација, јадење здрава и не толку вкусна (реално) храна, подалеку од социјални мрежи итн. убаво чувство кое трае долг период. Терминиве се среќаваат често во оние self-help книги, можеби имаат поврзаност со спиритуално можеби не, не знам, али не се никаква религија. Али убаво е да се импементираат во тој психолошки тренинг, вклучувајќи и медитација. Зборот ми е, не ни е крива околината што ова ни се случува, кривицата е во нас самите. Мал процент е бројот на луѓе што се решиле да поминат низ срањата за да стигнат до среќата, повеќето спасот го бараат во лековите. Не за џабе рекле, no pain no gain. Контролирајте ги пред сѐ емоциите и краткотрајните задоволства (bad habits) и бидете дел од тој мал процент. Неќам да зборам лошо за религии али искрено верување во бог или земање апчиња, нема да ви помогнат. Можеби да на некој али краткотрајно, вештачки, со големи шанси анксиозноста и депресијата повторно да се вратат. Така да, изберете го „досадниот“ пат но континуирано, и за неколку месеци ќе ја почувствувате бенефитот од истиот.

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Деновиве сум тотално во оваа тапа состојба, плус ме јебе и нервоза некоја и катастрофа ми е.
Јас си ја знам причината, разочаран сум од некои ствари .. и тоа допринесе до бидам тотално анксиозен. Со оваа состојба сум се борел, имам и некои постови пишано на темава како да се искочи од оваа лоша состојба али сеа коа ме јебе мене тешко се борам... иако знам дека ќе се изборам, со тој факт пола борба ми е добиена али пак патот мора да се изоди.
Апчиња не би пиел , а не сум ни дојден до степен и за на психијатар.
Плус цел живот сум психијатар сам на себе, имам висок степен на саморазвој.
Сакам само да кажам дека ве сфаќам сосема вие кои се борите со тоа и држете се цврсто,
телото се поправа , ама психата е многу опасна ствар и мора да се избориме конструктивно![DOUBLEPOST=1436018116][/DOUBLEPOST]
Истите симтоми јас ги имав ... се осекав без помошен као да тонам болки во градите скоро секој ден лоши мисли колку сакаш и забрзано чукање на срцето вежбањето ме смири остана само паниката она малче... страв ме фака да не умрам или срцев удар да не добијам со психата не сум арен излеа
Се е до психата брат.
Јас тренирам редовно боречки вештини, профи ми е....
Али сеа коа сум во оваа состојба не можам да вежбам, плус се нервирам за тоа.
Тука е апсурдот уствари , што те прави да не можеш да функционираш никако.
Асоцијалност , недостаток на фокус/ внимание, напади панични ( не можеш да дишеш и сл. ) , Нервоза, Бесволност, Депресивност , Самоубиствени мисли, мисли за смрт... катастрофа е тоа, болест , недајбоже да паднеш скроз во тоа срање.... мора да има борба, не смее да не победи тоа срање а верувај на секој му се случува тоа. Поздрав

Последно уредено:
Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Ај да Ви се пофалам .... пред 1 година и 3 месеци прв пат пишав на темата, барав некој кој ја надминал анксиозноста да каже некои техники за тоа како ја надминал и совет за тоа за колку време почнуваат да делуваат Елицеа таблетите ... Сега сакам да ви се пофалам дека петокот (03.07.15), ја испив последната таблета Елицеа :) ... Се надевам понатаму ќе биде се ок. Поздрав и фала Ви на сите за советите досега... :* :ljubove:

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Сега пак се плашам додека спијам :( Преку ден ми е се ок, ама навечер додека спијам е страшно ... се будам и чувстувувам ненормален страв, абе се плашам да станам до вц да идам, во сред сон се будам и му се чини како некои сенки да има по таванот и веднаш затворам очи, сакам да заспијам за да не го чувствувам тоа, па ќе заспијам па пак се будам, пак од почеток ... упм више од оваа анксиозност ... Од утре ќе почнам да ги пијам Vigorix (екстракт од златен корен), по препорака на психијатарот ми беа, тој сметаше дека ќе нема потреба, ама доколку сакам да ги пијам додека организмот да се прилагоди на недостатокот на Елицеата, па ќе ви кажам шо како иде. :(

Magpie.

I threw my pie for you
Член од
9 јули 2015
Мислења
22
Поени од реакции
21
Може ли некој да ми каже како требе да се осеќам и кога да знам дека ми е доста доза од есциталопрам психијатарот ми рече да земам по 5 мг и после ми речи ако се осеќаш напнат покачи на 10 јас имав проблем со стомакот како подуен го осеќав и како да ме гуше и сега кога земам 10 мг ми е многу подобро но при крајот на дента пак така како да исчезнува дејството или од кога ке спортувам нешто како да се враќам на момент во лошата фаза или пак да одспијам преку ден пак кога ке станам пак се осеќам некако чудно

Јас сум на Есциталопрам веќе втора недела. Првата бев на 5mg, сега сум на 10 по препорака на психијатарот. Кај мене планот уствари беше да почнам со 5 првата недела, а после со 10 да продолжам.
Не знам како ти е тебе, ама јас кога го земав првото од 5 не можев да спијам цела ноќ, немав некои други сајд ефекти освен тоа.
Амааа, кога го земав првото од десет се пореметив, значи по земјата се влечев цел ден, готова бев да фатам да се убијам.
Сега ми е малце подобро после 3-4 од 10 милиграми еве. Само единствен проблем ми остана таа дисторзијата шо ја имам додека спијам, некако лесно ми се крши сонот и во голем дел од времето спијам, ама како да сум будна, баш цело време како да сум во состојба на запаѓање на сон и никако да заспијам.
И тоа почнува по малку да се контролира.
Генерално мене, како тебе шо ти е навечер, јас насабајле од кога ќе го испијам апчето почнувам да се осеќам малку low, и некаде на пладне сум веќе без душа, ама навечер се осеќам океј, порано не можев да се смирам вечерно време. Ама барем некако чувствувам дека полека, полека си ја враќам концентрацијата назад, оти не бива, се уништив.
Биди трпелив, дај им време, најчесто еден од сајд ефектите е баш да се осеќаш најлошо.

Инаку можам да се сложам со тоа дека се е до психата и буквално мајнд сетот, џабе е се без тоа.
Ама јас дојдов до стадиум каде што не ни можам да се фокусирам на една работа од толкава нерационална паника. Сфатете си ги лековите само како прилика да си го откриете побрзо мирот во главата, се друго е напор, напор, напор и трпение. Инаку ништо не сме направиле. :)

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Луѓенца добри, турете им пепел на дрогите ... не се сомневам дека до некој одреден степен може да помогнат ама суштината се крие во психата, во мајндсетот.... дрогата само ја искривува реалноста и затоа има некој ефект, но тој проблем мора да се исчисти суштински.
Пробајте со некои алтернатини решенија, како природни чаеви, евентуално преку апче да внесувате витамин Б6 зашто и тоа е многу битен состав за излез од оваа ситуација.
Пробајте на најприроден начин да се изборите со ова, овие суплементи кој ви ги препишуваат докторите не се решение, само олеснителна околност за да ви стимулира некоја подобра состојба од која што сте, не е дека имам против таа одлука , и тоа е нешто и ако ви помага кул е тоа, туку сакав да кажам да се борите на природен начин, со репрограмирање на психата и со алтернативни решенија така да можете сосема да ја разберете состојбата и да ја прејдете еднаш засекогаш. :)

П.С: Моeтo алтернативно решение е форумулата - ТХЦ.
Плус и некои други вежби кои ми помагаат да се средам.

Последно уредено:

Magpie.

I threw my pie for you
Член од
9 јули 2015
Мислења
22
Поени од реакции
21
Gandradelic, exactly my point.

Sent from my LG-E440 using Tapatalk

Член од
10 мај 2015
Мислења
16
Поени од реакции
1
Jas 2mes pijam elicea i helek 3x0.25mg,malce se podobri sostojbata ,no denes osetiv nesto novo kako derealizacija... Nez naednas kako cuvstvo deka nekako ne realno razmisluvam,i eve katastrofa pak sum,pak iam strav psihoza da ne me faka :(.inace dijagnoza gap imav pa posle koo depresija zatoa mi ja zgolemi dozata na eliceata od 5 na 10mg...

Член од
24 февруари 2015
Мислења
33
Поени од реакции
11
Eve me i mene na forumive posle nekoe vreme. Vekje 3 pati bev vo ekvilibrium to est na 3 seansi i sega narednata nedela ke idam po 4 pat. Na pocetokot se odi sekoja nedela ednas pa posle na 2 nedeli pa na 3 i taka.. Irena e mnogu pozitivna i raboti mnogu strucno, ne dosaduva so nekoi opsti soveti tuku navleguva vo problemot so mnogu prasanja. Mene mi utvrdi deka se javuva cuvtsvo na vina poradi cuvstvo na kontrola za ravoti sto ne zavisat do mene. Malku e poslozeno za da go objasnam celiot proces tuka. KBT e vsusnost rabota so mislovnite greski i gledanje na rabotite so druga percepcija. Mene odlicno mi odese do pred nekolku dena se dodeka ovie 3-4 dena povtorno ne me fatija strasni napadi i stravovi.. Mnogu loso spijam ovie denovi, se budam po 3-4 pati najmalku i po 24 casa e prisutno ova.. Taman pojdov na dobro ama povtorno se vrativ na toa losoto. Nz sto da se pravi vaka, neizdrzlivo se. Ponekogas si mislam deka ne mi se zivee... Inaku ne mi prepisa lekovi Irena bidejki smetase deka e podobro vaka..

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.936
Поени од реакции
25.394
Eve me i mene na forumive posle nekoe vreme. Vekje 3 pati bev vo ekvilibrium to est na 3 seansi i sega narednata nedela ke idam po 4 pat. Na pocetokot se odi sekoja nedela ednas pa posle na 2 nedeli pa na 3 i taka.. Irena e mnogu pozitivna i raboti mnogu strucno, ne dosaduva so nekoi opsti soveti tuku navleguva vo problemot so mnogu prasanja. Mene mi utvrdi deka se javuva cuvtsvo na vina poradi cuvstvo na kontrola za ravoti sto ne zavisat do mene. Malku e poslozeno za da go objasnam celiot proces tuka. KBT e vsusnost rabota so mislovnite greski i gledanje na rabotite so druga percepcija. Mene odlicno mi odese do pred nekolku dena se dodeka ovie 3-4 dena povtorno ne me fatija strasni napadi i stravovi.. Mnogu loso spijam ovie denovi, se budam po 3-4 pati najmalku i po 24 casa e prisutno ova.. Taman pojdov na dobro ama povtorno se vrativ na toa losoto. Nz sto da se pravi vaka, neizdrzlivo se. Ponekogas si mislam deka ne mi se zivee... Inaku ne mi prepisa lekovi Irena bidejki smetase deka e podobro vaka..
А нели ти кажаа техники за релаксација и „домашни задачи“ кои треба да ги правиш за да избегнеш паничен напад?

Kajgana Shop

На врв Bottom