Кучиња (грижа, општи дискусии)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Поради неинформираност и незнаење сум го најадол кучето мое со доста кромид откако е мало.
Сеа ми кажаја дека бил многу штетен за нив:shook:

Шо да прам, пошо нормално ми е, не е оболено.
Nisto. Samo ne mu davaj poveke. Dobrata strana e toa sto koga ke prekines se se vraka vo normala.[DOUBLEPOST=1435732330][/DOUBLEPOST]
Зошто е штетен кромидот...?
Gi ostetuva eritrocitite i predizvikuva regenerativna anemija.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Што мислите за давање лук? Прочитав дека е природен антибиотик, делува против внатрепни паразити и болви. Некои викаат дека бил штетен како и кромидот.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Papi istata familija lukovici se, podednakvo se opasni

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Papi istata familija lukovici se, podednakvo se opasni
Викаат материјата што била во лукот не била толку опасна како во кромидот зашто помалку ја имало. Заборавив како се викаше материјата... На еден сајт пишуваше дека ако се даде 1 парче за куче над 20 кг немало да биде штетно.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Ne e tolku ednostavno. Site tie lukovici od taa familija (na primer i prazot) gi imaat toksinite koi se stetni. Edno parce nema da go ubie kuceto, no redovno davanje ke mu steti. Problemot e sto mnogu takvi toksini se stetni bidejki kuceto ne moze da gi metabolizira, odnosno da gi preraboti i isfrli od organizmot, pa tie se nasobiraat vo nego, taka da postojano (ili i povremeno - zavisi od kolicinata na toksin vo hranata i goleminata na kuceto) ke dovede do truenje posle nekoj vremenski period. Zatoa poradi takvata fiziologija na zivotnite nekoi hrani koi se dobri za nas, se otrovni za niv. Vo slucajot na lukot, za da postignes nekakov lekovit efekt, ke treba da davas tolkavi dozi sto neminovno ke predizvikaat truenje kaj kuceto. Taka sto, da, lukot ima lekoviti svojstva, no kaj kucinjata ke bide toksicen.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
А некој да отвори тема(н е да пише тука,бидејќи ќе се изгуби мислењето) и да ги напише сите храни што ни се на нас луѓето достапни,а се штетни за нашите миленици ?

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Ај помош...лабрадорче старо 8 месеци,дофатило некако вениш-прашок за чистење и веројатно го јадела...и исповратила,а сама била дома...сега дали треба да и се даде нешто,апче или било што,или да се однесе некаде ?

кучето си е ОК сега,но ипак да прашам...

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Ај помош...лабрадорче старо 8 месеци,дофатило некако вениш-прашок за чистење и веројатно го јадела...и исповратила,а сама била дома...сега дали треба да и се даде нешто,апче или било што,или да се однесе некаде ?

кучето си е ОК сега,но ипак да прашам...
На ветеринар однесете ја за секој случај. Можете и медицински јаглен да и давате. Кај нас тоа помагаше.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
вветеринар што работи сега...??

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Го посетив кучето,живо здраво разиграно јаде пие...така да веројатно со повраќањето му поминало...

Фала сепак.

Член од
17 јануари 2014
Мислења
36
Поени од реакции
1
Дечки вчера приметив дека на ноџето на моето куче има како раничка и дека констатно ја лиже.Всушност ако не ја лиже нема ништо, а кога ја лиже ептен се вцрвува.. вака е игрлива,си јаде се е нормално.. Е сега што вие мислите,дали да паничам или вероватно не е ништо сериозно..

Attachments

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Nosi ja na vet, da proveri za ceklas (trevki) mozno e da ima zakaceno i veke vlegol pod kozata.

Член од
17 јануари 2014
Мислења
36
Поени од реакции
1
Дали е опасно?Зашто се мислам да почекам уште денес па ако не утре да ја однесам.Зашто не и се ни гледа освен кога го лиже.Пак ке ми се смеат на вет,пред месец дена ја однесов зашто цивкаше два дена без престан и ми рекоа дека џабе сум паничела,ако им отидам сега пак ќе ми се изнасмеат.:)А и траума и е ,ептен се плаши..па се мислам дали да и ставам бивацин,ама па ќе го лиже...

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Ќе ти се смеат на вет??? Чекај малку значи моиве кучиња ги лечиме на ветеринарен факултет. Искрено поредовни се таму и од студентите и од професорите и од другите вработени, како инвентар им се веќе. Затоа не му се мисли и носи ја одма зашто да чекаш да стане полошо

Kajgana Shop

На врв Bottom