Кучиња (грижа, општи дискусии)

L

Lu

Гостин
Бидејќи оваа тема е најпосетена, тука ќе објавам.
Останати се на продажба уште 2 Дого Аргентино кученца, стари 3 месеци.
Со комплетна документација ... Педигре, Ветеринарна книшка, примени 2 вакцини за имунитет, а деноиве ќе примат и 3 вакцина за имунитет.
Родителите се шампиони, а потеклото е интершампионско, многу јака крвна линија.
Цена поволна во споредба на квалитетот на леглото.

За подетални информации, заинтересираните нека ме контактираат на приватна порака.

Слики од кученцата, и мајката:

И еден клип од мајката на леглото како си игра со мојата Доберманка ... колку да се види „во живо“ каква е мајката на леглото.

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Вака сега, можеби е смешно, но сакам да прашам поискусни: Имам златен ретривер стар 5 месеци. Од 2 и пол месеци го чуваме во двор (намерно од мал за да се навикне) во кој има куќичка и слободен е да шета по дворот. Немаше проблеми, се навикнува, преку ден си игра во двор и сл. Тоа е се ок, но проблемот е штом се вратиме после шетање особено навечер и го носиме кон дворот почнува да прави отпор и кога конечно ќе остане сам во двор почнува да плаче и да гребе по врата отприлика околу 10 минути и после се смирува, но во тие моменти делува како да е доста уплашен и под стрес. Па да прашам дали е нормална реакција, што да превземам да го решам овој проблем, бидејќи стварно немам услови да го чувам во куќа.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Вака сега, можеби е смешно, но сакам да прашам поискусни: Имам златен ретривер стар 5 месеци. Од 2 и пол месеци го чуваме во двор (намерно од мал за да се навикне) во кој има куќичка и слободен е да шета по дворот. Немаше проблеми, се навикнува, преку ден си игра во двор и сл. Тоа е се ок, но проблемот е штом се вратиме после шетање особено навечер и го носиме кон дворот почнува да прави отпор и кога конечно ќе остане сам во двор почнува да плаче и да гребе по врата отприлика околу 10 минути и после се смирува, но во тие моменти делува како да е доста уплашен и под стрес. Па да прашам дали е нормална реакција, што да превземам да го решам овој проблем, бидејќи стварно немам услови да го чувам во куќа.
Моето куче (што го чувам внатре) вака правеше. Требало од мало да го навикнувате само да останува. Прво 10 минути, па 30, па еден саат, па саат и пол, 2 саати, 3 саати, 4 саати и на крај 5 саати. Менувај го времетраењето на твоето отсуство постепено на секои 2-3 дена.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.271
Поени од реакции
2.271
Луѓе барам деновиве да си купам ретривер и сите огласи каде што се продаваат легла, машките кученца се продаваат 50% поскапо од женските. Може некој да ми објасни зошто е тоа така?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Луѓе барам деновиве да си купам ретривер и сите огласи каде што се продаваат легла, машките кученца се продаваат 50% поскапо од женските. Може некој да ми објасни зошто е тоа така?
Менталитет другар и ништо друго, не гледам причина машкото или женското да е поскапо. Ама во мкд тое е секогаш случај.
ПС и женка да имаш е супер поготово ако си во стан или ако планираш да ја чуваш дома. Е сеа ако планираш да ја чуваш во двор тогаш исклучиво мажјак за да немаш непланирани зетовци.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
6 раси на ретривери имаш. Кај нас има 2, златен и лабрадор ретривер. Што сакаш?

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ima tri. Ima i flat coated vo Skopje.[DOUBLEPOST=1435409391][/DOUBLEPOST]
Менталитет другар и ништо друго, не гледам причина машкото или женското да е поскапо. Ама во мкд тое е секогаш случај.
ПС и женка да имаш е супер поготово ако си во стан или ако планираш да ја чуваш дома. Е сеа ако планираш да ја чуваш во двор тогаш исклучиво мажјак за да немаш непланирани зетовци.
So dobar boks nema problem. Jas dve gi imam pa ne sme imale posetiteli :) ne deka ne probale :D

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.271
Поени од реакции
2.271
Ја сакав златен ретривер, ама ми рекоа ко за првпат не е добро бидејќи е многу потежок за одржување и не е за почетници. Затоа се решив за лабрадор, ќе земам неделава кај и да е, само ме бунеше зошто мажјаците се поскапи.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Ја сакав златен ретривер, ама ми рекоа ко за првпат не е добро бидејќи е многу потежок за одржување и не е за почетници. Затоа се решив за лабрадор, ќе земам неделава кај и да е, само ме бунеше зошто мажјаците се поскапи.
Освен во чешлање нема проблем. А и полесно е да се чува дома зашто долго влакно пушта и лесно е да се исчисти. Ситните влакна се потешки за чистење. Знам зашто моето куче има и долги и кратки влакна (остри). Долгите ги средувам со голи раце, ама краткиве со 10 метли и 50 правосмукалки. Доволно е само 3 пати неделно чешлање со фурминатор.
Ima tri. Ima i flat coated vo Skopje.
Кажав за попопуларни. Јас во Македонија не сум видела рамновлакнест ретривер..

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Ili da si go steriliziras kuceto i da ne se sekiras dali e zenka ili mazjak, pa ni nesakani zetovci, ni beganje po nevesta (y)
A za odrzuvanje, zlatniot retriver se mitari poobilno od labradorot, megjutoa redovno cetkanje e edna od osnovnite raboti sto treba da gi pravis so kuceto. Labradorot se mitari samo za nijansa pomalku od zlatniot retriver, no ako ne go cetkas ke imas eden kup vlakna. Od druga strana, labradorot e poatletsko kuce, bara poveke istrcuvanje (zboruvame za retriveri tuka, i dvete rasi baraat dooobro istrcuvanje, ne se za 10 minutno iznesuvanje na ulica) znae da bide tvrdoglav (ponezavisen e od ZR) i mnogu da skoka i da se vozbuduva, osobeno koga ne e dovolno setan. Inaku i dvete rasi se prijatelski nastroeni i privrzani.

Последно уредено:
Член од
18 ноември 2013
Мислења
134
Поени од реакции
63
ve molam nekoj ako znae da mu kaze sto da prezemam, imam mops godina e star nad celoto mu se javija zrnca koi gi cesa i mu se mnogu crveni isto kako bubulici kaj covek i ako se pricne malku izleguva krv, krznoto kaj sto e ranata celosno mu opadna samo gola koza ima tamu, veterinarot mi kaza da go mackam so betametazon mast no ne mu pominuva...dali vi izgleda poznato?

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Дали има некој искуство со изместување (луксација) на зглобот меѓу карличната и бутната коска, да сподели совет како го решиле проблемот. На ветеринар само го боцкат терапија, а не извршија никаква преврска, фиксација и сл.

Член од
16 јули 2013
Мислења
3.880
Поени од реакции
4.409
Каде можам да се јавам да дојдат да соберат 3 кучиња агресивни напаѓаат,веќе има едно дете каснато.... немаат такво зелено знакче на увото...... на децата им е страв од дома да излезат.....

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Поради неинформираност и незнаење сум го најадол кучето мое со доста кромид откако е мало.
Сеа ми кажаја дека бил многу штетен за нив:shook:

Шо да прам, пошо нормално ми е, не е оболено.

Kajgana Shop

На врв Bottom