Прашање за Христијанството III

Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Христијанството полека но сигурно од религија се преобразуванво традиција. Огромен процент од декларативните верници, не ја прочитале библијата никогаш, во црква одат само за велигден и не ги применуваат и не живеат според христијанските принципи.
Ова не ти е точно.
Црквите беа речиси празни додека владееше комунизмот, беше скоро забранета за посетување.

Напротив, сега се повеќе и повеќе се полни црквите и народот се враќа на своите прави корења.

Додуша има и изроди, такви како тебе, кои си ја продаваат верата, и се продаваат за некои лажни ветувања.

И трето, во црквата дава кој колку може,доброволно, не се плаќа чланарина како кај вас!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Бараше вистина што не е според твоите очекувања и ја доби.
Напишаното не е „вистина„ туку е „состојба„ која и сам ја имам увидени и повеќе пати напишано на форумов.

Не ми кажуваш ништо ново.[DOUBLEPOST=1435687842][/DOUBLEPOST]
Знам јас што се користи во преводот, но работата е што во оргиналот си стои љубоморен! А не ревнител! Зошто некој намерно го менува значењето?
Значењето не е променето: преводот „љубоморен„ е механички и еднозначен превод, додека преводот со „ревнител„ е посоодветен и повеќеслоен.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не верувам во догми, стравот од казна и наградата со рај не ми се критериум за тоа дали нешто е вистина или не, и најбитно одмсе, никогаш однапред не одлучувам што смее а што не смее да биде вистина.
Исто така, немам потреба праксите и методите на останатите религии да ги сметам за конкуренција или закана и истите да оцрнувам, да ги прогласувам за опасни и штетни и да фрлам анатеми кон оние што ќе ги практикуваат.
Врати се на прашањето: прифаќаш докрина, а велиш дека не си индоктриран.
Дај појасни ми ја оваа противречна состојба.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Значењето не е променето: преводот „љубоморен„ е механичкии еднозначен превод, додека преводот со „ревнител„ е посоодветен и повеќеслоен.
A господ не знаел за себе да каже дека е ревнател туку некој во Македонија седнал и му го допраил зборот па од љубоморен го напраил ревнател “А бе дедо боже ова ќе ти седи поубо“

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Додуша има и изроди, такви како тебе, кои си ја продаваат верата, и се продаваат за некои лажни ветувања.
Ако бараш изроди, оди до најблиското огледало и ќе си најдеш.
Се пенавеше да докажеш како јогата е религија и како е само еден од многуте патишта, за на крај твоите верници да ја прогласат за демонска.
Цело време ја постираш твојата "равенка" Бог = Јас, за твоите верници да се изјаснат дека секој што тврди дека е Бог е во заблуда.....
Ти не си свесен дека дури и твоите сопствени ставови се контрадикторни со оние кои наводно овде ги браниш! За нив ти си подеднакво во заблуда! За нив си еретик! Ако ова не е автогол, тогаш незнам што друго би можело!

Последно уредено:
Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Ако бараш изроди, оди до најблиското огледало и ќе си најдеш.
Се пенавеше да докажеш како јогата е религија и како е само еден од многуте патишта, за на крај твоите верници да ја прогласат за демонска.
Цело време ја постираш твојата "равенка" Бог = Јас, за твоите верници да се изјаснат дека секој што тврди дека е Бог е во заблуда.....
Ти не си свесен дека дури и твоите сопствени ставови се контрадикторни со оние кои наводно овде ги браниш! За нив ти си подеднакво во заблуда! За нивнси еретик! Ако ова не е автогол, тогаш незнам што друго би можело!
Заглави а...те погоди ВИСТИНАТА....хе хе
Ни матна Морава не те пере...
Немаш агументи, од авион се гледа...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Напишаното не е „вистина„ туку е „состојба„ која и сам ја имам увидени и повеќе пати напишано на форумов.

Не ми кажуваш ништо ново.
Дефинирај ми вистина.
Значењето не е променето: преводот „љубоморен„ е механички и еднозначен превод, додека преводот со „ревнител„ е посоодветен и повеќеслоен.
По незнам кој пат:
Што значи за тебе реченицата: "јас сум љубоморен бог"?
Врати се на прашањето: прифаќаш докрина, а велиш дека не си индоктриран.
Дај појасни ми ја оваа противречна состојба.
Под индоктринација мислев на следнава дефиниција:
Indoctrination means teaching someone to accept a set of beliefs without questioning them.

Телемата не само што не применува ваков метод, туку напротив, преиспитувањето го смета за исклучително битно.[DOUBLEPOST=1435688782][/DOUBLEPOST]
Заглави а...те погоди ВИСТИНАТА....хе хе
Ни матна Морава не те пере...
Немаш агументи, од авион се гледа...
Ти самиот изјави дека јогата била еден од многуте патишта! Ти самиот си пишуваше дека нели Бог = Јас! Оди и распрашај се што ќе ти кажат упатените верници за овие твои ставови, па дојди тука да видиме што ќе те испере.

Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Ти самиот изјави дека јогата била еден од многуте патишта! Ти самиот си пишуваше дека нели Бог = Јас! Оди и распрашај се што ќе ти кажат упатените верници за овие твои ставови, па дојди тука да видиме што ќе те испере.
Ипси, абе ти мислев поинтелигентен мајката....

Џабе се фаќаш за таа формула само на тебе што ти одговара
Кај мене имаше три формули за Бог, и даваа одговор за поимот Бог на сите видови на религии во светот.Ти имам кажано, јас го составив мозаикот, и ја знам Вистината.

Гледаш и сам, мојата тема за јогата е пред 4год, уште пред да се буни црквата.По мене тие многу закаснаа....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дефинирај ми вистина.
.
Вистината е лик/личност: се вика Исус Христос.[DOUBLEPOST=1435690099][/DOUBLEPOST]
По незнам кој пат:
Што значи за тебе реченицата: "јас сум љубоморен бог"?
.
Веќе одговорив: „„ревоносен„ не е исто што и „љубоморен„., иако е тенка границата меѓу тие изрази.[DOUBLEPOST=1435690200][/DOUBLEPOST]
Под индоктринација мислев на следнава дефиниција:
Indoctrination means teaching someone to accept a set of beliefs without questioning them.

Телемата не само што не применува ваков метод, туку напротив, преиспитувањето го смета за исклучително битно..
Велиш, Телемата имала преиспитување?

Во колкава мера си ја преиспитал Телемата?
Зашто даваш одговори на поставени прашања, кои ги превземаш од Телемата?
Зашто си се определил за Телемата, кога истата веќе има одговор?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси, абе ти мислев поинтелигентен мајката....

Џабе се фаќаш за таа формула само на тебе што ти одговара
Кај мене имаше три формули за Бог, и даваа одговор за поимот Бог на сите видови на религии во светот.Ти имам кажано, јас го составив мозаикот, и ја знам Вистината.

Гледаш и сам, мојата тема за јогата е пред 4год, уште пред да се буни црквата.По мене тие многу закаснаа....
Твојата тема, твоите формули, сето тоа за православните е ерес, опасно и демонско!
Ти самиот си кажа, дека јогата ја сметаш само за уште еден од многуте патишта што постојат! Кај православните, тој став е погрешен, заблуда! За нив јогата не е само уште еден пат! За нив таа е опасна, преку неа демоните влегувале во умот! Кај нив нема други патишта! Кај нив секоја друга религија е погрешна! А не само уште еден пат, како што ти самиот си кажа! Да те потсетам на твоите ставови:
"Не се мешај во животот на сите луѓе, не се стреми некој друг да го следи твојот Пат. Ти можеш да го следиш, ти си слободен да го сториш тоа, но не го наметнувај на некој друг никогаш.
- Дервиш Муа
Е сега, кажи ми како ќе го примениш ова на твоите " соиграчи"? Тие тврдат дека сите останати патишта се погрешни! Дека само нивниот е вистински? Автогол на векот ти е ова![DOUBLEPOST=1435690952][/DOUBLEPOST]
Вистината е лик/личност: се вика Исус Христос.
Не е точно.
Веќе одговорив: „„ревоносен„ не е исто што и „љубоморен„., иако е тенка границата меѓу тие изрази.
Е така де, само што во оргиналот на еврејски си стои љубоморен, а не ревносен! Гледаш, одамна не сме во среден век, се може да се провери.
Велиш, Телемата имала преиспитување?

Во колкава мера си ја преиспитал Телемата?
Зашто даваш одговори на поставени прашања, кои ги превземаш од Телемата?
Зашто си се определил за Телемата, кога истата веќе има одговор?
Во доволна мера за да знам што е одредена практика кај истата и да препознаам кога некој ќе почне да шири лаги за метода што се користи кај телемата, како што се јогата, кабалата, дивинацијата, таротот и слично.

Последно уредено:
Член од
8 јуни 2015
Мислења
176
Поени од реакции
59
Е сега, кажи ми како ќе го примениш ова на твоите " соиграчи"? Тие тврдат дека сите останати патишта се погрешни! Дека само нивниот е вистински? Автогол на векот тине ова!
Па нели ти објаснував пред 2 дена, или тебе ти е битно само ти што имаш да кажеш, без да сФатиш што другите ти кажуваат? Типично за пропагандисти.

Секоја религија тврди дека другите патишта се погрешни, дури и вие тоа го правите!!!
Не знам што тука не ти е јасно. Ова е простопроширена реченица, али јас ВЕРУВАМ дека ти можеш да ја сФатиш!!!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па нели ти објаснував пред 2 дена, или тебе ти е битно само ти што имаш да кажеш, без да сФатиш што другите ти кажуваат? Типично за пропагандисти.

Секоја религија тврди дека другите патишта се погрешни, дури и вие тоа го правите!!!
Не знам што тука не ти е јасно. Ова е простопроширена реченица, али јас ВЕРУВАМ дека ти можеш да ја сФатиш!!!
Не ми одговори на прашањето! Како ќе го примениш советот што ти го посочив сега на твоите "соиграчи"?!
Што се однесува на болдот, ај прочитај го ова:
The keystone... some have called God, some Brahma, some Zeus... some even IAO... but in truth, O seeker, it is Thy-SELF.

Aleister Crowley
Каде виде овде дека сите религии се погрешни? И биди барем еднаш во животот искрен кон себе и кажи дали овој став не е сличен со твоите!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е така де, само што во оргиналот на еврејски си стои љубоморен, а не ревносен! Гледаш, одамна не сме во среден век, се може да се провери.
.
Не си проверил ништо, само се фаќаш за преводот кој ти одговара.

Kajgana Shop

На врв Bottom