Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Тоа е се у ред како било во Југославија, ама дури и Тито да беше жив денес се сомневам дека после паѓањето на берлинскиот ѕид ќе успееше да ја одржи Југославија, која беше исклучително зависна од технологиите и финансиската помош на западот.А со тоа се бранеше Тито и партијата или се штитеа работните места на милиони луѓе? Југославија произведуваше и склопувапше и Фиат и Опел и Ситроен и Волксваген, и секоја земја си го штити својот пазар од конкуренција, дали со технички прописи дали со царини и даноци дали со закони.
Југославија беше СОЦИЈАЛистичка земја, и самиот наслов велеше дека е орјентирана на доброто на народот не на доброто на газди кои се заинтересирани за капитал. Денес имаме капитлизам и смртни случаеви од исцрпеност во фабрики каде се работи по 12 сати без климатизација (оти трошела струја) Денес имаме мртви деца пошто не можат да им платат операции. Денес имаме работници кои не само што немаат многу од права кои ги имаа во СФРЈ туку немаат ни сигурна работа и редовна плата. Ти поживеа можеби 4-5 години во СФРЈ, јас поживеав многу повеќе и работев и живеев и семејство формирав тогаш. Јас можам да ти кажам од лично искуство како беше тогаш како е сега, ти можеш да ми кажуваш само што си нашол на интернет. Како јас да ти давам совети за медицина и дијагноза базирано на то шо сум прочитал на интернет. Јас ја имам прошетано цела Југославија што приватно што службено имам посетено и градови и фирми и одморалишта и патишта и приатели и роднини секаде, и знам како да ти ја опишам првао солидарноста меѓу луѓето тогаш, мирот и чуство на сигурност, сигурен за себне и семејство, сигурен на здравствен план на социјален план. Стрес прв пат дознавме што е во 90 сетите. Кога не знаевме шо не снајде. Нема лекови?? нема бесплатно здравство?? нема гориво, ембарго нема кој да не штити, нема работа повеќе, нема редовни плати нема пари...
Јас ја живеев и големата економска криза во почеток на 80 десети ко се добиваа бонови за бензин, имаше редовни рестрикции на струја, немаше доволно кафе масло млеко.... се распределуваа подеднакво пример по едно млеко денот... па ај кој имал мали деца солидарно ќе му дадовме уште едно литро, и во тие тешки времиња оптимизмот на народот на секојдневието беше повисоко од ова денес. Имавме верба дека ќе помине дека ќе се поправи. Сега ретко кој верува дека ќе биде подобро. Сега се криеме еден од друг што имаме немаме да споделиме, помогнеме, се плашиме од комшии од роднини од непознати....
Купи си таков опелМу ја гледаш регистрацијата на Опелот ? Сегашна ! Па ти извлечи си заклучок !
Za kakvo zdravstvo zboruvame vo taa jugoslovenska Makedonija, koga nemase edna kardiohirugija, koga za slozeni neurohirurski operacii se prakaa lugeto duri Slovenija, a na spinalen centar nitu se pomisluvalo?
Најискрено, од дното на душата, ти посакувам да ти се искриви кичмата како на Тамара, и да молиш наоколу за пари за операција.
И никогаш да не ги добиеш.
Eden skolski primer kakvi kadri producirase SFRJ, od onie decata na komunjarskata burzuazija, koi znaeme na koj nacin zavrsuvaa skoli i kakvi znaenja i sposobnosti imaa, a dobivaa dobri rabotni mesta, pa zatoa dojde SFRJ i jugoslovenskata ekonomija, zdravstvo, kultura, nauka i obrazovanie na toa nivo.
Vo jugoslovenskata Makedonija, kako se tretiraa bolnite so skoliozi? Togas drzavata gi ostavase vakvite bolni sami na sebe, nitu pravela napori da lekuva vakvi slucai, nitu davala pari za operacii vo stranstvo ili nosela stranski eksperti za takvi operacii.
....
Македонија и по 25 години сеуште е во транзиција, без компас, одбрана и економија со која секој си игра дупанџик шема како стигне.
Заслугата за воведување македонски службен јазик, МАНУ, образување на неписменото население на мајчин јазик, Македонска црква, школи, факултети, радија, телевизија, весници, театри, биоскопи, македонска музика и фестивали, не може да ги земе ниедна транзициска власт. Ама може да земат орден за продавање региони и етничко чистење, бришење на имиња на македонски дејци од јавни установи, шестјазичност, неуспешни пописи, зелени и црни знамиња, арапски народни песни, џамии, муџи, масакри, војна кога кому ќе пр**дне и така натаму. Све што не сме имале, ете сега имаме.
И сладолед на стапче дури некој првпат пробува ..., ама квалитетно се живее сега према порано...
Кога ќе ми текни какви не водат од кога станавме независни и самостојни, дури и УДБА ќе излези дека била позитивна за Македонија.Toa ti e rezultat na taa komunisticka Jugoslavija koja vo Makedonija naseli 400.000 emigranti od Albanija i Kosovo.
Slobodata i pridobivkite od nea ja izdvojuvaa makedonskite patrioti uste 1944 g., na koi podocna srpskite sovinist-komunisti na celo so Svetozar Vukmanovic Tempo zaedno so nivnite nisko intelegentni slugi vo Makedonija izvrsija puc vo mart 1946 g. Za zal nivnite deca i vnuci se pristoruva deka se` uste rovarat protiv Makedonija.
Квалитетен сладолед на стапче, а има и чоколадо. Што ти прави независна Македонија и огромен економски раст, чуда...[DOUBLEPOST=1435575949][/DOUBLEPOST]Она што беше градено во претходниот систем, во овој се уништува од немање пари или негрижа. Беа споменати полициските станици (може и лично да се уверите во каква состојба се), треба да се споменат и најголемиот број основни и средни школи кои се во дотраена скоро неупотреблива состојба. Исто и голем број објекти од локалната самоуправа како овој во Гостивар, понатаму Демир Капија, Куманово, објектите во градски парк и во скоро сите општини во Македонија се 100% амортизирани, без никакви човечки технички услови за работа, некаде сеуште со полски клозети. Со државните факултети состојбите се слични, со поликлиниките, амбулантите и клиничките центри исто така. Истите најголем дел со исклучок на неколку амбуланти и школи, беа изградени во СФРЈ.
Податоците за природниот прираст говорат дека грубо до 1990 индексот е двоцифрен над 10, 1991-2001 е до 5, 2001-2006 се намалува на 2 и од 2006 наваму со мали осцилации околу 2.
Доказ повеќе дека денеска ни е ок, посебно за младите.
Во учебната 2003/2004 година имало 231.969 ученици, а по една декада оваа бројка изнесувала 190.541, што значи дека за овој период се „загубени“ 41.428 ученици
Кога ќе ми текни какви не водат од кога станавме независни и самостојни, дури и УДБА ќе излези дека била позитивна за Македонија.
Замисли тек во 1946 да сме станале независни кога добри 80% од населението било неписмено и немало никаква инфраструктура, мене ми се чини дека ќе бевме атракција за туристиве како некое племе од Амазон.
И не лажи дека комунистите донесле 400.000 емигранти од Албанија и Косово во библискава земја.
Имаш резултати од попис на интернет, не се бламирај.
ти сериозно споредуваш германски и македонски менталитет?Изгледа во Германија е најлошо, имаат наталитет дупло помал од македонскиот..
Најмалку 90% од објектите ги користиме и сега. Да не набројувам пак, клинички центри, поликлиники, амбуланти, основни и средни школи, библиотеки, универзитетски објекти, студентски и средношколски домови, објекти на општините, на полицијата, Брза помош, ////.................И пак изнесуваш неточни информации. Овие набројани објекти не се бараки од времен карактер. Сега се во очајна состојба. Мал дел беа што не беше причина за 25 години да останат сеуште тоа што се.[DOUBLEPOST=1435581431][/DOUBLEPOST]Она што се градело во бившиот систем во Македонија било премалку и неквалитетно.
пак истото. Од каде сега овие албанци Чаир и Бутел, од каде "дозволи" за дивоградби и џамии, кој и кога спроведе етничко чистење низ РМ, од кога се вејат албански и арапски знамиња во половина држава...Па пописите тоа го кажуваат, дека комунистите масовно доселувале емигранти од Косово и Албанија во Македонија. До 1941 г. во Македонија имало 73,000 Албанци.