jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.640
- Поени од реакции
- 27.598
Нема утеха за неправедно затворените, нивниот живот е во најголема мера уништен. И јас имам во фамилија неправедно затворени, претежно за нешто што го кажале во годините после WW2. Во секој случај треба да се бориме против таквите случаи, но не со федерализација.Болдот треба да биде утеха?
Кога ќе ја видам онаа доза самокритика, што е барем 1/3 од дозата на самокритика што ја имаат Македонците, тогаш ќе можеме да праиме муабет и на оваа тема. Не се сите Албанци затворени заради нацистички мислења...Друже утре јас можам да се затворам за некое дело кое не сум го сторил, а за доказ ќе го земат мојот профил со многу нацистички мислења или што не ја знам...
Токму е тоа поентата, Албанците се најдобрите овци за стрижење на Балканот. Тие истите големи сили ве раскараа со цел Балкан, нема каде не сте се претставиле како проблематични. Да не збориме за криминиалните структури на Албанците што хараат низ цела Европа и пошироко. Понатака, имате структури кои се поврзани со исламистички движења и така натака. И кога сето ова ќе го зачиниме со отсуство на самокритика, добиваме генерализација. Се додека за обичниот Албанец, исламистот кој е самоубил во Сирија е херој, криминалецот што силувал е јунак, и нарко дилерите се идоли, дотогаш немој да се чудиш што има генерализација.Федерализација не се прави само затоа што мештаните така сакаат, живееме во реален свет, ќе има федерализација само ако за тоа одлучат големите сили, поентата е кој повеќе допринесува за кај албанците да има такво расположение за да се прифатат и подржуваат вакви идеи.
Да не зборам колку фундаментално и радикално го прифативте исламот, просто во Чаир не можеш да седнеш негде и да пиеш пиво. Освен во Тинекс и Рамстор, во ниедна продавница не продаваат алкохол.
Нигде нема потреба од федерализација, поготово не ако тоа носи војна. Поентата е да се живее достоинствено и да се прифатат правилата на домаќинот. Како можат Албанците во Швајцарија да живеат по Швајцарски правила и да бидат еве успешни фудбалери, или по Дански правила, да биде најпознат светски готвач? Дали во Швајцарија и Данска има официјален Албански јазик? Дали има школување на Албански јазик? Дали има вработување по рамковен договор?Примерот твој Грција доволно ти збори гласно, таму и те како има потреба за федерализација, народот сака и подржува но џабе кога тоа не е во интерес на големците.
Кога сме веќе кај рамковниот. Поготово делот со вработувањата, толку е дебилен што исто ко да е закон за вработување на инвалиди. Толку е дискриминирачки за вас и е под секое достоинство. А истовремено и нанесува штета на државата заради неподобност (не дека партиските вработувања се многу поарни, но ова ни ја доутепува администрацијата)
Пробемот е што довербата е изгубена. Макдонците имаат кривица, тука не велам не. Меѓутоа горе наведов причини каде што кажува дека во најголема мера кривците сте вие. Сите тие состојби на ниска свест кај Албанецот ги прават истите тие луѓе кои ја тераат Албанската кауза. Вие сами сте си криви за генерализацијата што ви е наметната. Доколку не се ослободите од тие стеги, ќе ве однесат во пропаст.90% од албанците немаат поим што значи федерализација, не знаат како би ни било со ако се споиме со Албанија или Косово, но сигурен сум дека 100% знаат дека не е нешто во ред со државава, и сакаат промена, тој договор кој би постигнувал промена органски се мрази од едната страна.
Ај сега немој да драматизираш, ајде кажи ми држава каде што нема невин некој у затвор. На крајот на краиштата кога секој затвореник ќе ти каже дека е невин.Не ме интересира количината, ме интересира само тоа што се знае дека се невини и никој со прст не мрда, и само се исмејуваат, алоооо, јас лично не сакам да живеам во држава чии закони го овозможуваат ова. наречи го тоа како сакаш, дури барање за федерализација, не ме интересира.
Кој тоа ги програмирал Македонците да мислат дека Албанците се злото? Ај подсети се колку деца беа истепани зошто некој убил 2 Албанци и истиот беше затворен и осуден. Пред некој ден деца јадеа ќотек од Албанци зошто на матурска вееле Македонско знаме, замисли во Македонија. Да не ти кажувам какви случки имало на напади на девојчиња од страна на Албанци во Чаир. Па ти можеш прикаски да им продаваш на некои што никад не биле во Чаир и што не живееле во близина со Албанци. Мене не можеш да ми кажеш дека ние сме програмирани да мислиме нешто што не е тоа што е.Никаде не реков дека македонците ги опресираат албанците, не живеам во илузија каде демократијата значи владеење на народот, македонците се програмирани да мислат дека албанците се злото и затоа оправдуваат било каква неправда.
Тоа ти е тој недостаток на самокритика... Тоа се тие стеги кои не ве носат во добро, туку во самоизолација.
Тоа можеш да се лажеш себеси, се додека читам на вести за бомбаши самоубијци се дотогаш нема ни да имам дилема дека идеологијата еден од најсилните инструменти. Доколку престанат, тогаш можеби ќе можеме да праиме воопшто муабет на таа тема.Не постојат идеолошки причини, тоа само кај филмови и романи сум го видел.