Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Pogledni vo ogledalo i ke vidis koj e.Христијанството во Македонија постои околу 2000 години, телемата од неколку.
Кој е заразителот?
Fakt e deka vernikot e samo pasiven nabljuduvac, svestenikot ja vodi liturgijata a vernikot e nem nabljuduvac koj nitu se vklucuva vo istata, nitu ja razbira. Vsusnost krajno diskutabilno e i deka samite svestenici gi razbiraat i znaat sto znaci i zosto e takov kakov sto e odreden ritual. Pred 5-6 godini imav prilika da prisustvuvam na predavanje za pravoslavniot koncept na teologijata, i na krajot od predavanjeto mu prijdov na eden od svestenicite i mu postaviv nekolku prasanja sto i ovde bile diskutirani, covekot se prpelkase beter od vas ovde, jasno bese deka mehanicki propoveda i deka nema razbiranje nitu zamisla za toa sto znaci odreden gest, poim i slicno. Uste podobar primer za praznoto i mehanicko praktikuvanje e krstevkata, kade se krstevaat novorodeni deca, kolku moze bebe da bide sposobno da razbere i svati sto mu se slucuva mislam deka duri i tebe nemora da ti se objasnuva, duri i ti znaes deka novorodenceto nema mentalen kapacitet za da svati sto mu se slucuva.Ако знаеше што значи во превод литургија немаше да ја пишеш оваа глупост, и ќе знаеше барем теоретски оти литургијата е заедничка молитва/заедничарење.
Измеша догма со литургигија, незнаеш што преставува литургија, а камоли за практично изкуство(си бил ли на литургија?), и велиш го познаваш доволно Православието за да имаш право да го плукаш
Ајде џокер, кои се другите практики во Православието?
Da, za ovie slucai mislev. Istite bea demantirani, za istite bese posocena informacija deka orginalniot sajt sto gi postiral e od Avstralija i deka protiv nego e podnesena tuzba, posle koja sudot donese odluka istiot da mu isplati otsteta na Redot vo visina od 30 000 dolari. No toa tebe i slicnite na tebe, ne ve spreci da prodolzite da ja sirite lagata.
Sam sebe ubijal. Znaci ti si zaraza koja pravi orgii na grobista?! Samo eden post predhodno me nakleveti deka sum zaraza, deka lazam i me potseti na postovite kade postiras lagi vo koi se tvrdi deka sme pravele orgii na grobista!Умниот насекаде гледа умни, простиот прости, подлиот подли....светот е онаков какви што сме.
![Тапшање :tapp: :tapp:](/styles/default/xenforo/emot/tapp.gif)
![Facepalm :facepalm: :facepalm:](http://forum.kajgana.com/styles/default/xenforo/emot/facepalm.gif)
Последно уредено: