Не кажаа дека конкретно ќе е поевтин, но ни кажаа дека 1.нема да мора да одвојуваме пари за негова изградба и 2. Ќе заработуваме пари од транзит на истиот. Јас не гледам дека треба повеќе од овие 2 причини да се види дека ќе имаме бенефит без воопшто да вложиме нешто.
Да одвоуваш пари за што? Гасовод или цената на гасот?
Ако зборуваме за гасоводот-прашането е прво,каков дел ке има македонската страна во компаниjaта,коja ке управува,колко ке чини гасоводот и колко години ке требат за да се изплати,а после тоа РМ да користи правото си на добивка от таа компаниja?
Рачун некаков правен ли е ? - jaс не сум видел се уште. Да не излезе,дека мора 30-40 години да поминува гас,без добивка за да се изплати? А и другото,коj ке определува цената за транспортот? -РМ, Русиja или некоj трет?
Знаеш...заекот е во детаjлите.
То този момент не разбрав откаде извадивте,дека ке имало поевтин гас или енергенси?!
Дури и неможам да го сватам контра прашањето на Пуно, кој прашува дали сакаме да влеземе во ЕУ и како воопшто се коси тоа со гасоводот, кога на ЕУ најголем снабдител на гас е токму Русија. И уште повеќе, тоа е обид да се наметне причина за невлегувањето во ЕУ. Еве отворено ќе прашам, доколку не се изгради гасовод на територијата на РМ, дали ни се отворени вратите во ЕУ како Република Македонија? И доколку е одговорот не, зошто ние би се откажале од таков еден проект, кој сам по себе не бара никакво вложување, а со тоа добиваме инфраструктура, која ако не сега, можеме да ја искористиме во иднина.
Гледаj го и обратното, наjголемиот потрошувач на Русиja е ЕУ. Со два збора зависноста е заедничка.
Без везе дали се изгради или не се изгради гасоводот нема да се отворени вратите и тоа секи го знае поради многу причини. Прво се уште не е почнат преговорниот процес реално,а ЕУ сама кажа,дека до 2020 нема да има ново прошируване,затоа нема и комисар за прошируване.
Но ако изградиш гасоводот и после тоj не отговара на правилата во ЕУ, ке мора или да го укинеш или да натераш руската страна да почитува ЕУ одредбите,кое гледаме не станува.
Интересно ми е како мисилиш ке ja изкористиш во иднина таа инфраструктура,кога се уште не знаеш каков процент от неja имаш и дали по неja ке има право да тече туг гас освен руски?