ama i na mene ne mi beshe muabetot da im gi sporeduvame rezultatite . Esap ima smisla da se pravi po zavrshuvanje na nivnite karieri.Muabetot mi e deka otkoga pochna Novak da dominira od 2011 navaka, posebno posledniot period , site negovi nefanovi , odnosno fanovi na Fed i Nadal opravduvanjeto go barat vo starosta na Fed , ,,povredite,, na Nadal, site drugi se von forma , bla,bla,bla.A vistinata e opshtoprifatena i javno izjavena od eden kup teniski legendi , treneri i lugje so teniski kredibilitet i glasi deka vakva dominacija vo ATP turot nemalo nikogash , posebno ako se znae koi se likovi/teniseri sakat da mu go zemat skalpot. Tenisot shto go igra Djovak e najblisku do sovrsheniot tenis (citiram , toa ne e moja izmishljotina)
.Pa pobogu , shto drugo treba da napravi chovekot, megju najdobrite defanzivci , megju najdobrite ofanzivci , najdobar ritern , najdobar behend , megju najdobrite serveri, najdobro go pokriva terenot , igrata od base linot i dolgite relayi se posebna prikazna, psihata si ja dotera na vrvno nivo, pobeduva rutinirano , koj ke mu izleze na terenot odednash ,,zaborava,, da igra. I sega hejterite imat milion prichini zoshto e taka , a ochiglednoto go negiraat. I jas mozam da se tesham deka vo pochetokot na karierata toj gi imashe problemite so dishenjeto, astmata , povredite , psihata, ama dali toa ne smee da im go namali uspehot i brojkite na Nadal i Fed.
Da go chuva gospod , se moze da se sluchi , ama ova shto se sluchuva a i ke se sluchuva vo idnina na ATP turot , svedoci sme na neshto spektakularno i toa od chovek koj shto poteknuva od nasheto podnebje