Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Citaj ubavo ne gi panici lugeto bez vrska. 2 strani e zakonot i lesno se razbira.[DOUBLEPOST=1433439642][/DOUBLEPOST]Sekoj sto znae da cita kirilica ke razbere a koj nema da razbere ic neka ne vadi drzavjanstvo... Toa e toa ako se izglasa i bez dokument od rodnina ke moze da se dobir poteklo i posle toa da se vadi drzavjanstvo.I ne masirajtr so toa veke...
"Писмена декларација по смис'лна на чл.39 ал.1 в'в вр'зка с чл.43 от Административнопроцесуалнија кодекс с'с заверена дата и подпис" претставува токму тоа што велам. Тоа не е лоша вест за паничење, туку добра вест за сите кои немаат стари документи за докажување на потекло. Добра вест, ама сепак ја толкувате погрешно, затоа после ќе се изненадите кога ќе видите дека нема да биде иста како онаа "жими мајка се чувствувам како Бугарин" декларација со која се добиваше порано, туку нешто малку повеќе од тоа. Си го пишува тоа во Административнопроцесуалниот кодекс. Се обидувам да ви дадам реално читање на текстот, па сеа кој сака нека продолжи да си фантазира.

Последно уредено:
Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
Вадат за 6 месеца зависи кого познаваш и колку кеш имаш. Така да тоа не е за форум дискусија.
Убаво е да се знае дека има шанса. Постојат луѓе што си плаќаат и си добиваат пасош сосема регуларно. Еден Албанец од Куманово кој работеше во афганистан си плати поштено и за 12 месеци си го подигна пасошот од полиција.
Сега има мултимилионски бизнис.
Keljavii... ako znajs takov coek so mozi da ni svrsi rabota preku red, kazi, ako neznajs ke te molam ne ja tupi temata i ne gi navedvaj i drugite da ja tupat temata so tvojte fantazii .. fala ODNAPRED :)

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
"Писмена декларација по смис'лна на чл.39 ал.1 в'в вр'зка с чл.43 от Административнопроцесуалнија кодекс с'с заверена дата и подпис" претставува токму тоа што велам. Тоа не е лоша вест за паничење, туку добра вест за сите кои немаат стари документи за докажување на потекло. Но тоа не е иста како онаа "жими мајка се чувствувам како Бугарин" декларација со која се добиваше порано, туку нешто малку повеќе од тоа. Си го пишува тоа во Административнопроцесуалниот кодекс.
Toa e eden od nacinite, citaj ubavo. Deneska zborev vo ambasadata za drzavjanstvoto. Covek so albansko, srpsko i tursko prezime skoro ke nema sansa da dobie drzavajanstvo osven ako nema dokument za dokaz. Za nas, moldavcite i ukraincite ke se dobiva lesno kakonporano ako se izglasa zakonot

Член од
4 мај 2015
Мислења
25
Поени од реакции
45
Вадат за 6 месеца зависи кого познаваш и колку кеш имаш. Така да тоа не е за форум дискусија.
Убаво е да се знае дека има шанса. Постојат луѓе што си плаќаат и си добиваат пасош сосема регуларно. Еден Албанец од Куманово кој работеше во афганистан си плати поштено и за 12 месеци си го подигна пасошот од полиција.
Сега има мултимилионски бизнис.
епа ради тие плаќања,ние го јадеме стапот и чекаме,иначе ќе си беше како порано за 1 година.за пари на муслимани нема веќе-освен неколку милиони евра ако инвестира во БГ.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Toa e eden od nacinite, citaj ubavo. Deneska zborev vo ambasadata za drzavjanstvoto. Covek so albansko, srpsko i tursko prezime skoro ke nema sansa da dobie drzavajanstvo osven ako nema dokument za dokaz. Za nas, moldavcite i ukraincite ke se dobiva lesno kakonporano ako se izglasa zakonot
А кој рече дека не е "еден од начините"??? Ај објасни ми во кој дел јас грешам, а ти ме поправаш. Кој дел ми го демантираш всушност??????

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
А кој рече дека не е "еден од начините"??? Ај објасни ми во кој дел јас грешам, а ти ме поправаш. Кој дел ми го демантираш всушност??????
Objasniv veke. Sekoj covek ke moze da go dokaze svoeto bugrsko poteklo vo dabc i da dobie proizhod na dva nacini. Prviot e: da imas eden rodnina bez razlika blizok ili dalecen sto veke ima bugarsko poteklo. Vtoriot nacin e: pismena deklaracija so podatoci Jas xxx xxx roden vo skopje makedonija sum bugarin po narodnost. majka mi xxx xxx rodena vo skopje makedonija e bugarka po narodnost j tatko ki xxx xxxx roden vo skopje makedonija e bugarin po narodnost, maticen broj drzavjanstbo momentalno i ostanati podatoci, zavereno i legalizirano na bugarski notar. + poznavanje na govoren bugarski jazik. Po noviot zakon so bilo koe od ovie dve ke moze da se dobie poteklo

Член од
11 февруари 2013
Мислења
178
Поени од реакции
141
Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции. Конечно по една и пол година чекање денеска ова го прочитав,Повеќе не сум на дополнителна.Инаку сум од 2012 година,точно три години и еден месец.
srekno:)

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
Objasniv veke. Sekoj covek ke moze da go dokaze svoeto bugrsko poteklo vo dabc i da dobie proizhod na dva nacini. Prviot e: da imas eden rodnina bez razlika blizok ili dalecen sto veke ima bugarsko poteklo. Vtoriot nacin e: pismena deklaracija so podatoci Jas xxx xxx roden vo skopje makedonija sum bugarin po narodnost. majka mi xxx xxx rodena vo skopje makedonija e bugarka po narodnost j tatko ki xxx xxxx roden vo skopje makedonija e bugarin po narodnost, maticen broj drzavjanstbo momentalno i ostanati podatoci, zavereno i legalizirano na bugarski notar. + poznavanje na govoren bugarski jazik. Po noviot zakon so bilo koe od ovie dve ke moze da se dobie poteklo

Attachments

Член од
11 февруари 2013
Мислења
178
Поени од реакции
141
ovae najnovo od komisijata daj boze vaka da prodolzi:
Пратениците го отфрлија дури и негативното мислење на Државна агенција “Национална безбедност”, според кое, ако власта успеат да протуркаат своите идеи и во пленарната сала, тогаш има голема веројатност бугарско државјанство понатаму да добиваат и странци кои немаат дури бугарско потекло, јави БГНЕС.

Текстот кој предизвика реакција на контраразузнавање е поднесен од пратеници од групата на Патриотскиот фронт. Ако поправката биде усвоена од Собранието, а потоа законот биде потпишан и од претседателот, тогаш за бугарски државјанин, ќе се смета секое лице што живее во странство, што го владее усмено бугарскиот јазик или дијалект или негови форми. Службите стравуваат дека со експресни квартални јазични курсеви по бугарски јазик, речиси секој жител на држава од Западен Балкан, која не е членка на Европската унија или од кој било друг дел на светот, ќе може да аплицира за издавање на уверение за бугарско потекло, а оттаму да добие со леснотија и бугарски пасош.

Ако предлозите на мнозинството сепакпоминат во Бугарија се очекува , да издава на странци по минимум 15 000 бугарски пасоши годишно. Неофицијалните податоци покажуваат дека по влезот на Бугарија во ЕУ околу 100 000 македонски граѓани се здобиле и со бугарски пасоши. Во серијата публикации во медиумите беа изнесени податоци за развиеост на “црниот пазар” за бугарски документи за лична идентификација.

Со усвоениот од комисијата текст сепак оваа можност понатаму би имале и граѓани од Блискиот Исток, под услов да зборуваат бугарски јазик или наш дијалект. Законот не наведува на каков начин ќе се утврдуваат јазичните познавања, но најверојатно тоа ќе го прави повторно Државната агенција за Бугарите во странство, што ќе ги стави вработените таму под дополнителен корупциски притисок.

Освен “јазичната ‘repairable, идеите за промени вклучуваат и уште еден законодавен парадокс. Новата редакција на чл. 2, т. 1 од Законот предвидува за Бугарин да се признава секој граѓанин на странска држава, кој “има барем еден близок роднина од бугарско потекло”.Создадената посебно “Дополнителни одредби” дава дефиниција за дефиницијата “близок роднина”. За целите на законот тоа е “растечки, опаѓачки или роднина на латерална линија до шеста степен вклучувајќи”. Тоа значи дека бугарско државјанство ќе можат да добијат граѓаните на странски држави, под услов да имаат дете кое е родено дома и / или има бугарски пасош. Според важечките одредба странци можат да претендираат за бугарски пасош, единствено, ако докажат дека имаат роднина по нагорна линија.

Член од
6 февруари 2015
Мислења
53
Поени од реакции
54
Навистина сте значи.... немам коментар. Досега Honkonk и уште 2-3 Ви објаснуваат реално како стојат работите, па и Ви толкуваат. Ама македонски менталитет чита, недочита, чита на косо, па и рогови покажуват. Инаку што се запнале за преводите запаметете еднаш засекогаш ПРЕВОД И ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ТРЕБА ДА СЕ НАПРАВИ ВО БУГАРИЈА, другите преводи не ги признаваат, може и затоа некои се со прекинта постапка или со отказ иако имаат однесено соодветни документи. Poli12 роднината мора да е близок си пишува во Предлозите за измени и дополнувања на Законот за Бугари кои живеат надвор од Бугарија, не знам од кај ти идејата за далечен.

Attachments

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
Навистина сте значи.... немам коментар. Досега Honkonk и уште 2-3 Ви објаснуваат реално како стојат работите, па и Ви толкуваат. Ама македонски менталитет чита, недочита, чита на косо, па и рогови покажуват. Инаку што се запнале за преводите запаметете еднаш засекогаш ПРЕВОД И ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ТРЕБА ДА СЕ НАПРАВИ ВО БУГАРИЈА, другите преводи не ги признаваат, може и затоа некои се со прекинта постапка или со отказ иако имаат однесено соодветни документи. Poli12 роднината мора да е близок си пишува во Предлозите за измени и дополнувања на Законот за Бугари кои живеат надвор од Бугарија, не знам од кај ти идејата за далечен.
Ete ti pisuva ubavo do 6to koleno. Taka da toa e toa

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Дај бе друже кажи кај се плаќа. Јас и 3 илади евра ќе платам да знам дека сигурно ќе го добијам за 5-6 месеци.
Само кажи ми во која држава даваат за 3000 евра пасош. Одма да одам да земам.
Една Унгарија бара минимум на сметка 300000 евра, Малта минимум да купиш куќа од 250000 Евра или да отвориш бизнис и на државата да и "подариш" 2-350000 Евра.
Така да.... Тие 3000 евра ништо не ти вршат

S

Sukhoi-27

Гостин
Превод и легализација може да се изврши и во амбасада на БГ во МК.Имотот на амбасдата на БГ во МК се смета како територија на БГ.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.461
Поени од реакции
39.139
Само кажи ми во која држава даваат за 3000 евра пасош. Одма да одам да земам.
Една Унгарија бара минимум на сметка 300000 евра, Малта минимум да купиш куќа од 250000 Евра или да отвориш бизнис и на државата да и "подариш" 2-350000 Евра.
Така да.... Тие 3000 евра ништо не ти вршат
Знам , затоа прашав. Некои бараат и милионски инвестиции... али сепак праиме муабет за Блгарија ,дувлото на корупцијата и мито. Нема да сум изненаден некој што е на погодно место да си брка некои бизниси.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom