Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
S

Sukhoi-27

Гостин
Знае некој што е вратен на дополнителна , дали му барале легализирање на изводите од фамилијата што се доставуват , и дали стварно легализација на еден ваков документ кошта 30 евра , или не? .. За 4 изводи ми бараат 120 евра за легализација и заверување на нотар.
Во амбасада легализација на еден документ е 15 евра ама во Софија е поефино.Преводот од страна оди 5 евра просечна цена кај нас (300 ден. имаш и поефтино имаш и поскапо зависи од преведувачот).Значи еден документ ако го правиш во Македонија и ако одиш преку амбасада ќе те чини 20 евра.[DOUBLEPOST=1433436466][/DOUBLEPOST]
Во амбасада легализација на еден документ е 15 евра ама во Софија е поефино.Преводот од страна оди 5 евра просечна цена кај нас (300 ден. имаш и поефтино имаш и поскапо зависи од преведувачот).Значи еден документ ако го правиш во Македонија и ако одиш преку амбасада ќе те чини 20 евра.
Можеш и да го легализираш во амбасада и директно Софија да го однесеш ако не сакаш таму да бараш нотари.[DOUBLEPOST=1433436737][/DOUBLEPOST]
Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции. Конечно по една и пол година чекање денеска ова го прочитав,Повеќе не сум на дополнителна.Инаку сум од 2012 година,точно три години и еден месец.
Дополнителен документ дали однесе и кога?

Последно уредено од модератор:
Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
301
Знае некој што е вратен на дополнителна , дали му барале легализирање на изводите од фамилијата што се доставуват , и дали стварно легализација на еден ваков документ кошта 30 евра , или не? .. За 4 изводи ми бараат 120 евра за легализација и заверување на нотар.
Во Пловдив платив 35 лева за 3 документи со превод и легализација. Мој совет - избегнувајте Софија или во амбасада, многу многу е поскапо! Секако, тоа не значи дека треба да патувате до Варна за да заштедите 50 евра, но ако имате можност пробајте во Ќустендил на минување, не би требало превод + легализација повеќе од 10-12 лева да е од документ.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.461
Поени од реакции
39.131
На мене ми бара 60 лева на документ , значи си има ставено некој процент и за него. :D ... Со здравје да си ги троши само нека ми заврши работа , ако одам јас за Софија па ќе треба да плаќам превоз до таму , така да исто ми иде.

Иначе најдов венчаница од моите прадедо и прабаба од 1943 год оригинал со печати со марки , ми вика со ваков документ за 4-5 месеци ќе добиеш пасош , наводно многу јак документ бил.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
На мене ми бара 60 лева на документ , значи си има ставено некој процент и за него. :D ... Со здравје да си ги троши само нека ми заврши работа , ако одам јас за Софија па ќе треба да плаќам превоз до таму , така да исто ми иде.

Иначе најдов венчаница од моите прадедо и прабаба од 1943 год оригинал со печати со марки , ми вика со ваков документ за 4-5 месеци ќе добиеш пасош , наводно многу јак документ бил.
За цените веќе ти кажаа, убаво те закрпил посредникот и тебе и некој друг што се пофали дека толку плаќал. За легализација на 2 изводи + за заверка на копија + за заверка на молба си платив 35 евра во амбасадата во Скопје

А ова со временскиот период те лаже и тоа на големо. Ако беше така како што викаш јас требаше да имам пасош пред месец дена ама уште го немам. Само што кај мене не стои дека сум на дополнителна проверка и никогаш не сум имал таков статус, јас подадов дополнителни документи доста пред да го разгледаат мојот сличај.

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Те лaже тoј штo ти кaжaл декa ке ти извaди државјанство зa 4-5 месеци пa мaкaр имaл и тaткo бугaрин.. Се знaе штo вели зaкoнoт зa добивање нa бг државјанство. Пoд гoдинa немa шaнсa пoбрзo дa земеш.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.461
Поени од реакции
39.131
Те лaже тoј штo ти кaжaл декa ке ти извaди државјанство зa 4-5 месеци пa мaкaр имaл и тaткo бугaрин.. Се знaе штo вели зaкoнoт зa добивање нa бг државјанство. Пoд гoдинa немa шaнсa пoбрзo дa земеш.
Али од 2013 е , сега пред месец дена е вратено на дополнителна. Не е можно за 4-5 месеци од дополнителната да се зема?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
I jas gi imam citano predlog izmenite sto pati i jasno mi e sto pisuva i licno imam razgovarano so kolev so karakacanov olesnuvanja ke ima i za tie sto nemaat rodninska vrska nema da bide obavezna za da se dokaze proizhod,ti pisuva deka ima pojke nacini so notarielno zaverwna deklaracija za bugarsko samoznanie,uverenie od organizacija na bugari izvan granicata priznata od kompetenten bugarski organ,od bugarska pravoslavna crkva.
eve da ti pojasnam sto pisuvat vo zakonot
Па токму тоа е "олеснето докажување на потекло" што зборувам. Тоа нема да биде како порано обична декларација пред нотар, како што велиш ти, туку малку поинаков описен документ, кој формално би требало да ги убеди, т.е. да им "докаже" на бугарските органи дека ти навистина имаш бугарско потекло. Во него нема да мора да се посочува роднинска врска со конкретни луѓе, туку фактички, историски или други релативно докажливи околности кои би потврдиле бугарско потекло кај тебе.

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Али од 2013 е , сега пред месец дена е вратено на дополнителна. Не е можно за 4-5 месеци од дополнителната да се зема?
Мoжнo е, се зaвиси oд тoa кoгa ке ти дoјде предметoт нa рaзгледувaње.. Мoже зa еднa неделa, дo некoлку гoдини.. Oстaнувa сaмo дa чекaш.

Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
Па токму тоа е "олеснето докажување на потекло" што зборувам. Тоа нема да биде како порано обична декларација пред нотар, како што велиш ти, туку малку поинаков описен документ, кој формално би требало да ги убеди, т.е. да им "докаже" на бугарските органи дека ти навистина имаш бугарско потекло. Во него нема да мора да се посочува роднинска врска со конкретни луѓе, туку фактички, историски или други релативно докажливи околности кои би потврдиле бугарско потекло кај тебе.
Citaj ubavo ne gi panici lugeto bez vrska. 2 strani e zakonot i lesno se razbira.[DOUBLEPOST=1433439642][/DOUBLEPOST]Sekoj sto znae da cita kirilica ke razbere a koj nema da razbere ic neka ne vadi drzavjanstvo... Toa e toa ako se izglasa i bez dokument od rodnina ke moze da se dobir poteklo i posle toa da se vadi drzavjanstvo.I ne masirajtr so toa veke...

Attachments

Последно уредено:
Член од
4 јуни 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво кајганџии, и јас си чекам за пасош дополнителна веќе некое време, но споро иде. Туку додека чекаме, на интернет има добри понуди за работа.

upworkmacedonia.blogspot.com овде можете да најдете информации за работа како фриленсер. Можеби нема да заработувате како што би заработувале по европските држави но секако подобро отколку во некоја Македонска компанија јас започнав пред околу 1 месец и сега за сега доста добро иде.[DOUBLEPOST=1433440035][/DOUBLEPOST]Инаку преписката од кога ќе се врати од дополнителна на нормална процедура колку време се чека да се одобри има некој таква информација?

Член од
14 април 2015
Мислења
110
Поени од реакции
67
Nosi li nekak
Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции. Конечно по една и пол година чекање денеска ова го прочитав,Повеќе не сум на дополнителна.Инаку сум од 2012 година,точно три години и еден месец.
Nosi li nekakov dopolnitelen dokumenti? Inache so srekja

S

Sukhoi-27

Гостин
Луѓе имате бројче.Пратете на сајтот на министерството на правосудие.Што ке биде ке биде.Таа е вистината.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Во Пловдив платив 35 лева за 3 документи со превод и легализација. Мој совет - избегнувајте Софија или во амбасада, многу многу е поскапо! Секако, тоа не значи дека треба да патувате до Варна за да заштедите 50 евра, но ако имате можност пробајте во Ќустендил на минување, не би требало превод + легализација повеќе од 10-12 лева да е од документ.
Скржавиот и сиромавиот трипати плаќаат.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Вадат за 6 месеца зависи кого познаваш и колку кеш имаш. Така да тоа не е за форум дискусија.
Убаво е да се знае дека има шанса. Постојат луѓе што си плаќаат и си добиваат пасош сосема регуларно. Еден Албанец од Куманово кој работеше во афганистан си плати поштено и за 12 месеци си го подигна пасошот од полиција.
Сега има мултимилионски бизнис.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.461
Поени од реакции
39.131
Дај бе друже кажи кај се плаќа. Јас и 3 илади евра ќе платам да знам дека сигурно ќе го добијам за 5-6 месеци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom