Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Спрема европскиот стандард платите се мизерија. Како можеш да живееш со 300 и нешто евра месечна плата во Софија. Нема шанси ни за храна да ти стигнат.
Во Софиja е почти дупла просечната плата. Навел сум официална статистика.

Во Софиja е почти дупла просечната плата. Навел сум официална статистика.

Во Софија со 500 евра не можеш да си платиш наем и храна само. Да не збориме за други работи.
Е да и во Италија просек е 600 Евра а Шпанија 400-500 Евра па за таму не би можел ни да замислам како е со тие пари.
Да си со жена и таа да зема 400 евра некако може да се преживее.

Во Софија со 500 евра не можеш да си платиш наем и храна само. Да не збориме за други работи.
Е да и во Италија просек е 600 Евра а Шпанија 400-500 Евра па за таму не би можел ни да замислам како е со тие пари.
Да си со жена и таа да зема 400 евра некако може да се преживее.
Па, не знам како лугето изнаемуват станови, живеат според тебе ...животот е поевтин овде во Софиja и от този во РМ.
Тоа е изкуството от преди 2 недели на моj другар,коj доjде от Битола

Па, не знам како лугето изнаемуват станови, живеат според тебе ...животот е поевтин овде во Софиja и от този во РМ.
Тоа е изкуството от преди 2 недели на моj другар,коj доjде от Битола

Грешка си дека е поефтино во Софија :) скоро двојно е поскапо од Скопје.
Башка 90 посто од оние што ги знам имаат кредити таму, заглавени до гуша. Стан прописно уреден под 400 евра месечно нема. А каде се сметките.
Не дај боже да треба да плаќаш и топлификација готово банкротираш.

Грешка си дека е поефтино во Софија :) скоро двојно е поскапо од Скопје.
Башка 90 посто од оние што ги знам имаат кредити таму, заглавени до гуша. Стан прописно уреден под 400 евра месечно нема. А каде се сметките.
Не дај боже да треба да плаќаш и топлификација готово банкротираш.
Па еве...другар ми от Битола доjде, па виде...сега на кого да верувам...

Еве можам да ти кажам jaс колко плакjaм...
200 евра кириja за стан
12,5 евра за оптичен интернет
3-5 евра вода
приближно 13 евра струja
приближно 250 евра парно за греjна сезона, тоа со топлата вода, но не како во Скопje,а парно 24/7
Месечна карта за сите видови транспорт - 25 евра.
Даj да видиме колко плакjaш за истото во СК.

bulgaria-gdp.png

GDP na Bugarija najvekje raste 2000-2009 od 2009 do denes period e vo stagnacija. Ista pesna e i so Romanija.
romania-gdp-per-capita

Спрема европскиот стандард платите се мизерија. Како можеш да живееш со 300 и нешто евра месечна плата во Софија. Нема шанси ни за храна да ти стигнат.

Можеш да живееш бе.
Со тие пари и во Скопје (каде е поскапо него Софија) можеш да поминеш месец,ама еден човек без фамилија и да не плаќаш кирија и да го исклучиш парното.

Па еве...другар ми от Битола доjде, па виде...сега на кого да верувам...

Еве можам да ти кажам jaс колко плакjaм...
200 евра кириja за стан
12,5 евра за оптичен интернет
3-5 евра вода
приближно 13 евра струja
приближно 250 евра парно за греjна сезона, тоа со топлата вода, но не како во Скопje,а парно 24/7
Месечна карта за сите видови транспорт - 25 евра.
Даj да видиме колко плакjaш за истото во СК.
Зависи колкав стан, 80 квадрата стан во општина Карпош околу 300 евра, 60 квадрати околу 200 евра.
18,5 евра кабелски интернет (30 мегабита брзина, неограничен) + телефон(бесплатни разговори во мрежата на твојот провајдер) + дигитална телевизија (90 канали), ако сакаш само оптички интернет со брзина од 20 мегабита околу 14 евра.
Вода + комунална хигиена (така доаѓа сметката) 13 евра инаку само вода околу 7 евра (збориме за летен период)
Ако немаш парно (ко мене), за струја зимно време од 70 до 100 евра (најстудените месеци), останатиот дел од годината од 25 евра до 40 евра
17 евра месечна за автобуски превоз.

За Софија не мога да кажа, но еве како се живее во голем провинициален град во Бугарија. Кирија за стан 100 - 300 евра.
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=2&rub=2
Струја 15 - 20 евра.
Кабелна телевизија и интернет 12 евра.
http://networx.bg/
Вода и канал 10 - 15 евра на месец
Топла вода - зимата 4 - 4,5 евра, летото 3,30 - 3,70 евра за кубик. Едно просечено семејство /4 души/ прави од 4 до 6 кубика на месец. Греене од топлофикација 25 евра во топлите месеци 50 - 60 евра во најстудените. Тоа во убав реновиран стан кога радиаторите работат нонстоп и во станот е да одиш по маица. Сметки не си правам, но од 2000 евра на месец преди 3 - 4 години можев да заштедам 1000, а сега неповеке од 700 - 800,така што можам да кажам дека е скапо, но но не може да се споредува со Романија или Унгарија. Во Софија е скоро истото, но можностите се поголеми. Тука некаде Александров беше отворил муабет за метрото во Софија. Прават се и споредби со Букурешт. Ако има некој кој е бил во Романија и во Букурешт ке знае дека имат далеч погрди фасади, а ако кривнеш малку надвор од големите булеварди става полна мизерија. Имат едни огромни станбени блокови, кои се доволно грозни,а зад нив е уште позле. Метростаниците се полен отчај, а и дел од самите мотриси се од балканската војна. Во Будапешта е друг свет. Градот е поразвиен од многу западни градови и има многу што да се види. Не Софија или Белград, а Загреб и Лјублјана не могат да ги стигнат, но дури и таму имат метростаници и мотриси, кои се многу стари и грозни http://www.bbj.hu/budapest/bp-metro-line-closing-for-3-weekends_84575
Во Букурешт така изгледаат сите станицци и голем дел од мотрисите. Во Софија барем мотрисите и сите станици се нови, а дел от нив се и многу добре направени.

bulgaria-gdp.png

GDP na Bugarija najvekje raste 2000-2009 od 2009 do denes period e vo stagnacija. Ista pesna e i so Romanija.
romania-gdp-per-capita

Мислам дека не сме за фалење незнам зошто се силите дека Бугарија е полошо кога сите статистики го кажуваат обратното. Нормално не е западна европа но е многу подобро од Македонија која тони моментално. Сум живвеел Софија 5 години и за разлика од Скопје е многу подобро. Прво има работа колку што сакаш , квалификуван кадар со над 3-5 години искуство зема над 1000 евра плата со кој што се живее солидно. Трошоците се исти со Скопје, нешто е поскапо нешто е поефтино.

Capture.GIF

Колку за споредба Македонија и Србија биле подобри од Бугарија и Романија во 90 -тите и гледај каква разлика има после 2002. Можиме да се споредуваме само со Албанија :)

Мислам дека не сме за фалење незнам зошто се силите дека Бугарија е полошо кога сите статистики го кажуваат обратното. Нормално не е западна европа но е многу подобро од Македонија која тони моментално. Сум живвеел Софија 5 години и за разлика од Скопје е многу подобро. Прво има работа колку што сакаш , квалификуван кадар со над 3-5 години искуство зема над 1000 евра плата со кој што се живее солидно. Трошоците се исти со Скопје, нешто е поскапо нешто е поефтино.

Прегледај го приврзокот 122324

Колку за споредба Македонија и Србија биле подобри од Бугарија и Романија во 90 -тите и гледај каква разлика има после 2002. Можиме да се споредуваме само со Албанија :)
Поентата не ми беше да кажам дека е полошо туку дека членството во ЕУ ништо на економски аспект не носи убаво се гледа и од твојот график целиот раст е 2000-2008 од 2007/8-па до денес не нема никаква разлика во економскиот раст на членик на ЕУ и нечленки. Земјите во Европа со најголем раст на БДП не се членик на ЕУ.

Поентата не ми беше да кажам дека е полошо туку дека членството во ЕУ ништо на економски аспект не носи убаво се гледа и од твојот график целиот раст е 2000-2008 од 2007/8-па до денес не нема никаква разлика во економскиот раст на членик на ЕУ и нечленки. Земјите во Европа со најголем раст на БДП не се членик на ЕУ.

Е па не е баш така, ете Бугарија и Романија ако не би влегле во европа, голема би била можноста да останат со БДП помало од Македонија и многу по мизерни, дали знајш што значи БДП то да се зголеми 100 пати за една година? Невработеноста не би била толку ниска ниту пак просечната плата би била над 500 евра. Секако членството не грантира дека некоја земја ќе се трансформира во светска сила преку ноќ , и исто зависи од државата како е организирана внатрешно, и каде уствари ќе завршат парите од европските фондови. Ако Бугарија и Романија би влегле во европска унија кога корупцијата би била на минимално ниво, тогаш би биле многу подобри.

Прегледај го приврзокот 122324

1000 евра во Софија зема директор. Инаку такви плати на сон. Во Грчка толку не земаат а да не праиме муабет за Италија.

1000 евра во Софија зема директор. Инаку такви плати на сон. Во Грчка толку не земаат а да не праиме муабет за Италија.
Не зборувај глупости кога не си ни бил во Софија, не си ни живеел а камо ли пак да работиш. Во Пловдив со 6 месеци работно искуство сум на плата од 1100 лева (550 евра). Во Софија, истата почетна плата е околу 1400-1500 лева во компанијата каде јас што работам. Не ширете пропаганда за џабе, ништо не постигнувате со тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom