Самоубиство!

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Никогаш не сум ја сфаќала оваа реченица Животот е еден и мора да се живее каков таков.
Ок нас ни се живее, да би имала уше 10 животи би ги изживеала, но кога некому не му се живее зошто да живее ?
Со сила ќе живее, само ќе турка.
Животот ни е подарок од Бога, кому му се свиѓа ќе го живее кој не, не мора.
Да му дадеме на дете играчка, ако сака ќе се игра со неа, а ако се игра затоа што е скапа, со сила да се игра а да не е задоволно, не бива.

--- надополнето ---

Како луѓето да не патат ? Некои се по природа депресивни, некои преферираат да патат, задоволство им е, а некои не можат да го избегнат патењето.

--- надополнето ---

Да, потполно си во право. Со тоа што некој ќе се убие ќе наведе на патња многу луѓе. Но кога некому му е кејф да се убие зошто да го спречуваме ?

Душо во real life нормалните луѓе не преферираат да патат. Животот не е подарок што можиш да го вратиш. Не го споредувај со пактче свиткано во розева хартија и панделка, затоа што такво ќе добиеш уште едно, ама кога ќе се убиеш толку е, нема ја заебав работата дајте ми нов. И мене ми е тешко, се карам со моите дома, не ми купуваат кабриолет, се карам со другарките, ми раскинал дечкото и сега? Ако ти побарам совет ќе ми кажиш да се самоубијам нели? Ако си се решила да ги гледаш работите само на лошата страна, слободно продолжи. И јас го можам тоа, и твоите другари кои наводно имале проблеми што се решавале само со самоубиство и секој друг слабак.

Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Еден оф топик да подразмислиш и на друга тема , велиш да го прекинат патењето ,а што ако после смрта нешто ги чека ?
Ако гледаме од верски аспект тогаш немаше да има самоубиства, но многу луѓе се рамнодушни така да мислам дека тоа воопшто не ги занима.

на кој му е кејф да изврши самоубиство ?
Некои луѓе не сакаат да живеат, подобро им е да умрат. Исто како што ние сакаме да живееме, исто така некој не сака.

И зар не би го спречила својот најдраг пријател ?
Нормално дека би го спречила, па и душман да ми е би го спречила не пријател. Но сепак мое е да кажам како тоа не е во ред и тн.
Секако дека би го спречила, но зошто да им ја расипуваме желбата на луѓето, кога им е подобро така ?
По стоти пат - секогаш има излез , само треба да го најдеш ,а не да се откажеш и да ги оставиш луѓето околу тебе.
Кажав за немање желба за живот нема спас ниту излез.

--- надополнето ---

Душо во real life нормалните луѓе не преферираат да патат. Животот не е подарок што можиш да го вратиш. Не го споредувај со пактче свиткано во розева хартија и панделка, затоа што такво ќе добиеш уште едно, ама кога ќе се убиеш толку е, нема ја заебав работата дајте ми нов. И мене ми е тешко, се карам со моите дома, не ми купуваат кабриолет, се карам со другарките, ми раскинал дечкото и сега? Ако ти побарам совет ќе ми кажиш да се самоубијам нели? Ако си се решила да ги гледаш работите само на лошата страна, слободно продолжи. И јас го можам тоа, и твоите другари кои наводно имале проблеми што се решавале само со самоубиство и секој друг слабак.
Но сепак не се разбираме мислам. Зошто со сила да се живее ? Проблемите можеби ќе се решат но ако не сака да живее зошто да живее колку да го тера редот ? Колку живеано да е, не разбирам. Навистина животот е еден, но некои не го сакаат.

--- надополнето ---

Луѓе имајте убава ноќ, јас заминав да јадам и спијам :smir:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.432
Поени од реакции
6.078
Цитат од филм-
Самоубиството е трајно решение на привремени проблеми...
(Но има и случаи каде не се привремени проблемите ,зборувам за физички состојби како сакатост ,непокретност и тако даље каде нема решение и животот треба да го поминеш во мизерија)

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142

Но сепак не се разбираме мислам. Зошто со сила да се живее ? Проблемите можеби ќе се решат но ако не сака да живее зошто да живее колку да го тера редот ? Колку живеано да е, не разбирам. Навистина животот е еден, но некои не го сакаат.

--- надополнето ---

Луѓе имајте убава ноќ, јас заминав да јадам и спијам :smir:
Се осеќам глупаво што ти враќам ама ај да пробаме уште еднаш. Ќе ти дам пример за прваче. Најчесто луѓето се самоубиваат поради загуба на некој близок. Нека биде конкретно маж изгубил сопруга од некоја болест. Зошто не си го посвети тогаш животот да ја истражува болеста и да најде лек? Така ќе им помогне на многумина да не го изгубат истото, а тој не губи ништо затоа што бира помеѓу нешто и ништо. Или па го изгубил домот. Епа место да очајува и последните пари да ги троши на алкохол, нека оди нека чисти влезови и слично додека не дојде дојде до некоја нормала за да можи да почни со обична работа која задоволува барем стан. И тоа е почеток.
Чисто ме интересира што им се случило на твоите кутри пријателчиња што спред тебе би им било паметно да се убијат него вака да се мачат..да продолжат да се борат.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Се осеќам глупаво што ти враќам ама ај да пробаме уште еднаш. Ќе ти дам пример за прваче. Најчесто луѓето се самоубиваат поради загуба на некој близок. Нека биде конкретно маж изгубил сопруга од некоја болест. Зошто не си го посвети тогаш животот да ја истражува болеста и да најде лек? Така ќе им помогне на многумина да не го изгубат истото, а тој не губи ништо затоа што бира помеѓу нешто и ништо. Или па го изгубил домот. Епа место да очајува и последните пари да ги троши на алкохол, нека оди нека чисти влезови и слично додека не дојде дојде до некоја нормала за да можи да почни со обична работа која задоволува барем стан. И тоа е почеток.
Чисто ме интересира што им се случило на твоите кутри пријателчиња што спред тебе би им било паметно да се убијат него вака да се мачат..да продолжат да се борат.
Тоа сакав и јас да прашам?

Р

~~РубинРед~~

Гостин
Епа место да очајува и последните пари да ги троши на алкохол, нека оди нека чисти влезови и слично додека не дојде дојде до некоја нормала за да можи да почни со обична работа која задоволува барем стан. И тоа е почеток.
Додека не се осети на своја кожа како е, лесно е да се каже од страна.
Не е паметно да се убиеш зошто со убивањето не се решава ништо.Пред некој ден во моето градче се уби 22 годишна личност,фино,згодно,друштвено момче за кое сите мислеа дека нема проблеми но ете се самоуби.Која е причината?Не се знае.
Највеке се самоубиваат заради коцкарски долгови,загуба во работата или во семејството.Кога во тој момент изгубиш,не мислиш како да продолжиш напред со сите сили туку веднаш се факаш за првиот предмет со кој би си го одземал животот.Или пак алкохолот ке го докрајчи.
Во тој период потребно е да имаш личност покрај себе која ке внимава да не се направи некоја глупост која би можела да заврши кобно.
Имам читано на неколку интернет страници како девојка пред која е целиот живот бара совет:Помош,со што да се убијам а лугето и маваат ремет наместо да и дадат некој корисен совет.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Највеке се самоубиваат заради коцкарски долгови,загуба во работата или во семејството.
Со што се докажува себичната страна на човеците :) Со тој чин ги остава на цедило другите кои ќе ги обремени со своите проблеми (долговите ќе мора некој да ги исплати, наместо да најде работа и да носи плата -ги остава на цедило без приходи...) кои ги оставил зад себе плус ги обременува со неговото самоубиство. Едноставно, за да си олесни себеси (да си ги скрати своите маки), тоа лице ги префрла тие маки/грижи врз другите околу него. Кога живееш, не живееш само за себе туку и за другите, се бориш и за нив...се додека дишеш.

девојка пред која е целиот живот бара совет:Помош,со што да се убијам а лугето и маваат ремет наместо да и дадат некој корисен совет.
Очигледно се работи за театарска претстава, инаку досега би се убила...нека проба да не дише некоја минута (глава под вода или во чеса, доволно да го осети слаткиот вкус на животот.

Инаку причините (поводот би рекол) и прагот на толеранција се многу различни. За некого повод за самоубиство е откачување на дечкото.девојката...за друг загуба на некој близок, за трет...ништо од тие две затоа што смета дека постојат други на светов кому се потребни. Во спротивен случај човек би живеел макс. 35-40 години, после тоа обавезно има причина да се самоубие :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
1. Како луѓето да не патат ?
2. Некои се по природа депресивни,
3. некои преферираат да патат, задоволство им е,
4. а некои не можат да го избегнат патењето.
1. Кој рече дека не патат или нема такви кои патат .. само реков за се има решение ...
2. Ех, по природа .. па и да се .. пак има решение ..
3. Па ако им е задоволство тогаш кој им е проблемот :) не им треба решение .. задоволство нека им е нека патат
4. Како тоа неможат .. како шо реков за се има решение, ако не го нашле не значи дека го нема ..

С

сашенко

Гостин
Со што се докажува себичната страна на човеците :) Со тој чин ги остава на цедило другите кои ќе ги обремени со своите проблеми (долговите ќе мора некој да ги исплати, наместо да најде работа и да носи плата -ги остава на цедило без приходи...) кои ги оставил зад себе плус ги обременува со неговото самоубиство. Едноставно, за да си олесни себеси (да си ги скрати своите маки), тоа лице ги префрла тие маки/грижи врз другите околу него. Кога живееш, не живееш само за себе туку и за другите, се бориш и за нив...се додека дишеш.
Да во право си.Не решаваме никаков проблем со самоубиство туку "казната" која доаѓа како последица од нашите грешки ке ја префрлиме на некој друг.Таков човек би опишал како Кукавица,неодговорен, себичен.Животот не е лесен за никого.Затоа не треба да се разгалуваат децата од мали...треба да се научат да живат и да научат што значи да се живее.Да се соочат со проблеми и да научат како да ги решат сами и да размислуваат со своја глава.Тоа сине или ќерко не се секирај мамичка ке среди се ти само не си ја замарај главичката уште од мал е BULLSHIT...Од такви работи се формираат нестабилни личности и личности без карактер или со слаб карактер икога некогаш во животот ке заглават во нешто без разлика дали е за пари или било што тие не знаат сам да се снајдат и ако нема кој да ИМ ПОДАДЕ размислуваат за самоубиство...Или ако изгубат некој близок за нив светот се руши пошто нема кој да им го брише газот.-Леле што ке правам сега останав сам....Човек никогаш неможе да остане сам во светот.Чекај малце јас имам со мене уште 2милиона луѓе во земјава кои го говорат јазикот кој што јас го говорам и има огромни шанси да се снајдам овде.НЕ СУМ САМ.Работите сигурно нема да бидат како порано ама ова е нов почеток а тоа значи и шанса да биде уште подобро...Времето поминува бргу овде на земјата и ако чекаме некој да ни помогне или да ни поклонува ништо нема да направиме.Јас сакам кога моите ми помагаат ама јас сакам да продолжам да живеам и кога срцето на мајка ми и татко ми ке престане да чука.И јас имам едно такво во градите.Имам се што имаат тие како човек што значи дека можам да функционирам сам.Секој човек е создаден за да функционира сам.И тоа ми го објаниа убаво моите.Еден човек може да зависи од својата мајка само 9 месеци додека ги користи нејзините органи за хранење и живот и додека не му се креираат негови.Штом искочиш надвор треба да учиж да се снаоѓаш.Учиш да збориш, да одиш, да јадеш , да одиш во веце САМ.Да си ги врзуваш врвките на патиките сам и така натака...што сакам да кажам е дека човек треба да свати дека ОД МЕНЕ ЗАВИСИ КАКО КЕ ЖИВЕАМ.И јас треба да гледам за себе не другите.Кога ке го научи тоа еден човек јас искрено не верувам дека тој некогаш би помислил на самоубиство...И ке си рече....Јас до вчера бев директор ама денес ако треба ке чистам и вециња ама нема да дозволам тие што ме научија како да живеам (моите родители) да ги плаќаат моите долгови.Никој не е должен да ги исправа нашите грешки.....Секогаш постои излез и втора опција во животот и треба да се биде храбат и да се продолжи напред секогаш.....

Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17

Ама јас кинески зборам ? И не зборам за моите пријатели туку општо за секој човек кому не му се живее.
И не, не зборам за никкави проблеми, туку друго мене ми беше зборот.
Ако некој не сака да живее нека се убие, исто како што ти сакаш да живееш и живееш.
Мене зборот ми беше зошто животот да се живее со сила и што ќе добијат со тоа, колку да го дишат воздухот, колку да тежат по земјава ?
Ако не ме разбра те молам поштеди си го времето.

--- надополнето ---

И навалете со лоши репутации, оти навистина не ми е јасно зошто ги добивам.
Ако не ме сфаќате не ме ни цитирајте. Не можам да поверувам дека има луѓе што слабо копчаат.

С

сашенко

Гостин
Ама јас кинески зборам ? И не зборам за моите пријатели туку општо за секој човек кому не му се живее.
И не, не зборам за никкави проблеми, туку друго мене ми беше зборот.
Ако некој не сака да живее нека се убие, исто како што ти сакаш да живееш и живееш.
Мене зборот ми беше зошто животот да се живее со сила и што ќе добијат со тоа, колку да го дишат воздухот, колку да тежат по земјава ?
Ако не ме разбра те молам поштеди си го времето.
Да ама тие мисли не доаѓаат туку така во главата.Јас не сум слушнал до сега дека се родил некој човек без желба за живот.Смешно е.Се се случува со причина па дури и тие мисли во главата на еден човек неможат да се појават сами од од себе.А тие проблеми кои го предизвикувале тоа можат да се решат ако имаш храброст.Прочитај го мојот пост...

Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Зошто се чита само една реченица од постот, па веднаш се соли памет тука? Како другите кои имаат различен став се по дифолт глупави. Полека бе луѓе.
Мене муабетот ми беше мислам повеќе од јасен, кој го сфатил ок, ок кој не толку му дал Бог, здравје :pipi:
Зошто животот да се живее каков таков колку да се помине редот ? Некому не му се живее, па зошто да живее. Што ќе добие со тоа, колку да живее а не му се живее?
Ете ова ми е мене зборот, а примери таму некој дали ќе чисти скали или ќе продава пиперки на пазар нит побарав, нит ме интересираат.

Koko Roko

Oh Mr. Topper!!!!!!
Член од
21 јуни 2010
Мислења
623
Поени од реакции
563
Знам дека не е до смеење, ама мислам дека ова заслужува овде.

С

сашенко

Гостин
Хахахах барби работата не е дека тебе некој не те сватил туку дека не е нормално да мислиш дека ЖИВОТОТ ТРЕБА ДА ГО ЖИВЕЕШ РАДИ РЕДА.
ОК..ти кажа дека доколку така некој мисли зошто би живеел? А јас велам дека доколку некој така мисли ТРЕБА ДА ИДЕ ДА СЕ ЛЕЧИ. НЕШТО НЕ Е ВО РЕД СО НЕГО.Кукавиците мислат дека се живее ради ред.Оние кои се плашат да се соочат со проблемите.Оние кои велат животот е тежок а не пробале ни еден нивни проблем да го решат.Да животот е тежок.Ама разумен човек нема да го натегне шишето во тие моменти или да си го стави јажето околку врат.Тој ке БАРА РЕШЕНИЕ.Човек кој живее ради реда и кој не сака да си го подобри животот е ВЕЌЕ МРТОВ ЧОВЕК нема потреба да се убива.

Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Хахахах барби работата не е дека тебе некој не те сватил туку дека не е нормално да мислиш дека ЖИВОТОТ ТРЕБА ДА ГО ЖИВЕЕШ РАДИ РЕДА.
ОК..ти кажа дека доколку така некој мисли зошто би живеел? А јас велам дека доколку некој така мисли ТРЕБА ДА ИДЕ ДА СЕ ЛЕЧИ. НЕШТО НЕ Е ВО РЕД СО НЕГО.Кукавиците мислат дека се живее ради ред.Оние кои се плашат да се соочат со проблемите.Оние кои велат животот е тежок а не пробале ни еден нивни проблем да го решат.Да животот е тежок.Ама разумен човек нема да го натегне шишето во тие моменти или да си го стави јажето околку врат.Тој ке БАРА РЕШЕНИЕ.Човек кој живее ради реда и кој не сака да си го подобри животот е ВЕЌЕ МРТОВ ЧОВЕК нема потреба да се убива.
Мило ми е што се најде еден поинтелигентен, фала му на Бога не ги дал сите со 3 трошки во главата :pipi:
Да, токму тоа ми беше зборот. Некој едноставно нема воља за живот. Е сега од која причина би живеел ако не му се живее ?
Можеби нема проблеми, ама сепак не му е убав животот, не му се свиѓа и тн.
Е па сега кога нешто не сакаме зошто да го правиме со сила ? Зошто ?

Kajgana Shop

На врв Bottom