Сносат помалце одговорност за себе, децата, мажот, финансиската состојба.И зашто жените (освен у Кина) најмалку се убиваат?
Станува збор за лице чие име не се спомнува, но кое претходниот ден сакало да изврши самоубиство. Тоа очигледно не му успеало, но целиот се унаказил. Со нож го смачкал десното око, сакал и левото, и го исекол стомакот во пределот на тенкото црево
Завчера попладне, вработените и пациентите на одделот за Итна хирургија во Клиничко-болничкиот центар во Сплит, доживеаја вистински страв и шок, кога на вратата влезе 46-годишен маж носејќи ги цревата во рацете. Настанала трчаница, а унаказениот човек е прибран и веднаш опериран, пишуваа хрватските медиуми.
Станува збор за лице чие име не се спомнува, но кое претходниот ден сакало да изврши самоубиство. Тоа очигледно не му успеало, но целиот се унаказил. Со нож го смачкал десното око и го исекол стомакот во пределот на тенкото црево. Кога видел дека "работата" не му оди, бидејќи сакал да го уништи и левото око, наредниот ден поитал во КБЦ. Професорот Ведран Радониќ, заменик шеф на Одделот, изјавил дека на мажот му е отсечен околу метар од оштетените црева, успешно му е отстрането смачканото око, а левото око му е спасено и тој ќе може нормално да го користи. Пациентот бил во релативно добра состојба, а бил прегледан и од психијатар.
На логичното новинарско прашање: како можел унаказен и со испаднати црева да преживее речиси два дена, професорот Радониќ одговорил:
"Пробивајќи го стомакот и тенкото црево се направила стома (отвор) на абдоменот низ кој тенкото црево излегло надвор. Добро е што со излегувањето на цревата, излегувала и нивната содржина, во спротивно, резултатот за него сигурно ќе беше погубен, ќе дојдеше до сепса".
koj ima pravo da go unistuva ona sto mu e dadeno, a teloto na site nas ni e dadeno. Ste bile li vo prostorija kade sto nekoj vi nudi kup tela i vi veli-biraj! -Ne. Teloto ni e dadeno takvo kakvo sto e, so odreden rok na traenje, a vrz koj delimicno samo nie vlijaeme.Da zememe za primer eden stan,koj ako go odrzuvame cist, redovno se grizime za nego, toj ke ne sluzi dolgo-ke bide kako nov. Isto vazi i za teloto. Ako odime redovno na pregledi, ako imame redovni fizicki aktivnosti, ako izbegnuvame alkohol, drogi, cigari i sekakvi stetni, nadvoresni vlijanija, togas teloto ke ne sluzi i ke bide zdravo. Vo sprotivno brzo ke se istrosi, a toa samo znaci deka mu go skratuvame vekot na traenje. E vo toj slucaj neli treba da se zaprasame:Do preska mozebi i bev razmisluvala za toa sto znaci SAMOUBISTVOTO..sega,otkoga se soociv so faktot deka se slucilo vo mojata okolina,go napravila licnost koja sum ja poznavala,se poveke se vnesov vo temata za samoubistvovo! Licnosta ne mi bese kojznae kolku bliska,megutoa sigurno im bila bliska na svoite dve deca.Mislev deka e normalna licnost,bidejki zavcera ja vidov niz maalo,a denes,slusnav deka se obesila vo sopstveniot dom!
Moe mislenje e deka sekako treba da imas epten golem pricina za da izvrsis samoubistvo..ma so zboram be jas,kakvi pricini...ZIVOTOT ni e najgolemiot poklon od Boga,a so samoto unistuvanje na sopstveniot zivot dokazuvame deka sme najnistozni na svetot!
Zasto lugjeto izvrsuvaat samoubistvo?Kako go opravduvate toj cin na odzemanje na sopstveniot zivot?
Temava ja staviv vo misterii poso za mene stvarno pretstavuva golema misterija!
"Херој ме нарекуваат и моите соседи. Еднаш спасив и едно дете кое за малку ќе умреше. Но јас не се чувствувам како херој. Господ сака да помагам и тоа ќе го правам и во иднина", скромно рече Сами.
Тој не работи ниту, пак, учи. Вели дека деновите ги поминува на Камени мост во центарот на Скопје за да може да биде меѓу луѓе.
А ти мислиш дека мајка ти и татко ти имаат право да те убијат 0.о ?!Никој не си го дал сам животот за да си го одземе сам.
А ти мислиш дека мајка ти и татко ти имаат право да те убијат 0.о ?!
Пошто ако е така треба сериозни промени во закониве да се направат.
Самоубиството е нарушување на нагонот за живот. Тоа е пореметување и треба да се третира и воопшто не е кукавички чин. Напротив, потребна е храброст да се посегне по својот живот.
Не реков дека тие можат да ми го одземат животот. Самоубиството има кукавички и некукавички страни. Некукавичка страна е онаа што ти ја кажа, а кукавичка е немоќ да истраеш на препреките во животот.А ти мислиш дека мајка ти и татко ти имаат право да те убијат 0.о ?!
Пошто ако е така треба сериозни промени во закониве да се направат.
Самоубиството е нарушување на нагонот за живот. Тоа е пореметување и треба да се третира и воопшто не е кукавички чин. Напротив, потребна е храброст да се посегне по својот живот.