Самоубиство!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
И зашто жените (освен у Кина) најмалку се убиваат?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Сега форумџиките ко ќе скокнат...маф :)
Дали делумно е до тоа, но делумно можда и до машко-женското резонирање, психата? Најверојатно психијатрите имаат направено профили на лице самоубиец, најверојатно има негде да се најде причината и за тоа полово-возрасна структура на тие лица.
Инаку она што го пишав е генерализирање, но скоро секоја тема во форумот е генерализирање, од тоа нема бегање (инаку треба да спомињаме примери по име презиме :) ).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Пример (додуша екстремен, али крајниот резултат треба да е ист-мртвило) за начин на самоубиство.

Влегол во болница со цревата во рацете!
Станува збор за лице чие име не се спомнува, но кое претходниот ден сакало да изврши самоубиство. Тоа очигледно не му успеало, но целиот се унаказил. Со нож го смачкал десното око, сакал и левото, и го исекол стомакот во пределот на тенкото црево

Завчера попладне, вработените и пациентите на одделот за Итна хирургија во Клиничко-болничкиот центар во Сплит, доживеаја вистински страв и шок, кога на вратата влезе 46-годишен маж носејќи ги цревата во рацете. Настанала трчаница, а унаказениот човек е прибран и веднаш опериран, пишуваа хрватските медиуми.
Станува збор за лице чие име не се спомнува, но кое претходниот ден сакало да изврши самоубиство. Тоа очигледно не му успеало, но целиот се унаказил. Со нож го смачкал десното око и го исекол стомакот во пределот на тенкото црево. Кога видел дека "работата" не му оди, бидејќи сакал да го уништи и левото око, наредниот ден поитал во КБЦ. Професорот Ведран Радониќ, заменик шеф на Одделот, изјавил дека на мажот му е отсечен околу метар од оштетените црева, успешно му е отстрането смачканото око, а левото око му е спасено и тој ќе може нормално да го користи. Пациентот бил во релативно добра состојба, а бил прегледан и од психијатар.
На логичното новинарско прашање: како можел унаказен и со испаднати црева да преживее речиси два дена, професорот Радониќ одговорил:
"Пробивајќи го стомакот и тенкото црево се направила стома (отвор) на абдоменот низ кој тенкото црево излегло надвор. Добро е што со излегувањето на цревата, излегувала и нивната содржина, во спротивно, резултатот за него сигурно ќе беше погубен, ќе дојдеше до сепса".

Член од
4 декември 2007
Мислења
119
Поени од реакции
4
Samoubistvo e kukavicki cin. Toj sto neznae da se sooci so problemite so go opkruzuvaat misli deka e najlesno da se samoubie, a so napravil so toa nisto. Samoubistvoto ne e hrabar cin, tuku kukavicki e, so toa so bega od problemite i se u zivotot resil. Ili koga ke slusnam se samoubil za nekoja cel, nema cel i ne postignuvas nisto. Ako nekoj misli taka deka ako se samoubie ke postigne nesto, neka se samoubie, pa neka se javi za da mi kaze :)

Член од
19 февруари 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Do preska mozebi i bev razmisluvala za toa sto znaci SAMOUBISTVOTO..sega,otkoga se soociv so faktot deka se slucilo vo mojata okolina,go napravila licnost koja sum ja poznavala,se poveke se vnesov vo temata za samoubistvovo! Licnosta ne mi bese kojznae kolku bliska,megutoa sigurno im bila bliska na svoite dve deca.Mislev deka e normalna licnost,bidejki zavcera ja vidov niz maalo,a denes,slusnav deka se obesila vo sopstveniot dom!
Moe mislenje e deka sekako treba da imas epten golem pricina za da izvrsis samoubistvo..ma so zboram be jas,kakvi pricini...ZIVOTOT ni e najgolemiot poklon od Boga,a so samoto unistuvanje na sopstveniot zivot dokazuvame deka sme najnistozni na svetot!
Zasto lugjeto izvrsuvaat samoubistvo?Kako go opravduvate toj cin na odzemanje na sopstveniot zivot?
Temava ja staviv vo misterii poso za mene stvarno pretstavuva golema misterija!
koj ima pravo da go unistuva ona sto mu e dadeno, a teloto na site nas ni e dadeno. Ste bile li vo prostorija kade sto nekoj vi nudi kup tela i vi veli-biraj! -Ne. Teloto ni e dadeno takvo kakvo sto e, so odreden rok na traenje, a vrz koj delimicno samo nie vlijaeme.Da zememe za primer eden stan,koj ako go odrzuvame cist, redovno se grizime za nego, toj ke ne sluzi dolgo-ke bide kako nov. Isto vazi i za teloto. Ako odime redovno na pregledi, ako imame redovni fizicki aktivnosti, ako izbegnuvame alkohol, drogi, cigari i sekakvi stetni, nadvoresni vlijanija, togas teloto ke ne sluzi i ke bide zdravo. Vo sprotivno brzo ke se istrosi, a toa samo znaci deka mu go skratuvame vekot na traenje. E vo toj slucaj neli treba da se zaprasame:
-Dali pravilno gi klasificirame samoubijcite? Dali se samoubijci samo onie sto po kratka postapka si go odzemaat zivotot vaka ili onaka, ili dali ne se samoubijci i site onie sto mu nanesuvaat steta na sopstvenoto telo na ,,podolgi stazi''.?...Neli e i toa samoubistvo???
samoubistvoto e nesto najloso so covek moze da go napravi. Bog ni dal pravo na izbor, vo toj izbor mozes da ubies i da se samoubies, no BOG ne e trebalo da ni dava pravo na izbor...ama..ete...toj e sovresen pa so sila ne sakal da pravi ubavina ..pa ostavil na covekot da izbira i da uziva vo svojot izbor i svojata sloboda...spored mene e prolem na psihata-sekundarna misla koja go naterala covek sekundarno da posegne po svojot zivot...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.374
Поени од реакции
30.795
Да живееш значи дека имаш шанса да создадеш, подариш, љубиш. Сите од нас ја имаат таа 1 шанса да направат нешто корисно. Таа шанса е драгоцена и не треба да ја уништиш или на некој друг да му ја одземеш. Може во иднина би направила нешто прекрасно, ако не...којзнае...батерфлај ефект?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Животот кој го живее секој од нас убеден е дека е нешто особено и важно. Но, навистина, тој е прилично безвреден а еден обичен земјотрес покажува колку е неважно нашето постоење на оваа планета земја, во ова време, оваа реалност.
Особено кога ќе ги прифатам како факт злобата и немарноста на човештвото општо, деструктивноста која си ја гаиме со векови и векови наназад ме тера сериозно да помислам дали самоубиствата треба да се случуваат почесто.
Човекот се сплотуваше при природни катастрофи, Скопје е сведок. А види денес, во Хаити продаваа детски органи а јас треба да бидам запишан, уште полошо да бидам свесен и да прифаќам дека сум дел од иста раса со такви лудаци кои се однесуваат бетер од богомолки после секс... само нивниот опстанок е битен. Да е барем за опстанок па да разберам, жонглираат со детски животи само за да имаат куќа од 125 квадрати место од 95. И треба да бидам запишан на ист ферман под групата Хомо Сапиенс со тие луѓе. Подобро да се повлечам или да прифатам дека Осама и муслиманите се во право, што ќе му дојде на исто. :toe:

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ќе ви кажам еден пример од пред неколку години ,познат светски писател некаде на 55-60 годишна возраст(не ми текнува на неговото име)си напишал проштално писмо и се самоубил.Човекот пишал во писмото дека Било доста,не му недостигало ништо имал се ама ете он решил дека е доста живеење(пази а,сам свој господар:toe:)
Како и да е темава ми сврте внимание од друга причина,во последно време славните се посклони кон самоубиство од обичниот човек,последен случај е дизајнерот Мекквин...
Според мене страшно неблагодарно е човек кој ги има сите благодети да стави крај на животот(не само тој туку секој )

Г

Господ

Гостин
Абе баш и не е лесно да си го одземеш животот.
Сум пробал не иде:jaj:
Само некој апла нетокму иде до крај:toe:

T

Tetro

Гостин
ако планирате самоубиство, а не сте сигурни дека сакате да умрете, сетете се на типот:

"Херој ме нарекуваат и моите соседи. Еднаш спасив и едно дете кое за малку ќе умреше. Но јас не се чувствувам како херој. Господ сака да помагам и тоа ќе го правам и во иднина", скромно рече Сами.
Тој не работи ниту, пак, учи. Вели дека деновите ги поминува на Камени мост во центарот на Скопје за да може да биде меѓу луѓе.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Никој не си го дал сам животот за да си го одземе сам.
А ти мислиш дека мајка ти и татко ти имаат право да те убијат 0.о ?!
Пошто ако е така треба сериозни промени во закониве да се направат.
Самоубиството е нарушување на нагонот за живот. Тоа е пореметување и треба да се третира и воопшто не е кукавички чин. Напротив, потребна е храброст да се посегне по својот живот.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Самоубиството е нарушување на нагонот за живот. Тоа е пореметување и треба да се третира и воопшто не е кукавички чин. Напротив, потребна е храброст да се посегне по својот живот.

Охооо...Животот ти е срање, немаш излез и едноставно неможеш да се бориш за подобрување на ситуацијата. Што мислиш ако се самоубие ке биде знак на храброст? Во таа ситуација полесно му е да се самоубие зашто неможе да се справи со својот живот.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Не реков дека тие можат да ми го одземат животот. Самоубиството има кукавички и некукавички страни. Некукавичка страна е онаа што ти ја кажа, а кукавичка е немоќ да истраеш на препреките во животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom