Самоубиство!

Член од
7 октомври 2008
Мислења
25
Поени од реакции
3
epa ako nekoj go cital dante aligeri i deloto bozenstvena komedija tamu saboubicite se smestni vo eden od krugovite na pekolot i se osudeni zosto samite na sebe krenle raka

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Самоубиствот е само психичка нестабилност, но и последица на недоволна поддршка и помош од страна на најблиските...
А тоа дека за да се изврши овој чин е потребна голема храброст, потполно се согласувам...

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Jas seuste ne sum nacisto so sebe...
Hrabrost ili kukaviclok?Ili sebicnost?
Напишано од gladius
Самоубиствот е само психичка нестабилност, но и последица на недоволна поддршка и помош од страна на најблиските...
А тоа дека за да се изврши овој чин е потребна голема храброст, потполно се согласувам...
Jas nekako ne se soglasuvam. Neznam, nitu mozam da pretpostavam vo kakva sostojba e umot na onoj koj se resava da izvrsi samoubistvo. Koja pricina e dovolno silna za nekoj da resi deka poveke ne pripaga tuka i da gi ostavi vo bolka, neveruvanje i stradanje site okolu sebe, vecno prasuvajki se dali tie se vinovni za takvata odluka. Sepak smetam deka cinot(hrabar ili ne neznam, no sebicen definitivno) e bolna slakanica za bliskite i lugeto koi se grizat za licnosta i uspevaat da disat se do prirodniot kraj od koj i onaka nema beganje!
Zosto na nepriroden nacin da se prekine prirodniot tek na zivotot?Hmmmm otvoreno prasanje..Sepak, ZOSTO e klucniot prasalen zbor koj site si go postavuvame otkako ke slusneme deka nekoj se samoubil! A odgovor..retko koga ima!

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728

Sepak, ZOSTO e klucniot prasalen zbor koj site si go postavuvame otkako ke slusneme deka nekoj se samoubil! A odgovor..retko koga ima!
Немој ни да почнуваш да размислуваш што е и како е... Да не случајно некогаш во животов си помислиш дека е само храброст па да се џитнеш од тераса...:icon_lol:
Одговорот е секогаш тука, нерасчистени односи си најблиските, финансиска криза итн итн итн...
Сепак мислам дека самоубиството е храброст поттикната од општеството кое и онака го уништува секој човек максимално...Сепак ако ти немаш покрај себе кој да ти помогне во моменти кога ти е најтешко, кога сите на еден начин ќе ти ја затворат вратата, зашто е тоа себичност према оние кои те сакале кои кога највеќе ти требале те напуштиле... Не е тоа себично од нивна страна?!?!?!
Е сега дали јас ќе стаам пиштол на глава или ќе седнам и рационално ќе размислувам тоа е веќе цврстина на индивидуата...

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44

Jas nekako ne se soglasuvam. Neznam, nitu mozam da pretpostavam vo kakva sostojba e umot na onoj koj se resava da izvrsi samoubistvo. Koja pricina e dovolno silna za nekoj da resi deka poveke ne pripaga tuka i da gi ostavi vo bolka, neveruvanje i stradanje site okolu sebe, vecno prasuvajki se dali tie se vinovni za takvata odluka. Sepak smetam deka cinot(hrabar ili ne neznam, no sebicen definitivno) e bolna slakanica za bliskite i lugeto koi se grizat za licnosta i uspevaat da disat se do prirodniot kraj od koj i onaka nema beganje!
Zosto na nepriroden nacin da se prekine prirodniot tek na zivotot?Hmmmm otvoreno prasanje..Sepak, ZOSTO e klucniot prasalen zbor koj site si go postavuvame otkako ke slusneme deka nekoj se samoubil! A odgovor..retko koga ima!

Умот му е во толку "заматена" состојба што ни самиот веќе не е ни свесен дека доколку е во посвесна состојба не ги имал истите мислења.Се наоѓа во еден афект,каде што и најмалата причина е доволна за тој да го направи тоа,а не е свесен дека таа причина не ни постои,ги извртува сите факти,во негативни.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
treba muda da se ubies, sto e pogolema hrabrost da go trpis zivotot kade permanentno te zaebava koj stigne, bara obvrski od tebe a nikade ne gi spomnuva tvoite prava osven de jure, ili da im kazes pa idete u pm site ionaka smrtta e kodirana vo mene vo genite i neka mi se smejata neka likuvaat na mpjot navoden poraz no mudrite ke me sfatat.ne propagiram samoubistvo, samo sakam da kazam deka toj cin e hrabra i smela odluka.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
treba muda da se ubies, sto e pogolema hrabrost da go trpis zivotot kade permanentno te zaebava koj stigne, bara obvrski od tebe a nikade ne gi spomnuva tvoite prava osven de jure, ili da im kazes pa idete u pm site ionaka smrtta e kodirana vo mene vo genite i neka mi se smejata neka likuvaat na mpjot navoden poraz no mudrite ke me sfatat.ne propagiram samoubistvo, samo sakam da kazam deka toj cin e hrabra i smela odluka.

Епа јас мислам дека самоубиството не настанува баш од таа причина само за да докажеш дека не се плашиш од смртта.И јас се согласувам дека тоа е многу храбар чин,зошто мислам така ти имаш добро објаснато во некои предходни постови..Но кажи ми мислиш ли дека е таа доволна причина?Епа ај бе докажи дека не си ти пи*ка?И јас сакам да докажам дека е така,дека е тоа храброст,но некако само за инает од други не ми се одзема сопствениот живот..

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
da, jas mnogu pati sum pomislil na samoubistvo ama sum nemal hrabrost ili sum si pomislil nejkam da im go napravam kejfot na moite dusmani, ke ziveam dur ne umram i se ke svakam na sega, duri i samata smrt, pa ottamu ne se samoubivam iaako mozebi go pravam toa nesvesno preku nacinot na zivot.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
По мое мислење самоубиството е истовремено и храбар и слаб потег. Храбар за да имаш храброст да си го одземеш сопствениот живот, а слаб бидејќи немаш храброст и сила да се соочиш со суровата страна на животот.

WondeR`

Дипломат
Член од
2 февруари 2008
Мислења
156
Поени од реакции
5
Читајќи ве, не би се убила чисто колку да не му дадам причина на некој, поради неговите предрасуди и малициозност, да ме нарече кукавица.
Иако, интересниот момент е тоа што, во сета своја патологија, самоубиството е уствари бајаги храбар чин.
Затоа што значи дека си ги надминал најсилниот човечки мотив и најголемиот човечки страв...Инстинктот за преживување и стравот од смрт.

Ах, да и си направил смртен грев.
Значи оти се самоубил е храбар?
А, за обичниот проблем за што е и причината за кој се убил е кукавица?
Не се слага.

C

Cool Hand Luke

Гостин
da, jas mnogu pati sum pomislil na samoubistvo ama sum nemal hrabrost ili sum si pomislil nejkam da im go napravam kejfot na moite dusmani, ke ziveam dur ne umram i se ke svakam na sega, duri i samata smrt, pa ottamu ne se samoubivam iaako mozebi go pravam toa nesvesno preku nacinot na zivot.
Не те сфаќам баш, само поради душманите живееш? Проблемот мислам дека не е кај нив туку напротив кај добрите луѓе. Поради нив се живее, но за жал освен почит не осеќам некоја љубов према нив, доволна да ми даде полет за живот. Но тоа е мојот случај, ти си знаеш за себе. Само не верувам дека би се убил и да ги нема нив, би лебдел помеѓу животот и смртта... чекајќи на нешто.

Мислам дека ти треба да се оддалечиш од околината каде што си, да заминеш некаде далеку, во странство најдобро. Јас работам на тоа, еднаш веќе бев, но како се зафркнав што се вратив... без можност пак да се вратам таму. Тешко е тоа знам да го живееш животот не знаејќи која ти е целта, но оддалечувањето од околностите и луѓето што ти сметаат барем може да ти донесе мир и спокој. Јас го имав пред неколку години но не знаев да го ценам и се вратив овде, сега тешко е за заминување пак, и годиниве ме заебаваат веќе.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ako se samoubil za sitnica ok e slabic ama samiot cin da krenes raka na sebe e hrabrost a baska sto imaa i pojaki razlozi zosto da se samoubies.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
e pa za godinite sto imam ja so toa godinite si idat i neka idat ne e toa moja stvar nego eden zamina na 35 g, pa ene go raboti u Scotland i ne se vraka, ama kaj i da ides so sebe ke se nosis i jabe ako karakterot ti e ko mojov sranje da ne znaes sto e u stvari poentava na celo sranje( a stvarno ima li poenta uopste) togas so i da idam ne moze da me napreavi sreken ni pari ni zadovolstvo!

C

Cool Hand Luke

Гостин
Не знам точно да објаснам како, но мислам дека најголемата поента на животот ја имаат токму оние кои лебдат помеѓу животот и смртта, процес познат како постојано умирање без смрт. Степскиот волк на Хесе...

Ко тие да имаат доволно смелост да ја искусат горчливата страна од која другите бегаат и бараат утеха во секојдневните „глупости“?
А која е целта на тоа страдање и болка? Челичење на себеси иако не изгледа така? Или едноставно тоа е тоа...

Се најдобро другар :)

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Немој ни да почнуваш да размислуваш што е и како е... Да не случајно некогаш во животов си помислиш дека е само храброст па да се џитнеш од тераса...:icon_lol:
Одговорот е секогаш тука, нерасчистени односи си најблиските, финансиска криза итн итн итн...
Сепак мислам дека самоубиството е храброст поттикната од општеството кое и онака го уништува секој човек максимално...Сепак ако ти немаш покрај себе кој да ти помогне во моменти кога ти е најтешко, кога сите на еден начин ќе ти ја затворат вратата, зашто е тоа себичност према оние кои те сакале кои кога највеќе ти требале те напуштиле... Не е тоа себично од нивна страна?!?!?!
Е сега дали јас ќе стаам пиштол на глава или ќе седнам и рационално ќе размислувам тоа е веќе цврстина на индивидуата...
Zosto mislis deka pricinata e sekogas finansiska kriza ili nerascisteni odnosi so najbliskite?? Mnogu cesto ovie luge ne se negativci vo semejstvoto ili opstestvoto, naprotiv, navidum se srekni, zadovolni, nasmeani! No togas i pri najmalo skrsnuvanje od toj sreken pat...kolaps..Koja e taa sostojba na umot sto te tera na vakov poteg ne mozam da kazam..Jas znam za devojka od moja generacija se samoubi...Ne mozevme da veruvame, bese od dobro semejstvo, sredna klasa kako i poveketo od nas, vodese pristoen zivot...ZOSTO?Nikoj ne znae..Sebicno?DA! Zosto?Zatoa sto nejzinite mama i tato se trudea najmnogu sto mozat da i obezbedat pristoen i udoben zivot! Vo kakva bolka i stradanje gi ostavi nema nikogas da doznae! Dali bila svesna za posledicite vrz nejzinite najbliski, ne znam stvarno!
A koga veke se resavaat na takvo nesto mislam deka odlukata e momentalna i nema vreme za racionalno mislenje i izbor! Kaenje mozebi postoi, koj znae..no sekogas predocna!

Kajgana Shop

На врв Bottom