Значи оправдано самоубиство би можело да биде ако инстинктот се предаде и сам не поведе онаму... Како оној осомничениот убиец од Утрински весник што се удави во кофа со вода во затвор. Само после испадна дека сепак не било баш така, имало траги од насилство по неговото тело, а и психолозите или кои веќе, беа согласни дека е прав феномен доколку успеал да го совлада тој нагон за преживување, бидејќи можел да ја извади главата од кофата. Кај бесењето или скок од голема висина на пример одлуката е унапред, нема враќање назад.ne da im se voshituvate, no ne gi pravete picki koga nemate muda da se ubiete, i za toa treba hrabrost, da ides protiv instinktot za opsstanok.
nema vrska, samoubistvoto ne e grev, bidejki Bog mu dal sila na samoubiecot da se resi na takov cekor, se zavisi od Nego (Bog) pa spored toa i samoubistvoto e Bozja naredba isto kako i smrtta.Vtoro nikoj ne se samoubiva ako se mu e ok, tuku oti nema sto da izgubi, nema drugo care.Zatoa samoubistvoto ne e grev tuku e najdobar nacin da se pokaze deka ne sme del i deka ne sakame da bideme del od ovoj svet. A ako korenot na site grevovi e ljubovta kon ovoj svet, togas vrv na vera e da pokazes deka ne go sakas ovoj svet preku samoubistvoto!!!
A sto ako covek koj vozi kola so svojata familija i napravi soobracajka po negova vina i site poginat osven nego??? Koj e razlogot toj da zivee uste, ajde kazete mi.
Poprvo bi se ubil i bi bil so moite najmilo gore na neboto nego do krajot na toj, ako moze da se narece ZIVOT, da bidat sam i da taguvam bez najmilite...
E sega aj kazete sto mislite?
Па доволна е причината што останал да живее нели?Секако никој не може да ги врати нив и секое сеќавање на нив е премногу болно,но не значи дека ќе биде цел живот сам,со тоа што останал жив му се пружи уште една шанса за да продолжи со животот,а како тој ќе го проживее тоа е негово право,јас не можам за тоа да кажам ниту да судам,како ни никој друг тука..И од кај си убеден дека ќе бидиш со твоето најмило на небото?Ама добро не е битно ова прашање,затоа што тоа е веќе друга тема..
Самоубиството настанува во поради психичката слабост и нестабилност на некоја личност.Значи психа на човек неспособна да издржи проблеми.