Албанија го користи правото на вето на барањето на Македонија да стане членка на НАТО

• Креатор на темата Креатор на темата vonKarajan
  • Време на започнување Време на започнување
Саше го ценам колку Миленко. Али друго е тука поентата - на што се сведоа бандитиве на евтини маченички штосови со авион и претепување на likes of Саше.

Ќути ми го зеде зборот од уста...
Ќе зборуваме за некои десеттина години кога репер за професионалноста ќе биде ова... велико мачеништво за слободата на говорот и независното новинарство.

Слобода на говор и независно новинарство... во една реченица.
Хммм.

Aлбанија:

Muslim 56.7%, Roman Catholic 10%, Orthodox 6.8%, atheist 2.5%, Bektashi (a Sufi order) 2.1%, other 5.7%, unspecified 16.2%

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html
Не се точни овие бројки. Имам пријател во Саранда кој е син на поранешен градоначалник и вели дека над 95% од населението во Саранда се `ортодокс`. Кажува дека Сали Бериша населувал муслимани од северот но за брзо време тие се претопувале во масата.Обратен ефект.

Слично е и во Валона

Да да, сеа видов, ја од мобилен видов само дека битушанец нешто ме прозвал, веројатно ни он не знае зашто.

Прво, морам да го искоментирам англискиот на Заев. Ау човече, болат уши. :D Полош му е него оној на Грујо. Околу тоа дали ја учи ќерка му албански или не, тоа е негово право како родител.
Околу ставање на албанско знаме во седиштето на партијата повторно е нивно право, но се' додека ДУИ (за ДПА не сум сигурен) нема македонско знаме (а најчесто нема) по седишта, конгреси и слично, не гледам причина и сдсм да стават албанско знаме. Друго е прашањето ако голем број на членови во сдсм се Албанци, тоа е веќе друга ситуација.
На тоа 30% требаше да реагира, според последниот попис се 25% (во далечната 2002), требаше да има попис 2011-12, тој не се случи, власта не го спомнува тоа, уво не и' чуе.
Јас би го употребил зборот терористи затоа што тоа произлегува од самиот збор „терор“ кој означува ширење страв и сл. Нивната националност е второстепена, прво е дека тие се терористи. А де јуре се и криминалци бидејќи вршат кривични дела според позитивно-правните прописи во РМ.

Околу спорот со името, вака: СДСМ како идеолошки лева партија, би требало да е пофлексибилна од ДПМНЕ која е десна (иако идеологијата е изветоперена кај нас). Секако, менувањето на име не може да пројде без референдум, тоа и мало дете го знае веќе. Еве да речеме дека сдсм дојде на власт, најде решение со грчката влада, повторно ќе мора да оди на референдум. А слушаме дека и моменталната владеачката партија го прави истото, односно договара решение (секако, не се глупи да го сменат без референдум, живи ќе ги запалат пред Собрание, баш у оној контра-кампот). Тука сдсм и дпмне мислам дека имаат исти погледи, односно дека црвената линија е да не се задира во идентитетот.

Дали Заев би бил добар премиер? Што знам, не можам со сигурност да кажам, но исто така бизнисмен не знам колку е паметно да биде премиер. И јас не барам тој да биде премиер, ниту сдсм да дојде на власт. Тоа ниту Заев и сдсм не го бараат. Да се прочисти избирачкиот список, да се направи попис (мада ова би било дури и секундарно), преодна влада (пак ќе повторам, зборев и во другата тема што ја затворија, со експерти на клучните позиции) и истрага околу бомбите на Заев. Дали се автентични и доколку да, покренување судска постапка.
Друже,се гледа дека со англискиот си катастрофа.Прашај некој кој подобро го владее англискиот да ти преведи зајко што изјавува.

Друже,се гледа дека со англискиот си катастрофа.Прашај некој кој подобро го владее англискиот да ти преведи зајко што изјавува.
Да бе, ич не знам англиски. Од англискиот на Заев толку разбрав, него му е катастрофален. А и не го изгледав целото видео, само моментите Ванлок што ги потенцираше.

Не мора ни да разбираш добро англиски, за да видиш дека Заев од што се потепа да се претстави во шќиптар френдли аспект, уште малку и пред сите кунилингус ќе и пружеше на албанската новинарка.

Многу малку се зборува овде за импликациите од ова интервју. Сите терате некои теснопартиски дрндања и ситни караници. Иако некои крупни и важни работи можат да се заклучат од тоа што го кажа Заев.

На почетокот од интервјуто за мене беше нејасна потребата од целата таа претстава на поголем-Албанец-од Албанците што ја изигра Зајко. Која беше целната публика?

Мислам, Албанците секако нема да гласаат за СДС - секако не повеќе од еден (цел) процент од нивното гласачко тело. Значи Албанците не беа целната публика... но кој тогаш беше?

Сигурно тоа не беа ни Македонците, пошто талентов со овој настап секако оттуѓи и изгуби подоста од потенцијалните гласачи од групата „неопределените“ Македонци (кои се убедливо најголемиот дел од Македонците).

Значи по трет пат - за кој тоа Заев одигра претстава со понизно лигавење, и шќиптарски газ лижење...?

Епа ако сеуште не е јасно - дечкото претставата ја одигра за да го импресионира западниот фактор, да покаже колку добро ќе пружа фелацио и понизно ќе ги исполнува директивите однадвор - па макар и на штета на интересите на сопствениот народ.

На сите прашања Заев конкретно и јасно си покажа дека македонските национални интереси за него не се приоритет:
- Охридскиот договор не е доволен, Зајко ќе оди „подалеку и подлабоко“ од тие рамки. Најави и задолжителен Албански јазик и знамиња, секаде (не само таму каде се мнозинство).
- Името, за Зајко не е никаков проблем да се смени - се додека да ја задржиме нашата „специјалност“ (што и да му значи тоа, а референдум НИКАДЕ НЕ СПОМНА).
- Терористите не се терористи (исто како што никој во западните медиуми не ги нарекува терористи). Ваљда треба и да се рехабилитираат, повторно со пензии и вработувања - сме го гледале филмот.
- Го прашуваа и како мисли да ги застапува интересите на Албанците, а во исто време и интересите на Православните (точно така праша новинарката, Orthodox). Oдговорот беше - ете како на протестите, така ќе ги решел вековните религиозни и етнички поделби во регионов. Несомнено вахабистичките агенди со одушевување ќе ја прифатат фантазијата на Заев.

Се на се, јас неговиот настап би го сублимирал на една целосна и потополна демонстрација на спремност за слушање наредби од западот.
Притоа Заев смета дека може да си дозволи целосно да го игнорира македонското гласачко тело, надвор од верните навивачи на СДС кои ионака немаат критичко мислење (исто како нивниот пандан, верните навивачи од страната на вемеро кои ама баш секогаш гласаат за нив).

Претпоставувам Заев смета дека странскиот фактор секако ќе го донесе на власт, па заради тоа е неважен ставот на „партиски неопределениот“ дел од македонскиот електорат (читај, тие со релативно функционален мозок).
Пошто со вакви проалбански ставови, навистина не знам кој нормален Македоноц со макар малку критичка свест, би гласал за Заев и за ваквото негово предавство на македонските национални интереси.

П.С. Сето ова е моја (кратка) анализа на последниве потези и ставови на Заев и политичката опција на чие чело е истиот. Но тоа никако не треба да се разбере како промовирање на нивниот поларен диспаритет вемеро - колку и да некои овде (несомнено ќе) се обидуваат тоа така да го представат.
Не им дозволувајте да ви претставуваат работите исклучиво како истите да се црно-бели, и како изборот да е само есдеес наспроти вемеро.

Масивен спин е горе целиот пост, ама и нему тоа му е работата, константно да ја сатанизира едната страна преку геополитики и теории на заговор и да ги бута сите овдека у ќош како да не постои друг избор, различен од сегашниот.
Намерно лошо ги интерпретира ставовите, и извлекува глупи заклучоци по свое лично убедување, еден пример за вакво спинување кај ванлокче е:
"Името, не е проблем да се смени - се додека да ја задржиме нашата „специјалност“ (што и да му значи тоа)."
вакво нешто нигде нема, овој у интервјуто кажа дека неговите црвени линии е да не се чепка нацијата/идентитетот, културата и мултиетничките разлики - за тоа збореше како специјалност ванлокче. Имаш тука, не мора да ги праиш глупи при памет сите кои ја следат темата.

Целта на вакви интервјуа и изјави е да се промовира став кој ќе покаже флексибилен карактер, толеранција и про-европски вредности типично пошто на хартија такви аспирации нели имаме -_-, или барем имавме до 2008/9та, и сето тоа да помине низ филтрите и мрежата на институциите на унијата без да тригира некаков сомнеж дека ќе следи ново самовластие и узурпација за лични интереси. Како ќе е на дело отпосле, е предмет на понатамошна оценка.

Последно уредено:
Ќе го искористам цитираново за да потенцирам една работа која ми се чини дека ја забораваме.
Овие горе, во видеово, лажат како кучиња.
Да беа само тие, можеби и немаше да биде толку страшно, ама лицемерието, лажењето, продавањето муда за бубрези, Пи-Арот ако сакате, стана нешто што е задолжително, во јавните настапи не само на функционерите, туку на сите кои на било каков начин се поврзани со власта.

Секогаш и секаде... Тоа толку се прошири, што отиде до доле по вертикала, што може да се примети по социјалните мрежи,па и на форумов.
Ние се претворивме во општество, во кое е нормално едно да мислиш, друго да зборуваш, трето да правиш.
Искреноста речиси потполно ја загубивме, јас не сеќавам кога последен пат сум видел/слушнал некој функционер да каже нешто искрено. Некој ќе рече дека секогаш било така, дека секаде е така, и ќе згреши. Нити секогаш било така, нити па секаде е така.

Еве едно видео од РТС, каде што до 40-тата минута разговараат за кризата во Македонија. Гледајте го Дачич, министерот за надворешни работи на Србија, и споредете го со нашиот министер за надворешни, споредете го со било кој од нашиве функционери. Нема таму Пи-Ар, продавање муда за бубрези, задна намера, има мислење и став, со кои може да не се согласиме, ама не може да му ја оспориме искреноста.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/1925060/Да+Можда+Не.html

...јас не сеќавам кога последен пат сум видел/слушнал некој функционер да каже нешто искрено. Некој ќе рече дека секогаш било така, дека секаде е така, и ќе згреши. Нити секогаш било така, нити па секаде е така.
Мислам дека сам себе се побиваш.
Ако ти самиот НЕ се сеќаваш на искрен политичар (што само по себе е оксиморон, нешто како неебена курва) - тогаш каде е грешката во тезата дека никогаш не ни постоеле искрени политичари.

...
Еве едно видео од РТС, каде што до 40-тата минута разговараат за кризата во Македонија. Гледајте го Дачич, ... не може да му ја оспориме искреноста.
http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС 1/1925060/Да Можда Не.html
Па и Грујо, и Зајко, со сигурност можат да „многу искрено“ да зборуваат за разни проблеми на Србија... Лесно е за да бидат искрени (дури и они), ако ништо не ги кошта. ;)

Ај посочи на кој дел конкретно мислиш дека Дачиќ е пар екселанс искрен. Сто и четири минути е емисијата... (и јак „експерт“ викнале во емисијата - Сашо Орданоски) :facepalm:

Федерализацијата ја донесоа пред врата сега ко изненадени кучки глумат на темава. Лицето бе, лицето кај ви е? Берик извади ги старите постови од пред две години што зборевме на темава, оти грујолинди имаат кратко паметење потсети ги. И за училиштата и за се.
Јас лично последно да ми е не гласам за официјален албански. Али никогаш повеќе ни за трчи лаж вмро, поболна психички партија не се појавила на сцена, болесници.

Федерализацијата ја донесоа пред врата сега ко изненадени кучки глумат на темава. Лицето бе, лицето кај ви е? Берик извади ги старите постови од пред две години што зборевме на темава, оти грујолинди имаат кратко паметење потсети ги. И за училиштата и за се.
Јас лично последно да ми е не гласам за официјален албански. Али никогаш повеќе ни за трчи лаж вмро, поболна психички партија не се појавила на сцена, болесници.

Честито :)

Не постои Македонски политичар, кој има и грам памет во него, кој ќе донесе федерализација за време на негов мандат.

Не постои Македонски политичар, кој има и грам памет во него, кој ќе донесе федерализација за време на негов мандат.
На наша жалост, подвлечениот услов го исполнуваат еден куп овдешни политичари.

Може на зборови многу да се јаки, но во реалност не се. СДСМ имаше на два пати можност да го смени името додека беа на власт и не го сменија. Еднашка дури и имаа апсолутна власт. Според тоа што го говори Заев во интервјуто, може да се заклучо само дека чоекот пролупал и доколку е Заев Америчка марионета, тоа ти е исто ко да и ја дале на поклон Македонија на Русите.

Гарант зајко се спрема за претседател,само со нивните гласови може да победи на претседателските избори.А ова што јаде говна дека ќе се изучувал албанскиот.....тоа ти е чисто лижење гзови.И он е свесен дека прво во негово мало ќе го чивчаат па после останатите ако предложи нешто такво.

Може на зборови многу да се јаки, но во реалност не се. СДСМ имаше на два пати можност да го смени името додека беа на власт и не го сменија. Еднашка дури и имаа апсолутна власт. Според тоа што го говори Заев во интервјуто, може да се заклучо само дека чоекот пролупал и доколку е Заев Америчка марионета, тоа ти е исто ко да и ја дале на поклон Македонија на Русите.
Никогаш така директно не се влечеле конците како сега. Затоа што никогаш до сега влоговите во Македонија не им биле оволку големи.
Тоа подвлеченото е вистина, а беше вистина и за Груевски - во помала мера. Не знам како и зошто, но некои карти очигледно ги променија рацете.

Мене тоа и не ми е толку интересно, важно ми е како сето ова се реперкуира на националните интереси. Во моментов, добри се било какви настани кои имаат шанси да го симнат заложништвото од албанскиот тероризам под постојано живееме со децении наназад.
Но не те разбирам зошто мислиш дека со очигледното марионетство на Заев, РФ автоматски ја придобива Македонија како отворен сојузник. Самото јавно приредено фелацио од Заев, јасно кажува дека македонскиот електорат не се смета за фактор во евентуалното негово доаѓање на власт. Тоа значи или дека нема да има избори при промената на власт, или тие се убедени дека гласовите на македонскиот електорат нема да влијаат на следните избори - а тоа се накај 70+ %, па ти употреби ја имагинацијата како се маргинализира толкаво мнозинство.

Последно уредено:
Никогаш овде така директно не се влечеле конците како сега. Затоа што никогаш до сега влоговите во Македонија не им биле оволку големи.
Тоа подвлеченото е вистина, а до пред некое време беше вистина и за Груевски - во помала мера. Не знам како и зошто, но некои карти очигледно ги променија рацете.

Мене тоа и не ми е толку интересно, колку што ми е важно како сето ова се реперкуира на националните интереси. Во моментов, сметам дека се добри било какви настани кои имаат шанси да го симнат заложништвото од албанскиот тероризам под постојано живееме со децении наназад.
Но не те разбирам зошто мислиш дека со очигледнато марионетство на Заев, РФ автоматски ја придобива Македонија како отворен сојузник. Самото јавно приредено фелацио на Албанците од Заев (на западот всушност), јасно кажува дека македонскиот електорат не се смета за фактор во евентуалното неговото планирано доаѓање на власт.
Тоа значи или дека нема да има избори при промената на власт, или тие се убедени дека гласовите на македонскиот електорат нема да влијаат на следните избори - а пошто тоа се накај 70+ %, па ти употреби ја имагинацијата како се маргинализира толкаво мнозинство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom