Средношколски протести

Два пати беа примени, се испеглаа некои разлики а они дојдени на почеток на мај бараат темелни реформи во образованието .
Веројатно не се работи за пеглање некои ситници. Според ОЕЦД нашиот е еден од најслабите образовни системи. Според членовите кои се противат на протести на младите против овој систем и т.н. "реформи" на министерството, посебно во темите за висината на платите, се тврди дека имаме слаб и нискоквалификуван кадар заради што и наводно мали биле платите. Сега треба да се одлучиме-немаме квалитетен кадар или имаме. Ако немаме како што во тие теми се тврди, кој е виновен? Наставниците (треба да) се примаат, тестираат и следат низ работата од голем број тела, комисии и сектори. За кариера требаше да имаат некој додаток, мислам и за награди. Дали постојат награди за наставникот? Дали и колку се организирани работилници и обуки на наставниот кадар? Друга работа се учебниците. Имаше недостаток од учебници и голем број грешки во самите учебници. Тие имаат само креда и сунѓер.
Башка и која иднина ја имаат по завршување во ваква држава, па нека се и 5 математики ...
Опозицијата може да даде поддршка.
Претходната опозиција во собрание тропаше со тави. Опозицијата секогаш дава поддршка во вакви случаи. И таа пред неа,...и таа пред неа кога протестантите се изјаснија на тв дека активно членуваат...зошто сега би било поинаку?

Последно уредено:
Ај вака пошо све знајте.

Прво да се пофалам

Член бев на УМС Вмро ДПМНЕ од Охрид кој шо моментално не постојт поради "непослушност на членовите".

Претседател сум на младина на Вмро Дпмне - Дебрца.

Сум шеф на главен штаб на Вмро Дпмне исто во Дебрца.

90% не ни знајте шо се овие две.

Е арно ама то не ме спречи да бидам еден од основачите на средношколскиот пленум во Охрид и главен организатор на двата марша.

И секогаш ко ќе ме прашат некој зошто го прајш то ти од вмро си му одговарам сум ама мислам за мене. Зашо од бојкотов добив ЈАС. Матурантите добијја. Никој друг.

Вие шо не фарбате сини еве ај кажете шо корист доби опозицијата од бојкотот наш?
Чекај а што добивте не разбрав да полагате вие по стар концепт државна матура , а екстерното да ви остане? Значи пак ќе кажам само суштина и немешање на политика е потребно ама се виде дека тоа не е можно кај нас во догледно време.[DOUBLEPOST=1432068246][/DOUBLEPOST]
Чекај. Што е ова? Да видам во Холандија како е разбиена толпата составена од студенти и по тоа да донесам заклучок дека и нашиве направиле нешто!? Јас ова не можам да го сфатам.
А што е вистината? Тие се политички притворени. Од тие 42-ца притворени, 15-тина полицијата бркала низ градов, а додека оние кои беа испратени од ВМРО, беа само истуркани. Жени.....ако можам така да ги наречам девојките од 25 г. беа бутани по улиците. Точно дека беа во првите редови, и не викам нека не провоцирале, но од вербален деликт до физички има огромна разлика.[DOUBLEPOST=1432064587][/DOUBLEPOST]
Да не сме гледале јас и ти различни протести затоа што на овие во Склопје полицијата беше нападната со палки , контејнери , бекатон плочки и слично далеку од тоа дека била вербално нападната па ги тепале без причина смешно е тоа ко тврдење дека ги тепале или затвориле ете од мерак. Да беше така до сеа сите истепани ќе бевме и цивилизирани.

Да, но таа маса на луѓе дојде подоцна. Пред да дојдат тие немаше никакви инциденти освен братот, мајката и уште еден член од семејството на Мартин (барем претпоставувам дека бил) се обидоа да влезат во Владата каде еден идиот држеше прес.

Инаку не, јас присуствував на тој протест. Дали се тепав? Не. Дали провоцирав? Не. Дали полицијата мене ме провоцираше и тепаше? Не. Дојдов видов и си отидов баш во оној момент кога толпата одеше накај полицискиот кордон. Е сега како е возможно тие луѓе 2 часа да не провоцирале и кога состојбата кулминирала тие да се тепани и протворени? Коинциденција или намерно разбивање на толпата?

Чекај а што добивте не разбрав да полагате вие по стар концепт државна матура , а екстерното да ви остане? Значи пак ќе кажам само суштина и немешање на политика е потребно ама се виде дека тоа не е можно кај нас во догледно време.[DOUBLEPOST=1432068246][/DOUBLEPOST]
Море мачор, каква поврзаност имаат средношколците со полицијата? :facepalm:

Јас колку што знам математиката сеуште не е укината т.е. се врати стариот концепт за полагање државна матира (иако беше договорено поинаку). Дали ова е вистина или не?

Јас колку што знам математиката сеуште не е укината т.е. се врати стариот концепт за полагање државна матира (иако беше договорено поинаку). Дали ова е вистина или не?
Даден е стариот концепт т.е да имаш избор меѓу математика и странски јазик.

И ти ова го нарекуваш избор? Ок, за некого можеби е, но јас да би одлучувал дефинитивно англиски.
Јас колку што прочитав македонски јазик, англиски јазик и математика сеуште се задолжителни.

И ти ова го нарекуваш избор? Ок, за некого можеби е, но јас да би одлучувал дефинитивно англиски.
Јас колку што прочитав македонски јазик, англиски јазик и математика сеуште се задолжителни.
Не не...грешка си

Математика одамна е изгласано да не е задолжителен предмет освен за природно-матенатичкиот смер.

Сега имаш задолжителен македонски и еден странски јазик и 2 изборни екстерен и интерен предмет. И нема електронско полагање на матура само писмено.

Еден предмет е задолжителен(македонски),потоа бираш меѓу англиски и математика,а третиот можеш да избереш некој стручен предмет или пак тие гимназиските. Доколку си избрал како втор задолжителен предмет англиски,како трет можеш да избереш и математика исто така. Четвртиот предмет си го избираш сам и е на школско ниво.

А што мајка ќе му е потребен на човек странски јазик ако си работи во Македонија? Или па македонски јазик? Ако му потреба нешто, ќе провери на Google. (аналогија со математиката).

З’ш да се учит математика, кога мојт да се бидит в партија и со „млатење празна слама“ да се заработвит појќе од инжинери глупи (шо учет). Нели матурантке од Дебрца и Охрид(он)?

А што мајка ќе му е потребен на човек странски јазик ако си работи во Македонија? Или па македонски јазик? Ако му потреба нешто, ќе провери на Google. (аналогија со математиката).

З’ш да се учит математика, кога мојт да се бидит в партија и со „млатење празна слама“ да се заработвит појќе од инжинери глупи (шо учет). Нели матурантке од Дебрца и Охрид(он)?
Дечко незнам шо сакаш да постигниш со ова јас учам медицина и 4години сум со сите петки. Без врски туку си учам. Таја твоја математика шо ко господ ја спомвиш насекоето ја учебжв во 1ва. Ако ја полагам ќе полагам материјал од 4 години шо учат стручниве училишта. 3 годишен материјал јас за 2 месеца да спремам? Ти го мојш то?

Македонски и англиски ти се два задолжителни јазици. Македонски ти е мајчин јазик а ак незнајш англиски си полуписмен во денешно време. Зш и google ти е на англиски.

How yes no?
И да планираш да живееш и работиш во оваа мизерна земја пак ти треба англискиот. Што и да работиш секогаш ќе сретнуваш туристи или клиенти од страна кои ќе сакат да ти купат нешто или некоја услуга. Гугл го немаш на улица,или по твојата логика ќе те праша нешто странецот и ти ќе кажеш Wait,moment plsss,отвараш гугл од телефон и му читаш буквален превод од гугл. Не звучи просто а? :D

Секоја битна информација за секоја област прво излегува на англиски јазик, без разлика што, каде или како. Ако сакаш да си во тек со работите што се случуваат околу твојата струка, мора константно да ги примаш овие информации. Само така ќе правиш личен напредок, напредок на твојата професија преку твоето залагање, а преку тоа и напредок за државата.

Јас само прашав, а потоа констатирав врз база на прочитаното т.е го напишав она што го прочитав. Така да не е возможно да сум грешка. ;)
Матурата е составена од екстерен и интерен дел т.е. се на се 4-ри предмети. Сега прв екстерен е македонски јазик и литература. Втор е странски јазик и трет е математика. Ти сметаш така, а јас сум прочитал вака (притоа ништо не коментирам). Претпоставувам дека си во право. Сега најново, имаш 3 изборни и еден задолжителен! Па и не е така тешко како што звучи. Ќе положите. Само штета што ќе ви го уништат распустот.

И колку што разбрав ќе се обработуваат изгубените часови!? Во нашава мизерија нема еден асален медиум. Ништо, ама апсолутно ништо во врска со темава. На едните им е битно да етикетираат, а на другите да потенцираат дека бојкотираат (не сум контрадикторен). Така да, се базирав на дискусии и претпоставки и затоа се што не знам ќе го оформам како прашање во полза и интерес на дискусијава. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom