Морам нешто да ти објаснам. Геополитиката ти е како фудбалот, секој мисли дека се разбира. Нити ти, ниту јас немаме пристап до навистина вредните информации. Било која информација која ти или јас можеме да ја добиеме на нет, не вреди скоро ништо. Вистинските коридори на моќта, информациите кои управуваат со светот, се затворени и за мене, и за тебе. Јас сум свесен за тоа, ти не си. Ти си имаш една замислена слика за светот, и таа слика се обидуваш да ја поткрепиш со одбрани информации. Тоа не те прави попаметен или поинформиран, те прави понаивен.
Aко нешто во случајов мене ме прави наивен, е тоа што се обидувам да чесно да дискутирам со тебе. Суета, јбг.
Споредбата на фудбал со геополитика, е всушност навистина добра компарација. Токму заради тоа што
секој мисли дека се разбира (во едното или во двете). Но и кај фудбалот и кај геополитиката, постојат и такви што навистина се разбираат.
Јас конкретно, знам сосема добро колку (многу) не знам. Но поважно - знам и колку (повеќе)
ти не знаеш.
Кога се прави анализа, таа не мора да биде заснована на супер тајни информации. Тие информации најчесто не ги знаеме, таквите како нас на форумов. Но последиците од геополитичките потези, нив сите ги гледаме секојдневно на вестите. Нив - последиците, нив можеме да ги анализираме.
За да ти биде полесно да разбереш, држ уште една спортска паралела (само извини што нема да биде со фудбал). Еве сега само што ја изгледав седмата утакмица од плејоф дуелот меѓу Хјустон и ЛА. Не ги пратам ни двата тима премногу, ама после утакмицата и со моето познавање од повеќегоднишно следење кошарка - во состојба сум да направам солидна анализа на играта, и на стратегијата од двата тима.
Дали тоа мене ме прави иден тренер на НБА тим, или макар добар аналитичар? - Никако, и најверојатно не. Но секако ме прави ебано подобар познавач од некој рандом стандарден навивач на кој пуканките му се најинтересниот дел од доживувањето (на пример некој како
тебе, од геополитички аспект - пошто не знам колку пратиш кошарка
).
Епа така и со геополитиката. Од тоа што го пишуваш се сомневам дека воопшто ги имаш следено во детали настаните во Венецуела, Тунис, Египет, Либија, Сирија, Украина... итн.
Да ги имаше следено, лесно ќе видеше целосно поклопување на некои детали со нашите случувања. Ти дури ни македонскава „обоена револуција“ немаше да ја следиш да не ти се уклапаше во партиските навијачки муабети.
Затоа сега со своето незнаење и по еуфоријата од масовната конгрегација, паѓаш во несвест од брзање затоа што на
еден митинг немало насилство (и дајбоже и да нема). Но забораваш дека на претходни митинзи и тоа како имаше насилство од страна на демонстрантите. Забораваш и уште колку големи собири повеќе од веројатно ќе има во претходниот период што е пред нас.
Забораваш, или се правиш дека си заборавил. Не знам што е полошо.
Пак ќе кажам, дајбоже се да биде без страња. Ама сето тоа што го гледам, споредено со сето тоа што сум го видел во земји кон чие дереџе полека се движиме - мене многу ме плаши. Истото тоа тебе те смее, затоа што
не знаеш.
Благословот на глупите и на неуките. Други се грижат за вас.
Остани ми поздравен.
(само овојпат, со пригодна песна)