Припадник на полицијата претепал момче до смрт! - ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ПОЛИЦИСКАТА БРУТАЛНОСТ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Нема да е исправно секако, треба да го јаде тој што мавнал шамар. Инаку може да те приведат и како сведок. :D
Тоа сакам да ти кажам. Не може поради постапка на мала маса, на мал процент да одговара цела група, поготово кога тоа не е официјално здружување. Да има група, да кажеме ние сме група ПЕТРОФЦИ и протестираме, тогаш можеби и би требале да одговараме како група. Јас одам индивидуално и не застапувам ничие право, не ни сакам да одговарам за нечиј дебилизам.

ебр генерализира и мава се пред нив, зошто си дел од толпа и тоа е во ред а Агда кога ти пиша дека сите во мвр се ѓубриња, тоа не е во ред, пошто не е убаво да се генерализира :)

Пробаа вчера да поднесат претставка до Јавно Обвинителство а полицијата попречи пат. Ти забранува демократско право на слободно движење, нешо што ти е загарантирано со УСТАВ на РМ и кое може да се забрани САМО ако има вонредна состојба а тоа треба да го прогласи претседателот да го ебам у уста, кој го нема никаде цела недела.

И пак, ако продолжиш да одиш во правец, доаѓаш во сукоб со ебр и тука они смеат да те шлапаат а тоа што ти попречуваат право демократско право на слободно движење загарантирано со устав, тоа нема врска.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Во врска со „се појавиле и ќе биде возвратено“, не ти одговараше споредбата со колата. Одиме јас и ти по улица, паралелно ама не се знаеме. Јас му удирам шамар на службено лице, он ме приведува и мене и тебе, пошто си бил тука.
Што има да бидеш тука, така?
Веќе ти одговори @Stefan-kobe , јас само ќе надополнам за тоа што праша претходно:
Иначе, дечкото е собран од тротоар, пред коискот. Немал каде да оди, зошто било фрка. Пошто нели ако се движел ќе испаднело дека бега, зошто на ебр толку им треба. А некој се движи, он учествува.
Секој може да биде приведен во полиција, но не секој што ќе го приведат е за да биде обвинет и казнет. Можеби е однесен само на информативен разговор. Ако полицијата нема со што да го обвини, може да го држи максимум 24 часа (можеби сум грешка за времетраењето, нека ме поправи некој правник).

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Согласно Законот за кривичната постапка правосудната полиција може да лиши од слобода лице за кое постојат основи на сомневање дека сторило кривично дело за кое се гони по службена должност. Во таков случај полцијата е должна веднаш, а најдолго во рок од ШЕСТ ЧАСА да го изведе лицето пред суд (судија на претходна постапка) и да го извести обвинителот.
Полицијата при лишување од слобода мора веднаш да го запознае лицето за причините за лишување од слобода и правата на обвинетиот. Тие права се:
- Лицето да биде информирано на јасен начин дека има право да молчи, да се советува со адвокат и да има бранител за време на испитувањето.
- Лицето има право да извести член на неговото потесно семејство и да добие лекарска нега доколку е потребна.

Овие лица можат по исклучок да бидат задржани! Единствено доколку тоа е неопходно да се утврди идентитетот на лицето, да се провери алиби или пак да се соберат податоци за водење на постапката. Повторно, задржувањето НЕ СМЕЕ ДА ТРАЕ ПОВЕЌЕ ОД 24 ЧАСА, рок во кој лицето мора да биде изедено пред надлежниот судија. По овој рок лицето мора да е ослободено!

Во вторникот 100% биле читани правата. Секако лицата кои биле лишени од слобода биле запозаени за причините за лишувањето.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Веќе ти одговори @Stefan-kobe , јас само ќе надополнам за тоа што праша претходно:

Секој може да биде приведен во полиција, но не секој што ќе го приведат е за да биде обвинет и казнет. Можеби е однесен само на информативен разговор. Ако полицијата нема со што да го обвини, може да го држи максимум 24 часа (можеби сум грешка за времетраењето, нека ме поправи некој правник).
Телесна повреда и прекршочна пријава. Задржан мобилнот телефон на 30 дена.
Се согласувам дека секој може да биде приведен на информативен разговор ама ова не е информативен разговор.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Каква банана држава, па дали е факинг возможно ова со ЈСП ејјјјј? :pos:

Не им признавам дека се најбољи све дур не ги извадат и МПЦ на штрајк.

Замислете го тоа:
Денеска:
ЈСП со своите 50 автобуси го блокираше седиштето на СДСМ!
Утре:
Со своите 50 џипови владиките од МПЦ го блокираа просторот пред седиштето на СДСМ!

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Согласно Законот за кривичната постапка правосудната полиција може да лиши од слобода лице за кое постојат основи на сомневање дека сторило кривично дело за кое се гони по службена должност. Во таков случај полцијата е должна веднаш, а најдолго во рок од ШЕСТ ЧАСА да го изведе лицето пред суд (судија на претходна постапка) и да го извести обвинителот.
Полицијата при лишување од слобода мора веднаш да го запознае лицето за причините за лишување од слобода и правата на обвинетиот. Тие права се:
- Лицето да биде информирано на јасен начин дека има право да молчи, да се советува со адвокат и да има бранител за време на испитувањето.
- Лицето има право да извести член на неговото потесно семејство и да добие лекарска нега доколку е потребна.

Овие лица можат по исклучок да бидат задржани! Единствено доколку тоа е неопходно да се утврди идентитетот на лицето, да се провери алиби или пак да се соберат податоци за водење на постапката. Повторно, задржувањето НЕ СМЕЕ ДА ТРАЕ ПОВЕЌЕ ОД 24 ЧАСА, рок во кој лицето мора да биде изедено пред надлежниот судија. По овој рок лицето мора да е ослободено!

Во вторникот 100% биле читани правата. Секако лицата кои биле лишени од слобода биле запозаени за причините за лишувањето.
Којзнае кај се ги изеде помрачина. Сигурно не им давале ни вода ни храна 24 часа ни у вц не ги пуштале. Зошто има потреба да креираш тензии? Особено ми е жал за Црвен ја сум сигурен дека он отиде леб да купи тука у жито лукс до влада и овие лудациве го уапсиле.[DOUBLEPOST=1431086716][/DOUBLEPOST]
Ај носи се у курац, ти ебам биполарното сушстество.
Имаш ли ти поим од животот. Тој протест беше 2008 - пред 7 години. Немаше никаков инцидент и имаше луѓе од сите партии. Сигурен сум дека и многу други од форумов биле тогаш таму. Толку ти е паметот ко на златна рипка затоа те манипулира кој стигне.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Луѓето што протестираа се оградија од муабетите дека опозицијата е организатор, што е нормално пошо таа е вистината.
Е сеа, преку медиумите цел к** го јаде СДС, што е добро, пошо тие имаат можност да се бранат преку истите медиуми.

Никогаш не ми стана јасно зошто повеќе сили се трошат за бегање од опозицијата него напад на владата, кога може да се оскористат максимално овие првиве.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Ова ми е копирано од еден фејсбук профил, каква е постапката при лишување од слобода. Така да не треси молим те.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ова ми е копирано од еден фејсбук профил, каква е постапката при лишување од слобода. Така да не треси молим те.
Па пиши чиј е статусот. Чекај да погодам - Најчевска или Шилегов?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
ебр генерализира и мава се пред нив, зошто си дел од толпа и тоа е во ред а Агда кога ти пиша дека сите во мвр се ѓубриња, тоа не е во ред, пошто не е убаво да се генерализира :)

.
Пред утакмицата со Стеауа, пред градски на шеталиштето фрлија солзавец и маваа обични луѓе, што седеа у кафаната. па сеа ти види.
Човек (доктор по професија), седи у кафаната надвор, со пријател, глеа дим гужва, станува да плати му приоѓа келнерот, од димот излегуе желка и го удира, овој паѓа (келнерот се повлекува). Оти бил станат....
Примери милион и еден.

А ова ботовиве можат и поголеми небулози да лупаат, верувај. Чекај само да видиш.

Последно уредено:
Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Морам да те разочарам. Ниту ги следам, ниту ги имам за пријател на фејсбук.

Крај краева, што е битно? Прекршен е позитивен законски пропис, односно прекршена е процедурата при апсење. Отвори го законот, прочитај.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Пред утакмицата со Стеауа, пред градски на шеталиштето фрлија солзавец и маваа обични луѓе, што седеа у кафаната. па сеа ти види.
Човек (доктор по професија), седи у кафаната надвор, со пријател, глеа дим гужва, станува да плати му приоѓа келнерот, од димот излегуе желка и го удира, овој паѓа, келнерот се повлекува. Оти бил станат....
Примери милон и еден.

А ова ботовиве можат и поголеми небулози да лупаат, верувај. Чекај само да видиш.
Нас во Ѓорче почнаа да не бркаат (ова вечерта, пред крај) зошто обезбедија простор, веќе пред крај со разбивање на толпа и стојат тројца, обезбедуваат простори на едниот му падна пендрак. Јас лично, му се дупнав од смеење во фаца.

Next thing you know.....we were running down the street :D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Најчевска, Милчин, Коља....

Замисли колку треба да си течен и да смрдиш, за вакви проливи изгледаат цветно у споредба со тебе.

(секако, не зборам за тебе лично, figure of speech)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Имаш ли ти поим од животот. Тој протест беше 2008 - пред 7 години. Немаше никаков инцидент и имаше луѓе од сите партии. Сигурен сум дека и многу други од форумов биле тогаш таму. Толку ти е паметот ко на златна рипка затоа те манипулира кој стигне.
Не излага на протести
Бил на протести
Бил ама пиел пиво

Па добро, не си биполарен, само си дудлач

Или двајца пишувате од профилот па не можете да се договорите?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не излага на протести
Бил на протести
Бил ама пиел пиво

Па добро, не си биполарен, само си дудлач

Или двајца пишувате од профилот па не можете да се договорите?
Досега сите мислев дека сфатија дека зад овој јузер и тој на Фринге или седат поделени особи или тројца пишат од исто време. Затоа игноре и без цитирање.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom