Фирма во Словенија

Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
malce mie cudno oti tolku lesno moze dase sredi rabotata....so eden razgovarav jas mi kaza deka moze dami sredi se,toj keja brka rabotata,mi vika deka ke dobijam viza D i deka posle mozam da rabotam so firmata vo EU,[DOUBLEPOST=1430862853][/DOUBLEPOST]naprimer mozam so mojata firma da odam vo germanija i pravam dogovor so druga firma i pocnuvam so rabotata,,,,uste mi kaza deka poprven mene keme zeme otkolku nekoj so germanska viza rabotna ,oti za mene nisto ne plakja...[DOUBLEPOST=1430863322][/DOUBLEPOST]i vizata D rabotna lie ili ima druga nekoja dozvola stoe za rabota,,[DOUBLEPOST=1430863676][/DOUBLEPOST]ve molam ako moze damigi pojasnite malce rabotite...vi blagodaram odnapred

Последно уредено:

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.679
Поени од реакции
14.561
И мене ме интересира тоа, колку време трае работната дозвола? Додека ти е активна фирмата или?

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
И мене ме интересира тоа, колку време трае работната дозвола? Додека ти е активна фирмата или?
Зависи за која држава се работи.
Конкретно за Швајцарија, првата работна дозвола е 90 дена, а после до крајот на календарската година. Инаку, за да може да те вработат во словенечка фирма (и да те праќаат на терен во другите западноевропски земји) сега прво мора да имаш регулирано постојан престој во Словенија. Се опаметија Јанезите, не даваат престој туку така.

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.154
Поени од реакции
4.038
Малце не разбирам како тоа планираш од една страна да водиш бизнис во Словенија, а од друга страна да работиш во Германија, и како ќе ги водиш двете работи истовремено?

Добра е алтернативава, не сум знаел за ова, ама реално неможе баш човек двете работи озбилно да ги прави... А и ќе треба одреден капитал да се инвестира...

Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
firmata e samo zada mozes slobodno kako poedinec preku svoja firma vo EU da raboris..

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
firmata e samo zada mozes slobodno kako poedinec preku svoja firma vo EU da raboris..
И ти враќаат и ДДВ. Со ова бг пасошот паѓа во вода. Русите и украинците оваа финта ја прават веќе подолго време

Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
ali mene me interesira,dogovorot tamu so drruga firma naprimer.koj dokumenti se davaat,dali ke bide prifatlivo od negovata strana ili ima precki,i koga kontrola ke naide na mestoto na koe se raboti sto dokumenti kontrolata baraat,

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
ali mene me interesira,dogovorot tamu so drruga firma naprimer.koj dokumenti se davaat,dali ke bide prifatlivo od negovata strana ili ima precki,i koga kontrola ke naide na mestoto na koe se raboti sto dokumenti kontrolata baraat,
Добиваш работна дозвола и уживаш. Нема замарање работиш и на крај данок ти враќаат

Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
stvarno e super,[DOUBLEPOST=1430944764][/DOUBLEPOST]sigurno e ista situacijata i so bugarija

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
stvarno e super,[DOUBLEPOST=1430944764][/DOUBLEPOST]sigurno e ista situacijata i so bugarija
Не е исто. Со бг пасош си третиран како третокласен "европјанин". И со МК пасош и работна дозвола ќе имаш многу подобар третман.

Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
ama i bugarija e isto kako slovenija vo EU se i dvete drzavi

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Добиваш работна дозвола и уживаш. Нема замарање работиш и на крај данок ти враќаат
Ај бе не го лажи. Не е пљукни залепи работата. Контроли има секој месец и бараат документација за се и сешто.

Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
da da vo pravo si,jas za kontroli i zboruvam,a kade i da otvoris firma vo zemja stoe clenja na EU zakonite se isti..a tie mozebi sto negi sakaat kako luge toa e nesto drugo,

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
da da vo pravo si,jas za kontroli i zboruvam,a kade i da otvoris firma vo zemja stoe clenja na EU zakonite se isti..a tie mozebi sto negi sakaat kako luge toa e nesto drugo,
Контроли има ама и буташ некое евренце и замижуваат. Поголеми цигани се европјаните од сите.

Kajgana Shop

На врв Bottom