Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Досега, Груевски поднесе оставка за 3 дена, ДУИ напушти влада, странците тотално не изолираа и ни спремаат санкции и ГТЦ е спасен. Богами некој пуши добра трева. :D
Странците па баш не гледам и дека нешто многу го дружат Пастирот. Заев уште кога се нафатил да ги тера бомбите бил свесен со кој си има работа и дека можно е да биде уапсен и осуден, а и да има закани по живот на негови најблиски. Ама баш признание мислам дека нема да има. Ќе го уапси, не викам не, само жешкиот компир ќе биде у негови раце после.

Странците па баш не гледам и дека нешто многу го дружат Пастирот. Заев уште кога се нафатил да ги тера бомбите бил свесен со кој си има работа и дека можно е да биде уапсен и осуден, а и да има закани по живот на негови најблиски. Ама баш признание мислам дека нема да има. Ќе го уапси, не викам не, само жешкиот компир ќе биде у негови раце после.
Џабе ќе се натегаме. Останува да почекаме до септември и да видиме. А Заев нема да биде апсен за во притвор. Во тек на целиот судски процес ќе биде на слобода и може да си објавува што сака.

Најискрено Скопје воопшто не ме тангира, уште помалку ГТЦ кој не ми личи на некое здание кое иницира стендалов синдром и дали ќе се прекрои во барок или пак ќе се направат охридски чардаци на него воопшто не ми е битно.
Претпоставувам дека секој разумен човек кој нема сентименталност кон ваков објект би бил рамнодушен кон мол.
Единствено нешто сакам да биде тоа реновирање најефтино можно и да не се трошат државни пари на него.
Ако општина Центар успеа да си собере пари за негово реновирање тоа би било најдобра варијанта.
Толку околку тоа...

Како што се знае референдумот за ГТЦ не успеа заради недоволната излезеност.
Политичките силе во Центар излегоа со два дијаментрално спротивни ставови, од кои едните викаа дека се работи за бојкот, додека другите дадоа образложение дека граѓаните го бојкотираат самоволно референдумот од причина што не сакаат да поддржат ваква иницијатива.
Но факт е дека сите тие 60% граѓани на Центар што не излегоа не се заинтересирани за изгледот на ГТЦ. (Еве нека бидат 50% и 10% луѓе кои не биле во можност да се појават на гласање од разни објективни причини)
Луѓето што ги тангира изгледот на ГТЦ со повеќе од 90 % гласаа да остани стариот изглед на ГТЦ, но заради останатите 50% што не се заинтересирани за изгледот на ГТЦ сега треба на истиот да се потроши пари за да се барокозира.

Која е логиката што вели дека тие неизлезени 50% регистрирани гласачи сакаат да биде ГТЦ со барокна фасада?
Можеби не сакаат, туку едноставно немаат никакво мислење за изгледот на ГТЦ слично како мене.

Никој не ги споредуваше тие две партии што ти ги спомна, погодуваш напамет што се пише, без да ги читаш мислењата.
:aplauz:

Се праиме сеа улави.. ма ајде ти се молам... :facepalm:

Ако вака го замислиле
http://a1on.mk/wordpress/archives/157167
http://emagazin.mk/vesti/vest/8573?title=(фoto)-kako-nje-izgleda-gtc-vo-barok?

како да не влегуваш у продавница ами у музеј за кој никој не знае колку ќе чини. Вака нешто можеби треба да личи за влада, собрание или архив ама за трговски центар...Чудо кое не знам баш дека има врска со нашево поднебје и македонски градби. Од оригиналниот објект со некоја замисла на "брод" ќе испадне реплика на Партенон со византиски куполи.

Џабе ќе се натегаме. Останува да почекаме до септември и да видиме. А Заев нема да биде апсен за во притвор. Во тек на целиот судски процес ќе биде на слобода и може да си објавува што сака.

http://www.plusinfo.mk/vest/24050/n...sm-vo-sobranie--varijanta-za-izlez-od-krizata

Ме интересира чисто дури сме кроз офтопик у темава, од внатрешни извори, има врка оваа глупост што е напишана, или е само уште една пуста желба како што беа америчките булдожери пред 10-тина дена?

Зошто Груевски би се согласувал на компромиси на сеуште непочнати судски процеси со истрага во тек кога сеуште ништо не е докажано.

http://www.plusinfo.mk/vest/24050/n...sm-vo-sobranie--varijanta-za-izlez-od-krizata

Ме интересира чисто дури сме кроз офтопик у темава, од внатрешни извори, има врка оваа глупост што е напишана, или е само уште една пуста желба како што беа америчките булдожери пред 10-тина дена?

Зошто Груевски би се согласувал на компромиси на сеуште непочнати судски процеси со истрага во тек кога сеуште ништо не е докажано.
Можно е. Само хронологијата личи на пуста желба. Реконструкција многу веројатно ќе има, ама откако судот ќе утврди вина. Тој е првичниот план на Груевски. За да отстапи од него, треба да добие нешто за возврат.

А замена на Зврлевски со друг јавен обвинител е можно и сега. Ама не гледам што суштински тоа би сменило. Сем што би додало легитимитет на процесот.

Можно е. Само хронологијата личи на пуста желба. Реконструкција многу веројатно ќе има, ама откако судот ќе утврди вина. Тој е првичниот план на Груевски. За да отстапи од него, треба да добие нешто за возврат.

А замена на Зврлевски со друг јавен обвинител е можно и сега. Ама не гледам што суштински тоа би сменило. Сем што би додало легитимитет на процесот.

Дури и Мијалков би го жртвувал? Не ми се верува тоа.

Дури и Мијалков би го жртвувал? Не ми се верува тоа.
Тоа е жртва што мора да ја направи, ако сака меѓународната заедница да му ги легитимира наредните чекори. И сите во светот да прифатат дека само Верушевски слушал, пак некој треба да понесе одговорност. А тука Мијалков е првото име.

Ќе се крши Грујо долго кога ќе ги носи овие одлуки. Човекот што највеќе од се цени лојалност, сега ќе мора да биде нелојален кон дел од најблиската екипа. Ако успее да го истера процесот без никој да понесе одговорност, а истовремено успее да издејствува генерално позитивна оценка за се тоа од меѓународен фактор, ќе треба да влезе во учебници. Не ми е веројатна таква разврска.

Само интересно е да се забележи како СДСМ почна да пушта пробни балони преку нивните медиуми во кои споменува враќање во Собрание. Прво однесоа документи во обвинителство, сега намигнување за враќање во Собрание и дефакто легитимирање на последните избори. Интересни внатрешни пресврти има таму.

Тоа е жртва што мора да ја направи, ако сака меѓународната заедница да му ги легитимира наредните чекори. И сите во светот да прифатат дека само Верушевски слушал, пак некој треба да понесе одговорност. А тука Мијалков е првото име.

Ќе се крши Грујо долго кога ќе ги носи овие одлуки. Човекот што највеќе од се цени лојалност, сега ќе мора да биде нелојален кон дел од најблиската екипа. Ако успее да го истера процесот без никој да понесе одговорност, а истовремено успее да издејствува генерално позитивна оценка за се тоа од меѓународен фактор, ќе треба да влезе во учебници. Не ми е веројатна таква разврска.

Само интересно е да се забележи како СДСМ почна да пушта пробни балони преку нивните медиуми во кои споменува враќање во Собрание. Прво однесоа документи во обвинителство, сега намигнување за враќање во Собрание и дефакто легитимирање на последните избори. Интересни внатрешни пресврти има таму.

Во таква една разврска не можеш да кажеш дека ефектот од бомбите е само 400 гласа повеќе во Центар. Да го натераш Груевски да се откаже од тимот со кој е заедно повеќе од 10 години, со неговиот inner circle, тоа веќе е голем ефект, и тоа покажува дека не е баш се чисто и невино во владеачките кругови.

Од друга страна одговорност веројатно треба да има пред се од една основна причина, како е можно да дозволиш 10 години Верушевски и неговата клика да ти работат во твојата служба, да ти роварат и подрвиаат, знаејќи го нивното минато (Големото уво, 2001 и сл) и притоа да не успееш на време да се отерасиш од нив, за прецизни, тактични и пресметани луѓе како што се овие сегашниве од ДПМНЕ, тоа е ептен голем пропуст.

Интересно е тактиката на борба против „режимот“ на самопрогласените партизани, со доставување на докази во „режимското ЈО“, очекуваш „режимските судови“ да пресудат во твоја корист, наговестуваш враќање во „режимското“ собрание, би прифатил избори организирани од владата на „режимот“ на чело со „диктаторот“ (само без 2-3 министри). Ама добро, и партизаните за време на војната соработуваа со Германците, иако тоа вешто е прекривано во историјата и никој не сака за тоа да зборува.

Во таква една разврска не можеш да кажеш дека ефектот од бомбите е само 400 гласа повеќе во Центар. Да го натераш Груевски да се откаже од тимот со кој е заедно повеќе од 10 години, со неговиот inner circle, тоа веќе е голем ефект, и тоа покажува дека не е баш се чисто и невино во владеачките кругови.

Од друга страна одговорност веројатно треба да има пред се од една основна причина, како е можно да дозволиш 10 години Верушевски и неговата клика да ти работат во твојата служба, да ти роварат и подрвиаат, знаејќи го нивното минато (Големото уво, 2001 и сл) и притоа да не успееш на време да се отерасиш од нив, за прецизни, тактични и пресметани луѓе како што се овие сегашниве од ДПМНЕ, тоа е ептен голем пропуст.

Интересно е тактиката на борба против „режимот“ на самопрогласените партизани, со доставување на докази во „режимското ЈО“, очекуваш „режимските судови“ да пресудат во твоја корист, наговестуваш враќање во „режимското“ собрание, би прифатил избори организирани од владата на „режимот“ на чело со „диктаторот“ (само без 2-3 министри). Ама добро, и партизаните за време на војната соработуваа со Германците, иако тоа вешто е прекривано во историјата и никој не сака за тоа да зборува.
Тие 400 гласа во Центар се повеќе некој вид на релевантна мерка за изборниот ефект што би го имале бомбите. Инаку, сами по себе имаат политичка тежина. Ако ја ставиш истава афера, пред било кој друг премиер досега, сем Груевски, имаш промена на власт. Љубчо ќе се договореше уште првиот ден (како што направи), Бучковски ќе се самоубиеше некако, Бранко ќе смислеше стратегија како да се справи, па после 2-3 недели ќе му досадеше да ја спроведува и ќе баталеше.

Јас сум убеден дека Грујо ќе направи се, па дури и повеќе од се, за делот на одговорност да заврши на луѓето кои лесно можат да се разместат, и разместувањето не би го сфатиле како пуштање низ вода. Тоа значи луѓето за кои Груевски не е “шефе“. А такви се само двајца, Мијалков и Протуѓер, од кои вториов му е незаменлив. Ама не сум убеден дека странците ќе му дозволат преземањето на одговорност да заврши само на Мијалков. Кој патем, целосно се согласувам, направи огромен пропуст, во сопствен двор.

Дали е заменлив кадарот? Ставрески и Мартин се незаменливи, Гордана е ептен тешко заменлива, затоа што е жена, а тоа си носи политичка тежина. Затоа мислам дека Груевски ќе стои на апсолутистички позиции уште некое време, ќе чека СДСМ да направи уште повеќе отстапки, за листата на имиња на крај да биде што покуса и што побезболна.

Ама во секој случај ќе има нови имиња, и ВМРО од позиција на целосна комоција ќе треба да се врати во позиција на апсолутна претпазливост. Ќе мора да дејствува како во периодот 2006-8 и секој министер да го посети буквално секое населено место, до најзатуцаното село, во наредниве 2 години. Од тој аспект, бомбите направија потрес.

Последно уредено:

http://plusinfo.mk/vest/24051/plano...-star-trik-na-gruevski-–-sdsm-nema-da-nasedne
Дали е ова сериозно? Два пати си пушташ преку свои медиуми ваква патка за да опипаш пулс и после демантираш:-)

Споменикот на Цар Самоил ќе биде преместен затоа што го попречува поплочувањето кое се врши на плоштад Македонија околу споменикот Воин на коњ. Од своето моментално лежиште споменикот ќе се постави за неколку чекори поназад, односно на самиот влез во кафеаната „Пелистер“.

IMG_20150430_152356-640x320.jpg

IMG_20150430_152427.jpg

http://a1on.mk/wordpress/archives/484587

На сите им пречеше овој споменик кој што беше поставен некако на сред пат, иако го преместуваат ми се чини пак ќе смета.
За трошоци веќе не е интересно да се зборува, имаме ние.

Никаде никој не објавува резулати од референдумот за гтц а слабо следам вести последно време па може некој да ми објасно што се десеи?

Никаде никој не објавува резулати од референдумот за гтц а слабо следам вести последно време па може некој да ми објасно што се десеи?
десила се десилица

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom