Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 октомври 2014
Мислења
513
Поени од реакции
1.007
Мислам дека да, зошто ако правш влез во Еу со македонскиот, мора за 90 дена да ја напуштиш државата..... откако ќе си го земеш пасошот само на македонска граница го даваш македонскиот, а на сите останати граници го подаваш бугарскиот..... ама сепак убаво распрашај се како иде работава...... Инаку тоа со здравствената картица , немаш гајле. Во Германија, чим се вработиш автоматски ти се одбива од плата за здравствено, и по пошта ти праќаат картица. Верувам и во Белгија е некој сличен принцип/ Среќно :)
Taka e sekade kaj sto se vrabotuvas ti odbivaat od platata za zdrastveno i nema potreba od takvi kartici i vo vrska so pasosot normalno deka ako ja napusti drzavata so mkd pasos togas ke treba za 3 meseci da se vrati pa da pojde so bugarskiot pasos :)[DOUBLEPOST=1429707852][/DOUBLEPOST]
Имам и јас едно прашање ?? Колку е сигурно сега да се вади БГ пасош ?? Дали да почнам процедура или не ?? Знам дека е стегнато сега ама искуства ?? Фала ви !!
Jas mislam deka mozes da zapocnis procedura za da ne gubis vreme I taka odkoga ke apliciras prv pat ke cekas nekojsi 7 do 9 meseci a do togas ke se znaaat izmenite na zakonot za bg pasosite i ako e vo pozitivna nasoka sto 99,9% taka kee togas kesi prodolzis so procedurata :)

пм=MGLpM

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.409
Поени од реакции
3.318
[DOUBLEPOST=1429707852][/DOUBLEPOST]
Jas mislam deka mozes da zapocnis procedura za da ne gubis vreme I taka odkoga ke apliciras prv pat ke cekas nekojsi 7 do 9 meseci a do togas ke se znaaat izmenite na zakonot za bg pasosite i ako e vo pozitivna nasoka sto 99,9% taka kee togas kesi prodolzis so procedurata :)[/quote]

Фала за брзиот одговот, јас се спремав летово да почнам со процедура..

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
2013 не е уште завршена, завршено е разгледувањето на документите , значи тие што требало да се врататат на дополнителна се вратени а другите што не се вратени(што имаат комплет документација) чекаат да бидат одобрени.
На пр. 16554/2013--дополонителна
16556/2013-- доп'лнителна проверка.
17229/2013--задолжителна
17444--дополнителна

Значи додека сите бројчиња од 2013 не излезат дали на дополнителна дали во протоколи, 2014 нема да ја започнат. Знаејќи дека сега се негде околу 15000/2013 стигнати со протоколите....Ќе оди брзо дека малку се ама сепак до 17500 има уште бааги бројчиња....Така да 2014 ќе забави малку....+ сега ако се изглаза законот сите да можат да бидат одобрени(тие што се вратени) прво нив ги завршувааат од 2012 па дури тогаш од 2014...Така да ни останува да се молиме да нема никакви застои.
Затоа досега нема разгледано ние едно досие од 2014.
Nemora da znaci toa sto go kazuvas toa e samo pretpostavka .
Site brojki od 2013 se pregledani i pileka izlavaat vo portokoli prost primer ke dadam kako sto brojkata 17 500 ima ukaz i covekot mozebi si go pidignal veke drzavjanstvoto i ke ima pasos vo raka koga ke mu izlezi brojkata vo protokol isto taka ke si tecat i brojkite od 2014 po iat primer kako navedeniot .
Brojkite od 2012 i 2013 se zavrseni i site dokumenti se rasporedeni dali so ukaz ili dopolnitelna i tie se posebna prica isto taka i sega i 2014 koga ke ja pocnat edni dokumenti odat na edna strana drugi na druga. Nema sto nekoj da ceka da se cistat ili neznam so dokumentite se iscisteni i si ima za sekoja brojka procedura.

пм=MGLpM

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.409
Поени од реакции
3.318
Знаете некој сигурен посредник ?? Колку пари бараат ??

S

Sukhoi-27

Гостин
Site brojki od 2013 se pregledani i pileka izlavaat vo portokoli prost primer ke dadam kako sto brojkata 17 500 ima ukaz i covekot mozebi si go pidignal veke drzavjanstvoto i ke ima pasos vo raka koga ke mu izlezi brojkata vo protokol isto taka ke si tecat i brojkite od 2014 po iat primer kako navedeniot .
Brojkite od 2012 i 2013 se zavrseni i site dokumenti se rasporedeni dali so ukaz ili dopolnitelna i tie se posebna prica isto taka i sega i 2014 koga ke ja pocnat edni dokumenti odat na edna strana drugi na druga. Nema sto nekoj da ceka da se cistat ili neznam so dokumentite se iscisteni i si ima za sekoja brojka procedura.
Jas podnesov dopolnitelni dokumenti i seuste nemam odgovor

Член од
21 август 2010
Мислења
140
Поени од реакции
210
Не се согласувам.... Конкретно на пример 17229 и 17500 се на задолжителна... А многу броеви околу нив се на дополнителна. Точно е дека едни документи одат на една или друга страна ама тие што се на дополнителна кога им ги прифаќаат дополнителните документи пак ги враќаат прво на задолжителна и автоматски влегуваат во нормален тек на разгледување(најмал број и најмала година=приоритет)....проверете убаво ќе видите дека има многу броеви од 2013 се уште се на задолжителна.

Член од
18 декември 2014
Мислења
106
Поени од реакции
16
Дали некој може да ми каже како буквата Ј да ја пишам во името мое за ДАБЧ. дали се пишува ј (бугарско) ili ј

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Дали некој може да ми каже како буквата Ј да ја пишам во името мое за ДАБЧ. дали се пишува ј (бугарско) ili ј
доколку потполнуваш на кирилица: ј (и со надреден знак горе)

S

Sukhoi-27

Гостин
Не се согласувам.... Конкретно на пример 17229 и 17500 се на задолжителна... А многу броеви околу нив се на дополнителна. Точно е дека едни документи одат на една или друга страна ама тие што се на дополнителна кога им ги прифаќаат дополнителните документи пак ги враќаат прво на задолжителна и автоматски влегуваат во нормален тек на разгледување(најмал број и најмала година=приоритет)....проверете убаво ќе видите дека има многу броеви од 2013 се уште се на задолжителна.
Eve primeri.Treba uste da ima protokoli od 2013.

Преписката № 13342/2013.
Преписката е в'рната за доп'лнителна проверка.

13341/2013
Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции.

Преписката № 13340/2013.
Молбата Ви е уважена.
Вашата преписка е вклјучена в Указ 42 от 2015 година.[DOUBLEPOST=1429711864][/DOUBLEPOST]
Ј е И со капче.

http://images.lingvozone.com/languages/Language Information35_files/image002.jpg

Член од
18 декември 2014
Мислења
106
Поени од реакции
16
доколку потполнуваш на кирилица: ј (и со надреден знак горе)
Не те разбирам што значи тоа надреден знак

Не знам која да ја користам македонската или Бугарската тастатура, пошто бугарската ми пише со буква што не е иста со таа во пасошот.

Член од
24 јануари 2013
Мислења
273
Поени од реакции
316
Не те разбирам што значи тоа надреден знак

Не знам која да ја користам македонската или Бугарската тастатура, пошто бугарската ми пише со буква што не е иста со таа во пасошот.
napishi mi go zborot sto sakas da go pishes!!

Член од
21 август 2010
Мислења
140
Поени од реакции
210
Eve primeri.Treba uste da ima protokoli od 2013.

Преписката № 13342/2013.
Преписката е в'рната за доп'лнителна проверка.

13341/2013
Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции.

Преписката № 13340/2013.
Молбата Ви е уважена.
Вашата преписка е вклјучена в Указ 42 от 2015 година.[DOUBLEPOST=1429711864][/DOUBLEPOST]
Ј е И со капче.

http://images.lingvozone.com/languages/Language Information35_files/image002.jpg
И тоа уште многу протоколи...

Член од
18 декември 2014
Мислења
106
Поени од реакции
16
дали може некој да ми каже за дали бугарска тастатура (азбука) или македонска азбука да се користе. Пошто различни се буквите во пасошот. За ДАБЧ пријавување.

Јован Пејачески

како да се напише како што е во пасошот или со бугарска азбука ке биде различно

фала многу.

Последно уредено:
Член од
17 декември 2014
Мислења
87
Поени од реакции
87
Vcera bev da si podignam drzavjanstveto procedurite se mn ednostavno no zabelezav deka update na podatocite pravat posle eden mesec moeto brojce na primer e izlezeno na 23 Mart a me azuriraa na 17 april :) :) :) taka da ako imate nekoj posrednik da ve proveruva vo sofija vo ministerstvoto za pravda ima istaknato listovi na 5ti sprat kade se podignuva drzavjanstvoto
Pozdravv so sreka na site i so gospod napred

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom