Помош, проблеми, прашања, совети...

H

HoT IcE

Гостин
Го имам лаптопов 3 години пуни, и отсекогаш е на кулерпад и го бришам од прашина, ама се мислам дека му е редно да се отвори и да се исчисти и од внатре и подмачка. Се работи за ASUS X54C, најдов ја линк на youtube од некој тип како детално го отвара, чисти, подмачкува и склапа, вака не ми изгледа ништо компкицирано што не би можел ја да го средам. Овде па за беда во Куманово има само еден сервис што чисти лаптоп, ама многу бараат плус некако немам верба у нив. Може нешто да заебам страшно при чистење, и да му се нафаќам сам да го чистам или да барам луѓе? И кога би го чистил ја, со каква паста да го подмачкам.

Т

Триптико

Гостин
@HoT IcE ако си решил сам свој мајстор да бидеш, сликај или запишувај чекор по чекор што правиш. За да можеш да се вратиш назад по обратен редослед. Не е толку страшно, ама не е ни 5мин работа. Гледај го видеото неколку пати, па отварај.

H

HoT IcE

Гостин
Дада затоа ве прашувам што како. Првпат ќе ми биде да отварам лаптоп, куќиштево на компјутер знам да го склопам и расклопам на памет, а што го гледав видеово не ми изгледа комплицирано ни на лаптоп.

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
Дада затоа ве прашувам што како. Првпат ќе ми биде да отварам лаптоп, куќиштево на компјутер знам да го склопам и расклопам на памет, а што го гледав видеово не ми изгледа комплицирано ни на лаптоп.
Глупаво е со сликање, не се гледаат сите штрафчиња..
Јас вака прам: Си прам мапа на опаковката на лаптопот на посебна хартија, секое штрафче и флет кабле си го запишувам што големина и од која дупка излегува.
Види таму пази на тастатурата кога ќе ја вадиш да не го оштетиш флет кабело

H

HoT IcE

Гостин
Глупаво е со сликање, не се гледаат сите штрафчиња..
Јас вака прам: Си прам мапа на опаковката на лаптопот на посебна хартија, секое штрафче и флет кабле си го запишувам што големина и од која дупка излегува.
Види таму пази на тастатурата кога ќе ја вадиш да не го оштетиш флет кабело
Добра идеја, фала ти многу, ќе пишам што сум направил :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Како би функционирал SATA 3 SSD на SATA 2 контролери.....претпоставувам дека Lenovo G560 е со САТА 2. И колку им е од прилика векот на овие хард дискови.
Негде околу 120 гига да биде, и да не има некој предлог за таков хард диск.....не многу скап нормално :)

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.886
Поени од реакции
25.165
Склопував делови од нов компјутер и налетав на неколку проблеми. Ќе бидам многу благодарна ако некој одвои енергија и време да ми помогне да ги решам.
Прво, без да знам дека пиновите кај процесорот не смеат да се чепкаат и искриват, чепнав таму кога го местев. Го склопив некако компјутерот(лаички) гледајќи јутуб видеа, компјутерот стартуваше една секунда. Мислејќи дека сум ги зезнала пиновите кај процесорот, отворив и гледав да исправам... Еве ги како изгледаат:
Прегледај го приврзокот 98629

Се сомневам дека овој доле е сеуште искривен. Енивеј, при затворање, приметив дека кулерот не сум го „заклучила“ добро првиот пат, го направив тоа сега. После ова, компјутерот стартува, но графичката не функционира, исто и усб-то(ни задни, ни предни). Се надевам дека проблемот е во грешно поврзување, а не во процесорот. Графичката, освен конекција со матичната плоча, нема друг приклучок. Еве ги имињата на сите делови:

LC Power Pro-Line PRO-925B - miditower - ATX
ASUS P8Z77 V-LX
Intel Core i5-4670K Haswell - Box
Kingston HyperX Fury DDR3-1866 SC - 8GB
Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming - 2GB
NVIDIA Game - F2P Warface/Heroes/Path
ASUS DRW 24F1ST - DVD±RW- (±R DL-) / DVD-RAM-

Еве и како изгледа во куќиштето:
Прегледај го приврзокот 98630
Пак јас. Ќе склопувам компјутер и ќе ја користам матичната од цитатов. Какви делови ми требаат и колку рам? Не сакам да купам погрешни како претходно, затоа да си прашам. Значи потребни ми се процесор и графичка(и евентуално рам, ако имам потреба). Компјутерот ќе го користам за гејмање.

А да, напојување од колку вати?

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Како би функционирал SATA 3 SSD на SATA 2 контролери.....претпоставувам дека Lenovo G560 е со САТА 2. И колку им е од прилика векот на овие хард дискови.
Негде околу 120 гига да биде, и да не има некој предлог за таков хард диск.....не многу скап нормално :)
Во работа како обичен корисник нема да осетиш голема разлика во перформанси на сата 3 во ahci мод брзината е 520 мб а со сата два ке ти биде 300 mb горе доле се на се во обична работа не се секаваат овие перформанси губиш само на бенчамрци,работниот век е 5 години па нагоре значи имаш многу многу TB за да го полниш се додека не хо умреш тоа би дошло секој ден да запишуваш по 10-15 GB едно 7-8 години

Sent from my SM-N910F

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Пак јас. Ќе склопувам компјутер и ќе ја користам матичната од цитатов. Какви делови ми требаат и колку рам? Не сакам да купам погрешни како претходно, затоа да си прашам. Значи потребни ми се процесор и графичка(и евентуално рам, ако имам потреба). Компјутерот ќе го користам за гејмање.

А да, напојување од колку вати?
Имаш грешка во матичната и процесорот таа матична е за 3 генерација а ти си одбрала процесор од 4 генерација :)

Sent from my SM-N910F

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.886
Поени од реакции
25.165
Имаш грешка во матичната и процесорот таа матична е за 3 генерација а ти си одбрала процесор од 4 генерација :)

Sent from my SM-N910F
Тоа го знам и го решив. Сега сакам да ја искористам само матичната и да земам нов процесор и графичка.

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Тоа го знам и го решив. Сега сакам да ја искористам само матичната и да земам нов процесор и графичка.
А оти ке зимаш нов процесор тој е сосема доволен за гејминг башка е отклучен за клокање нема потреба да фрлаш пари на процесор кога веке имаш мокен процесор вложи ги парите на ссд и графичка и некое добро напојување

Sent from my SM-N910F

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.886
Поени од реакции
25.165
А оти ке зимаш нов процесор тој е сосема доволен за гејминг башка е отклучен за клокање нема потреба да фрлаш пари на процесор кога веке имаш мокен процесор вложи ги парите на ссд и графичка и некое добро напојување

Sent from my SM-N910F
Тој веќе го користам на друг компјутер, како и сите останати делови освен матичната. Е сега, имам еден стар компјутер, изгледа графичката му рикна. Ќе го отворам и ќе видам што процесор има, па ќе пишам. Ако одговара на матичната, ќе треба само графичка да земам.

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Пиши ја матичната и процесорот само

Sent from my SM-N910F

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Сакам и јас да склопам компјутер или таму кај што ќе ги купувам деловите па ако сака неко по упатен да ми каже дали овие компоненти една со друга одговараат

housing:Delux DLC-MU303 Midi ATX Case
power:CoolerMaster GX Lite 500W RS500-ACABL3-EU GX Lite 500W 80% single 12V rail
mother board:ASROCK B85M Pro3
processor:Intel i3-4130 3.40GHz/Intel i3-3250 3.50GHz Box
ram memory:Kingston 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM
graphic card: AFOX NVIDIA GT730-PCI-E 4GB DDR3

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Графичката ти е тиња невидена кај ја одбра,батали ја ASrock земи асус или гигабајт матична

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom