Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Се извинувам за прашањево,сигурно е одговорено наназад,но ме интересира како точно ке гласи законот и дали лична карта за постојано пребиваване во Б'лгарија,која што ја имам од периодот кога студирав таму,ке ми врши некаква улога?

Однапред благодарам ;)
Лична карта ? За да имаш лична карта треба да имаш гражданство, нај-веројатно имаш предвид карта за временно пребиваване или нешто такова ? Имам един пријател, чието семејство е в Б'лгарија от 20 години, арменци, '94 набор е но все оште не се води б'лгарски гражданин и има лична карта за постојанно пребиваване, нешто подобно, слично. Мислја че има конкретни изискванија за да добиеш гражданство на база X време пребиваване/живеене, за всеки мај е конкретно.

Член од
13 април 2015
Мислења
52
Поени од реакции
28
ke mi dade li nekoj link od BG. voen arhiv za periodot od 41-45 god. da vidam da ne imam nekoj rodnina so sluzel vojska vo toa vreme

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
ke mi dade li nekoj link od BG. voen arhiv za periodot od 41-45 god. da vidam da ne imam nekoj rodnina so sluzel vojska vo toa vreme
Вјарвам, че так'в линк нема. Над половин милион души нема как да се вкарат во ПДФ фајл за свободно разпространение. Веке цитирах една книга, којато може да с'д'ржа личниот состав на армијата.

Ако имаше линк што е смисолот точно од постоенето на Военниот архив ?!? По таа логика директно од Воениот архив да пратаат на сите "наследници" документи на нивните роднини, кои служеле во армијата + бонус подготвен пасош и сè е шест поени.

Последно уредено:
Член од
14 април 2015
Мислења
24
Поени од реакции
43
AKO ZNAE NEKOJ KAKO DA PROVERAM VO VOJNIOT ARHIV OD 1941 DO 1944 NEKA PISE

Член од
11 април 2012
Мислења
4.756
Поени од реакции
5.506
Глуп си, ретардиран, со посебни потреби или што е проблемот.
Прво има само 1 воен архив и тој е за 1ва светска војна за 2ра, за 3та 4702874023та и така натаму. Исто и за балкански војни и други глупости. Тој е архивот во велико трново доста спамираш со 1но исто прашање како само ти да си важен и само на тебе да ти гори под нозе.
Тоа што е постирано е документ од време на прва светска војна кој некој случајно го нашол барајки низ веб страната на архивот барај убаво низ нивната страна може и ќе најдеш иако беше кажано дека нема веќе незнам колку пати.
Прати им маил во архивот со податоците кои ги бараат и нека проверат ти сам неможеш мн да направиш. И да најдеш во некој таков документ како тој погоре постиран ништо не ти значи ако од архивот не ти издадат уверение дека е стварно така.
Заклучок место да не спамираш тука со глупости обрати се на правото место и чекај да видиш што они ќе ти кажат.
@gogotaci ти сам неможеш никако да провериш се што можеш да направиш е да пратиш маил во архивот во велико трново со податоците кои ги побаруваат и да чекаш на нивен одговор. кои податоци им се потребни провери назад низ страниве милион пати е спомнато

Член од
24 јануари 2013
Мислења
273
Поени од реакции
316
Лична карта ? За да имаш лична карта треба да имаш гражданство, нај-веројатно имаш предвид карта за временно пребиваване или нешто такова ? Имам един пријател, чието семејство е в Б'лгарија от 20 години, арменци, '94 набор е но все оште не се води б'лгарски гражданин и има лична карта за постојанно пребиваване, нешто подобно, слично. Мислја че има конкретни изискванија за да добиеш гражданство на база X време пребиваване/живеене, за всеки мај е конкретно.
Drugar iskam da te pitam, za privremena licna karta sto treba da imash, ili da receme viza da izvadish za rabota vo Bugarija, dali si zapoznaen so toa?

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Глуп си, ретардиран, со посебни потреби или што е проблемот.
Прво има само 1 воен архив и тој е за 1ва светска војна за 2ра, за 3та 4702874023та и така натаму. Исто и за балкански војни и други глупости. Тој е архивот во велико трново доста спамираш со 1но исто прашање како само ти да си важен и само на тебе да ти гори под нозе.
Тоа што е постирано е документ од време на прва светска војна кој некој случајно го нашол барајки низ веб страната на архивот барај убаво низ нивната страна може и ќе најдеш иако беше кажано дека нема веќе незнам колку пати.
Прати им маил во архивот со податоците кои ги бараат и нека проверат ти сам неможеш мн да направиш. И да најдеш во некој таков документ како тој погоре постиран ништо не ти значи ако од архивот не ти издадат уверение дека е стварно така.
Заклучок место да не спамираш тука со глупости обрати се на правото место и чекај да видиш што они ќе ти кажат.
@gogotaci ти сам неможеш никако да провериш се што можеш да направиш е да пратиш маил во архивот во велико трново со податоците кои ги побаруваат и да чекаш на нивен одговор. кои податоци им се потребни провери назад низ страниве милион пати е спомнато
Една забелешка: Овој список што беше постиран е само за Македоно-одринското ополчение, формирано во пресрет на П'рвата Балканска војна.

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Drugar iskam da te pitam, za privremena licna karta sto treba da imash, ili da receme viza da izvadish za rabota vo Bugarija, dali si zapoznaen so toa?
Темата не е за тоа, туку за државјанство/пасош. А информација за тоа што прашуваш е достапна на интернет. ПС: И за лична карта е потребен произход од ДАБЧ, плус виза D (100 евра) плус 600 евра да имаш на бугарска сметка. Единствено чекањето е пократко.

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Виза треба ли за лугето од Македонија ? Има некое "дозвола за престој и работа".
http://www.investbg.government.bg/bg/pages/1-entry-stay-and-work-of-foreigners-in-bulgaria-174.html
Пријателот за кој пишав работи во семеен бизнис (води се на нивните) и знам дека во одреден период го викаат за обновување на правото да си е во Бугарија.
Тука пишува она што - процедури, декларации и слично. Нека ти е корисно. :)
http://www.mlsp.government.bg/bg/public/uslugi/Page4729.htm

PS: За да имаш лична карта треба да имаш државјанство. Кога овие кои се одобрени при барање за стекнување на државјанство не добиваат ли и автоматски лична карта, не само меѓународен пасош?

Член од
11 декември 2008
Мислења
77
Поени од реакции
91
Мое мислење во врска со законопроектот што сите го очекуваме со нетрпение. Иститот е ставен на разработка на две комисии и тоа Комисија по правни в'проси која е водечка комисија и Комисија по политиките за б'лгарите в чужбина која е учествувачка комисија. Истиот е разгледан од комисијата за бугарите во странство, Оваа комисија има значително помалку работа биидејќи на истата и се доделени само овие два законопроекти. Разгледав и други закони кои биле изгласани и дојдов до слединве заклучоци:
- прво се закажува расправа на комисиите, и закажаните расправи се објавуваат на веб страната на комисијата, во нашиот случај комисијата за правни прашања сеуште го нема разгледано проект законот, ниту пак има информација кога ќе биде ставен на разгледување пред комисијата
- Откако ќе биде рагледан законопроектот водечката комисија доставува доклад до собранието по што предлог законот се става на прво гласање.
- потоа повторно се дава законот на разгледување на водечката комисија и истата изработува втор доклад
- откако ќе се изгласа по втор пат законот истиот се дава на потпишување на претседателот, и истиот се објавува во службен весник.
- Комисијата за правни прашања во моментов има за разгледување 82 законопроекти, и најстариот е од крајот на октомври

Член од
27 јуни 2014
Мислења
198
Поени од реакции
119
zakonot treba da se glasa krajot na ovaj mesec najkasno pocetok na nareden,a koga treba da stapi vo sila procedurata neznam kako odi,ova e informacija od PETAR KOLEV na edna od sredbite sto gi imase niz makedonija,sto znaci inf od prva raka.

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Едно прашање.Чекам за произход два месеци,дали е ова нормално,бидејки посредников не ми одговара на повиците а,сите оргинал документи ми се кај него.Почнува паника да ме фаќа читам дека после два месеци ако не се добие происход,тогаш има некој проблем.Има тука по упатени ако сака некој да ми одговори,Ви Благодарам.
преку амбасада се или директно во софија ги предаде документите? Ако си преку амбасада, логично е дека документите ке се каснат, а со тоа и добивањето на происход ке потрае повеќе од очекуваното. Јас еве месец и 3 дена како чекам да добијам происход. Стрпи се, кај и да е ке добиеш происход, ако се ти е во ред со документацијата што си ја поднел.

Член од
8 февруари 2015
Мислења
315
Поени од реакции
298
преку амбасада се или директно во софија ги предаде документите? Ако си преку амбасада, логично е дека документите ке се каснат, а со тоа и добивањето на происход ке потрае повеќе од очекуваното. Јас еве месец и 3 дена како чекам да добијам происход. Стрпи се, кај и да е ке добиеш происход, ако се ти е во ред со документацијата што си ја поднел.
Не јас сум преку Софија ,дирекно ги однесов во ДАБЧ.Доставив крштеници од бугарска егзархија од мојте тетки,ама оргиналите ми ги задржа посредникот,кој не ми одговара на повиците.Обама да го барав до сега ке ми се јавеше.Тоа ме плаши,а и постовиве дека подолго чекање од 2 месеци можно е и посредников да не ги предал документите легализирани.Бројче немам и тоа ми го кофискува ,и сега чекам а незнам што чекам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom