"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам. Проверив во македонскиот речник, го нема. Чекај да видам во речникот на неписмените, веројатно е таму.

а кој рече дека е македонски? ништо од тоа дека си бил последниот паметен битолчанец изгледа затоа не те зеле оние 20 000 што емигрирале

а кој рече дека е македонски? ништо од тоа дека си бил последниот паметен битолчанец изгледа затоа не те зеле оние 20 000 што емигрирале

А не е македонски? ОК, јас мислев дека на форумот се пишува само на македонски и англиски. Да не е јапонски? Ти си шетан човек, еден куп бордели имаш видено, сигурно и некој збор поднаучи таму.

А не е македонски? ОК, јас мислев дека на форумот се пишува само на македонски и англиски. Да не е јапонски? Ти си шетан човек, еден куп бордели имаш видено, сигурно и некој збор поднаучи таму.

Па од мајка ти научив за чупе...

Па од мајка ти научив за чупе...

Се гледа дека си растен во најбогатата улица во Скопје. Ќе добиеш два три вербални шамари и веднаш мајки шајки. Скопска култура, толку супериорна над провинцијалците.

Е море муле едно...

Се гледа дека си растен во најбогатата улица во Скопје. Ќе добиеш два три вербални шамари и веднаш мајки шајки. Скопска култура, толку супериорна над провинцијалците.

Е море муле едно...

А што треба клавир да свирам и јас? :D

Па со сељаци само така друго не разбираат бе Ставро. Треба кретен да си уште да не сфатиш што сакаме да ви кажеме на темата ама тоа ти е, си имате комплекс поготово вие од битола па ќе го тупиме секој втор ден.

Те жалам, очигледно се не исполнет па форумот го доживуваш како некакво поле за мерење интелекти/курови место за она што е - забава...

Уживај си таму у твојата паланка кажа што мислиш за СК и окулу СК и не замарај повеќе

А што треба клавир да свирам и јас? :D

Па со сељаци само така друго не разбираат бе Ставро. Треба кретен да си уште да не сфатиш што сакаме да ви кажеме на темата ама тоа ти е, си имате комплекс поготово вие од битола па ќе го тупиме секој втор ден.

Те жалам, очигледно се не исполнет па форумот го доживуваш како некакво поле за мерење интелекти/курови место за она што е - забава...

Уживај си таму у твојата паланка кажа што мислиш за СК и окулу СК и не замарај повеќе

Јас сум сигурен дека можеш и во лице да ми опсуеш мајка. Тоа што најверојатно ќе ти ја напикам главата во газот после тоа не е важно. Инаку, извини што те преценив, мислев дека по тие борделите каде што одиш имаш научено и нешто повеќе од зборовите плати, мало, куре.

Јас сум сигурен дека можеш и во лице да ми опсуеш мајка. Тоа што најверојатно ќе ти ја напикам главата во газот после тоа не е важно. Инаку, извини што те преценив, мислев дека по тие борделите каде што одиш имаш научено и нешто повеќе од зборовите плати, мало, куре.

Можам, само не вредиш бе ставро. Губење време си.

Борделиве од уста не ги извади :pos: Кажи да ти платам некоја циганка или што имате таму у БТ да се релаксираш малку и ти очигледно нешто многу си напнат...

Можам, само не вредиш бе ставро. Губење време си.

Борделиве од уста не ги извади :pos: Кажи да ти платам некоја циганка или што имате таму у БТ да се релаксираш малку и ти очигледно нешто многу си напнат...

Не можеш да знаеш, со малку среќа или несреќа, може и да се запознаеме некогаш. Ќе бидеш ти напнат тогаш. :)

Не можеш да знаеш, со малку среќа или несреќа, може и да се запознаеме некогаш. Ќе бидеш ти напнат тогаш. :)

Може на РК или ЖРК Вардар ако се сретенеме. Друго тешко. А за тоа кој ќе биде напнат ќе видиме :)

Ланѓо а која паланка во МКД требала да биде главен град? Мислам сериозно освен Солун кој друг град во Македонија имал тогаш или сега капацитет повеќе од Скопје? За тоа дека тек така решиле некој во Београд да те потсетам дека и за време на цар Душан токму Скопје бил главен град. Бидете малку реални на сите земјотреси, поплави, пожари Скопје секогаш се издигал и за брзо време растел и пак станувал поголем од сите други во денешна Македонија.

Битола, Охрид, Тетово, Штип а денес и речиси секое село има некаков факултет и пак е тепачка за Скопје... Зошто? Зошто никој не иде на европскиот во Тетово на пример или во оној во бт (не знам ни како се вика лол)... Факт е дека неможе да се најдат адекватни професори затоа што ТАКОВ КАДАР и НЕЌЕ да живее во такви паланки.

На крај крајева никој не им брани да се преселат во СК за подобар живот, тоа е сепак прогрес и е ОК, ама нека се вклопат во средината и нека престанат да јадат гомна за градот во кој дошле да живеат. Во спротивно нека го следат примерот на Ставро и слободно нека уживаат во нивната паланка...

Колку што ми е познато, Скопје е избран заради геостатешката позиција, не затоа што е развиен град. Ама како што реков, цела Македонија со неколку исклучока е феудална земја!
Проблемот не е у тоа што е главен град, проблемот е во централизацијата - сЕ е во Скопје.
Тоа што направија да има студии во секое село е пак башка глупост. И еве, у малите градови најголем дел на пример, не одат веќе на студии во Скопје ако го има саканиот факултет во родниот град или од Источна Македонија студираат во Штип. И знам повеќе скопјани што студираат во Тетово отколку тетовчани.

А кога се фати за кадарот на факултетите, па колку што знам половина професори на машински и на електро во Скопје беа од Владимирово. Не по потекло, туку ОД Владимирово. Тоа е малешевско село со најголем број интелектуалци. И еден Ханџиски или Кржовски треба да се врати да копа компир или да предава на некој квази-факултет по информатика, каде нема ни компјутери ни клупи, само затоа што не е од Скопје. Ма ајде!
Најголем дел од кадрите на другите факултети исто така не беа од Скопје. Оние помладите беа, ама и тие беа втора генерација скопјани.

Ако порано се отвореа и факултети и работни места низ Македонија, како во СЛовенија, на пример, тогаш е друг муабетот.

Секој има право на потрага по среќа каде сака, кога сака, како сака, сЕ додека не повредува некој друг.

Грците на времето им забранувале на Македонците во Егејска Македонија да зборуваат македонски. Тоа е фашизам.
Ама ОК е на скопјанец да му се блуе од беровски или од валандовски дијалект.
Тоа не е фашизам.[DOUBLEPOST=1429028287][/DOUBLEPOST]
@langelina знаеш колку си контрадикторна сама со себе?

Де цитирај ме каде најде дека сум контрадикторна?

Колку што ми е познато, Скопје е избран заради геостатешката позиција, не затоа што е развиен град. Ама како што реков, цела Македонија со неколку исклучока е феудална земја!
Проблемот не е у тоа што е главен град, проблемот е во централизацијата - сЕ е во Скопје.
Тоа што направија да има студии во секое село е пак башка глупост. И еве, у малите градови најголем дел на пример, не одат веќе на студии во Скопје ако го има саканиот факултет во родниот град или од Источна Македонија студираат во Штип. И знам повеќе скопјани што студираат во Тетово отколку тетовчани.

А кога се фати за кадарот на факултетите, па колку што знам половина професори на машински и на електро во Скопје беа од Владимирово. Не по потекло, туку ОД Владимирово. Тоа е малешевско село со најголем број интелектуалци. И еден Ханџиски или Кржовски треба да се врати да копа компир или да предава на некој квази-факултет по информатика, каде нема ни компјутери ни клупи, само затоа што не е од Скопје. Ма ајде!
Најголем дел од кадрите на другите факултети исто така не беа од Скопје. Оние помладите беа, ама и тие беа втора генерација скопјани.

Ако порано се отвореа и факултети и работни места низ Македонија, како во СЛовенија, на пример, тогаш е друг муабетот.

Секој има право на потрага по среќа каде сака, кога сака, како сака, сЕ додека не повредува некој друг.

Грците на времето им забранувале на Македонците во Егејска Македонија да зборуваат македонски. Тоа е фашизам.
Ама ОК е на скопјанец да му се блуе од беровски или од валандовски дијалект.
Тоа не е фашизам.[DOUBLEPOST=1429028287][/DOUBLEPOST]

Де цитирај ме каде најде дека сум контрадикторна?

Кој го избрал и дај доказ дека е ради геостратешката позиција.... Не за друго да му изградиме еден споменик еве не мора во СК, нека биде во Битола. :icon_mrgr: На крај крајева што е па тоа и толку битно, историја е, до утре да дебатираме тоа нема да се смени.

За централизацијата кој е крив? Што сме па ние криви, 100 пати спомнав нека децентрализираат све. Не е проблем нека направат и нов главен град ако сакаат. Не ни прави нас разлика. Нека забранат миграција во СК и нека пренасочат све на друго место, нека развијат некој нов град во ред е тоа. Врати се 40-50 страни на оваа тема ќе видиш како некој предходно објаснуваше дека сите политичари уствари биле провинцијаци, претседателите, премиерите итн... Факт е дека НИКОЈ од нив не си ја сакал својата паланка и дека побитно му било да има удобен живот во СК него да гради дома. Така да не не кривите нас кривите сте си вие.

Јасно ми е дека некој од провинција одма би дошол во СК затоа и нема проблем СК со кадри. Тоа не е поентата, поентата натерај го тој од владимирово да иде во БТ кога може во СК.

Што има врска дали порано или сега? Еве сега има нека се разработи шемата да видиме. Што е сега проблемот освен што во СК има живот, развен град е па никој несака да седи дома така? Далеку сме ние од Словенија, треба многу да се смени да се изгради затоа и не не споредувај со една од ретките држави каде има рамномерен развој во европа. За да можеш таков развој да тераш треба да имаш паметни политичари пред се, треба асална инфраструктура а не да се краде се и сешто и треба да имаш јаки градоначалници кој сакаат да ги развијат својте општини. Во МКД такви се 3-4. Сум пишувал на друга тема, имам клиент, битолчанец што сака да инвестира во Жабани, со купен плац, направен проект, проверен човек, значи високи фукнционери му биле во фабриките во АУС, НЗ и ЕУ, со целосен обезбеден пласман на странски пазар и се е џабе зашто градоначалникот не сака да му асфалтира 200 метри пат тоест чека поткуп. Инвестицијата сега по се изгледа ќе заврши во Скопје... Тоа ти е кога државата ја водат идиоти. Сепак што сме ние - скопјани криви за се тоа?

Споредбата со грција нема никаква врска. Беровски или валандовски нека си зборат во берово или валандово. Јас не викам да се забранат, секој дијалект нека си се збори во својот крај. Не разбирам што сум јас должен во СК да ги слушам и да морам да се замарам со 20 дијалекти дневно на крај крајева зошто е тој литературен јазик нека зборат на него така? Во Скопје нормално е да се збори скопски сакал некој или не, а потоа треба да се користи литературен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom