Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во телемата чистата вистинска волја е дел од Божјата а со тоа и еднаква на неа. .
А телемитскиот бог се вика?...[DOUBLEPOST=1428529873][/DOUBLEPOST]
Нема поголема одпаднатост од таа да лажеш, со цел да го проектираш толку потребниот непостоечки непријател, без кој твојата вера ќе се сруши како кула од карти.
Тој „непостоечки„ непријател не е тема од интерес во световната философија веќе 3 векови, ама истиот тој е толку лукав, што успева да се протне низ целата човекова историја и да остане тешко „приметен„, предизвикувајќи реки од човекова крв.

За среќа, во Црквата, одамна му го знаеме и ликот и името.

Мојата вера е заснована на вера во Бога Творецот, а не она што од Бога одамна отпаднало.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тој „непостоечки„ непријател не е тема од интерес во световната философија веќе 3 векови, ама истиот тој е толку лукав, што успева да се протне низ целата човекова историја и да остане тешко „приметен„, предизвикувајќи реки од човекова крв.

За среќа, во Црквата, одамна му го знаеме и ликот и името.

Мојата вера е заснована на вера во Бога Творецот, а не она што од Бога одамна отпаднало.
Тие реки од човечка крв течеле поради фанатици како тебе! Поради луѓе што се користеле и се користат со лаги, заплашувања и суеверија! Ниедна војна не се водела поради пагански, окултни или атеистички причини!
Твојата црква се повеќе и повеќе ја губи битката! Нема повеќе моќ да замолчува, да цензурира, да манипулира! Се повеќе и повеќе сте разобличени, се повеќе ви се гледа крајот. Овие бедни, подли и ниски удари со кои се служи истата се доказ, показател за нејзините последни смртни грчеви. Новото време ве прегазува! Човештвото се буди од кошмарот, грижата на совест, стравот и лагите имаат моќ само кај лековерните и наивните. Огромен број на "верници" всушност се обични формалисти и традиционалисти, што единствено само поради традицијата се нарекуваат верници.[DOUBLEPOST=1428531649][/DOUBLEPOST]
Нема потреба од тегавење: миљон пати имам напишано која е рисјанксата вистина, без потреба од нејзино бесконечно барање.
Во случајов не се дискутираше за "рисјанска вистина", туку за значењето на реченицата "прави што ти е волја"! Тука нема ништо рисјанско, а ти и порталот што неможеш без него, коментираа за значењето на таа реченица! Претставувајќи ја истата како нешто што не е! Тоа се вика лажење![DOUBLEPOST=1428531846][/DOUBLEPOST]
Вистина е само тоа, дека негацијата сама по себе не води кон вистината, исто како што од негацијата нема да исчезне негираното.
Не е точно дека имало негација што била сама за себе! Посочив конкретен, официјален документ, на кој јасно и недвосмислено беше нагласено следново:
“Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а секоја ѕвезда се движи по утврдена орбита без мешање. Има доволно место за сите; единствено нередот создава конфузија. Од овие разгледувања треба да биде јасно дека “Прави што ти е волја” не значи “Прави што сакаш”."

Извор: Link

Последно уредено:

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
750
Поени од реакции
1.624
Значи, за тебе е срамота да се шета во пчеларска блуза со капа која некому кој е алергичен на убод од инсекти може животот да му го спаси, а не е срамота жена да се шета во никаб и тоа само поради патолошката љубомора на својот сопруг, кој е таква морална величина што многу лесно сексуално се возбудува на неразвиени малолетни девојчиња и први братучетки, залагајќи се за општество кадешто вакви извитоперени вредности се сметаат не само за нормална, туку и за пожелна појава?
И вие сте во исти кош.Кај вас у свое време ги правеа лустер женските ако не беа покриени.Затоа,смири се,истреси го на некое дете,распни се,издркај,напрај нешто.Ние атеистите и сатанистите сме ви мачни,со муслиманите си имате многу заеднички пикантерии.
Гледам за хомосексуалците дебатирате,мене не ми е јасно,како е можно хомосексуализмот да не е дозволен кај Христијаните,нели само во стариот завет е забрането.Никаде во новиот завет не е забрането да се бушат. Ова како со свинското си правите,свинското забрането во стариот завет ама во новиот не пишува никаде па ќе си го кркаме.
И кој одлучува тука што се зема како пракса а што се остава ? И кој му дава овластување на попо дека всушност убо го интерпретира китапо?

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
Не ми је префрлај кривицата: пошто цело време запињаш „Ватикан па Ваткан„, дај конечно сретни се со Фрањо и лично кажи му ги твоите забелешки околу педофилијата во Ватикан.[DOUBLEPOST=1428512331][/DOUBLEPOST]

Г.Г. Стефан често е присутен на богослужбите по нашите храмови, особено во периодите од повеќедневните пости, а можеш да закажеш средна преку лицата вработени во Архиепископијата, веднаш зад соборниот храм „Св. Климент„ во Центар, во Скопје.[DOUBLEPOST=1428512661][/DOUBLEPOST]

Медиумите служат само за една цел: да го „забављаат„ и кретенизираат пучанството, а Црквата, како и интернет-порталите наклонети кон Црквата, служат за ширење на вистината. Нивната различна улога во Светов е појќе од очигледна.

Ако на некој сајт, попут „Борба за веру„ се изнесе критички став кон Кроули, авторите на тој сајт не лажат, туку ја посочуваат вистината за Кроули: кој и што бил тој славен лик и кои се последиците од неговото делување. За Кроули, пофални зборови можат да кажат само неговите поклоници, кои „одлепиле„ од вистината и на кои лагата им омилела.
Оффф Мики Мики...Треба брат или да си забеготина или со сила да се правиш, за да тврдиш дека немало педофилија во христијанскиот свет ( во црквите ). Башка ти ми тврдиш дека тоа не било грев на црквата туку на поединец. Мајсторе, ако ти си вработен кај мене и направиш некоја пиздарија, а јас не те казнам туку преќутам тоа значи дека и јас сум соучесник разбираш? Така е правно а така е и морално!

Член од
29 јануари 2015
Мислења
31
Поени од реакции
9
Тие зборови се огромна култура за твоето однесување и непознавање на членовите овде па што ме судиш мене.А што сакаше да кажеш со ова последново ? што се однесува за цитатот,имам слушнато еден еднаш рече ,,Ми се иде во мртовечница...''.Познавајќи го овој и читајќи го цитатов твој помислив за ист човек се работи... за иста лудо-збунета офца.
Очигледно дека за тебе тие зборови се максимум од „огромната“ култура што ја имаш, и не е чудно што толку многу си вообразен.

Само редно е да признеш дека додека ја пропагираш твојата религија, истовремено се дружиш со Луцифер (гордост), Мамон (алчност), Сатана (бес). Ако не ти е јасно како, еве ти објаснување:

Гордост, арогантност - Горд човек е човекот кој се однесува со омаловажување кон луѓето, а според христијанското учење и на Бога. Гордоста претставува преценување на своите можности и создавање чувство на супериорност во однос на другите луѓе. Арогантен човек е човек полн со себе, смета дека се најдобро знае, а дека се најдобро може да направи.

Алчност - Алчноста е карактеристична за луѓе кои сакаат се да чуваат за себе. Тоа не е само алчност кон материјалните добра, туку исто така ја вклучува и духовената алчноста. Се вели: сиромашните сакаат нешто, богатите луѓе многу, а алчните луѓе сакаат се.

Бес, гнев и незадовлоство - Гневот е емоционална реакција, кои можат да бидат предизвикани од објективни настани, но, исто така, ирационален, предизвикани од автосугестија. Гневот се манифестира со силна емоционална реакција преку говорот, подигнат тон, викање, со намера да се нанесе болка, страдање, и слично.

Доволно се овие три, од седумте смртни гревови јасно да го покажат вистинското лице кое те отсликува во твоите постови, без разлика од кога си зачленет и колку мислења имаш, и дали твојата омраза е насочена кон твоите верници или кон моите неверници.

P.S. За твоја подобра писменост кога понатаму ќе го користиш зборот ОФЦА, правилно се пишува со ОВЦА.
Во спротивно зборот нема никакво значење.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Оффф Мики Мики...Треба брат или да си забеготина или со сила да се правиш, за да тврдиш дека немало педофилија во христијанскиот свет ( во црквите ).
Еве, ти не си забеган и со тебе све е у реду.

Ако е така, дај одговори си на следните прашања:
1. Што е тоа „Црква„?
2. Што е Ватикан?
3. Зашто го користиш изразот „цркви„, кога постои само една Црква?[DOUBLEPOST=1428599540][/DOUBLEPOST]
Тие реки од човечка крв течеле поради фанатици како тебе! Поради луѓе што се користеле и се користат со лаги, заплашувања и суеверија! Ниедна војна не се водела поради пагански, окултни или атеистички причини!
Твојата црква се повеќе и повеќе ја губи битката! Нема повеќе моќ
Не, никако!

Војните секогаш се водат од намера за побрзо доаѓање кон светлата будуќност, се водат од љубов, се водат за постигнување повеќе среќа и радост, се водат ради постигнување одредени идеали и томе слично...

Просто е: заборави го лукавиот и војните нема да се водат од зли намери и причини, туку од чист филантропизам.

Мојата Црква не губи , оти не е моја туку Господова, и ќе опстои се‘ до второто Христово доаѓање.

Со оглед на количина од енергија која ја арчиш во убедување, јасно е на кого допрва му треба афирмација, оти Црквата веќе постои.

Последно уредено:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Очигледно дека за тебе тие зборови се максимум од „огромната“ култура што ја имаш, и не е чудно што толку многу си вообразен.

Само редно е да признеш дека додека ја пропагираш твојата религија, истовремено се дружиш со Луцифер (гордост), Мамон (алчност), Сатана (бес). Ако не ти е јасно како, еве ти објаснување:

Гордост, арогантност - Горд човек е човекот кој се однесува со омаловажување кон луѓето, а според христијанското учење и на Бога. Гордоста претставува преценување на своите можности и создавање чувство на супериорност во однос на другите луѓе. Арогантен човек е човек полн со себе, смета дека се најдобро знае, а дека се најдобро може да направи.

Алчност - Алчноста е карактеристична за луѓе кои сакаат се да чуваат за себе. Тоа не е само алчност кон материјалните добра, туку исто така ја вклучува и духовената алчноста. Се вели: сиромашните сакаат нешто, богатите луѓе многу, а алчните луѓе сакаат се.

Бес, гнев и незадовлоство - Гневот е емоционална реакција, кои можат да бидат предизвикани од објективни настани, но, исто така, ирационален, предизвикани од автосугестија. Гневот се манифестира со силна емоционална реакција преку говорот, подигнат тон, викање, со намера да се нанесе болка, страдање, и слично.

Доволно се овие три, од седумте смртни гревови јасно да го покажат вистинското лице кое те отсликува во твоите постови, без разлика од кога си зачленет и колку мислења имаш, и дали твојата омраза е насочена кон твоите верници или кон моите неверници.

P.S. За твоја подобра писменост кога понатаму ќе го користиш зборот ОФЦА, правилно се пишува со ОВЦА.
Во спротивно зборот нема никакво значење.
Не читам,знаеш зошто ? затоа што ти си 10 пати полош од мене.. ова што мене ми го цитираш прво ќе им го цитираш на исписимус,атеист и субзеро па тогаш дојди кажи овде каков сум јас и со кого се дружам.Вака,ти си во очите на Бог верувај 10 пати полош од мене зошто не си искрен,судиш некој спрема кој другите се однесуваат многу полошо од и кон него.Имај храброст цитирај им го тоа на нив па дојди овде на мене... кога ќе им го цитираш нив,тогаш може(би) и ќе се почуствувам барем 0,00001% засегнат.Вака.. книга напиши ако сакаш,тоа не допира до мене.Биди храбар па осмели се да бидеш праведен,ваков каков што си клеветник,полош си од сите три што ги наброи,зошто ако не им го кажеш на нив кои редовно многу повеќе од мене се ова триве што ги наброи,тогаш на субзеро му го земаш приматот на кукавица.Он се подбива со местото на живеење на другите а срами од неговото,ти ме правиш мене лош а овде има по арогантни од мене што вода можам да им носам на тоа поле. Многу атеистички.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во случајов не се дискутираше за "рисјанска вистина", туку за значењето на реченицата "прави што ти е волја"! Тука нема ништо рисјанско, а ти и порталот што неможеш без него, коментираа за значењето на таа реченица! Претставувајќи ја истата како нешто што не е! Тоа се вика лажење!
А како се вика говорењето на вистината? Која е вистината?[DOUBLEPOST=1428599911][/DOUBLEPOST]
Не е точно дека имало негација што била сама за себе! Посочив конкретен, официјален документ, на кој јасно и недвосмислено беше нагласено следново:
Телесното мудрување не ретко завршува во самоизмама, која продолжува со измама кон другите околу себе.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А како се вика говорењето на вистината? Која е вистината?[DOUBLEPOST=1428599911][/DOUBLEPOST]

Телесното мудрување не ретко завршува во самоизмама, која продолжува со измама кон другите околу себе.
Кој трол си ти човече.....

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
.Биди храбар па осмели се да бидеш праведен,ваков каков што си клеветник,полош си од сите три што ги наброи,зошто ако не им го кажеш на нив кои редовно многу повеќе од мене се ова триве што ги наброи,тогаш на субзеро му го земаш приматот на кукавица.Он се подбива со местото на живеење на другите а срами од неговото,ти ме правиш мене лош а овде има по арогантни од мене што вода можам да им носам на тоа поле. Многу атеистички.
Go molam gorenavedeniot Dzgan da ne me stava vo usta posledna opomena.
PS:Moderatore da pocinjam li?

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само редно е да признеш дека додека ја пропагираш твојата религија, истовремено се дружиш со Луцифер (гордост), Мамон (алчност), Сатана (бес)..
Ш‘о е разликата меѓу првиот и третиот лик?
Кој е вториот лик?

Дај елаборисај...

Член од
29 јануари 2015
Мислења
31
Поени од реакции
9
Не читам,знаеш зошто ? затоа што ти си 10 пати полош од мене.. ова што мене ми го цитираш прво ќе им го цитираш на исписимус,атеист и субзеро па тогаш дојди кажи овде каков сум јас и со кого се дружам.Вака,ти си во очите на Бог верувај 10 пати полош од мене зошто не си искрен,судиш некој спрема кој другите се однесуваат многу полошо од и кон него.Имај храброст цитирај им го тоа на нив па дојди овде на мене... кога ќе им го цитираш нив,тогаш може(би) и ќе се почуствувам барем 0,00001% засегнат.Вака.. книга напиши ако сакаш,тоа не допира до мене.Биди храбар па осмели се да бидеш праведен,ваков каков што си клеветник,полош си од сите три што ги наброи,зошто ако не им го кажеш на нив кои редовно многу повеќе од мене се ова триве што ги наброи,тогаш на субзеро му го земаш приматот на кукавица.Он се подбива со местото на живеење на другите а срами од неговото,ти ме правиш мене лош а овде има по арогантни од мене што вода можам да им носам на тоа поле. Многу атеистички.
Прво одговори кој ти најомилен другар од оние тројца?

Ш‘о е разликата меѓу првиот и третиот лик?
Кој е вториот лик?

Дај елаборисај...
Прашај го твојот омилен професор!

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Go molam gorenavedeniot Dzgan da ne me stava vo usta posledna opomena.
PS:Moderatore da pocinjam li?
Полека бе,што те фаќа хистерија ? и мене ме стално ме спомнуваат па што да правам.Што е,се срамиш од твоите постапки ? многу некако нервозен личиш..[DOUBLEPOST=1428617292][/DOUBLEPOST]

Се сум јас,дури и полошо.А ти си кукавица или човеколики мајмун ? П.С ова не е навреда туку искрено прашање(ти така се декларираш).

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Оффф Мики Мики...Треба брат или да си забеготина или со сила да се правиш, за да тврдиш дека немало педофилија во христијанскиот свет ( во црквите ). Башка ти ми тврдиш дека тоа не било грев на црквата туку на поединец. Мајсторе, ако ти си вработен кај мене и направиш некоја пиздарија, а јас не те казнам туку преќутам тоа значи дека и јас сум соучесник разбираш? Така е правно а така е и морално!
Vo ateizmont nema moralnost,samo profitot e biten.Inace za zal ima se poveke ateisti so oblekle mantija poradi profit a ne za da go sirat hristijanstvoto.Inace ateizmot i nihilizmot se edno isto ,nema nekoja golema razlika.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прашањето до тебе е упатено.
Имаш нешто да кажеш?
Немаш?
Патем кажано, мојот омилен професор не е професор од теолошките науки, туку од световните.[DOUBLEPOST=1428669482][/DOUBLEPOST]
Кај гледаш „тројца„? Меѓу наведените ликови, постои само еден. Кои се другите двајца?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom